Teška švedska liberalna artiljerija protiv Orbana i „pandemija koja to nije

108 komentara

Proteklih dana su Europska unija, europski liberali, pa čak i centrističke stranke narodnjačkog bloka u Europskom parlamentu pokrenuli rat protiv mađarskog premijera Viktora Orbana. Razlog je što je Orban uz odobrenje parlamenta, potpis predsjednika kao čuvara Ustava Mađarske i očuvanje svih demokratskih institucija koje mogu nadzirati njegov rad, kao što je Ustavni sud Mađarske, koji radi u punom i nepromijenjenom sastavu, za vrijeme krize s koronavirusnom pandemijom privremeno uzeo većinu ovlasti i centralizirao moć predsjedničkog ureda. O ovoj smo temi već pisali i nema se potrebe vraćati detaljima. Ukratko, EU je Orbana proglasila za „diktatora“ i objavila mu rat, iako većina onih koji su se obrušili na njega krši nacionalne ustave i ovlasti premijera ministara ili predsjednika daje kriznim štabovima za borbu protiv pandemije.

Brojne centrističke stranke u bloku narodnjaka u Europskom parlamentu su tražile da se mađarski Fidesz zbog ovoga izbaci iz bloka EPP, a što ima je mađarski premijer odgovorio pismom u kojem navodi „kako u ovom trenutku nema vremena za rasprave o bilo kojem pitanju, što će biti moguće nakon završetka epidemije, ali do tada će upotrijebiti sve svoje vrijeme kako bi poduzeo mjere usmjerene na zaštitu života građana Mađarske i spas gospodarstva“. Za Orbana je svaka rasprava do daljnjega završena.

Mariann Őry, mađarska novinarka konzervativnog dnevnog lista Magyar Hírlap, posebno je ogorčena na Švedsku, zemlju s približno istom populacijom kao i Mađarska, koja ima deset puta više slučajeva koronavirusa naših susjeda, ali joj je sada važnije provoditi napade protiv Orbana?

Švedski liberali protiv Orbana

Švedski liberali, odnosno transformirani socijaldemokrati koji nikakve veze nemaju sa švedskim socijalistima Olafa Palmea, zagrmjeli su iz teške artiljerije po mađarskom diktatoru.

Švedska je, odjednom postala svjetionik slobode jer nije uvela karantenu, usprkos činjenici da ima veliki broj potvrđenih zaraza, za sada stotine potvrđenih smrti i što švedski premijer Stefan Löfven za Dagens Nyhete izjavljuje da se građani pripreme na najgore, da će ova situacija trajati mjesecima, a ne tjednima, a mrtvi će se brojati na tisuće.

Ali Stefan Löfven ne odstupa od temeljnih načela liberalnog poretka, a to su individualne slobode i slobodno tržište, koje ne trpi gubitke.

Orbana optužuju za „fašizam“, ali se mađarski čelnik pokazao puno odgovornijim državnikom od zagovornika socijaldarvinizma ili liberala Stefana Löfvena i Šveđana kod kojih je opet, ali u drugom kontekstu, popularan slogan „My Body, My Choice“, ili u prijevodu „Moje tijelo, moj izbor“.

Nakon što je Viktor Orban ojačao svoje ovlasti da bi se lakše nosio s pandemijom, za centrističke stranke u bloku EPP, liberale i EU Mađarska se više ne može smatrati demokracijom.

„EU se s Budimpeštom mora nositi s tvrdim rukavicama, jer će u protivnom Europska unija korumpirana iznutra“, tvrdnje su koje dolaze iz Bruxellesa, koje su ozbiljno razljutile mađarske novinare bliske Fideszu.

U Mađarskoj postoji stalna kriza. U ponedjeljak je proglašeno izvanredno stanje, koje je prošli put uvedeno tijekom izbjegličke krize 2015. godine, ali sada zbog epidemije Covid-19. Međutim, premijer Viktor Orbán i njegova stranka Fidesz nisu bili zadovoljni provedbom mjera za smanjenje širenja zaraze, poput zatvaranja škola i uvođenja satnica za slobodno kretanje i odlučeno je da će se zemlja boriti protiv pandemije tako što će Orbán upravljati zemljama predsjedničkim dekretima, a da ne mora za zakonske prijedloge tražiti odobrenje parlamenta, prenosi švedski Expressen.

„Tko širi lažne vijesti o virusu, riskira pet godina zatvora, na što kritičari upozoravaju je da je dio koji je usmjeren na suzbijanje oporbe i medija“, piše švedski list, iako za to još nema nikakvih argumenata.

„Orbánove izuzetne moći možda su opravdane krizom, ali su one uvedene na neodređeno vrijeme i EU je tako stekla u svom krugu stekla pravu diktaturu“, piše Expressen.

Podsjetimo da su i prošle izvanredne mjere isto tako uvedene na neodređeno vrijeme, ali su u Mađarskoj ukinute istog trenutka s prestankom migrantske krize i ovo definitivno nije proglašenje Orbana doživotnim predsjednikom s punim ovlastima, iznad Narodne skupštine i Ustavnog suda.

Stefan Löfven mora izvući zaključke iz postupaka Mađarske i Švedska ne smije biti zarobljenik diktature. Treba li Švedska zaista predati osobe s potjernica diktaturi? Može li švedska policija dijeliti informacije sa svojim mađarskim kolegama? Mogu li švedske vlasti očekivati da se dokumentima koje izdaju mađarske vlasti može vjerovati? Ako je odgovor ne, vlada mora donijeti zaključke. Na sljedećem sastanku na vrhu EU Stefan Löfven će dijeliti konferencijski stol s diktatorom. Sada hitno treba nastaviti s postupkom iz članka 7. koji je već pokrenut protiv Mađarske. Ovo također zahtijeva da i Poljska glasa za sankcije, zbog čega bi sve druge zemlje EU trebale izvršiti stvarni pritisak na poljsku vladu. Zamrznite sve beneficije i povucite pravo glasa Mađarskoj sve dok Viktor Orbán kontrolira sve njih. U EU nema mjesta za diktature“, zaključuje Expressen, a to su i stavovi većine „antiautoritarnog bloka“ u institucijama EU i nacionalnim parlamentima.

Zašto? Samo zbog činjenice da su Orban i Fidesz donijeli odluku da hitne odluke u borbi protiv pandemije ne mogu donositi kroz parlamentarnu proceduru i dva ili tri čitanja svakog zakona, plus amandmane i uobičajene demokratske prakse. Osim toga, zakon o izvanrednim ovlastima je donesen samo za suočavanje s Covidom-19, ne za bilo što drugo, a insinuacije Šveđana da će se Orban sada okomiti na liberalnu i proeuropsku oporbu su besmislice koje nisu vrijedne komentara.

Uostalom, zar nije kršenje gotovo svih nacionalnih ustava prijenos ovlasti na agencije za javno zdravstvo i posebno formirane krizne štabove za suzbijanje pandemije? Glasanje u mađarskom parlamentu za privremeno proširenje ovlasti premijeru je viši stupanj demokracije od davanja apsolutnih ovlasti uskom krugu ljudi iz zdravstvenog sektor, ma koliko njihove namjere bile časne.

Odgovor švedskim liberalima i njihovim kolegama

Portal Visegrád Post je, potaknut reakcijom EU i napisima švedskih i drugih medija, odgovorio  otvorenim pismom u obliku kolumne. Ne, Viktor Orbán nije donio diktaturu u Mađarskoj. Štoviše, on je izvrsno upravljao ovom krizom, piše Visegrád Post.

Profesionalni lažljivci

Čak i globalna pandemija i rizik od velike ekonomske krize ne mogu zaustaviti zapadne profesionalne lažljivce da napadaju Viktora Orbána i Mađarsku. Prema njima, mađarski premijer je “preoteo svu vlast” i, naravno, jedan je korak od toga da postane “diktator”.

Dok Zapad sve više liči na brod koji tone, a način da zaštiti svoje stanovništvo mu se vidi u sposobnosti za brzu i masovnu proizvodnju maski sastavljenih od nekoliko komada tkanine i elastika, čini se da psihopati i štovatelji zapadnog liberalizma imaju potrebu druge uvjeravati da je to najbolje što mogu i istovremeno napadati Mađarsku.

Sjeća li se itko više stotina francuskih “Gilets Jaunesa” osakaćenih po Macronovim zapovijedima? Što je s kriminalnom tvrdoglavošću održavanja francuskih općinskih izbora usred medicinske pandemije, koja je već uzrokovala brojne smrtne slučajeve među službenicima biračkih mjesta? Treba li spomenuti odabir bolničkih pacijenata za liječenje prema njihovoj dobi zbog nedostatka kreveta i respiratora? Sve ove stvari su ništa u usporedbi s europskom prijetnjom da je Viktor Orbán preoteo svu vlast. Ma u čemu točno pričamo? Mađarski dužnosnici aktivirali su članak 53. Ustava Mađarske, kojeg dolje možete pročitati na engleskom u PDF formatu.

Stanje opasnosti / Članak 53 (1)

  1. U slučaju prirodne katastrofe ili industrijske nesreće koja ugrožava život i imovinu, ili radi ublažavanja posljedica, Vlada može proglasiti stanje opasnosti i može uvesti izvanredne mjere propisane temeljnim zakonom.
  2. U stanju opasnosti Vlada može donijeti uredbe pomoću kojih može, kako je predviđeno Ustavom, obustaviti primjenu određenih akata, odstupiti od odredaba Ustava i poduzeti druge izvanredne mjere.
  3. Vladine uredbe iz stavka 2. ostaju na snazi petnaest dana, osim ako Vlada na temelju odobrenja Narodne skupštine ne proširi te uredbe.
  4. Nakon prestanka stanja opasnosti, takve uredbe Vlade prestaju važiti.

Dakle, kao što vidite, gospoda švedski novinari, kojima broj zaraženih raste, a u najboljim tradicijama socijal-darvinizma i eugenike mrtvačnice pune „nepotrebnom starčadi“, a premijer Stefan Löfven tvrdi da se građani pripreme na tisuće takvih smrti, ovlasti mađarskog premijera nisu usvojene na „neodređeno vrijeme“ i u skladu su s Ustavom Mađarske s kojim je ušla u EU.

Za usporedbu, članak 16. Ustava Francuske daje Macronu  veće ovlasti u odnosu na članak 53 mađarskog Ustava.

Pozivajući se na ovaj članak, mađarski su zastupnici 11. ožujka 2020. prvi put izglasali „opasno stanje“ u trajanju od 15 dana. Potom su, u skladu s ustavnim odredbama, izglasali drugi put za neograničeno trajanje koje je, u stvarnosti, do kraja “opasnog stanja”, koje se može proglasiti jednostavnim glasanjem u parlamentu.

“Opasno stanje” daje pravo vladi da vlada dekretom u svim područjima koja su povezana sa “opasnim stanjem” i samo na tim područjima.

Dakle, da pojednostavimo, zbog hitne prirode da djeluje protiv globalne pandemije, mađarska vlada, nije htjela usporavanje s parlamentarnim procedurama i obvezom okupljanja kvoruma, niti da i državni službenici budu u opasnoj neposrednoj blizini jedni do  drugih i odlučila se za hitne mjere, odnosno da se u područjima kojima prijeti koronavirus vlada dekretima.

Jedno od kontroverznijih područja na kojem je vlada djelovala koristeći nove ovlasti je širenje lažnih vijesti. Mađarski oporbeni i zapadni novinari to vide kao pokušaj gušenja slobode govora, iako Mađarska uživa mnogo veću slobodu govora od mnogih drugih zapadnih zemalja.

U stvari, vlada je do sada djelovala kako bi zaustavila samo jednog pojedinca u širenju lažnih vijesti, koju su naknadno proširile mnoge medijske kuće, koji je napisao da je Budimpešta bila pod posebnom karantenom.

Takve lažne vijesti mogu potencijalno stvoriti paniku među stanovništvom. Sjetite se samo paničnog bijega Talijana sa sjevera zemlje na jug, što može pomoći širenju virusa, piše Visegrád Post.

Sjetimo se da Viktor Orbán ima apsolutnu većinu u mađarskom parlamentu. Slijedom toga, on nije imao nikakve parlamentarne prepreke za zakonodavne prijedloge za koje bi mogao željeti da postanu zakon. Ova situacija nastala je kao posljedica onoga za što je mađarski narod glasao 2018. godine, kada je Orbánova stranka osvojila 49% glasova, a glavna oporbena stranka samo 19%.

Dok oporba i njihovi europski prijatelji prave budalu od sebe, vičući s krovova o uspostavi diktature u zemlji, gradonačelnik 11. okruga Budimpešte, koji je prešao u opoziciju, odlučio je iskoristiti trenutnu situaciju za stvaranje novih medija i tvrtke za parkiranje bez prethodnog odobrenja općinskog vijeća okruga. Trebamo li, dakle, svi vrištati kako postoji diktatura u otimanju ovlasti u 11. okrugu Budimpešte?

Bez obzira na to jesu li postupci Orbán ili njegove vlade „kamilica“ ili ne, on je još jednom dao majstorsku političku lekciju svojim protivnicima, unatoč tome što je oslabio na općinskim izborima u listopadu 2019. Čak je i jedan od njegovih starih glavnih protivnika, Gábor Vona, bivši predsjedavajući Jobbika, koji se sada povukao iz politike, priznao da je oporba sve shvatila pogrešno.

Gábor Vona predviđa da Viktor Orbán svoje nove ovlasti neće koristiti unedogled i da će ih predati kad dođe vrijeme i tako će se prikazati čuvarom demokracije i herojem u borbi protiv koronavirusne pandemije. Zbog toga će oporba izgubiti glasove na izborima 2022. Godine, tvrdi bivši vođa Jobbika.

Suočen s urlanjima o diktaturi, Orbán je svoje protivnike podsjetio da diktaturu provode svaki dan u posljednjih deset godina. Ponavljajući isto još jednom u vezi s proglašenjem „stanja opasnosti“, oporba je samo još jednom pokazala da je Mađarska zapravo demokracija.

Tijekom glasanja za proširenje trajanja “stanja opasnosti”, Orbán je svoj govor zaključio rekavši protivnicima da će imati priliku ispričati se zbog svoje reakcije kad vlada otkaže izvanredne ovlasti koje su joj dodijeljene “zato što je država u opasnosti”.

Orban se dobro nosi s krizom

Ali što je s koronavirusom? Kako vidimo, stvara se tabor obožavatelja Aleksandra Lukašenka i Stefana Löfvena, dvojice čelnika koji nemaju ništa zajedničko. Za Švedsku je sve rečeno. Čak i po cijenu tisuću mrtvih, Šveđani se neće odreći „sloboda koje su stekli“. Lukašenko je posve drugi slučaj  njemu ću posvetiti nekoliko redaka na kraju, jer više i ne zaslužuje.

U tjednima već prije i za vrijeme krize Orbán nije izlazio u kazalište, a njegova supruga se nije prošetala Dunavom. Dali su primjer samoizolacije, što bi trebale sve vođe, kada je moguće, ako to već traže od svojih građana.

Emmanuel Macron, francuski predsjednik, slavno je otišao u kazalište i savjetovao da zemljaci učine isto, dok je njegova supruga nastavila svoje šetnje Seinom.

Orbán je izvijestio stanovništvo svoje zemlje o opasnosti od situacije, dugim i teškim vremenima koja su pred njima i poduzeo je potrebne korake da ih zaštiti, ne zaustavljajući se s izračunom s postocima izgubljenog BDP-a i možda bi se moglo sve to izbjeći, uz cijenu od nekoliko tisuća staraca i/ili kroničnih bolesnika.

Francuska vlada, iako je pozvala ljude da se zatvore, dozvolila je da se prvi krug općinskih izbora održi za vrijeme pandemije i prešla na karantenu, uzrokujući samo zbrku u stanovništvu.

Držeći svoje sunarodnjake redovito informirane o stvarnosti situacije i time što nije iznenadio stanovništvo iznenadnim oštrim „blindiranjem“, Viktor Orbán je uvelike ograničio širenje virusa u svojoj zemlji. Čak je upravljao krizom na takav način da mase preplašenih ljudi nisu iznenada preplavile željezničke stanice i supermarkete, što se mora izbjeći pod svaku cijenu kako bi se izbjeglo naglo širenje takve zarazne bolesti. To se u Mađarskoj nije dogodilo u Mađarskoj, a upravo to su bile posljedice šizofrene politike u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj, na primjer.

„Sve to je bilo moguće jer velika većina Mađara, uključujući i one koji nisu glasali za Orbán, razumiju da se u kriznim razdobljima premijeru može vjerovati. Nadalje, što bi moglo biti važnije u kriznim razdobljima od opreznog djelovanja vlade u kombinaciji s povjerenjem njenih ljudi?“, pita se Visegrád Post.

Kao što smo naveli na početku, Mariann Őry, mađarska novinarka konzervativnog dnevnog lista Magyar Hírlap, posebno je ogorčena na Švedsku, zemlju s približno istom populacijom kao i Mađarska, koja ima deset puta više slučajeva koronavirusa naših susjeda, kojoj je sada najvažnije provoditi napade protiv Orbana? I dok Šveđani pijuckaju svoje kave, dok se u getima u kojima žive imigranti i ne zna što se događa, mađarski „diktator“ uspješno kontrolira pandemiju, njezino širenje i krivulju zaraze drži pod kontrolom, kako se ne bi urušio zdravstveni sustav.

A Aleksandar Lukašenko?

Aleksandar Lukašenko je odjednom postao idol onih koji tvrde „kako ovo nije ništa više od obične gripe“. Objavljene su dvije izjave Lukašenka o „radu na njivama i malo votke, ali ne previše i ne na radnom mjestu, kao učinkovitom lijeku protiv koronavirusa“.

Bjelorusija je zemlja koja nije poduzela posebne mjere protiv Covida-19, a testiraju se samo oni koji dolaze iz inozemstva, i to preko Rusije. Do prošlog ponedjeljka je Bjelorusija od kraja veljače provela 32 000 testiranja povratnika i teških slučajeva na klinikama, što je u prosjeku oko 900 testiranja dnevno.

Bjelorusija potvrdila svoj prvi slučaj kada se vratio student  iz Irana i testiran je se pozitivno 27. Veljače, nakon čega je primljen u bolnicu u Minsku . Od 3. ožujka do danas  je u Bjelorusiji potvrđeno 440 zaraženih i 5 smrtnih slučajeva.

Dana 25. ožujka 2020. godine uvedena je obvezna karantena od sva tjedna za osobe koje ulaze u Bjelorusiju iz zemalja zahvaćenih pandemijom, osim diplomata i njihovih obitelji, zračnih posada i osoba koje prelaze Bjelorusiju pri povratku u njihove matične zemlje.

Od 30. ožujka Bjelorusija nije pokrenula karantenski napor u cijeloj državi, što je dovelo do kritika roditelja, ali i dijela tiska jer nema službenih ažuriranih podataka o teritorijima zahvaćenim virusom, a smanjila se i učestalost službenih izvještaja, pa čak i od strane nevladinih medija koji ne pišu o sjednicama vlade o epidemiološkoj situaciji u zemlji. Novinar Sergej Satsuk je krajem prošlog mjeseca u Minsku uhićen i optužen da „piše članke po narudžbi i zbog primanja mita“, za članak pod naslovom “Tko sije paniku oko koronavirusa, predsjednik ili mjesta i mediji?”, koji je objavljen na bjeloruskom portalu Dnevnik.

Dakle, Lukašenko se odlučio za nužna testiranja, od kojih se mnoga provode u Rusiji, koja svojim letovima iz inozemstva vraća i državljane Bjelorusije, tako da nema testiranja, nema zaraženih, a bolesni su umrli od kroničnih bolesti, ne od Covida-19.

Možda je čitateljima poznato, a možda i ne, da je Bjelorusija u teškoj ekonomskoj situaciji, da je tražila restrukturiranje duga koji je u samo dva mjeseca 2020. porastao za 4,5%.

Istovremeno je zemlja nastavila s novim zaduživanjima. Za dva mjeseca ove godine Minsk se u inozemstvu zadužio za 179,5 milijuna dolara. Najviše od Rusije – 157,2 milijuna dolara, a ostalo od Kine i zajedničkih fondova koje Bjelorusija ima s Rusijom i bivšim sovjetskim republikama.

Istodobno, domaći javni dug Bjelorusije u siječnju i veljači ove godine porastao je za 3,8% i dosegao vrijednost oko 4,1 milijarde dolara. Ove sume su dodane na bruto vanjski dug Bjelorusije koji je 1. siječnja 2020. iznosio 40,75 milijardi dolara.

Lukašenko je sad pristao produžiti školske praznike, jer su tako, zbog sigurnosti njihove djece, tražili roditelji.

Međutim, kako se u kolovozu u Bjelorusiji održavaju predsjednički izbori, a Zapad od prošlih izbora sprema scenarij Maidana u Kijevu, Aleksandar Lukašenko ne može dozvoliti pad gospodarskih aktivnosti u ionako teškoj situaciji u zemlji, zbog koje je u nekoliko navrata tražio pomoć Rusije.

S druge strane, Moskva mjesecima s Minskom pregovara da se konačno riješi status dvije zemlje koje tvore Državnu uniju Rusije i Bjelorusije, što Lukašenko izbjegava od ’90-ih, kada je stvorena zajednica, i iz ove situacije uzima što mu ide u prilog, a kada to Minsku ne odgovara, onda se poziva na suverenitet.

Zbog toga je Rusija u prosincu obustavila isporuke nafte bjeloruskim rafinerijama, da bi Aleksandar Lukašenko početkom ovog tjedna Putina tražio naftu po povlaštenim cijenama od 4 dolara po barelu.

U siječnju, nakon što je Rosneft obustavio isporuke nafte u Bjelorusiju zbog nesređenog modela naplate poreza, što je posljedica kaosa u odnosima Državne unije, Lukašenko je u Minsku ugostio pozvao američkog državnog tajnika Mikea Pompea i zaprijetio Rusiji da će kupovati jeftinu naftu iz škriljca ili naftu iz zaljevskih monarhija. Pompeo je tada obećao o Lukašenku sve što je tražio, ali od te nafte nije bilo ništa i bjeloruski predsjednik se na kraju 2. Travnja obratio Putinu i tražio naftu po cijeni 4 dolara za barel. Trenutno su, zbog humanitarne situacije isporuke obnovljene, ali Moskva želi čiste račune, jer Bjelorusija rafinira jeftinu rusku naftu i onda proizvode s dodanom vrijednošću prodaje u Carinskoj uniji i na europskom tržištu. Sve ovo je samo dio prkosa koji traje puno duže od pandemije i svi ruski analitičari, prokremaljski i neovisni, slažu se da se Lukašenko ponaša kao Janukovič 2013. i da se samo koristi pogodnostima iz odnosa s Rusijom, bez želje da se bilateralni odnosi reguliraju konsenzusom oko pravila koja će poštivati obje zemlje.

Kao što je navedeno, Lukašenko 25 . 03. traži restrukturiranje duga i obećava da će ispuniti svoje obveze. Od Međunarodnog monetarnog fonda traži pomoć „zbog izazova s kojima se gospodarstvo zemlje suočava zbog pogoršanje globalne ekonomske situacije i pandemije koronavirusa“, prenosi državna agencija Belta.

Ovisno o uvjetima pristupa Instrumentu za brzo financiranje MMF-a, Bjelorusija može tražiti protuvrijednost otprilike 900 milijuna dolara.

Nakon toga Lukašenko putuje kod Putina kako bi tražio 2 milijuna tona nafte po cijeni od 4 dolara po barelu. Rusija je odlučila prekinuti isporuke nafte Bjelorusiji dok se ne postigne sveobuhvatni sporazum o statusu dvije zemlje u Državnoj uniji, nakon čega je Lukašenko u siječnju u Minsku ugostio Pompea i rekao „kako mu ne treba ruska nafta“.

Nekoliko mjeseci prije izbora, nakon kojih će liberalna prozapadna oporba svakako izaći na ulice, što se može zaključiti iz medija kao što je Belsat, nešto poput Radija Slobodna Europa za Bjelorusiju koji emitira iz Poljske, Aleksandar Lukašenko si može dozvoliti sve samo ne pad gospodarskih aktivnosti i recesiju, a to dvoje je  s mjerama karantene neizbježno. Za one koji ne poznaju političke prilike u Bjelorusiji  i odnosima između Minska i Moskve, iako su neki možda i upućeni u ovaj sukob, to je glavni razlog zašto se „Starac“, kako ga zovu, žali s pandemijom i izbjegava testiranja i uvođenje mjera koje će na mjesec ili dva paralizirati bjelorusko gospodarstvo.

Zaključak

Na temelju navedenog, postoje samo dvije mogućnosti. Ili su u pravu Šveđani i Lukašenko i razni neovisni stručnjaci, ili ostatak svijeta? Covid-19 će netko svakako iskoristi za postizanje političkih ciljeva i ostvarivanje dobiti, kao što je neupitno da koronavirusi postoje puno duže od datuma kada su prije nekoliko desetljeća otkriveni.

Logično pitanje je kako je moguće da mnoge vođe riskiraju političku karijeru, uglavnom zapadne gdje se ni oko jedne jedine stvari ne može postići konsenzus i sve je razlog za svađu, a sve zemlje će zabilježiti pad gospodarstva ako je ovaj virus „tek nešto jači od gripe“? Xi Jinping, Putin i Trump, ajatolah Hameni i Netanyahu, Bolsonaro i Maduro, Kim-Jong un i Moon Jae-in, Orban, Erdogan i Macron, Narendra Modi, Shinzo Abe, Conte, Johnson i Angela Merkel,…. doslovno svi u svijetu, sa svojim timovima znanstvenika, akademicima i obavještajnim službama su se složili oko činjenice da je ovo pandemija koju treba suzbiti i oni ne znaju ništa, a u pravu su Stefan Löfven i Aleksandar Lukašenko, iako je pojašnjeno iz kojih razloga prvi, iz kojih drugi i jedan od mojih kolega i poznanika (prepoznat će se ako ovo bude čitao), koji je u siječnju i veljači bio u Wuhanu i  Šangaju i oduševljeno pisao o Kini, mjerama koje se poduzimaju, radu i disciplini kineskog naroda koji bez panike i svađe svladava ovu opaku bolest, a sada iz Beograda, gdje se vratio, grmi protiv Vučića i mjera koje je uveo za suzbijanje pandemije u Srbiji.

U ovoj priči nešto definitivno nije u redu.

Twitter / Daily News Hungary / Expressen / Mađarskiustav na engleskom (PDF) / Belta3 / Belta2 / Belta3

Švedskaviktor orban
Pretplatiti se
Obavijesti o
108 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pedro del negro😎
3 godine prije

Pustite čovjeka što ste ga se primili kao sumanuti ,vi vodite svoje neoliberalne države ….. a on će voditi očigledno uspješno svoju!!!😃😄

Patriot
3 godine prije

Švedska je postala karikatura od države. Neka nastave s politikom otvorenih vrata prema migrantima, pa će imati još više NO GO zona, slučajeva silovanja maloljetnica i zapaljenih automobila. Bitno da oni kažnjavaju bakice koje kritiziraju migrante na FB.

Zagor
3 godine prije

Sjećam se, nije tome puno, kad je Babić trubio drukčije u vezi Lukašenka i bjeloruskog ekonomskog modela.
Sad mu je “posvetio nekoliko redaka na kraju, jer više i ne zaslužuje.”
Najvjerojatnije je sponzor promijenio mišljenje…

Ana
3 godine prije

Ova svedska liberamna guba svugdje se pijesa i propovijeda. Ocito im je nos previsoko kad ne vide propast svoje domaje!

Dejan
3 godine prije

Belorusija ima ovih dana oko 100 zaraženih dnevno, tako da se i kod njih to sada širi. Videćemo na kraju koliko je metod slobodnog pristupa u državama poput Švedske i Belorusije efikasan. Epidemija je u jeku i stvari se menjaju iz dana u dan. Samo je indikativno da su i Nemci hteli da idu na sistem imunizacije krda pa su odustali, pa onda Englezi i odustali su, a Tramp nije hteo ni da misli o nekim ograničenjima a sad priča da stanja ograničenja mogu trajati mesecima.

Red Dog
3 godine prije

Lepa analiza nedoslednosti, ali ovo je za stare grehe. Trebalo im je dugo da reaguju, ali sada reaguju. Uzeli su ga na zub i nista sta Viktor radi nece valjati. Jer ono sta je uradio 2015 je bilo necuveno. To je razbilo EU. Ne mogu rizikovati da ponovi to.
Postoji veoma jednostavno resenje. Ako se drugu Viktoru ne svida EU, neka izlazi.
Ali fondovi… kako graditi palate, kako nagraditi vernu oligarhiju?
Jesti kolac i zadrzati kolac. Prosli su Dani Slave i Ponosa. Niko, apsolutno niko, ne bi trpeo takvu sabotazu. Trpeli su ga i predugo.
Ili ces slediti pravila, potvrdeno u sudu EU da si ih krsio, ili… there´s the door.
Ima srece sto se boje malignog ruskog uticaja u Evropi, inace bi vec bila vrata do sada. Zato ce leteti Viktor, a ne Madarska.
Ide istim putem kao i Sultan

Son of Alerik
3 godine prije

Nakon više od tri mjeseca od obavještavanja javnosti o novom tipu koronavirusa, evo nas opet na početku pa zaključujemo kako definitivno u ovoj priči nešto nije u redu. Trudimo se doznati što nije u redu. Je li zatvaranje granica, gašenje većeg dijela ekonomije, stavljanje u karantenu pravi odgovor na pravu opasnost ili je puštanje magle, stavljanje paravana kako bi se iza njega odrađivale zamišljene stvari? Svjedočimo i prekonoćnom spuštanju barijera o javnom dugu, nema više kriterija iz Maastrichta, javni dug eksplodira. Čini sa da BlackRock preuzima vodeću ulogu u svijetu dolara. Najlakše bi bilo da je sve ovo unaprijed režirano, da je priča o Eventu u pozadini, sve dogovoreno, sad je samo na djelu izvršenje. Nije. Virus se pojavio kao što se pojavljuje i svake godine u isto doba. S relativno istim brojem oboljelih, umrlih, izliječenih. Panika je odradila svoje, a mediji najprije, potom sve Vlade su se udružili kako… Čitaj više »

Abu TROLOVI Ajde-mi Po-pusi Al za-dzaba
3 godine prije

Ono sto je veoma simptomaticno je da su SVE ama doista SVE drzave primenili isti sablon: Prvo su podcenjivali ili ismejavali problem Covid virusa, a nakon par nedelja salto mortale i primena restriktivnih mera (karantini, policijski casovi u regionima pa na kraju na teritoriji cele drzave). Drugo: ponovo ponavljam svoj stav (ovo iz izvora jedne velike MK farmaceutske kompanije), da je prva polovina Marta meseca vec ucinjena blokada na svim granicama (pogotovo prema Italiji) sa kamionima zbog virusa u Italiji (iako jos uvek nine proglasena pandemija od t.z. svetske zdravstvene organizacije), a da se ne uzima u obzir da bas u ovakvim situacijama upravo protok prehrambenih i proizvoda farmacije moraj imati nesmetan protok po svim drzavama (pogotovo u tranzitu), Trece: kako to da su SVE V vlade preuzele restriktivne mere, a da pri tom ne obezbede socijalni mir kod vecina stanovnista koji su bili u radnom odnosu a zbog restriktinih… Čitaj više »

Suze Roni
3 godine prije

Bilo bi dobro da su iz jednog napravljena dva članka. Mislim da je Bjelorusija mogla biti zaseban osvrt u odvojenom članku. Meni je svakako interesantno sto se dogadja u Minsku i cijenim napor autora da to obradi.Članak je općenito informativan.

Starina
3 godine prije

U Hr objavili da će se vlada zadužiti 75 milijardi kuna. Ako uzmemo da će 500.000radnika dobiti 3 mjeseca po 5.000 kn bruto plaća, to je ukupno 7,5 milijardi. Kako je došlo do cifre od deset puta većeg neophodnog zaduženja?!
Očito je na sceni nova pljačka epskih razmjera i to ponajprije penzionih fondova, i to na svim stranama svijeta. A zašto svi vladari prihvaćaju takve mjere koje naizgled režu granu na kojoj sjede?! Pa zato jer naredba očito dolazi iz jednog centra!!! Kojim sredstvima se primoravaju na takve mjere protiv vlastitih naroda?! Prijetnje, sudjelovanje u dobiti dijela kolača nakon pljačke, otkrivanje afera, itd..
Odavna je napisao u Svetom pismu tko je stvarni vladar koji vuče konce marionetama zvanim kraljevi i predsjednici..

Pi-zdro
3 godine prije

Ovo se zove teror manjine nad većinom!! Ali definitivno, privilegijski izrodi hoce da dokrajče naciju, kulturu, tradiciju, drzavu..Sta je Evropu zahvatilo-da ako ima neki drzavnik iz naroda.. odma na njega drvljem i kamenjem. Odma ga udri medijskom paljbom, linčom, defamiraj, proglasi drek fasistom, populistom, revanšistom..fuj, Evropo zasluzila si jos jedan veliki nered.
..

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Švedski liberalizam je otporan kao korov. Nezadrživo se širio i hvatao u svim strukturama društva. Liberalne ideje su se tu presađivale kao mangrova. Pušta u zemlju svoje grane, pa ih pretvara u novo korijenje. Švedska je postala liberalni poligon. Za iskušavanje sve imbecilnijih ideja. Švedsko društvo se urušava. Polako ali sigurno. Dodatno pod teretom emigrantske invazije. To je nešto, kao duh koji lebdi. Prisutnost koja se može osjetiti. Ali ne i dokazati. Zasad….. Čisti spiritizam.

mislim
3 godine prije

ta korona sve će nas naučiti pameti i pokazati nam koliki smo sebični pokvareni idioti.
korona je tu zbog našeg produhovljenja.

mane
3 godine prije

rusija je vratila granicu sa belorusijom,vitebsk je blokiran grad,lukasenko je odabrao trecu taktiku protiv virusa

Jadranko Cvrković
3 godine prije

Šveđani i Danci istih su korijena, a razlika između njih kao noć i dan.

Tof
3 godine prije

Ovoj Svedskoj sve smeta a u svoje dvoriste ne vide sta se desava!!!!.Pa Svedska uvek zeli da je u centru paznje i bice !!,sa mnogo mrtvih i zarazenih ,toliko.

jbg
3 godine prije

Ne znam dali si gledao film Logan’s run iz 1976. (ako nisi isplati ga se pogledati). Govori o idealnom društvu u kojem ljudi kad napune 30 godina umru.
A to se danas dogadja. Starački domovi, stara europska populacija su na udaru corone. I šta se tu može? A opreme nemamo.
1976. se prikazuje priča o 2020

ANTINWO.HR
3 godine prije

Kretenska država.Prvi služe onoj kompjutorskoj nemani u Bruxellesu.

Mölltaler
3 godine prije

Bjelorusija je zahvaljujući Lukašenku jedina država istočne Evrope koja je izbjegla (divljačku) privatizaciju. Ulazak u zajedničku državu sa Rusijom značio bi prepuštanje bjeloruske privrede ruskim oligarsima (slično bi se desilo i ulaskom u EU i NATO) odnosno to bi bilo poništenje svega dobrog što je do sada uradio. U principu jedino što mu preostaje jeste ono što i radi. Kupovanje vremena balansiranjem između dvije strane. Pa dok ide ide. Kada više neće moći morati će se opredijeliti za manje zlo, a to je u ovom slučaju Rusija.

Ivo Lola
3 godine prije

I Švedska i Norveška su više nego odlično omastili brkove Marshallovim planom i besplatnim dolarima poslije 1948. Nisu se oni slomili kao mi ovdje da sagradimo kakvu takvu državu. Najbolji dokaz da je sve ono što je izgrađeno i stvoreno u vrijeme SFRJ vrijedilo puno, puno više nego što su nam predočavali a zapravo nas varali domaći kvisling-propagandisti zapadne ideologije je taj, da se dan danas, 29 godina od raspada, svi u svakoj od bivših republika još životare prodavajući i privatizirajući materijalna dobra iz tog vremena. Mogu se oni busati svojom liberalijom koliko hoće, ali mene nitko ne može uvjeriti da su oni bolji, inteligentniji ili sposobniji, a pogotovo me ne može uvjeriti da su slobodarski narod. Šveđani su velikodušno ustupili nacistima svoju infrastrukturu iako su glumili neutralnost. Skandinavci su eto tako bili korisni idioti zapadne imperije 20. vijeka, privjesak, bedž, trebali su poslužiti kao primjer malim državama i narodima… Čitaj više »

Zax
3 godine prije

Ovaj novinar je pobrkao neke stvari. Ekonomska kriza nije posljedica pandemije nego uzrok. O tome koliko je virus opasan neka provjeri na talijanskom primjeru. Od tamo vec cure neki podaci. Navodno im fali dvadesetak tisuca mrtvih u prva tri mjeseca u usporedbi s prva tri mjeseca prosle godine. A o tome kako se broje mrtvi moze pogledati na primjeru hrvatske. Covjeka od osamdeset godina s rakom u terminalnoj fazi proglase zrtvom koronavirusa.

Istok
3 godine prije

Neka gospodin Babić oprosti ali sa njegovom logikom nešto nije u redu. Prvo među znanstvenicima definitivno ne postoji koncenzus, a to što su većina vlada poduzeli iste mjere (sigurno svaka iz svojih vlastitih razloga) ne dokazuje ništa. Pristup “kud svi turci tu i malo mujo” dokazuje samo nešto o malom muji. A to što kao novinar brani sistem i vlast, koja radi novinskog članka osudi nekog na pet godina zatvora govori sve.

Nije bitno tko
3 godine prije

Islamic State Sweden……..

Stock
3 godine prije

Zbog prirode moga posla dobijam svakodnevno mejl od odgovornih. Ovako stoje stvari sto se tice Svedske. U Stockholmu koji ima 2 miliona stanovnika 4.aprila stanje je sljedece: 11 500 je testirano do sada. 2849 je zarazeno. 225 umrlih. “225 personer med bekräftad covid-19 har hittills avlidit i länet.” 225 osoba sa dokazanim Covid -19 do sada je umrlo. Pazite: NE OD covid-19 nego SA… Racunajte sami koliko je to procentualno. Da li je puno ili malo? Kako se to racuna? Kako se racunaju ljudski zivoti? E pa Svedi i to rade i nedavno je na TV neki ekonom i to prezentovao. Pa onda prognozu koliko ce kostati ako se sve zatvori pod stalkeno zvono. I koiko bi ljudi moglo umrijeti od svacega necega drugog ako sve stane. Racunate li vi da sve zemlje nisu samodostatne i da ce, ako ovo potraje i ribari ne smiju na more, poljoprivrednici na polja… Čitaj više »

iqdvqbwfvqwierfvqwerfqwfrqwerf
3 godine prije

Ford je htio cijepiti skoro sve kauboje od ondašnje svinjske gripe pobjegle iz vojnih laboratorija, cijepili par tisuća kauboja i vojnika i kad su vidjeli kako je otrovna odustali su. U Australiji u uhvatili djetlića koji je u sebi imao nerazgrađenu kapsulu nosioca ptičije gripe a onda su gusari optužili kauboje za to. Kasnije se saznalo da je pentagon darivao tim kapsulama sa bioagensom ptice selice al interesantno je da kod njih nisu kokali stotine milijuna kokoši i gusaka kao u jewropi i dalje po svijetu. Zaključak izvucite sami uspoređujući to prije i ovo danas.

Kari
3 godine prije

Postovani nisam skoro procitao bolji novinarski tekst. Bill je pravo uzivanje citati I razmisljati o navodima iz teksta. Bravo!

Mucke
3 godine prije

Pisac clanka je napravio cisti cuspajz od gradiva koje je lijepo mogao razloziti davajuci primjere iz drugih drzava i usporedjujuci ovlasti sa nekim drugim drzavama.Sutnja o tiraniji u Srbiji i CG i nezakonitom pokusaju uvodjenja iste u HR i dijelu BIH govori u prilog onima koji tvrde da je barem dio redakcije portala dobio “ponudu koju nije mogao odbiti”.

mislim
3 godine prije

how dare you
ajmo sad viditi ko uzima sebi za pravo izreći ovako nešto.
pravednici koji su močni močniji od tebe . kako ti mali bezobraznik koji nezna ništa se usuđuje . ima sad da te kaznim.
i da te pameti naučim.
navedite i vi neki primjer.
pa bi volio da to analiziramo.

Lexor
3 godine prije

Koga briga za metode borbe protiv korone, cilj je cipira ljude i uvest vojno oruzje 5G, i onda im je samo dragi Bog granica.

Mölltaler
3 godine prije

Kakve veze imaju komunisti sa bilo čime napisanim u članku gore?

Murdoc
3 godine prije

Pitajte Šveđane za mesec dana, koju će priču da pričaju.

Ive
3 godine prije

Zašto ne cijenim i sve manje čitam oficijalne medije, te sam se okrenio alternativnim?
Zato što oficialne medije uređuju i pišu korumpirani, inferiorni i mediocriteti, dok su superiorni našli svoj prostor u alternativnim medijima, kao što je Logično.

Ive
3 godine prije

Prema rijecima Francuskog Dr. Raula postoji lijek za inficirane Corona virusom i kosta oko 3 Eura no financijski, korumpirani politicki i faramceutski lobi se trudi nametnuti lijek koji bi trebao kostati oko 3000 Eura, dakle u tom zecu lezi grm. Samo jednostavnom matematikom 3000 Eura puta recimo samo 4 milijarde stanovnika, je razlog za objavu pandemije. Isti doktor i desetsci svijestkih lidera u virusologiji savijetuju sto vise boraviti na otvorenom prostru, ali ne u velikim grupama, jer umijerene setnje podizu imune sisteme, dok boravak u zatvorenim prostorima povecava sanse od inficiranja.
Ja eto veci dio dana provodimu sobi na katu u kojoj je prozor otvoren 24 sata dnevno, tek se povremeno spustim do kuhinje i dnevne sobe, barem svijezeg zraka ne manjka.

Ermess
3 godine prije

Odličan članak +++++ 🙂

Ermess
3 godine prije

Zahvaljujući orbanu, i razvoju gospodarstva u zadnjih cca 12 godina, mađarska vlada se ne želi zaduživati zbog gospodarskih mjera, a dat će do sada najviše novaca. Debelo više nego u HR, ali je izjavio ne želi dužničko ropstvo, MMF i razna špekulante. Kod njih i sada sve tržnice rade, kao i javni prijevoz, nožeš putovati bez posebne dozvole među gradovima, a na milijun stanovnika imaju skoro upola manje zaraženih od HR.

čoban
3 godine prije

Pošto je potpuno jasno ,da je virus i sve po njemu pitanje nepoznanice ,laži se i suprotstavljene teorije upotrebljavaju kako hoće i kako odgovara kojoj državi,treba pričekati rezultate uspjeha u postupcima vlada.Kada netko izjavi da je prirodno da stari umiru to je grozno,znamo da nije smrt neprirodna i nastaje skoro 100% od posljedica neke od bolesti ili istrošenosti organa zbog godina kao i zbog djelovanja životnoh toka.Političko nadmetanje i pametovanje nije dobro za gospodarstvo,od kojeg ovisi egzistencija populacije neke države .pernara smo skoro objesili,pa ako kažem kao on i mene će,ne želim da tako bude ,ali zar tu nema istine bez obzira dali je ona ugodna?

HrvatskiHig
3 godine prije

Švedsku nije briga za svoje mrtve jer sve svoje žrtve može zaminit sa novim Šveđanima iz Somalije.

Goorki
2 godine prije

Trebalobi da se Mađari vrate u Hrvatsku baremko 10tak godina da nam riješe pitanje pedera. Jedino se pitam jel bi išta ostalo?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI