Švedska se žali da Turska traži nemoguće

Erdogan - Svedska - NATO
14 komentara

Švedski premijer Ulf Kristersson požalio se tokom konferencije o sigurnosti u nedjelju da je Turska postavila nemoguće zahtjeve zemlji kao preduslove za pridruživanje NATO-u.

Turska je “ potvrdila da smo uradili ono što smo rekli da ćemo uraditi, ali takođe kaže da želi stvari koje mi ne možemo, koje ne želimo, da im damo ”, požalio se on. Ipak, on je predvidio da će Ankara “ donijeti odluku, samo ne znamo kada ” – s tim da će ishod zavisiti i od unutrašnje turske politike i “ kapaciteta Švedske da pokaže svoju ozbiljnost. ”

Jedna od samo dvije članice koje još nisu odobrile ulazak Švedske u NATO, Türkiye je službeno povukla svoje prigovore u sporazumu objavljenom u junu, navodeći u to vrijeme da je „ dobila ono što je htjela “, uključujući „ punu saradnju… u borbi protiv “ terorizma , i iz Švedske i iz Finske. Njegove primjedbe bile su usmjerene na podršku zemalja Kurdskoj radničkoj partiji (PKK), grupi koja je u Turskoj zabranjena kao „ teroristička “ organizacija.

Međutim, samo nekoliko dana nakon što je švedski Vrhovni sud prošlog mjeseca blokirao izručenje bivšeg urednika novina Bulenta Kenesa, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu prekorio je Stockholm zbog, kako je opisao, nedostatka „ konkretnog razvoja događaja u vezi s izručenjem kriminalaca povezanih s terorizmom i zamrzavanjem njihove imovine .” Diplomata se posebno osvrnuo na slučaj Kenes.

Odbijajući Kenesovo izručenje, sud je tvrdio da neki od novinarovih navodnih zločina nisu kažnjivi po zakonu u Švedskoj i sugerisao je da će biti podvrgnut političkom progonu ako bude poslan kući. Kenes je dobio politički azil u Švedskoj 2016. godine nakon neuspjelog puča protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Ankara ga je optužila da je unaprijed znao za pokušaj puča i da je bio član terorističke organizacije.

Šveđani su pozvali svoju vladu da čvrsto ostane u pogledu nezavisnosti pravosuđa čak i ako to znači odlaganje pridruživanja NATO-u. Anketa sprovedena ranije ovog meseca pokazala je da 79% ispitanika želi da se Stokholm „ založi za švedske zakone ” suočen s turskim zahtjevima, dok je samo 10% sugeriralo da bi zemlja trebala dati prioritet pridruživanju bloku što je prije moguće.

Problemi Švedske mogli bi odgoditi i pristupanje njenog kolege kandidata, jer Finska ne želi da krene naprijed u odbacivanju svoje dugogodišnje neutralnosti bez svog susjeda. „ Finska nije u tolikoj žurbi da se pridruži NATO-u da jedva čekamo da Švedska dobije zeleno svjetlo “, rekao je novinarima u nedjelju ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto.

NATO IntegracijeŠvedskaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
R M
1 godina prije

Turci su dobri trgovci. Švedska i Finska će verovatno ući u NATO, ali turska će već dobiti nešto zauzvrat

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Na koncu ce , vrlo brzo , Turska rec …. DA 😁 ! Ta onda , cemu sve ono odugovlacenje ???? KUPOVINA VRIJEMENA 😉 — do Svibanjskih izbora u Turskoj .. Naime Erdogan ima , pozitvna izvjesca da ga na svaki nacin ” prijatelji ” iz NATO zele maknut , pogotovu SADA , glede dogadjaja u Ukraine a na dulji rok i —- RASKANTAT TURSKU 😱 gdje bi Anatolia , postala , nekakovom drzavom .. Nemiri u Istambul su VEC PRIPRJEMLJENI — BUTE VIDJELI 😉 !!! No …To znaju i Turci 😁 i I ONI SU PRIPRJEMLJENI 😁 i JOS I VISE na NATO PLAN B —- IZAZIVANJA RATA SA GRCIMA , GDJE GRCI PRVI TREBAJU NAPAST 😉 – CEMU SVE ??? Grcka , Pravoslavna zemlja no je ocevidno da ce Rusi ( Pravoslavni takodjer ) stat na stranu Islamskih Turaka kao i u slucaju Azera – Shiita , koje… Čitaj više »

Roky
1 godina prije

Turska -Albanija -Kosovo-Srbija

Herc
1 godina prije

Ne daj zemo ,cijela moja avlija je uz tebe

Max
1 godina prije

Turci su vrlo tvrd orah. Osvajači a robovi. Koji vrlo dobro koriste svoj strateški položaj da vrate carstvo.

Luksi
1 godina prije

Pa dosad su cak i svedske tinejdzerke i penzionerke trazile nemoguce od Turske, davno su se Svedjani ufurali da su toliko uznapredovala civilizacija, na vrhu a onda 10 mjesta ispod je prazno pa dolaze Amerika i Zapadna Evropa i onda vise niko. Kod njih je normalno reci kada pricaju o necemu, “mi i zemlje s kojima se poredimo tj kod nas i u zemljama s kojima se poredimo” a to naravno nije Turska. Ali eto sad se porede.

gargamel
1 godina prije

Ergogan je za mene car od momenta, kad je ostavio onu U/srulju van Lajen da stoji kad je primio Mišela i nju . Gospoja mislila da će da sjedne za sto sa Erdoganom, ovaj joj fino pokazao kauč na pristojnoj razdaljini . Njen izraz lica sve govori. Mislim da ima snimak na You tube, ako nisu brisali.

tuf
1 godina prije

Tipično zapadno licemjerje. Inicijalno kažu “da, da, poštivati ćemo dogovoreno” a onda se počnu izmotavati, interpretirati i koristiti gaslighting. Samo kao primjer, u privitku.

Rimtutituki
1 godina prije

Kod suktana nema stolica za kravu ysrulu vokim ga od tada,zabi joj

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI