Što rade Amerikanci na teritoriju suverene Sirije? Zna li se što o tome?

Amerika (SAD) vojne baze u Siriji
123 komentara

Jutros mainstream mediji prenose vijest o napadu na američke baze koje se nalaze na sjeveru Sirije. Međutim nitko ne postavlja pitanja, otkuda i zašto su te vojne baze tamo. Tko ih je postavio i na temelju čije odluke? Kako je moguće da Sjedinjene države instaliraju vojne baze u Siriji, a da o tome nitko ništa ne govori? Sve su to pitanja koja opisuju današnju apsurdnost geopolitike.

Razumijevanje međunarodnog prava i suvereniteta država predstavlja temelj za stabilnost i mir u globalnom poretku. Tako nas uče desetljećima. Ipak, često se susrećemo s paradigmama koje izazivaju postavljena pravila i norme. Jedan od najintrigantnijih primjera je prisutnost američkih vojnih baza u suverenoj državi Siriji, bez odobrenja relevantnih međunarodnih organizacija. Ovaj članak ima za cilj rasvijetliti apsurdnost takve situacije.

Američka vojska ima vojne baze u Siriji, zemlji koja je suočena s dugotrajnim i složenim navodnim građanskim ratom kojeg financiraju strane sile. Ove baze služe navodno za borbu protiv terorističkih organizacija kao što su ISIS i Al-Qaeda, ali problem se javlja u činjenici da za ovakvu vrstu angažmana nema eksplicitnog odobrenja od strane Sirije ili međunarodnih tijela kao što su Ujedinjeni narodi.

Jedan od osnovnih postulata međunarodnog prava je nepovredivost suvereniteta država. Uobičajeno je da se za postavljanje vojnih baza u drugoj zemlji traži odobrenje ili dozvola od suverene države ili međunarodne organizacije koja je za to nadležna. U slučaju Sirije, takvo odobrenje nije izdato, što postavlja pitanje legitimnosti ovakve vrste intervencije.

Međunarodna zajednica često koristi dvostruke standarde kada je u pitanju suverenitet. U nekim slučajevima, suverenitet se štiti i poštuje, dok se u drugim okolnostima ignorira ili krši. To otvara pitanje: zašto u nekim slučajevima suverenitet države vrijedi, a u drugima ne?

Prisutnost američkih vojnih baza u Siriji bez međunarodnog odobrenja otvara brojna etička i pravna pitanja. Suverenitet, kao jedan od osnovnih principa međunarodnog prava, u ovom slučaju dolazi u pitanje, izazivajući time globalnu pravnu paradigmu. Ovakva selektivna primjena pravila i normi urušava povjerenje u međunarodni pravni sustav i stvara presedan koji može imati dalekosežne posljedice za globalnu stabilnost i mir.

Vratimo se nakratko na Gazu u kojoj se osim kršenja suvereniteta jednog naroda čine zločini nad civilima, pravdajući ih zločinima Hamasa. Izreal, kao i SAD Sirijce, svakodnevno ugrožava Palestince, koje redovno bombardila. Nema tjedna da ne čujemo kako je Izrael bombardirao zračne luke ili vojne baze na teritoriju Sirije – jedne suverene države, na kojoj se nalaze i ilegalne vojne američke baze.

Nitko zbog toga ne uvodi sankcije Izraelu niti ga isključuju iz međunarodnih organizacija. Nitko ne uvodu diskriminaciju na temelju etničke i nacionalne pripadnosti, kao što se čini Rusima.

Stvari oko Gaze mogu krenuti u dva smjera. Prvi je da se sve polako stiša, kao i do sada. Izraelci su osvetili svoje žrtve, istina ubijajući veliki broj civila, što je ratni zločin, a Hamas je po prvi put otkrio slabosti Izraela. Međutim, postoji još jedna mogućnost u kojoj će doći do masovnog napada na Izrael koji se može prepješačiti za 5-6 sati. Vijesti koje pratimo  iz islamskih zemalja govore da se na to priprema populacija. Izrael okružuje preko 300 milijuna muslimana i ova činjenica govori da je obrana gotovo nemoguća.

Neće tu pomoći nikakvi američki zrakoplovi, a ni izraelsko nuklarno oružje. Vrlo kompaktna teritorija onemogućava korištenje nuklearnog oružja. Broj vojnika u datom momentu ima prednost nad tehnikom. Izrael uzima veliki rizik, a njegov opstanak i nije tako očit. Što prije to shvate, to će biti bolje za sve, jer će im omogućiti da sjednu za stol i dogovore granice dvije zasebne države, respektirajući ugovore od prije 50-60 godina.

gazaIZRAELMuslimaniRatžidovi
Pretplatiti se
Obavijesti o
123 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
6 mjeseci prije

Amerikanci u Siriji rade ono što najčešće rade na celoj planeti . Pljačkaju prirodne resurse .

DUŠAN
6 mjeseci prije

Izraelci od pustinje napravili najsuvremeniju poljoprivredu na svijetu,a što Arapi i Palestinci u okolnim zemljama ???

Gaja
6 mjeseci prije

Isto sto su radile i Rimske utvrde svuda po Evropi i Mediteranu. Kada upravljas carstvom ima posla svuda,

MrKamenjarac
6 mjeseci prije

….A ISTO STO RADE NA KOSOVU ,SIRIJI,UKRAJINI, BOSNI ITD….

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Sve stoji u tekstu, jedino ste zaboravili spomenuti okupiranu sirijsku Golansku visoravan od strane Izraela još od 1967. godine.
Nitko u svijetu ne priznaje da je to izraelski teritorij (osim SAD, a i to su napravili tek 2019. godine), ali ovi je i dalje drže bez ikakvih sankcioniranja od strane međunarodne zajednice.

Jedini je zaključak da za odabrani i izuzetni narod ne vrijede pravila kao za sve druge narode.
UN i sve države svijeta (osim arapskih) se slažu sa time, jer ih nitko ne sankcionira.
Samo se deklarativno donose rezolucije u UN koje u praksi vrijede kao WC papir.

Miko
6 mjeseci prije

Ovi članak me podsjeća na događanja u jednom manjem mjestu kad je velečasni sa curama od 16 – 18 godina predvečer odlazio u manju kuću na osami i ujutro se sa njima vraćao. Mještani su se pitali šta to on radi s curama tamo po cjele noći, ali su isti mještani išli na nedjeljne mise i uredno ostavljali lemozinu.

vašemmi
6 mjeseci prije

Izrahell je gotovo, nema mu spasa, pitanje je samo, na kakav način če potonuti. Zasluženo.

hiber
6 mjeseci prije

Veće pitanje je sto Rusi rade na 20% teritorija suverene Ukraine?

Мунгос
6 mjeseci prije

У конфликту у Сирији учествују са једне стране УСА, Израел, Енглеска, ЕУ и Турска, са друге стране Сирија, Иран и Русија. Конфликт је врло интересантан, до сада се једна страна борила на страни фиктивне Сиријске опозиције, Русија дошла да помогне, али се карте нису отварале сем оног турског обарања авиона. Сада је изгледа дошла маца на вратанца, карте се отвориле, и Израел, као 52. држава Сједињених Америчких Држава, се не крије. Добар овај Израел, на једној страни тражи одштету за Холокауст, а на другој рока ли рока. Руси се у Сирији боре на страни Асада, против „опозиције“ и ИСИЛ. НАТО се у Сирији бори на страни „опозиције“, против Асада и ИСИЛ. Руси се не боре против НАТО, НАТО се не бори против Русије. ИСИЛ је свима противник. Овако компликовану ситуацију би могли да решимо лако уколико елиминишемо термин „опозиција“. То би било исправно, зато што ионако та „опозиција“ постоји само… Čitaj više »

Marko.K
6 mjeseci prije

Bojim se da će posljedica ovog rata biti teritorijalno povećanje Izraela za 60ak posto.

Dax
6 mjeseci prije

Kradu naftu…

scorpio1959
6 mjeseci prije

rade šta oče, planeta je njihova

Гавран
6 mjeseci prije

Šta radi USA baza na tlu Srbije?
Tehnologija pravljenja baze poznata.
Prvo formiraš terorističku organizaciju (OVK).
Onda uvlačiš deo stanovništvo u ratna dejstva.
Par lažnih zastava i eto osnove za humanitarnu intervenciju.
Proteraš nehumanitarni deo stanovništva i eto baze.

Novak
6 mjeseci prije

Šta god da radili biće otjerani od Rusa!

Steve
6 mjeseci prije

Čuvaju mesto dok ne oforme neki novi ISIL…

Max
6 mjeseci prije

Kao što sam i napisao Izrae riskira nestanak, Bijes naroda u arapskim zemljama će se preliti.

Buničar
6 mjeseci prije

Sto amerikanci rade u Siriji? Pa cine ameriku “velikom”, stvarno velikom ali u nepostivanju medunarodnih normi.

Гавран
6 mjeseci prije

Škotski predsjednik Hamza Yousaf najavio je spremnost prihvatiti izbjeglice iz Pojasa Gaze.

Pretpostavljam da će etnički Škoti u približnom broju ubrzo ishlapiti.

Čudne i strašne su nepogode koje udare na naj-kul, najprogresivnije, najmodernije, jednom reči HIT -NARODE, čim im istorija i pamet u potpunosti ishlape i budu zamenjeni strašnim Hazarskim jednookim lihvarskim Bogom

Obla
6 mjeseci prije

Amerikanci su okupirani dio Sirije

Hogar
6 mjeseci prije

Gamad, cancer

R M
6 mjeseci prije

Zna se, prave teska s.anja, kao i uvek. Ne znam šta će ih smiriti, ali Azrael će biti uništen, to je sigurno, a za posledice toga moram još da razmislim

Herc
6 mjeseci prije

A što rade,pripremaju napalm , sve te kozojebe zapalit

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Kradu 🤷 !

Fliktor
6 mjeseci prije

Ponašaju se isto kako se ponašaju po Europi. Jedina je razlika što im Europljani to dozvoljavaju.

6 mjeseci prije

Parafraziram s vicom…
Gdje spava Hercegovac koji jede 4 kila janjetine i odojka dnevno? Gdje hoće….

Sardelino
6 mjeseci prije

Vade naftu. Putem prodaje tuđe nafte zaradili su kroz ovo vrijeme okupacije (aneksije) najbogatijih sirijskih naftnih polja više od 100 milijardi “dolora”(yes).

Mango
6 mjeseci prije

Vidjeti cete vi svi u kakva gov* ce nas svijuh baciti Amerika

Sarajevo
6 mjeseci prije

Cuckaju sirijsku naftu i nitko ne pita za ispiranje novca

NOME
6 mjeseci prije

ameri caruju….imaju vrhunske mentore -engleze….sirija prije 15 god dok su bili dobri sa amerima nema šta nema…bijeli marlboro sa bijelim filterom najbolji je stizao iz damaska….ameri inteligentno vladaju…gle njemce, mislili da su slobodni i neki faktor, ameri ih rastavili za par godina….rusi…sječam se onih jednika iz varšavskog pakta, a i rusa jadnih šta električne gitare nisu imali do 89-te, a sanjali su coca-colu i traperice. sad bi bilo isto, nemaju oni inteligenciju za vladanje…za uspješno vladanje trebaš biti inteligentan…da onaj kojim vladaš misli da je slobodan….arapi, iran, saudijci i ostali nemogu sobom vladati a kamoli da bi vladali bliskim tj srednjim istokom….

Odisea
6 mjeseci prije

U Gazi će se desiti isto što u Srebrenici.Pobit će jedan dio ono što ostane humanitarno deportirati u EU.U Srebrenici du pobili narod na oči ZAPADA, pošto su to bili muslimani,nije bilo prigovora.
Nepravda,ali sila Boga ne pita.
Ali budimo realni ko od svih vad koni podržavate palestindki narod uključujući mene bi išao da se bori za palestince? Skoro niko,šta onda očekujemo od muslimanskih zemalja,ni oni ne žele da ginu,ni za svoju a kamoli za tuđu zemlju.

ZZZ 🇭🇷
6 mjeseci prije

America is destroyer of the world

goran
6 mjeseci prije

šta radi američka vojska u siriji?
da odlično pitanje.
evo jednostavnog odgovora.
američka vojska nije u siriji da da podršku demokratski izabranoj vlasti niti da se bori protiv ISIS-a ili nekih trećih terorističkih organizacija koje su uzgred sami ameri stvorili da se razumijemo,ne,američka vojska je u siriji da se osigura legitimna pljačka sirijske nafte.
sad ču ja vas pitati iz redakcije logično nešto.
šta mislite koliko se na dnevnoj bazi ukrade sirijske nafte od strane američke vojske?

Perun
6 mjeseci prije

USA su perspektivni državni otpad …..kao i njihova ,,oružana sila” .( citaj fukare )…i u Siriji i isvugdje gdje imaju ,,interese ” USA pljačka u ime ,,demokratskih” procesa …..globalni parazit eto to je USA a sa parazitima treba biti ,,brutalan i temeljit”…..SFSN

Azra
6 mjeseci prije

To ja htjedoh napisati, vidim ima nas još s takvim mislima.

Гавран
6 mjeseci prije

Zaharova je reagovala na izjavu predsednika SAD Džozefa Bajdena koji je u obraćanju naciji rekao da je podrška SAD Ukrajini i Izraelu „mudra investicija“ koja će budućim generacijama „doneti dividende”.

„Ranije su to nazivali ‘borba za slobodu i demokratiju’. Sada se ispostavilo da je to jednostavno računica. To je uvek i bilo, samo su obmanjivali svet krijući se iza vrednosti koje za Vašington ne postoje“, napisala je Zaharova

„Ništa lično, samo posao.
Pre jednog veka dugogodišnji član Vrhovnog suda SAD Oliver Vendel Holms mlađi je rekao:

‘Samorazvoj čoveka umire sa njim, kao što i njegove vrline nestaju iz sećanja, ali dividende od akcija koje zaveštava svojoj deci žive i čuvaju sećanje na njega’. Sudeći po svemu, sve je umrlo i nestalo kod onih koji na ovaj način sude o dividendama na krvi“

Ana
6 mjeseci prije

Čuj, ‘Ivane HR’, ovo si ružno napisao. Po načinu izražavanja i pravopisu izgleda da imaš puno osmanlijske krvi…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI