The Nacional Interest otkrio “tajnu mogućnost” ruskog Su-35 koja mu omogućava rušenje F-22

SU-35 - u letu
151 komentar

Ruski zrakoplov-lovac Su-35 posjeduje “tajne mogućnosti” koje mu omogućavaju pobjedu protiv američkog lovca F-22, tvrdi The National Interest.

Prema National Interest, američki lovac F-22 Raptor jedan je od najnaprednijih borbenih zrakoplova svijeta. Ali ima nekoliko slabosti. Ovaj zrakoplov nema infracrvene senzore , iako su mnogi njegovi potencijalni suparnici opremljeni infracrvenom tehnologijom za praćenje, što im omogućava da zapravo skeniraju signale topline neprijateljskih zrakoplova.

Osim toga, F-22 nije opremljen radarima koji omogućuju zrakoplovu ispaljivanje projektila koji zahtijevaju ažuriranje informacija na “pola puta” putem bočnog radara, čime će i dalje pratiti putanju projektila iako je u međuvremenu zrakoplov zaokrenuo za 90 stupnjeva u odnosu na ispaljeni projektil.

Prema riječima medija, ovi nedostaci su posljedica činjenice da je američko ratno zrakoplovstvo ograničilo troškove zrakoplovstva na upola manje nego je traženo, a što je dovelo do odustajanja od realizacije i ugradnje bočnih radara i drugih bitnih tehnologija. 27 godina kasnije, ruski Su-35, glavni konkurent F-22, posjeduje infracrvene i bočne radare koji im omogućavaju veliku prednost na nebu.

https://www.youtube.com/watch?v=xwIbdSFYVeo

Pretplatiti se
Obavijesti o
151 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Galus 92
5 godine prije

Ovo opisivanje Raptorovih mogućnosti navođenja ispaljenih raketa i nemogućnost njihovog navođenja zbog gubitka kontakta s njima na polovini njihovog puta do cilja, zbog nemogućnost ažuriranja podataka jer Raptor tobože nema nekakav “bočni radar”je pravo diletantsko sipanje gluposti na neviđeno niskoj razini poznavanja pravih mogućnosti tog američkog lovca 5 generacije! Istina je, da Raptor nema ugrađen infracrveni senzor za praćenje toplotne slike protivničkih aviona, ali on ima druge vrste senzora, koje u krugu od 360 stupnjeva prate situaciju oko aviona u vrlo širokom radijusu i svi relevantni podaci se projiciraju na način poznat kao “sensor fusion data” na HUD ekranu ili na letačkoj kacigi pilota zvanoj “helmet mounted display”Sve američke rakete zrak-zrak srednjeg i dugog dometa imaju link za dvosmjernu komunikaciju i one su sve tipa ispali i zaboravi a taj link im služi za eventualne korekcije ali to se rijetko koristi u praksi ! Nadalje avioni tipa Raptor su umreženi… Čitaj više »

Neko iz mase
5 godine prije

Clanak po obicaju, mokri snovi rusofila. Fali samo jos “takozvani” F22 i sl.

MilnaCZ
5 godine prije

Clanak pun dezinformacija a novináři Logicno,probajte se baviti konkrétním stvarima u globalnoj politici,umjesto sto od drugih prepisujete dezinformacije.Takvi tekstovi su nebitni nasprem onom sto se trenutni Desava u globalnoj politici.Uzivajte u nogometu sada umjesto sto citate dezinformacije zapadnih medija,novinara koji věže nemaju svému tome.

PPP
5 godine prije

Javi li se dežurni igrači. Galus 92, Milan vidovnjak i Netko iz mase.

Super jer znači da boli i to dobro. 🙂

Jole
5 godine prije

Galus 92 i MilanCZ koliko vas plaćaju da tu dežurate? Može li biti za sendvič i vazelin? 🙂

Ante
5 godine prije

F-22 je stari avion, kojeg su ameri počeli razvijati još za vrijeme hladnog rata osamdesetih godina prošlog stoljeća. Kada je hladni rat završio avion više nije imao svrhu, jer glavni cilj mu je bio borba protiv sovjetskih aviona ali ga nisu na vrijeme završili. U međuvremenu prošlo je puno vremena od od hladnog rata, avion je zastario plus nije bilo mogućnosti da mu unaprijede elektriku, jer kako sam pročitao nisu mogli spojiti staru elektroniku sa modernom elektronikom. Zato su počeli sa razvojem F-35 aviona. Zbog svega toga F-22 se više ne proizvodi.

Savio
5 godine prije

Logicno samo prenosi sta National Interes objavi…

....
5 godine prije

Statistike na papiru, su-35 i f-22 se nikad nisu sukobili i nema smisla komentirat kako bi prosla borba izmedji njih. Na papiru leteca cigla je avion 15 generacije, a nije u stanju poletit kako treba. Ali cinjenica je da do raspada SSSR, Rusi su uvjek bili u prednosti sa oruzjem …..

Laki Topalović
5 godine prije

Dakle, po logici nekih bi svi portali trebali mati jednog zaposlenog u Pentagonu, jednog u Moskvi, jednog u Rijadu i Teheranu, Pekingu……….. deset doktora znanosti u raznim područjima i svi da rade na najboljim instituima i da ne pišu što piše National Intrest ili RT ili netko drugi? Kakvih budala ima. Majko moja. Pa Hina koja ima proračin desetke milijuna eura godišnje navede : agencija ta i ta ili list taj i taj je objavio to i to, pa čitaj ako ti se sviđa, ako ne , nosi se u ….. klinac, da budem pristojan, iako ima prikladniji izraz.

Ivo
5 godine prije

Da li će u nekom budućem sukobu između F-22 / F-35 s jedne, i Su-35 s druge strane, pobijediti jedan ili drugi, ovisii će o stanju elektronike jednog i drugog aviona u tom specifičnom periodu, tko je zadnji ažurirao software, došao do protivničkih frekvencija i razvio uspješno ometanje, razvio bolju taktiku u skladu s time, itd. Tako je bilo još u WW2, kad su i englezi i nijemci počeli koristiti radare, radio-navođenje i ometanje, zaslijepljivanje radara staniol trakama i slično. Ovisno o tome tko je imao zadnji trik iz rukava, prednost je prelazila s jedne strane na drugu. ponekad u mjesečnim intervalima. Slična priča je bila i u Vijetnamu, i bila bi u današnjem potencijalnom sukobu. Jedino što je sigurno, u uvjetima masivnog elektronskog ometanja sa obiju strana i eventualnih EMP ili nuklearih udara na bojištu, ovi bi se lovci na kraju sukobljavali ‘up close and personal’ i rješavali pitanje… Čitaj više »

Spock
5 godine prije

A ja sam mislio da ga hakira u letu…

benty20
5 godine prije

Netko reče da će se u budućnosti korištenja zrakoplova vratiti u vrijeme “Crvenog Baruna” i zračnih dvoboja iz najranijih vremena ratovanja. Ok, možda neće baš tako drastično, ali s obzirom na svu moguću zaštitu i sustave, moguće je zaključiti da će u budućnosti biti moguće oboriti avion tek kad dođeš do njega i razvališ topom po njemu. Danas se razvijaju tako sofisticirane rakete koje bi trebale prodrijeti do mete, a s druge strane imamo sve savršenije sustave obrane koji štite od takvih raketa. Sve ovo itekako košta i ja se osobno nadam da će sve ovo napokon otvoriti nekomu oči i pokazati svu besmislenost ulaganja u vojsku i ratove i da će svo to oružje zapravo “pojesti” samo sebe, te da će se ljudski rod okrenuti puno korisnijim stvarima bitnijim za čovječanstvo, te da će se moć iskazivati nekim drugim mjerilima i vrijednostima! Danas je dolar bog kojem se mnogi… Čitaj više »

SU 57
5 godine prije

SU 35 S i jeste napravljen da se direktno suprostavi F22 !!! To nije nikakva tajna !!!

Nestrpljivi
5 godine prije

Prvo i osnovno=američki parlament je ZABRANIO IZVOZ TIH AVIONA ZBOG TAJNOVITE TEHNOLOGIJE KOJU POSJEDUJU….a to sve govori…piloti u npr čoporu tih aviona mogu samljeti sve ama baš sve druge borbene avione protiv kojih bi se tukli u zraku…kao pirane svoj plijen!

Jedina frka je što imaju samo 6 raketa u trbuhu…a tooo je fakat minus…

I još mi jedno nije jasno….KAKO TOOO-da oni mogu otkrivati tuđe avione bez da oni skuže da su radarski ozračeni?!?!?!?!?….
Pa se moraju brinuti o AMRAAM raketama koje ih aktivno prate…dakle dobiju upozorenje samo od prijeteće rakete….hm….wtf?!?!?!?

Ali sam čuo da su nijemci uspjeli napraviti radar kojeg su zašarafili u eurofighter typhoon, čiji su piloti bez imalo problema aktivno pratili i ciljali raptore sa meteor raketama…taaaakooo da sam poprilično zbunjen…ili je sve to samo pompa za nas čitatelje..

Pero
5 godine prije

…Autor članka je totalno neinformiran , ili je propagandist ruske strane. Uopče nije upoznat sa tehnologijom američke strane i stvarnim mogučnostima ruske tehnologije. Stvarni život je čisto nešto drugo i samo budala želi sučeljavanja tih tehnologija u ratu, a očito je autor tog članka….baš to……….

Saddam Panonski
5 godine prije

Nego, baš me zanima koliki je postotak od astronomske cijene tih američkih aviona potrošen na plaćanje “stručnjaka” koi će ih reklamirati?

Kile
5 godine prije

Super što se uspoređuju sa prastarim avionom koji se počeo razvijat krajem 80-ih hahaha, stvarno uspjeh nema šta, ajde pisat normalne i kvalitetne članke, a ne ovo prepisivanje sa drugih portala

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.