The Wall Street Journal: Trump je unio val optimizma u gospodarstvo zemlje

Donald Trump - Barack Obama
3 komentara

Prema stručnoj anketi koju je objavio The Wall Street Journal, većina od 68 ispitanika, poduzetnika i ekonomista, tvrdi kako izbor Donalda Trumpa, koji će 20. siječnja obilježiti točno jednu godinu u uredu, barem djelomično ima veze s rastom američkog gospodarstva.

Većina ispitanih stručnjaka je izjavila kako je Trump “djelomično” ili “uglavnom” imao pozitivan čimbenik za stvaranje radnih mjesta, rast BDP-a i američko tržište dionica. Prema stručnjacima, ključna za stvaranje uvjeta za rast je bila nedavna porezna reforma. Više od 90% ispitanika američkog lista vjeruje da će tijekom sljedeće dvije godine novi porezni zakon ubrzati rast BDP-a.

Prije godinu dana, u istom istraživanju, ekonomisti su politiku Baracka Obame ocijenili na različite načine. Većina je Obaminu politiku smatrala pozitivnom za financijsku stabilnost, ali da je bila negativna ili neutralna za trenutni rast BDP-a. Govoreći o dugoročnom rastu, svi odgovorili da je Obamina politika bila negativna.

Za razliku od tih procjena, Trumpova politika je po pitanju dugoročnog rasta ocijenjena kao neutralna ili pozitivna, što republikancima daje ozbiljnu prednost uoči izbora za Zastupnički dom američkog Kongresa u studenom 2018. godine.

Ekonomisti ukazuju na rast povjerenja u poslovanje koje je pratilo Trumpov izbor, što je dovelo do porasta ulaganja.

Tijekom prva tri tromjesečja prošle godine su rashodi za industrijsku proizvodnju snažno porasli, a povećanje je na godišnjoj razini bilo 6,2%. To će dovesti do povećane produktivnosti i povećanja plaća, stvarajući ciklus u kojem će porasti potrošački osjećaj i sama potrošnja, kažu stručnjaci.

Međutim, demokrati su učinili značajne napore u borbi protiv Trumpove politike, zabrinuti zbog navodnih opasnosti po okoliš i osuđujući porezne olakšice. Većina demokrata Trumpov porezni zakon smatra “udarcem u trbuh srednje klase”.

Kritizirajući razliku u olakšicama za velike i male poslodavce, čelnica Demokratske stranke u Zastupničkom domu, Nancy Pelosi, rekla je da su mali poslodavci “dobili mrvice”.

Sa stručnjacima se slažu i obični građani Sjedinjenih Američkih  Država. Nedavna anketa Sveučilišta Quinnipiac govori da 66% ispitanih Amerikanaca ocjenjuje trenutnu ekonomiju kao odličnu ili dobru, ali 49% ispitanika misli da je za to zaslužan Obama, a 40% je reklo da je aktualna situacija postignuće Trumpa.

Istovremeno, samo 23% ispitanika podržava republikance, 34% demokrate, a 38% je reklo da su neodlučni ili da podržavaju neovisne političare.

Međutim, kako se približavaju izbori, demokrati će sve teže odvojiti rast plaća i brzi rast poreznih prihoda, što će stimulirati rast investicija, od političkih odluka republikanaca.

Čak i The New York Times, koji nimalo ne podržava Trumpa, opisuje “val optimizma koji vlada u poslovnom svijetu u Americi”, navodeći kako počinje pomak u ulaganjima u nova postrojenja i modernizaciju opreme, što će pridonijeti gospodarskom rastu i stvaranju radnih mjesta, što naposljetku značajno može povećati plaće.

“Velika većina Amerikanaca su optimističniji glede njihove perspektive nego u posljednjih deset godina. Hoće li se doista na predstojećim izborima odlučiti na brodolom i ukloniti republikansku stranku?”, pita se list The Hill.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Jest da radi kao Superhik, barem do sad, ali je nedavno neku tvornicu automobila preselio u SAD. Da Frod je vratio 700 radnih mjesta u Michigan. Amrima je to važno, a gdje Iran, ionako pojma nemaju

shumadinac
6 godine prije

Ono što je Tramp obećavao ali i radi je zaustavljanje globalizacija. Stopirao je TTP, sada “razmatra” i NAFTA-u… Sve to vodi vraćanju proizvodnje u SAD, samim tim i otvaranje novih radnih mesta – povećenu potražnju za radnom snagom što vodi i povećanju zarada a zbog toga i povećenje kupovne moći – znači veća prodaja…
Na drugoj strani globalizacija je Wall Sttreet-u “pogonsko gorivo”. Finansijski derivati su “dar sa neba” – uopšte nije bitno da li valute, akcije, fjučersi… rastu ili padaju, bitno je da se zna njihovo kretanje (a oni znaju) da bi se enormno zarađivalo. Zašto bi se onda oni brinuli da li privreda raste ili pada, oni će i na padu da zarade. Ali ako se globalizacija zaustavi, ako se zbog toga dedolarizacija ubrza, njima se značajno smanjuje manevarski prostor. A kako Demokrate i Wall Street “duvaju u istu tikvu” onda je napad na Trampa još razumljiviji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI