Teheran osuđuje dogovor Izraela i Bahreina o normalizaciji odnosa

Teheran, Iransko Ministarstvo vanjskih poslova
26 komentara

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je sporazum koji je nastao u subotu između Bahreina i Izraela o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa i upozorilo je protiv pokušaja destabilizacije situacije u Perzijskom zaljevu.

“Iransko Ministarstvo vanjskih poslova najoštrije osuđuje uspostavu diplomatskih odnosa između Bahreina i cionističkog režima i smatra ga sramotnim činom koji žrtvuje cilj Palestine kao i nekoliko desetljeća borbe i patnje kroz koje je prošao palestinski narod zbog američkih izbora i interesa”, stoji u navodima Ministarstva.

Teheran je također upozorio Izrael protiv pokušavanja podizanja eskalacije napetosti u Perzijskom zaljevu te je izjavio da će Bahrein biti među zemljama koje će biti odgovorne za bilo kakve, potencijalne znakove destabilizacije.

U petak su se Izrael i Bahrein i službeno dogovorili o normalizaciji odnosa. Strane su se složile uspostaviti diplomatske veze mjesec dana nakon što su Sjedinjene Države posredovaleu postizanju sličnog sporazuma, koji je postignut između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bahrein je postao četvrta arapska zemlja koja je priznala Izrael. Prve dvije bile su Egipat 1979. i Jordan 1994. godine.

BahreinIZRAELteheran
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

S pravom osuđuju jer znaju da je to prijetnja i za njihovu sigurnost. Koju bi oni ipak otklonilli ako dođe do toga.

Kažun d.d.
3 godine prije

Sirija će se raspasti, u skladu sa svojom etničkom i vjerskom strukturom, na nekoliko država kao što je današnji Libanon, tako da će duž njene obale biti država šiitskog Alawija, sunitska država na području Alepa, još jedna sunitska država u Damasku neprijateljski raspoloženi prema sjevernom susjedu i Druzi koji će uspostaviti državu, možda čak i na našem Golanu, a sigurno u Hauranu i na sjeveru Jordana. (…) Ovakvo stanje stvari dugoročno će biti jamstvo za mir i sigurnost na tom području, a taj nam je cilj već danas dostupan. ” Oded Yinon, “Strategija za Izrael u devetnaestim osamdesetima”, Kivunum, preveo Israel Shahak, veljača 1982. JPEG – 18,3 kb Moshe Yaalon, šef vojne obavještajne službe (1992.-1998.), Šef stožera IDF-a (2002.-05.), Likud (2009.-13.), Ministar obrane kabineta Netanyahu (od 2013.). Tijekom petodnevnog putovanja u Sjedinjene Države, izraelski ministar obrane Moshe Ya’alon rekao je Steveu Inskeepu, jednom od voditelja Jutarnjeg izdanja na Nacionalnom javnom… Čitaj više »

Kažun d.d.
3 godine prije

Prema zastarjelim stavovima gospodina Ya’alona, ​​postoje zemlje sa stvarnom poviješću i druge čije su granice 1916. godine Francuska i Britanija umjetno povukle Francuska i Britanija temeljem sporazuma Sykes-Picot radi razdvajanja ruševina Osmanskog carstva. Moshe Ya’alon iznosi očite istine poput “Egipat će ostati Egipat” ili “Libija je bila nedavna tvorevina, zapadnjačka tvorevina proizašla iz Prvog svjetskog rata. Isto je za Siriju i Irak, dvije umjetne nacionalne države (sic!) , a ono čemu smo trenutno svjedoci je krah zapadnog koncepta. ” A što je s “Novim Izraelom”, nije li to stvaranje ropskih bankara Rothschilda i odvjetničke tvrtke koju je vodio Lloyd George, koji je kasnije postao premijer Velike Britanije? Nakon svog uspostavljanja u Rusiji i naknadnog progona 1883. i 1903. godine, lutajući cionizam poigravao se idejom uspostavljanja “umjetno” egzogenih naselja u zemljama unutar anglosaksonske sfere utjecaja poput Kanade, Australije, Istočne Afrike, jugozapadni dio Teksasa (sic!), Angola i Uganda [3]. Ali nije li… Čitaj više »

Kažun d.d.
3 godine prije

Izraelske novine Haaretz izvijestile su da Ya’alon “nije precizirao hoće li se promijeniti izraelske granice, koje su zapadne sile također (sic) trasirale nakon Prvog svjetskog rata” [5]. Ya’alon je bacio još rasističkih uvreda na Palestince, idući tako daleko da je podigao nečuvenu mogućnost “etničkog transfera”. Svrha Ya’alonovog putovanja u SAD bila je smirivanje Obaminog tima nakon sumnjivih izjava Naftalija Bennetta, čelnika fundamentalističke desničarske vjerske stranke Židovski dom, protiv američkog državnog tajnika Johna Kerryja, koji je povezao uspon Islamske države na nerješavanje izraelsko-palestinskog sukoba. Prethodno je gospodin Kerry optužio Izrael da je gotovo “država parija”. Skoro!? Haaretz je nadalje izvijestio da su Ya’alona “javno ponizile (sic)” Sjedinjene Države, što mu je onemogućilo sastanak s određenim visokim dužnosnicima Obamine vlade: potpredsjednikom Joeom Bidenom, Johnom Kerryjem i savjetnicom za nacionalnu sigurnost Susan Rice. Slažući se, kao i obično, The Economist – u vlasništvu Financial Timesa, koji je dio Pearson Group, grupe koja kontrolira… Čitaj više »

Kažun d.d.
3 godine prije

Postoje i druge enklave, poput Alepa, na periferiji Damaska ​​i Golan Heights (gdje Izrael igra na kartu Al-Nusra), koje su u rukama čudnih koalicija koje su krstili “Zapad”: Sirija bez vojske (sic), Al-Nusra, al-Qaeda ili Islamska država (IS) . Plan balkanizacije koji su razvili Izraelci Yinon i Ya’alon napreduje velikom brzinom zahvaljujući ovom nestvarnom entitetu zvanom kalifat Islamske države, čiji se pipci protežu na Magreb (zapadni dio arapskog svijeta i sjevernu Afriku) balkanizacije [10] i napravljen je po uzoru na Libiju. Bi li kojim slučajem džihadisti IS-a poslužili kao alat za uredno urezivanje arapskog svijeta, prema planovima koje su izradili Yinon i Ya’alon, planovima čiji opseg obuhvaća Jemen? [11] Kako bi pojedini pojednostavljeni izvještaji mogli vjerovati, što nije tipično za izraelsko-anglosaksonske podmetanja, čini se da su američki avioni koji su dostavljali oružje sirijskim Kurdima opsjednutim u Kobaniju “pogriješili” budući da je oružje završilo u rukama džihadista IS [12] Stvarno! Nitko… Čitaj više »

Kažun d.d.
3 godine prije

Izrael se priprema za svoj neizvjesni rat protiv Hezbolaha u Libanonu, koji se također sprema da implodira, dok na višoj strateškoj razini strategiju balkanizacije propagandnog stroja Tel Aviva provodi MEMRI. Iznimnim napretkom koji su postigli džihadisti IS-a, centar sa sjedištem u Washingtonu – kojeg su osnovali Yigal Carmon, izraelski vojni špijun i Meyrav Wurmser, stariji suradnik Instituta Hudson s vezama sa cionističkom fundamentalističkom strankom Likud – može dalje naprijed pitanje vezano za “novi poredak (sic) na Bliskom Istoku” s naglaskom na četiri područja u isključivu korist “Velikog Izraela”. Ova su četiri područja: – 1) nuklearni spor s Iranom (koji nema pravo posjedovanja nuklearnog oružja za razliku od “izabranog” naroda Izraela); – 2) arapsko-izraelski sukob (smrznut); – 3) tursko-kurdski proces (sic) (implozija Turske i širenje “Velikog Kurdistana”) i – 4) sukob između šiija i sunita (ponoviti na teološkoj razini “30-godišnji rat?”). Iz estetskih ću razloga ostaviti po strani izuzetno ozbiljnu optužbu… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Kažun
onaj najve... Dalton
3 godine prije

Frcaju diplomatski odnosi samo tako. Između Izraela i UAE, Kosova, Bahreina…

”Kad se bratska srca slože i olovo plivat može!”

P.S.
Čeka se Sudan. Bio je Bibi i u Omanu… Pakistanu.
Kralj Sauda Salman (84) je protiv, al’ neće ni on dugo….
Kao ni kuvajtski emir Al Sabah (91). Kandidat za novog emira, brat, je uz Saudijsku Arabiju.
Drugog kandidata, najstarijeg sina, podržavaju Muslimansko bratstvo, Katar i Turska.

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
Planet zemlja
3 godine prije

Ponovno kazem,potpisivanje mirovnih sporazuma na bliskom istoku sluze samo za otvaranje novih ratova.ili jednog velikog rata.nitko me ne moze razuvjeriti u to.za ime boga,zar bi eliti odgovaralo smirivanje stanja u toj,sudbonosnoj,regiji?

puki
3 godine prije

–ništa čudno

padaju maskice

Bahrein je još jedna fakticki umjetna Rotšildova država, pod kontrolom kabale, kao i Saudijska Arabija, Jordan, Jemen, UAE, Oman, Katar, Kuvajt..

U Bahreinu su šijiti većina, ali manjinski suniti vladaju. Pokušaj ustanak šijita, bahrainska vlast ugušila je prije 5 godina krvavo sa tenkovima, uz pomoć S. Arabije.
Dakle vidimo ovdje licemjerje i dvostruka mjerila:
cijeli zapad i kabala drečali su na Asadaovu vlast u Siriji, zato što Asad pripada manjinskim alevitima (koji su podgrupa šijita), a suniti su većina-
Međutim u Bahrainu i jemenu je obrnuto: šijiti su većina, a Zapad i S. Arabija (uz pomoć Izraela), podržavju krvavo gušenje ustanka i u Bahrainu i jemenu (gdje rat još traje)

Davor drugi
3 godine prije

U potpunosti je razumna ljutnja Irana zbog normalizacije odnosa između Izraela i Bahreina, sa svakim novim takvim dogovorom Iran ostaje sve usamljeniji u aktivnom planiranju uništenja Izraela. Ne uzimajući u obzir ukupno stanje i unutarnje probleme uslovljene snkcijama koje im je USA jednostrano i nelegitimno uvela, i dalje glavna preokupacija Irana jest uništenje Izraela. Izlažući sopstveno stanovništvo i domaću ekonomiju velikim problemima zbog sankcija Iran želi uporno radi palestinaca, bar to tako opravdavaju, fizički uništiti Izrael i njegovo stanovništvo. Zašto su Iranu toliko bitni ti Palestinci, kojih su se zbog mira i stabilnosti regiona odrekla i njihova sunitska braća, valjda je to Iranu poznato i jasno. Kako uopće uspjevaju održati mir, sa obrazloženjem da stanovništvo to što trpi posljedice sankcija jeste za dobrobit palestinaca, koji sa irancima imaju malo toga zajedničkoga, je ravno čudu. Ali do kada će to sve skupa trpjeti lokalno stanovništvo je pitanje vremena. Unutarnje nemire, koje… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Davor drugi
Ante
3 godine prije

Ko vas sta pita?????

Alex
3 godine prije

Sad će preplavit naše tržište…prasci na akciji…😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI