The Huffington Post: ”Kriza Venezuelu gura u kandže ruskog medvjeda”

venecuela
36 komentara

Rusija Venezueli velikodušno nudi kredite, iako zbog krize i pada cijena nafte Caracas ima poteškoća s otplatom svojih dugova. Umjesto toga, vlada Venezuele daje ruskom Rosneftu priliku da sudjeluje u razvoju i preradi naftnih resursa, čime Rusija ostvaruje ne samo ekonomske, nego i geostrateške interese, žali se The Huffington Post.

Rusija pomaže Venezueli da se oporavi od ekonomske krize, piše Huffington Post. Prema riječima autora članka, bivšeg diplomata Gérarda Latulippea, ”financijska pomoć Rusije ne dopušta da se vlada Madura utopi u lavini duga” .

Gérard Latulippe Venezuelu smatra ”neodrživom zemljom, bilo s ekonomskog ili političkog stajališta, ali Rusija želi očuvati postojeći režim”.

”Ona pokušava preuzeti kontrolu nad naftnim resursima u zemlji i istodobno osigurati svoje geostrateške interese u suočavanju s Amerikom. Venezuela je najveći uvoznik ruskog oružja. Na primjer, 2005. godine je Chavezova vlada potpisala je ugovor vrijedan 4,4 milijarde dolara za opskrbu Venezuele ruskim borbenim zrakoplovima, helikopterima i  jurišnim puškama. Za zemlju koja nije u ratu to je jako velika brojka”, piše Latulippe.

”Danas vlada Madura ima 5000 protuzračnih projektila. To je najveći arsenal u cijeloj Latinskoj Americi. Stručnjaci vjeruju da tako puno oružja nema samo vlada, nego i paravojne skupine, čime se povećava nestabilnost u regiji, posebno ako u obzir uzmemo ilegalni trgovinom oružjem i drogom, te piratstvo na Karibima. No, Madurova vlada je potpuno ovisna o izvozu nafte, koji je 2016. činio 98,6% ukupnog izvoza. Monopol na naftnim resursima ima državna kompanija PDVSA, ali je na rubu bankrota”, tvrdi Gérard Latulippe.

”Proizvodnja je u odnosu na 2015. smanjena za 18,4%, a razlog je pad cijena nafte i politizacija u redovima zaposlenika korporacije. Tvrtka ima milijarde dolara duga, a stručnjaci vjeruju da ih ne može platiti. Od 2006. godine je Rusija Caracasu već posudila 17 milijardi dolara, a Kina još 60 milijardi. Venezuele treba prodati naftu, ali zbog pada cijena je njezin dug porastao za gotovo polovicu. Međutim, ruska strategija je da dobije pristup naftnim resursima u Venezueli”, piše The Huffington Post.

”Rusija je već tri puta restrukturirala dug venezuelanske tvrtke koja je kasnila otplatom. Zbog toga je PDVSA prodao Rosneftu dio imovine i pregovara o prodaji nove. Maduro je tako jednookog konja zamijenio za potpuno slijepog”, uvjeren je Latulippe, koji bez sumnje smatra da je Venezuela trebala sklopiti ugovore s Washingtonom i zapadnim multinacionalnim kompanijama i privatizirati PDVSA.

”Ruski medvjed je u lovu na venezuelanski naftu i zbog vlastitih geostrateških interesa. Bankrot PDVSA ili neplaćanje venezuelanskog državnog duga zemlju lako još više može gurnuti u šape ruskog medvjeda”, piše bivši diplomat.

”Rusija će do kraja čuvati diktatorski režim Madura, kao što Putin nije dozvolio da padne sirijski režim. U ovom slučaju možemo svjedočiti novom licu diktature i uspostavi vlasti po kubanskom modelu. Rusija može pomagati Madura, jer se on može svrgnuti jedino državnim udarom. Rusija je rekla da u Venezueli ima najvećeg partnera u sektoru nafte. No, rusko naftno poslovanje je povezano s geopolitičkim interesima. Moskva već kontrolira PVDSA, a uskoro će imati utjecaj na samu vladu”, žali se Gérard Latulippe.

Prema autoru članka, Rusija još nije imala stratešku prednost u zemljama Latinske Amerike.

“Rast ruskog utjecaja u srcu Amerike, koji je bio moguć zbog krize u Venezueli, težak je udarac za geostrateške interese Sjedinjenih Država u Latinskoj Americi”, zaključuje The Huffington Post.

The Huffington Post
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
victory
6 godine prije

”Rusija će do kraja čuvati diktatorski režim Madura, kao što Putin nije dozvolio da padne sirijski režim. U ovom slučaju možemo svjedočiti novom licu diktature i uspostavi vlasti po kubanskom modelu. Rusija može pomagati Madura, jer se on može svrgnuti jedino državnim udarom. Rusija je rekla da u Venezueli ima najvećeg partnera u sektoru nafte. No, rusko naftno poslovanje je povezano s geopolitičkim interesima. Moskva već kontrolira PVDSA, a uskoro će imati utjecaj na samu vladu”, žali se Gérard Latulippe.
Ovo mi je sasvim dovoljno da vidim o kakvom se novinaru ovdje radi

bbbb
6 godine prije

Rusija i Kina Venecuelu moraju braniti kao što Rusija brani Siriju ili kao što bi Kina branila S. Koreju.

fenix
6 godine prije

Znaci Cionisti priznaju poraz u Venecueli. Da budem iskren i ja sam mislio da ce Venecuela pasti.

santa007
6 godine prije

rusi u tisini bez puno reklame rade dobar posao

Angela
6 godine prije

Americka zuta stampa, vrvi od netacnosti! Ovo je zakasnelo guslanje rusofobije, Rusija i Kina su odaaaavno u Venecueli. Srecom Venecuela se na vreme spasila od kandzi americkog orla! Ruski medved i kineski dragon su jaci! Ovo propagandno americko guslanje pokazuje njihov ocaj jer na sve pokusaje organizovanja puca, na svo ogromno finasiranje americke opozicije, na sve pokusaje podizanja vec njihovih poznatih obojenih revolucija, na svu mogucu demonizaciju i guranje pete kolone u rusenju rezima, ameri su doziveli poraz. Cinjenice: Venecuela je pozajmila pare od Rusije i Kine na kontu nafte, prodali su ruskom gigantu “Rosnjeft” kompletnu venecelansku proizvodnju nafte do decembra, (to ih boli!!) a prodaju i naftna polja Rusiji i Kini (to ih boli!!) cime su obezbedili fond za njihove operacije, da se ne zaustavi proizvodnja. Venecuela ima pravo da prodaje svoje resurse kome zeli, a to su njeni saveznici. Rusija i Kina su mnogo investirali u Venecuelu, i… Čitaj više »

dalmata
6 godine prije

Da je El Presidente Signore Maduro prida naftu i zemlju USrA,slavili bi ga ka Pinochea,Somozu i ove novo instalirane spopade po Makedoniji,Crnoj Gori,lipoj njihovoj i po svim Eu logorima di zapadne bande haracu.A ovako ostalo in je da prdu u latu(stari komad lima) i cijucu o pogromu zvanom demokracija i zapadni(da nije tragedija bila bi komedija) slobodni svit.Sta vise ova usahla zapadna loza napada El Presidenta,druga Kima i ostale,pogotovo,Sjor Presjednika,gospodina i druga Putina,svi oni(i svi oni nenabrojeni) su mi sve drazi i drazi.Da Vas prati zdravlje i junacka desnica.Zivili

EU dismr
6 godine prije

“HuffPost”, AOL-ovo čedo,za koje koju kolumnu objavi i senator Bernie Sanders,govori o objektivnosti i “mudrosti”.
Baš bi im leg’o jedan članak sa naslovom : “50 Shades of Red”

Hari1
6 godine prije

Postavlja se pitanje kako državna kompanija s monopolom na naftne resurse, uz veliku potražnju za naftom, od strateške važnosti za Venezuelu, i sl. može imati milijarde duga, a trebala bi imati milijarde profita.

otpisani
6 godine prije

The HuffPost je američka novina (između ostalih) osnovana za pranje mozgova, pa bi bilo iluzorno od njih očekivati drukčji stav. Morati će se pomiriti sa time da je Rusija zahvaljujući ekipi sa Putinom na čelu ponovo čvrsto “u sedlu”.
Naravno, nije tu samo Rusija, tu je i Kina pa Brazil (BRICS) koji sada imaju izgovor i priliku da ojačaju svoju ekonomsku i stratešku poziciju na prostoru Latinske Amerike.
Do sada se sticao dojam da se Rusija drži po strani, ali zadnje vrijeme kao da je rekla DOSTA. Ohrabrena uspjesima koje postiže u Siriji, u odnosima sa Kinom i Iranom, dobiva na samopouzdanju a i u ostatku svijeta uživa sve veće simpatije, tako da će to sigurno malo usporiti “đavolji ples” koji pleše Amerika zadnjih 25 -30 godina.

Angela
6 godine prije

Napad na Venecuelu je deo sire americke strategije u ponovnoj rekolonizaciji Latino drzava, gde su oni izgubili uticaj u zadnjih 20 godina, a ameri smatraju da je to njihovo “dvoriste”. Hoce da isteraju Kinu, Rusiju, Indiju, i jos neke manje drzave, koje su mnogo investirale u drzave tog kontinenta. Takodje u tu borbu su ukljuceni i Medjunarodni Monetarni Fond i Svetska Banka (americka finansijska mafija) koji rade zajedno, upotrebom prljavih trikova da sruse “Bolivar” venecuelansku valutu i da je svedu na bezvredni papir. Zestoko su udarili na Venecuelu, ali narod te socijalisticke drzave ne popusta.

Moreno
6 godine prije

Ako Rosneft more ponudit nešto bolje nego Exxon Mobile zašto bi to triba bit problem . . . ove trumbete vladara zapadnoga carstva bi tile ”slobodno tržište” svima ali ne njima.

Matija Vlačić
6 godine prije

trebalo bi uzeti u obzir i da se igra ‘dobrog i lošeg policajca’

Imenjak
6 godine prije

Rosnjeft je samo 51% u vlasnistvu руса. Glencore i BP drze 49%. ili tako nekako.
tako da su Glencore i BP isti q kao Exxon

davor
6 godine prije

gerard latulippe–autoterminiraj se………rusija,venezuela i kina–samo naprijed–yankee no passaran

vjaceslav
6 godine prije

ne mislim da je kubanska perspektiva nešto što bi trebalo radovati venecuelu

Ljubo ivankovic
6 godine prije

Ovo nije nista novo.Ovo rade sve velike sile.Netko radi brutalno kao amerikanci,ako nemogu sankcijam dobit onda izvrse vojnu agresiju.
Imamo primjere to vidjeti sto rade sa Kubom ve vise od 50 godina.
Iran,Venecuela i Rusija su pod sankcijam a Irak,Avganistan,Libija su
brutalno razorene.To je realitet danasnje hegemonistickih politika.
Amerikanci u tome po svom brutalitetu prepoznaju od ovih dviju sila.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI