fbpx

Teheran osuđuje dogovor Izraela i Bahreina o normalizaciji odnosa

Teheran, Iransko Ministarstvo vanjskih poslova

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je sporazum koji je nastao u subotu između Bahreina i Izraela o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa i upozorilo je protiv pokušaja destabilizacije situacije u Perzijskom zaljevu.

“Iransko Ministarstvo vanjskih poslova najoštrije osuđuje uspostavu diplomatskih odnosa između Bahreina i cionističkog režima i smatra ga sramotnim činom koji žrtvuje cilj Palestine kao i nekoliko desetljeća borbe i patnje kroz koje je prošao palestinski narod zbog američkih izbora i interesa”, stoji u navodima Ministarstva.

Teheran je također upozorio Izrael protiv pokušavanja podizanja eskalacije napetosti u Perzijskom zaljevu te je izjavio da će Bahrein biti među zemljama koje će biti odgovorne za bilo kakve, potencijalne znakove destabilizacije.

U petak su se Izrael i Bahrein i službeno dogovorili o normalizaciji odnosa. Strane su se složile uspostaviti diplomatske veze mjesec dana nakon što su Sjedinjene Države posredovaleu postizanju sličnog sporazuma, koji je postignut između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bahrein je postao četvrta arapska zemlja koja je priznala Izrael. Prve dvije bile su Egipat 1979. i Jordan 1994. godine.

5 1
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Max
Member
Max
1 mjesec prije

S pravom osuđuju jer znaju da je to prijetnja i za njihovu sigurnost. Koju bi oni ipak otklonilli ako dođe do toga.

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
1 mjesec prije

Sirija će se raspasti, u skladu sa svojom etničkom i vjerskom strukturom, na nekoliko država kao što je današnji Libanon, tako da će duž njene obale biti država šiitskog Alawija, sunitska država na području Alepa, još jedna sunitska država u Damasku neprijateljski raspoloženi prema sjevernom susjedu i Druzi koji će uspostaviti državu, možda čak i na našem Golanu, a sigurno u Hauranu i na sjeveru Jordana. (…) Ovakvo stanje stvari dugoročno će biti jamstvo za mir i sigurnost na tom području, a taj nam je cilj već danas dostupan. ”
Oded Yinon, “Strategija za Izrael u devetnaestim osamdesetima”, Kivunum, preveo Israel Shahak, veljača 1982.

JPEG – 18,3 kb
Moshe Yaalon, šef vojne obavještajne službe (1992.-1998.), Šef stožera IDF-a (2002.-05.), Likud (2009.-13.), Ministar obrane kabineta Netanyahu (od 2013.).
Tijekom petodnevnog putovanja u Sjedinjene Države, izraelski ministar obrane Moshe Ya’alon rekao je Steveu Inskeepu, jednom od voditelja Jutarnjeg izdanja na Nacionalnom javnom radiju da će se “granice Srednjeg Istoka” apsolutno “promijeniti” [1].

Ya’alon slijedi u pismu proces balkanizacije “Yinon plana”, nazvanog po bivšem dužnosniku izraelskog Ministarstva vanjskih poslova [2]: “granice su se već promijenile”, jer sirijski predsjednik Bashar al-Assad više nije u mogućnosti ujedini svoju zemlju i da on “kontrolira samo 25% Sirije”, što stvara problem koji će Izrael “morati platiti”. Kako je tužno!

Slijedi……..

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
1 mjesec prije

Prema zastarjelim stavovima gospodina Ya’alona, ​​postoje zemlje sa stvarnom poviješću i druge čije su granice 1916. godine Francuska i Britanija umjetno povukle Francuska i Britanija temeljem sporazuma Sykes-Picot radi razdvajanja ruševina Osmanskog carstva.

Moshe Ya’alon iznosi očite istine poput “Egipat će ostati Egipat” ili “Libija je bila nedavna tvorevina, zapadnjačka tvorevina proizašla iz Prvog svjetskog rata. Isto je za Siriju i Irak, dvije umjetne nacionalne države (sic!) , a ono čemu smo trenutno svjedoci je krah zapadnog koncepta. ”

A što je s “Novim Izraelom”, nije li to stvaranje ropskih bankara Rothschilda i odvjetničke tvrtke koju je vodio Lloyd George, koji je kasnije postao premijer Velike Britanije?
Nakon svog uspostavljanja u Rusiji i naknadnog progona 1883. i 1903. godine, lutajući cionizam poigravao se idejom uspostavljanja “umjetno” egzogenih naselja u zemljama unutar anglosaksonske sfere utjecaja poput Kanade, Australije, Istočne Afrike, jugozapadni dio Teksasa (sic!), Angola i Uganda [3].

Ali nije li financirao cionizam – cionizam čak i smrtonosniji od svoje iredentističke verzije – već uvukao sve spomenute zemlje u anglosaksonsku sferu utjecaja, tijekom dvadeset i prvog stoljeća, globalnom deregulacijom banaka?

U drugom intervjuu s Charlie Roseom, Ya’alon se obrušio na turskog predsjednika Erdogana, optužujući ga da je “poznati pristaša” Muslimanske braće [4].

Slijedi…….

gigi pinna
Gost
gigi pinna
1 mjesec prije

Pomalo – još 4 mjeseca i svršit će kurbin “Kosher Nostra” pir. A do tada, Iran jedino i može slati diplomatske note.

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
1 mjesec prije

Izraelske novine Haaretz izvijestile su da Ya’alon “nije precizirao hoće li se promijeniti izraelske granice, koje su zapadne sile također (sic) trasirale nakon Prvog svjetskog rata” [5].

Ya’alon je bacio još rasističkih uvreda na Palestince, idući tako daleko da je podigao nečuvenu mogućnost “etničkog transfera”. Svrha Ya’alonovog putovanja u SAD bila je smirivanje Obaminog tima nakon sumnjivih izjava Naftalija Bennetta, čelnika fundamentalističke desničarske vjerske stranke Židovski dom, protiv američkog državnog tajnika Johna Kerryja, koji je povezao uspon Islamske države na nerješavanje izraelsko-palestinskog sukoba. Prethodno je gospodin Kerry optužio Izrael da je gotovo “država parija”. Skoro!?
Haaretz je nadalje izvijestio da su Ya’alona “javno ponizile (sic)” Sjedinjene Države, što mu je onemogućilo sastanak s određenim visokim dužnosnicima Obamine vlade: potpredsjednikom Joeom Bidenom, Johnom Kerryjem i savjetnicom za nacionalnu sigurnost Susan Rice.

Slažući se, kao i obično, The Economist – u vlasništvu Financial Timesa, koji je dio Pearson Group, grupe koja kontrolira banku BlackRock, najveću svjetsku investicijsku banku koju vodi dvostruko američko-izraelski državljanin Larry Fink [6] – izjavio je da većina od tri milijuna sirijskih izbjeglica razmišlja o „gubitku svoje zemlje“ [7].
Vlada Bashara al-Assada kontrolira 25% Sirije, a većina ostatka je u rukama džihadista povezanih s Islamskim kalifatom (čiji glavni grad Rakka danas drži međunarodni paket plaćenika pod stranom kontrolom). Međutim, relativno mali dio teritorija, smješten na sjeveroistoku zemlje na granici s Turskom, još uvijek kontroliraju sirijski Kurdi čiji je simbol postao grad mučenik Kobani, u kojem je Islamska država navodno rasporedila kemijsko oružje [ 8], mogućnost “neobično” prikrivena propagandnim strojem Sjedinjenih Država i Izraela (pogrešno nazvanog Hasbara [9].

gigi pinna
Gost
gigi pinna
1 mjesec prije

Ajde ne smaraj – da bi izraHELL dodatno proširio granice morao bi poslati kopnenu vojsku, i dobio bi po lampi još jedanput, i potpisao bi primirje , i povukao bi se podvijenog repa. Do tada, ne košta ga ništa gotovo svakodnevno raketirati Siriju. Sustav Sranje-300 ionako samo straši vrane.

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
1 mjesec prije

gigi – From the “Yinon Plan” to the “Ya’alon Strategy”
Voltaire(net org) 24 NOVEMBER 2014

Ma,ovo je stari datum i plan iz 1982,koji mogu izabrani
samo sanjati,tek toliko za one koji možda nisu upućeni.
Tko želi vidjeti kartu Velikog Izraela,može ukucati
Yinon Plan,nisu oni baš toliko skromni.
Da se jednog dana Jordan probudi u puno
manjim granicama,a možda i još pokoja budala.
Tko sa vragom tikve sadi……..

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
1 mjesec prije

Postoje i druge enklave, poput Alepa, na periferiji Damaska ​​i
Golan Heights (gdje Izrael igra na kartu Al-Nusra), koje su u rukama čudnih koalicija koje su krstili “Zapad”: Sirija bez vojske (sic), Al-Nusra, al-Qaeda ili Islamska država (IS) .

Plan balkanizacije koji su razvili Izraelci Yinon i Ya’alon napreduje velikom brzinom zahvaljujući ovom nestvarnom entitetu zvanom kalifat Islamske države, čiji se pipci protežu na Magreb (zapadni dio arapskog svijeta i sjevernu Afriku) balkanizacije [10] i napravljen je po uzoru na Libiju.

Bi li kojim slučajem džihadisti IS-a poslužili kao alat za uredno urezivanje arapskog svijeta, prema planovima koje su izradili Yinon i Ya’alon, planovima čiji opseg obuhvaća Jemen? [11]
Kako bi pojedini pojednostavljeni izvještaji mogli vjerovati, što nije tipično za izraelsko-anglosaksonske podmetanja, čini se da su američki avioni koji su dostavljali oružje sirijskim Kurdima opsjednutim u Kobaniju “pogriješili” budući da je oružje završilo u rukama džihadista IS [12] Stvarno!

Nitko – čak ni dvojac Yinon / Ya’alon, džihadisti Islamske države ili američki stratezi (formula “Brzezinski / Rice / Peters / Clark / Wright”) [13] – nije svjesniji perfidnosti takve balkanizacije planira od žilavog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, koji ima vlastiti dnevni red u vezi s Kurdima, skupinom koju podržavaju Izrael i NATO, a koja predstavlja 15-25% stanovništva Turske, zemlje koja je danas na rubu implozije. Erdoğan ih je prozvao “novim Lawrenceom od Arabije” u odnosu na bivšeg britanskog špijuna, optužujući ih da su balkanizacija nenadmašivih prvaka [14].

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
1 mjesec prije

Izrael se priprema za svoj neizvjesni rat protiv Hezbolaha u Libanonu, koji se također sprema da implodira, dok na višoj strateškoj razini strategiju balkanizacije propagandnog stroja Tel Aviva provodi MEMRI. Iznimnim napretkom koji su postigli džihadisti IS-a, centar sa sjedištem u Washingtonu – kojeg su osnovali Yigal Carmon, izraelski vojni špijun i Meyrav Wurmser, stariji suradnik Instituta Hudson s vezama sa cionističkom fundamentalističkom strankom Likud – može dalje naprijed pitanje vezano za “novi poredak (sic) na Bliskom Istoku” s naglaskom na četiri područja u isključivu korist “Velikog Izraela”. Ova su četiri područja:

– 1) nuklearni spor s Iranom (koji nema pravo posjedovanja nuklearnog oružja za razliku od “izabranog” naroda Izraela);
– 2) arapsko-izraelski sukob (smrznut);
– 3) tursko-kurdski proces (sic) (implozija Turske i širenje “Velikog Kurdistana”) i
– 4) sukob između šiija i sunita (ponoviti na teološkoj razini “30-godišnji rat?”).

Iz estetskih ću razloga ostaviti po strani izuzetno ozbiljnu optužbu predsjednika Putina da “Sjedinjene Države promiču terorizam financirajući džihadiste Islamske države” [15].

Balkanizacija “Velikog Bliskog Istoka” i “Novog poretka” koji će uslijediti nisu li posljedica planova Yinon / Ya’alon kako su konsolidirani “Brzezinski / Rice / Peters / Clark / Wright formula” plus neodoljiv napredak njihovih marionetskih džihadista?

Alfredo Jalife-Rahme

Voltaire(net org) 24 NOVEMBER 2014

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
1 mjesec prije

From the “Yinon Plan” to the “Ya’alon Strategy”

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
1 mjesec prije

Frcaju diplomatski odnosi samo tako. Između Izraela i UAE, Kosova, Bahreina…

”Kad se bratska srca slože i olovo plivat može!”

P.S.
Čeka se Sudan. Bio je Bibi i u Omanu… Pakistanu.
Kralj Sauda Salman (84) je protiv, al’ neće ni on dugo….
Kao ni kuvajtski emir Al Sabah (91). Kandidat za novog emira, brat, je uz Saudijsku Arabiju.
Drugog kandidata, najstarijeg sina, podržavaju Muslimansko bratstvo, Katar i Turska.

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
1 mjesec prije

Daltone ,evo ,u Pakistanu 11.09.

“Demonstranti su držali transparente poznate terorističke organizacije (SSP) koji su odgovorni za ciljana ubojstva šiitskih muslimana u zemlji.

Demonstranti su skandirali “Shia su Kaffir [nevjernici]” i obećavajući vjernost Abu Sufyanu.”

Iz 3 izvora,ali …… ako je tako,onda je loše.

stop_cenzura
Gost
stop_cenzura
1 mjesec prije

Bahreini ,većina Šiiti, upravljaju suniti.
Oni koji upravljaju tj. suniti kao i suniti SA su za Islam izdajice i ne piše im se mir.
.Izrael pokušava da izazove sukobe između muslimana. Briga njih za sve ostalo,preostaje jedini način da im Iran ne dohaka je sukob između muslimana , vojno ne mogu ništa jer bi to značio i kraj za Izrael. Kako god sada to izgledalo kao ofanziva, Izrael je u panici,ako mu covit 19 ne sruši bibia,unutrašnji sukobi hoće.
Zapjenjeni otimači zemlje će ga sigurno srušiti.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

Ponovno kazem,potpisivanje mirovnih sporazuma na bliskom istoku sluze samo za otvaranje novih ratova.ili jednog velikog rata.nitko me ne moze razuvjeriti u to.za ime boga,zar bi eliti odgovaralo smirivanje stanja u toj,sudbonosnoj,regiji?

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
1 mjesec prije

Definitivno.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

Ljudi nisu previse upuceni u to kakve ideje su iznosile sluzbene osobe drzave izrael,ne fanatici.istrazuj i puki su mnogo pisali o tome,da se ne ponavljam.svaka bliskoistocna drzava koja potpisuje sporazume sa ovakvim izraelom,dugorocno svoj narod dovodi u probleme.jordan mi je prvi na pameti.osim toga,ti ljudi ionako ne predstavljaju svoj narod vec bentleye u svojim garazama velicine nogometnog terena.postovanje.

puki
Gost
puki
1 mjesec prije

–ništa čudno

padaju maskice

Bahrein je još jedna fakticki umjetna Rotšildova država, pod kontrolom kabale, kao i Saudijska Arabija, Jordan, Jemen, UAE, Oman, Katar, Kuvajt..

U Bahreinu su šijiti većina, ali manjinski suniti vladaju. Pokušaj ustanak šijita, bahrainska vlast ugušila je prije 5 godina krvavo sa tenkovima, uz pomoć S. Arabije.
Dakle vidimo ovdje licemjerje i dvostruka mjerila:
cijeli zapad i kabala drečali su na Asadaovu vlast u Siriji, zato što Asad pripada manjinskim alevitima (koji su podgrupa šijita), a suniti su većina-
Međutim u Bahrainu i jemenu je obrnuto: šijiti su većina, a Zapad i S. Arabija (uz pomoć Izraela), podržavju krvavo gušenje ustanka i u Bahrainu i jemenu (gdje rat još traje)

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

Puki,mislim da je bahrein vec na samom pocetku arapskog proljeca ugusio pobunu vecinskih shiita.2011g,mislim.naravno,nije bahreinska vojska vec saudijska koju je ovaj pozvao u pomoc.i da se razumijemo,spominjem izraz arapsko proljece jer se vec ustalio.nikakvo proljece nije u pitanju vec sumorna jesen za semite bliskog istoka.hvala.

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije

Bravo puki toga nema u zapadnim novinama i televizijama

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

Pizdro,ima,vjerovao ili ne.i to glavni msm u usa.tucker carlson.fox news.mislim da je to bitno Znati.opstaje jer jos uvijek nije ovisan o google oglasivacima.hvala.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 mjesec prije

Zaboravio si vrlo bitnu stvar. Bahrein je bio dio Irana dok ga nisu uzeli engleski kolonizatori.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 mjesec prije

U potpunosti je razumna ljutnja Irana zbog normalizacije odnosa između Izraela i Bahreina, sa svakim novim takvim dogovorom Iran ostaje sve usamljeniji u aktivnom planiranju uništenja Izraela. Ne uzimajući u obzir ukupno stanje i unutarnje probleme uslovljene snkcijama koje im je USA jednostrano i nelegitimno uvela, i dalje glavna preokupacija Irana jest uništenje Izraela. Izlažući sopstveno stanovništvo i domaću ekonomiju velikim problemima zbog sankcija Iran želi uporno radi palestinaca, bar to tako opravdavaju, fizički uništiti Izrael i njegovo stanovništvo. Zašto su Iranu toliko bitni ti Palestinci, kojih su se zbog mira i stabilnosti regiona odrekla i njihova sunitska braća, valjda je to Iranu poznato i jasno. Kako uopće uspjevaju održati mir, sa obrazloženjem da stanovništvo to što trpi posljedice sankcija jeste za dobrobit palestinaca, koji sa irancima imaju malo toga zajedničkoga, je ravno čudu. Ali do kada će to sve skupa trpjeti lokalno stanovništvo je pitanje vremena. Unutarnje nemire, koje su ugasili brutalnom policijskom silom i naknadnim presudama su već imali, i biti će također pravo čudo ako se opet ne dese. Do nekih određenih granica represijom se to može ugasiti, ali ako krene u smijeru većih građanskih nemira, to će već malo teže ići represija kao rješenje.
I ako se vratimo na početak cijele priče, da li će za Iran biti zaista toliko vrijedni palestinci
da bi Iran i po cijenu sopstvene države mogao i dalje ustrajati na uništenju Izraela kao svom primarnom cilju, ostaje da se vidi. Na to pitanje, odgovor će morati ili je već dao iranski politčki vrh.

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
1 mjesec prije

Davore,može se reći i ovako
“Dokad će američki narod trpjeti bezobzirne bacanje dolara
na beskrajne američke ratove u zemljama udaljenim 10000 km,dokle
će trpjeti 800 baza ,koje su bespotrebne,dokle će lova građana
amerike ići na financiranje terorista ISIL, AL QAIDA,IZRAEL,
kada će građani shvatiti da ih potkrada FED,MIC,Wall Street,
da najbogatiji ne plaćaju poreze i kada će američki narod
konačno progledati na sve te silne trilijune dolara koja
njihova korumpirana vlast troši,kada bi svi građani mogli
puno bolje živjeti,imati bolju zdravstvenu skrb.Ali ne
banditima je cilj uništiti Iran po svaku cijenu.”

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 mjesec prije

Pa da moze se reći i tako, ali po standardu, uvjetima i načinu života u USA čini se da će moći dosta dugo trpjeti, po mom skromnom mišljenju daleko više od iranaca. Po stanju i ulozi koju USA ima na međunarodnoj sceni, čini se da i tu opstaju jako dobro. Do sada…
Napomenuo sam također, da sve što USA čini protiv Irana jeste jednostrano i nije legalno, niti u UN opravdano. Mislim da ti ne trebam posebno objašnjavati, da sve što Iran čini po pitanju Izraela, dobija odgovor od USA, pa tko više izdrži. Mislim da bi Iran trebao preispitati iplativost svoje politike prema Izraelu. Što ti misliš?

P.S. Moram ujutro rano, pa neću moći čekati tvoj odgovor. Ukoliko ga bude, čujemo se sutra. Ne zamjeri

Gungula1950
Gost
Gungula1950
1 mjesec prije

Pa te dolare i imaju zahvaljujuci vojarnama i vanjskoj politici koju vode. Americka je vojska bazirana na ofenzivu a ne defenzivu. Kraljevi heroina i nafte iako ne vade svoju naftu i nemaju svoja polja makova

Ante
Gost
Ante
1 mjesec prije

Ko vas sta pita?????

Alex
Gost
Alex
1 mjesec prije

Sad će preplavit naše tržište…prasci na akciji…😂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
27
0
()
x