Švedska vlada upozorava na porast oružanog nasilja u Stockholmu do čak 79 posto

Oruzano nasilje u porastu
31 komentar

Švedska je prošle godine zabilježila porast nasilja povezanog s oružjem, prema novim podacima koje je vlada objavila, usred optužbi da su vlasti zatvorile oči pred rastućim kriminalom u zemlji. Ministar unutarnjih poslova Mikael Damberg objavio je u ponedjeljak da je 47 ljudi ubijeno i 117 ranjeno u 366 incidenata pucnjave koji su zabilježeni u 2020. godini, što je porast od 10 posto u odnosu na statistiku iz 2019.

Damberg je primijetio da je u gotovo polovici oružanog nasilja registriranih prošle godine netko ozlijeđen ili ubijen. “Nećemo prihvatiti niti se naviknuti na tako visoku razinu nasilja”, rekao je.

Situacija u Malmöu, gradu s velikom migrantskom populacijom koji se borio s problemom nasilja i bandi, ipak se poboljšala, dok kriminal raste u Stockholmu, istaknuo je ministar unutarnjih poslova. Prema Dambergu, švedski glavni grad zabilježio je nevjerojatan porast od 79 posto oružanog nasilja u 2020. godini.

Većina nasilnih incidenata dogodila se u 60 predgrađa širom zemlje koje je policija identificirala kao “ranjiva” područja. Damberg je rekao da, iako 5,4 posto švedskog stanovništva živi u takvim četvrtima, oni čine više od polovice takvih slučajeva nasilja u državi. Izrazio je, međutim, nadu da će 2021. biti godina “preokreta” koja će dovesti do drastičnog poboljšanja sigurnosti. Vlada je iznijela plan za povećanje broja policijskih pripadnika u zemlji, s ciljem da do 2024. godine Švedska u svojim redovima dobije dodatnih 10.000 policajaca, u usporedbi s podacima iz 2016. godine.

Nekoliko sati nakon što je Damberg otkrio porast nasilja, u incidentu u Helsingborgu, obalnom gradu na jugu Švedske, najmanje je pet osoba ozlijeđeno, a tri su osobe hospitalizirane. Svih pet žrtava zadobilo je rane od uboda ili porezotina, dok je jedna od njih navodno koristila i vatreno oružje, navodi policija. Švedska se posljednjih godina bori s rastućim nasiljem bandi, a vijesti navode da su žrtve tih obračuna zapravo bile uhvaćene u unakrsnoj vatri zavađenih kriminalaca.

U kolovozu je zalutali metak ubio 12-godišnju djevojčicu u pucnjavi koja se dogodila južno od Stockholma.

Godine 2019. Švedska je uspostavila posebnu radnu skupinu za suzbijanje nasilja bandi u zemlji i dodijelila policajcima dodatna ovlaštenja za nadzor.

Kritičari su vladu optužili da ignorira ulogu migranata u porastu kriminala bandi, a dužnosnici često ukazuju na siromaštvo i nezaposlenost kao na temeljne uzroke nasilja. Švedska nije sama registrirala zabrinjavajući porast oružanog nasilja. Studija koju je nedavno objavilo Nacionalno povjerenstvo za COVID-19 i Ministarstvo pravosuđa (NCCCJ) otkrila je da su postotci ubojstava o gotovo trideset američkih gradova porasle u 2020. godini znatno skočili, i to čak za 30 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Oružjeporast nasiljaŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Joe
3 godine prije

Inženjerski pristup rješavanju problema!

Noman
3 godine prije

Plavuše napadaju migrante iz afrike i azije.
To je poznata stvar.

3 godine prije zadnji put uredio Noman
tihobl
3 godine prije

Trebaju uzeti u policiju jadne migrante. Oni imaju iskustva iz Sirije i Iraka u vrsenju policijskih duznosti.

kfvmsdogfnbpigisrpbg
3 godine prije

Tih dodatni kerberi sistema su tu zbog šveđana, da budu još poslušniji i pelcuju se. Ove krimose su dovukli, to jest njihove roditelje, isti oni koji sad kao gase požar koji su sami zapalili a krimosi i navijaći uvijek slušali obavještajne službe.

nepoželjni
3 godine prije

Interesantno, …ako je u 2019. bilo 30%(!) manje ubojstava, lako je zaključiti da je korona u 2020. kriva za taj fenomen

3 godine prije zadnji put uredio dzabaludin
Gaja
3 godine prije

Jednostavno je civilizacijski jaz prevelik za Afganistance, Nigerijce i sl…Ako žele sačuvati zemlju Švedi će ih morati početi vračati nazad od kuda su ih dovukli.

Tomi
3 godine prije

Dosla maca na vrtanca. Mada svima ce pa i nama.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Lagano Šveđani uče kako “Musa dere jarca” (kad ne dere Šveđanke)… Tražili ste, gledajte… Vikinzi se okreću u grobovima kao ventilatori…

Bosanac
3 godine prije

Cilj današnjih (izdajničkih) vlada izmedju ostalog je: Treba nekako svim ovcama oduzet oružje, da ih se poslije lakše može poslat u ‘fabriku sapuna’

jablan u žitu
3 godine prije

Kulturno obogaćivanje…

Max
3 godine prije

Sami su povećali razinu nasilja.

3 godine prije

Cesto se ovdje pisalo i jos uvijek pise u negativnom kontextu o Svedskoj. Rekao bi neko ko ne zivi ovdje…a pokvarene zemlje, Boze moj. Ko jos moze zivjeti tu? Sa podrucja bivse Juge ovdje zivi, po mojoj slobodnoj procjeni, najmanje 500 000 ljudi. Vjerovatno vise. I unuci nasih korjena se radjaju ovdje. Veoma malo ih (nas) se vraca. Vjerovatno ima razlog tome. I nije socijala, jer smo poznati po visokom broju zaposlenih. Naravno, ima tu i krimosa, ali…ima i Sveda krimosa. Sta je, onda razlog? Mozda danasnja vjest da je Glavni direktor velikog drzavnog preduzeca osudjen na 4 godine zarvora zbog korupcije i primanja mita. Covjek koji sa kraljem pije kafu… Ne, nije mi namjera braniti Svedsku protiv stvari koje i sam osudjujem, ali nekada Logicno pretjera i u osudama. Ponekad izgleda da samo izbjeglice siluju pitome Svedjanke. Da svaki doseljenik dolazi da zivi na socijali i slicno. Da ovi… Čitaj više »

Kengurko
3 godine prije

Vlada upozorava. Koga ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI