”Svijet bi bio sigurnije mjesto bez Izraela,” izjavio iranski šef nacionalne sigurnosti

Izrael
22 komentara

Napetosti između Irana i Izraela dosegle su nove razine nakon atentata na starijeg iranskog nuklearnog i raketnog znanstvenika Mohsena Fahrizadeha, koji se dogodio 27. studenog. Islamska Republika gotovo je odmah okrivila Tel Aviv za atentat. Tel Aviv nije dao nikakve formalne izjave o tom pitanju.

Svijet bi bio bolje mjesto bez Izraela, a arapske zemlje koje sklapaju sporazume o normalizaciji riskiraju rat sa svojim narodima, izjavio je tajnik iranskog Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti Ali Shamkhani.

“Bez sumnje, svijet će biti sigurniji bez cionističkog režima. Oni vladini dužnosnici koji s ponižavanjem žele normalizirati odnose s lažnim cionističkim režimom i pomažu u provedbi američkih shema u regiji neće imati bolju sudbinu od sudbine svrgnutog libijskog i sudanskog čelnika Muammaraa Gadafija i Omara al-Bashira”, rekao je Shamkhani razgovarajući u utorak u Teheranu sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Faisalom Mekdadom, a njegove izjave citirao je iranski PressTV.

Ukazujući na važnost strateških odnosa između Irana i Sirije, uključujući u borbi protiv izraelske “agresije”, Shamkhani je također pozvao međunarodnu zajednicu neka “zauzme čvrst stav protiv djelovanja ovog nehumanog režima kako bi se mogao stvoriti siguran i miran svijet.”

Američko pljačkanje nafte

U svojoj je primjedbi Shamkhani također napao SAD zbog stalne okupacije dijelova sjeveroistočne Sirije, optužujući Washington za zadržavanje vojske u zemlji radi “pljačke sirijske nafte, održavanja sigurnosti cionističkog režima i širenje terorističkih baza ISIL-a u regiji”, tražeći pritom da američka „zla prisutnost u regiji nestane.“

Mekdad je u Iran stigao u ponedjeljak, što je bilo njegovo prvo inozemno putovanje od imenovanja prošlog mjeseca, nakon smrti njegovog prethodnika za ministra vanjskih poslova,Walida Muallema.

U raspravi sa Shamkhanijem, Mekdad je izrazio zahvalnost za pomoć Irana Damasku u njegovoj borbi protiv terorizma i strane agresije te je rekao kako Sirijci nikada neće zaboraviti žrtve iranskih zapovjednika i vojnika, uključujući Qasema Soleimanija, zapovjednika Republikanske garde Quds-akoji je ubijen u američkom napadu bespilotnim letjelicama, u Bagdadu u siječnju 2020.

Uz Shamkhanija, Mekdad se susreo s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom i predsjednikom iranskog parlamenta Mohammadom Baqerom Qalibafom.

Povećavanje napetosti

Napetosti između Irana i Izraela dramatično su eskalirale krajem prošlog mjeseca, nakon atentata na starijeg iranskog nuklearnog znanstvenika, koji se dogodio 27. studenog. Iran je za napad gotovo odmah optužio Izrael. Tel Aviv nije izdao službeno priopćenje o tom pitanju. Međutim, izraelski dužnosnici izrazili su bojazan da bi Iran mogao ”uzvratiti” napadom na izraelske diplomatske misije, pokretanjem raketnih napada ili aktiviranjem ”opunomoćenika” smještenih na izraelskim granicama. Prošlog tjedna izraelsko Vijeće za nacionalnu sigurnost upozorilo je da bi Izraelci koji žive u zemljama u blizini Irana mogli biti na meti napada. Istodobno, anonimni izraelski dužnosnik rekao je za New York Times da svijet Tel Avivu treba “zahvaliti” zbog ubojstva znanstvenika.

Iran je ukinuo diplomatske odnose s Izraelom neposredno nakon Iranske revolucije 1979. Od tada su iranski dužnosnici više puta prijetili uništenjem Izraela, a mnogi su izraelski i američki dužnosnici takve prijetnje označili kao egzistencijalnu prijetnju fizičkoj sigurnosti židovskog stanovništva Izraela. Međutim, iranski čelnici od ajatolaha Homeinija nadalje su više puta rekli da se njihov spor odnosio na cionizam, a ne na židovstvo ili same Židove.

atentatIZRAELMohsen Fakhrizadeh-Mahavadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
3 godine prije

Opet se krezube mule prijete, kada dobiju po prljavim nozdrvama onda krece kmecanje, arlaukanje, kamenovanje, paljenje zastava itd.
Sotonjare

Komunjara
3 godine prije

U to nema sumnje. Vrlo brzo bi Bliski istok postao dosadno mjesto na kojem bi Kinezi obnavljali infrastrukturu a tankeri izvozili naftu. Moglo bi se početi i s vraćanjem izbjeglica. U svakom slučaju, prestanak postojanja nuklearne sile koja konstantno bombardira, otima teritorije i vrši atentate bio bi veliko platno. Da ne govorim o moralnoj dobiti Svijeta, jer bi nakon JAR pao još jedan zločinački rasistički apartheid režim

Svi smo mi ljudi
3 godine prije

Nisam nikada za rat ali moram priznati i reci: nazalost, samo lajanje. Nitko nema muda krenuti i tako ce i ostati.

Tim Kunić
3 godine prije

Kao i svijet bez islama.

ad astra
3 godine prije

Pa tko kome prijeti? Da li me netko može podsjetiti na Homeinijev govor nakon povratka u Iran 1979. Da li Izrael ima svoju miliciju na granici Irana koja svako toliko ispaljuje rakete na Izrael. Koji je cilj hezbolaha? Uništit Izrael. Svijet bi bio daleko sigurniji bez iranskih političara.

Laki
3 godine prije

Kažu Iranci dok vi ubijate naše naj bolje znanstvenike i naj više rangirane časnike elitne vojske u po bijela dana, mi smo jači mi svoje građane: novinare, neistomišljenike, žene 100% progonimo i u zatvorima mučimo i ubijamo jer ne vjeruju mulama koji imaju milijarde $ na svojim računima koje dijele tim uspješnim vojnim formacijama ali samo protiv svog naroda!!!

Max
3 godine prije

Tvrdnja je točna i ne odnosi se na židovski narod i vjeru jer su i oni robovi cionista.

Stara kuka
3 godine prije

Ne slažem se sa tvrdnjom iz naslova. Nije problem ni u državi Izrael ni u cionističkom režimu. Izraelski seljak iz nekog kibuca ne predstavlja neki veliki svjetski problem. Problem je u 10 milijuna židova izvan Izraela. Pogotovo u onima masovno i duboko infiltriranima u financijski sektor, medije, znanost, obrazovni sustav i politiku mnogih zemalja svijeta, a posebno najveće svjetske supersile SAD.

Ali Shamkhani je trebao biti do kraja iskren i otvoren i reći da bi svijet bio sigurnije i bolje mjesto bez tih parazita i štetočina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI