fbpx

Time o Sudanu, Libiji i diktatorima koji su “ključ Putinovog plana da zavlada svijetom”

Vladimir Putin Omar Al-Bashir

Uoči izlaska tiskanog izdanja časopisa Time 15. travnja, uz prigodnu ilustraciju o ruskom predsjedniku Vladimir Putinu, internetsko izdanje ove publikacije je objavilo opširan članak o tome “kako Putin širi ruski carstvo na teritorijima tiranskih i na razvalinama propalih država”. Iskreno, nakon najnovije izjave Mikea Pompea, koju smo objavili u rubrici Podnevnih vijesti, gdje tvrdi “kako Izrael ima sva prava na Golan, jer se branio, a da Rusiju s Krima nitko nije ugrožavao”, nikakve hipoteze i uvrnuta logika iz Sjedinjenih Država nas ne bi trebale čuditi. Međutim, čini se da je autor pogriješio s Putinovim “tajnim planom”.

Zapad je pogriješio i Putinov plan nije “tajna”

“Rusija napreduje na svim frontama. Dok je sva pozornost Zapada fokusirana na intervencije Moskve na američke i europske izbore, Putin gradi svjetsko carstvo”, to bi otprilike bila spoznaja eminentnih stručnjaka koji pišu za američki Time, koji je na naslovnici najavio objavljivanje rezultata svoje istrage o “tajnom Putinovom planu”.

Točno, i to moramo priznati, Vladimir Putin zaista ima plan i ne donosi ad hoc odluke, ali su američki stručnjaci otišli u krivom smjeru, što i jeste glavni uzrok njihovih strateških poraza ne samo u sučeljavanju s Rusijom, nego i protiv Kine, Irana i drugih zemalja koje su proglašene neprijateljskima i članicama “Osovine zla”.

Istraga koju je objavio Time se pojavila istog dana kada je general Kalifa Haftar pokrenuo svoj napad na Tripoli. Možda je to bilo slučajno, ali je primjetna simbolika. Libiju je upropastio Zapad, a sada su se upalila sva zvona uzbune zbog pojave “feldmaršala Kremlja”. Inače, general Haftar je strategije i taktike ratovanja naučio završivši prestižnu, tada još sovjetsku, Vojnu akademiju “Frunze” u Moskvi.

Članak piše o tome kako je Putin stvorio šaroliko carstvo od tirana i gubitnika, posebno u  Libiji, ali je njegova urota uključivala i prodiranje Rusije u drugu afričku zemlju, susjedni Sudan.

Podsjetimo da je u Sudanu upravo u tijeku vojni udar i predsjednik Omar Al-Bashir će vjerojatno odstupiti s vlasti, iako se u trenutku pisanja ovog teksta to još nije potvrdilo.

Evo nekih stvari koje se prema časopisu Time događaju u Sudanu:

“Jednog dana krajem prosinca, kada je aktivistica za ljudska prava Dalia El Ruby bila u žurbi da dođe u Kartum, prašnjavi glavni grad Sudana, iznenada je vidjela neobičnu scenu. Na strani ceste, nedaleko od mjesta održavanja demonstracija, stajao je ruski vojni kamion “Ural”. Uz njega je bilo nekoliko ljudi europskog izgleda i sudanski službenici sigurnosti.”

“Bila je to vrlo čudna slika. Nikad nisam vidjela tako nešto u blizini prosvjednih skupova”, rekla je telefonom za američki časopis.

“Značenje ove epizode počelo se razjašnjavati nekoliko tjedana kasnije, kada je londonski dnevnik The Times izvijestio da ruski plaćenici pomažu sudanskom režimu da potisne narodni ustanak. Ono što je počelo u prosincu kao serija prosvjeda protiv povećanja cijena hrane i goriva postala je revolucija, čiji je cilj bio okončanje tri desetljeća vladavine Omara Al-Bashira. Prema organizaciji Human Rights Watch, vlada je pokušala suzbiti ustanak silom, što je rezultiralo ubijanjem nekoliko desetaka ljudi. Stotine prosvjednika se našlo iza rešetaka, uz mnoga izvješća o premlaćivanju i mučenju u sudanskim zatvorima. Iako sudanski režim to poriče, Rusija je izvijestila da od kraja 2018. godine provodi obuku lokalnih sigurnosnih službi”, piše Time, čime se dijelom objašnjava trenutni vojni udar u tijeku, iako sudanska vojska ne mora nužno biti na američkoj strani. No, pogledajmo što dalje pišu “američki stručnjaci”.

“Tvrda sila” Rusije, uključujući i njene naoružane plaćenike, sve više uznemirava opozicijski pokret u Sudanu. Od prosinca, kada je El Ruby prvi put primijetila kamion Ural, njezine pristaše su na društvenim mrežama objavile brojne slične fotografije i videa.

“U Kartumu vidimo ruske plaćenike i ovo je posljednje što je ovoj zemlji potrebno sada”,  rekao je Eric Reeves sa Sveučilišta Harvard, koji proučava već 20 godina.

“U ovom trenutku je glavno za Al-Bashirov režim okončanje revolucije. Čelnik sudske policije, Ahmed Bilan Osman, poriče da ruski plaćenici igraju bilo kakvu ulogu u tom procesu. Međutim, prema kritičarima, njihova prisutnost u zemlji možda je potaknula Al-Bashira ne samo da zatvori škole, nego i da uvede policijski sat u cijeloj zemlji i pooštri cenzuru. U veljači je Al-Bashir proglasio izvanredno stanje u zemlji, raspustivši središnja i regionalna tijela vlasti i prenoseći sve njihove ovlasti na vojsku. Al-Bashir je u potpunosti posvećen svom preživljavanju, a razlog zašto on vjeruje da njegov opstanak moguć je zaštita koju dobiva od Rusije”, rekao je Reeves.

Pa, naravno, ruski “Ural”, nekoliko desetaka instruktora i apsolutno izmišljene izjave “nubijske kraljice” i “carice afričkog feminizma El Ruby” da su “Rusi pomogli u gušenju narodnog ustanka 40 milijuna Sudanaca”, kojima 30 godina vlada general Omar Al-Bašir, dovoljni su da se okrivi Rusija. Štoviše, Rusi su sada odgovorni za sve, počevši od zatvaranja škola i ranije počinjenih ratnih zločina i genocida. završavanja genocida.

Nije slučajno da se članak Time-a završava ovako: Ali prije nego se oprostio od čovjeka koji je optužen za najgori genocid XXI stoljeća, Putin se nasmiješio i rekao: “Drago nam je što vas vidimo, gospodine predsjedniče. Dobrodošli.”

Riječ je o prošlogodišnjem susretu između Putina i Bashira, drugog u nekoliko mjeseci. Ali general Sudanom vlada od 1989. godine i bio je u kontaktima sa Zapadom, koji ga je kasnije optužio optužujući za sve, čak i za genocid u Darfuru, provinciji u kojoj su se vodili krvavi sukobi između lokalnog arapskog i crnačkog stanovništva. Kasnije je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za njegovo uhićenje, ali Omara Al-Bashira apsolutna većina zemalja u svijetu ne smatra kriminalcem, prije svega afričke i arapske zemlje.

Sudan nikada nije imao osobito bliske odnose s Rusijom. Normalni odnosi iz šezdesetih su se ohladili sredinom ’70-ih zbog otvoreno proameričkih stavova Kartuma.

Pod Bashirom se zemlja počela više oslanjati na svoje bogate arapske susjede, pogotovo zato što su vlasti same pokrenule islamizaciju i prestale flertovati sa Sjedinjenim Državama.

Istovremeno je ojačala Kina, koja je bila posebno zainteresirana za proizvodnju nafte i plina. Krvavi sukobi u provincijama su doveli do toga da su u Darfur ušli strani vojnici, a crnci južno od zemlje su 2011. stekli nezavisnost i postali Južni Sudan.

Jednostavno rečeno, Sudan je jedan od primjera suparništva između arapskog svijeta i crne Afrike, gdje se događa sve, uključujući okrutnosti, rat i etničko čišćenje. Ali Zapad nikada ništa nije učinio da riješi ove unutarnje sukobe i Sudan se dobro sjeća engleske okupacije u XIX stoljeću, od koje se na kraju uspio osloboditi tek sredinom XX stoljeća.

Ali što Rusi imaju s tim? Činjenica je da je tijekom Bashirovog posjeta Rusiji prije godinu i pol, prvog u svim godinama njegove vladavine, sudanski predsjednik rekao Putinu riječi koje je također prenio Time: “Sudan bi mogao biti ključ za Rusiju za ulazak u Afriku.”

U zamjenu za to, kako primjećuju američki stručnjaci, “Al-Bashir je želio zaštitu od agresivnih američkih akcija u regiji”. Sve ukazuje na to da je Putin prihvatio njegov prijedlog o “od tada je ruski Ural otišao u Sudan”.

Time o Sudanu, Libiji i diktatorima koji su "ključ Putinovog plana da zavlada svijetom" 1

“Sastanak Putina i Bashira je otvorio put čitavom nizu ruskih inicijativa u Sudanu, od političkog savjetovanja do rudarstva i vojne pomoći, o čemu svjedoče dokumenti koji su pali u ruke reportera Timea. Kada su prošle godine ruski geolozi počeli istraživati ima li zlata uz obalu Nila, ruske oružane snage već su razvijale planove za korištenje luka i vojnih zračnih baza Sudana kao vojnih ispostava”, piše američki časopis.

Time se usput koristi podacima dobivenim od centra “Dosje”, nevladinom udrugom odbjeglog ruskog petokolonaša i bivšeg oligarha-kriminalca Mihaila Hodorkovskog, koji je već širio propagandu oko ruske nazočnosti u Srednjoafričkoj Republici, gdje u prošle godine ubijena tri ruska novinara.

Zadatak Hodorkovskog je jasan. On je plaćenik Zapada kako bi među ruskim liberalima i u svijetu demonizirao Putina, koji je “kriv” jer su ruski istražitelji i sudovi odradili svoj posao i Hodorkovskog na temelju nespornih dokaza strpali iza rešetaka. Međutim, Hodorkovski nije tema, osim što je pomogao Timeu da objasni “povijest ruskog prodora u Sudan”, što je krajnje neuvjerljivo, čak i za zapadnog čitatelja, da ne spominjemo da je potpuno neshvatljivo zašto Rusija ne može činiti ono što rade Sjedinjene Države, Francuska ili Velika Britanija?

Jasno je da su izjave o “ključevima Afrike za Rusiju” nepodnošljive za bilo kojeg angloameričkog stratega, koji su oko toga stvorili cijelu teoriju o tome kako se Kremlj “strašno ponaša u cijeloj svjetskoj areni”.

Priča o prodoru Rusije u Sudan je potkrijepljena prilozima o Venezueli, Siriji, Afganistanu, Iranu, općenito o svim onim mjestima gdje Rusija sprječava Zapad da porobi suverene narode.

I na kraju je Time izmislio Putinov koncept prema kojem Rusija mora uspostaviti globalni utjecaj: “Posljednjih nekoliko godina Kremlj je pretraživao svijet u potrazi za zemljama u kojima može proširiti svoj utjecaj. S onim disfunkcionalnim zemljama na koje su mnogi prestali obraćati pažnju nakon završetka Hladnog rata je Rusija počela stvarati nove saveze, obnavljati stare i gdje je bilo moguće ispunjavati prazninu koju je Zapad ostavio iza sebe, jer se morao fokusirati na vlastite probleme. Novinari Timea su mogli pratiti akcije Kremlja u Africi, na Bliskom istoku i Latinskoj Americi. (…) Rusija provodi svoju kampanju u raznim dijelovima svijeta, od zona sukoba kao što su Venezuela, Libija i Sirija do dalekih krajeva Afrike i nadala se Al-Bashirovom Sudanu. Sve je to odraz spremnosti ili čak želje Rusije da intervenira u ratovima i posvuda uspostavi prijateljstva s režimima.”

“Za razliku od Hladnog rata, kada se komunistički Istok natjecao s kapitalističkim Zapadom na ravnopravnoj osnovi, nova konfrontacija odvija se u posve drugačijem svijetu. Trumpova Amerika više ne pokazuje interes za međunarodne odnose, ne projicira demokratske ideale i ne cijeni svoje saveze. U međuvremenu Kina, čija je ekonomija osam puta veća od ruske, zamijenila postala je glavna alternativa Zapada. Međutim, Putin uspijeva održati ruski utjecaj na međunarodnoj sceni”, piše Time.

“Kremlj namjerno podržava zemlje koje imaju otrovne odnose sa Zapadom. Rusi pokušavaju intervenirati u bilo kakvim sukobima, ne zato što žele pomoći u njihovom rješavanju, već zato što trebaju utjecaj. Žele imati riječ”, rekao je za Time Andrew Weiss iz Instituta za mir Carnegie u Washingtonu.

“Slično tome se mogu  objasniti mnogi Putinovi postupci u zemljama u razvoju. Zapad je uveo sankcije protiv Rusije i mnogih Putinovih saveznika, a postoje vruće točke u svijetu u kojima je Rusija sposobna vršiti utjecaj, što Putinu omogućava da ublaži sankcije. Drugim riječima, Putin se miješa u poslove raznih zemalja svijeta kao igrač koji ulaže svoje žetone na stol”, piše američki časopis.

Vladimir Putin naslovna Time

FOTO – Najnovija naslovnica Timea s prigodnom fotografijom za ovaj članak

Time je stvorio demonsku sliku o Rusiji i opovrgavati jednu intervenciju i savez za drugim, koji nisu po volji Zapada, bilo bi gubljenje vremena. Istina je da su autori ovog propagandnog uratka zbunjeni i ne uspijevaju odrediti glavne motive zemalja koje ulaze u savez s Rusijom, kao ni motive koji Putina. Čini se da Rusija jednostavno želi da se osveti Zapadu zato što joj je nametnuo sankcije i da pronađe poluge za njihovo ukidanje. Ali ova teorija, vrlo popularna na Zapadu, nema nikakve logike. Ako Rusija želi ublažiti sukob, zašto bi onda povećavala broj žarišta na kojima će se sukobljavati sa Zapadom?

Problem američkih stručnjaka i Zapada općenito je u tome što rusku politiku vide samo nakon 2014. i kao reakciju na sukob oko Ukrajine. To je u startu pogrešno.

Sukob oko Ukrajine bio je rezultat suprotstavljenih stavova Rusije i atlantističke elite koja se kladila na promjenu svjetskog poretka i na primat angloameričke elite na globalnoj razini.

Zbog toga su bili spremni na “ograničavanje Rusije” i vjeruju da su Rusi vrlo zabrinuti zbog njihovog  zastrašivanja. Kao odgovor na to se traži sve za što bi se Rusija proglasila krivom, uključujući uplitanje u unutarnje poslove Sjedinjenih Država.

Međutim, Washington i njegovi propagandisti ne mogu razumjeti da svijet brine zbog očigledne propasti angloameričke dominacije. Svjedočimo kolapsu globalnog angloameričkog projekta, što znači da se nije ostvario san o uspostavi o američkog unipolarnog svijeta. Ostale sile, svjetske i regionalne, ne mogu mirno promatrati vakuume koji se stvaraju diljem planete, ali reakcija Zapada na popunjavanje tih praznina, točnije atlantističke elite, je histerična.

Uz sve to, atlantisti ne žele priznati kolaps, bolje rečeno nedosljednost  svjetskog poretka i na svaki način pokušavaju preokrenuti proces raspada u obrnutom smjeru. Zbog toga pokušavaju zastrašiti svakoga ruskom prijetnjom i govore im da sruše ruski projekt.

“To su podmukli Rusi koji sprečavaju nas i cijeli svijet da živimo. Oni se miješaju u naše izbore, pokušavaju podijeliti ujedinjeni Zapad, a sada podržavaju i krvopije i diktatore širom svijeta, od Venezuele do Sirije, od Sudana do Mađarske”, uglavnom je mantra zapadnih propagandista.

Pokušaj da se krivnja prebaci na Rusiju je zapravo okrutan vic sa Zapadom, koji je zamijenio uzroke s posljedicama i raspad svijeta kakvoj je htjela Amerika s reakcijom Rusije na taj proces. Zato se izmišljaju prodori Kremlja tamo gdje ne postoje, ali ruski protivnici time samo jačaju Putinovu reputaciju u očima cijelog čovječanstva. Da, tako je, jer kad su ozbiljno rekli da je Kremlj utjecao na izbor američkog predsjednika, onda Moskva to može učiniti svugdje, od Latinske Amerike do Azije, od Afrike do Europe. Ako je tako, onda je to dodatni dokaz da je jučerašnji hegemon potpuno nemoćan, a Rusija postaje sve jači akter u globalnoj areni.

Istina je da je Rusija zadržala reputaciju alternativnog, neovisnog središta moći od sovjetskih vremena, a sada se toga sjećaju na samo zemlje koji su “ponižene ili uvrijeđene” od strane Zapada, već i one koje ne mogu prihvatiti angloamerički koncept “dobra i zla”.

Ako Moskva kaže da se novi svjetski poredak može izgraditi samo na temelju poštivanja prava svih zemalja i civilizacija da slobodno žive u svojim zemljama, to je svima prihvatljivo. To je glavna vrijednost koja Rusiju ujedinjuje sa svim zemljama svijeta koje žele sačuvati neovisnost. Usput, čak i Time o tome piše, iako je iz nekog razloga riječ “predsjednik” zamijenio terminom “diktator” i dodao pogrdne nazive Rusiji kao “odmetničke” i “polunesposobne države”.

“Osim toga, Putinova reputacija je obranjena. U Siriji, Sudanu i drugim dijelovima arapskog svijeta, kao i u Africi i Latinskoj Americi on se smatra uporištem za diktatore, čovjekom koji će braniti suverenitet svojih saveznika, bez obzira na pritisak koji na njih vršio Zapad. To je glavni razlog zašto je Rusija za sebe stvorila šaroliko carstvo od autokratskih država i polunesposobnih država. Zato se diktatori širom svijeta spremaju potpisivati sporazume o suradnji s Rusijom”, zaključuje Time.

Međutim to nisu ni diktatori, ni odmetničke države, već sve neovisniji političari. Od Irana do Filipina, od Angole do Sirije, od Mađarske do Kine,  od Italije do Indije i tako dalje unedogled. To je čovječanstvo i Rusija stvarno ima plan da surađuje s takvom čovječanstvu.  To uopće nije tajna i Time nije otkrio ništa novo, osim što je možda najavio vojni udar u Sudanu, ali o tome smo upravo pisali i obavijestit ćemo čitatelje tko će preuzeti vlasti u zemlji.

Time

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
54 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Izgleda…rađa se još jedna zvijezda diktator, Al Sisi odlučio da Egipat napusti “Arapski NATO”.

Милейковский
Gost
Милейковский
1 godina prije

zar nije sudan već particioniran ? tamo im je išlo dobro pa treba još za dignut moral

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Za ovog u Sudanu su Amerikenjci rekli da sponzorira terorizam.
Sponzorira bi on i demokraciju.
Al mu nisu dali pravu adresu.
Pa je valjda išlo krivima.
P.S.
Biće ga zamjenili za Majku Terezu.
Diktatori grabe lovu.
A ne dijele okolo kojekome.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Šta će ti glavobolja kada imaš Lukašenka za prijatelja….on stvara i previše problema…
“” Lukašenko je ranije izjavio da su „u Rusiji do te mere postali drski da počinju da uvrću ruke“ Belorusiji. On je dodao da će vlada te zemlje, ako bude neophodno, zatvarati naftovode i puteve za naftne prerađevine radi remonta, bez obzira na ruski tranzit.
„Ne možemo da se složimo s Aleksandrom Grigorjevičem (Lukašnkom). Nikakve sankcije Rusija ne uvodi“, rekao je Peskov novinarima.

Ruski poljoprivredni nadzorni organ je saopštio da se od 12. aprila uvode privremena ograničenja isporuka jabuka i krušaka u Rusiju iz Belorusije.

Odluka je, kako je saopšteno, doneta zbog toga što u Rusiju iz Belorusije i dalje stiže voće s neutvrđenim fitosanitarnim statusom i falsifikovanim fitosanitarnim papirima. Ta institucija nije isključila ni mogućnost uvođenja zabrane uvoza šampinjona i jagoda iz Belorusije.”” “

eks
Gost
eks
1 godina prije

Ako se falsifikuju fitosanitarni papiri, logična je pretpostavka da ta roba nije poreklom iz Belorusije, nego iz neke od zemalja kojima je Rusija uvela kontrasankcije. Od Lukašenka je sve moguće očekivati, jer, ljigav je on igrač.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Lukašenko je stara nesposobna budala. Bjelorusija je , međutim, izuzetno uspješna. Pa je to dokaz za to koliko je sustav – dobar. I koliko mi malo znamo o Bjelorusiji.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Rusija da zagospodari svijetom!!!?? Hahahahahahaha boljeg vica odavno nisam čuo!!! Rusa je jednostavno premalo, gospodarstvo im je nikakvo a i vojna sila nema nekih ofenzivnih kapaciteta, da bi projicirali svoju moć na udaljenijim točkama planeta! To da su poslali 99 vojnika sa dva aviona u Venezuelu nije nikakva projekcija vojne moći nego tek nekakav gaf, kojim su malo razljutili Amere i ništa drugo!!
Kina je već nešto drugo i ti kosooki su stvarna opasnost za svijet, kao nekad davno njihov predak Džingis kan! Pod plaštem investicija podjarmljuju i u dužničko ropstvo kao u paukovu mrežu love naivne državnike i državice. kao što je na primjer Hrvatska! Ne sluti briselski ćato u što se uvaljuje!! On misli, da će profitirati ako se spajdaši s Kinezima, ali ta računica mu nikako ne može izići po njegovim očekivanjima!!

eks
Gost
eks
1 godina prije

Hajde ohladi se malo, deluješ kao nekakva lujka.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ti si izgleda eksao nešto vrlo žestoko! Otrijezni se malo i tek onda se možeš oglasiti ovdje!

eks
Gost
eks
1 godina prije

Džugašvili, nisam znao da ti odredjuješ ko se može oglasiti na ovom portalu . Ti si, izgleda, neki “ozbiljan” i “važan” lik , ako imaš takve moći .

Spanjolac
Gost
Spanjolac
1 godina prije

Ti si prijatelju mašio celi fudbal….

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Adios amigo!!!

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Visarionovicu, Džingis-Kan je Mongol, nije kineski predak.
A to da Rusija ne može biti gospodar svijeta, to ćemo tek
da vidimo…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Džingis kanovi naslijednici su osvojili Kinu i pomiješali su svoju krv sa njihovom i opravdano se može reći, da su to prednici današnjih Kineza! Nadalje, Rusija ne može ni u kojem primjeru podrediti čitav svijet nego može igrati samo neku ulogu kao podređeni kineski pomagač u njihovom osvajanju svijeta i još nešto bih nadodao: Kina i Rusija vrlo vjerovatno neće za sva vremena biti u savezničkim i prijateljskim odnosima i to već odavno tvrde svi relevantni geopolitičari, nego će postati ljuti protivnici i rivali, a Rusija će poslije Putina vrlo vjerovatno stati na stranu EU i Amerike!

Jurica
Gost
Jurica
1 godina prije

Vas dvojica ste potpuno isti

mane
Gost
mane
1 godina prije

pogledaj slike tamerlana kako je predstavljen u srednjem veku.isti moj i tvoj deda.ne lici na azijate nimalo.mozda je takav i dzingis kan.velika tartarija

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Tatari i Mongoli i Avari nisu isto.
A i nekad isto nisu bili isto.
Osim po jeziku – što nije uvijek pouzdano (Bugari), srodnost se danas određuje – genetikom.
A Tatari i Tatarke ni danas nisu kosooki.

Djuro
Gost
Djuro
1 godina prije

Džugašvili, ne vjerujem da si toliko neuk ! Vjerovatno trolaš.

fenix
Gost
fenix
1 godina prije

Tocno nemora Sudanska vojska biti proAmericka ako su se Rusi utaborili u Sudanu pogotovo po lukama i ako su ugovori potpisani Rusi ce insistirati na njihovom provodjenju bez obzira koja vlast bila u Sudanu. Ali vidjecemo sto ce sve biti u Sudanu za sada su stvari konfuzne.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Puno je tih diktatora, bidna demokracija nemore sve to stić demokratizirat koliko toga ima . . .

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Moreno
?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Jel se oglasila vojska na televiziji?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Jest. Uvedeno izvanredno stanje na 3 mjeseca, sa policijskim satom.
Uhapšebo 100 dužnosnika. Ovaj ‘interregnum’ bi trebao trajati 2 godine.
Oglasio se taj pukovnik. Predsjednika u’apsili.

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Bez plašta investicija, kolektivni Zapad podjarmio je i u dužničko ropstvo, kao u paukovu mrežu ulovio naivne državnike i državice, kao što je na primjer Hrvatska! Ali uz totalnu otimačinu onog što je vrijedilo (banke, telekomunikacije…). Sada su Kinezi posljednja slamka spasa i za jednu Italiju, a kamoli za državice istoka EU. Ne sluti briselski ćato u što se uvaljuje? Izlaza više nema, ako je ovo trapula, to samo znači prelazak iz jedne u drugu s tim što je prva prazna, a u drugoj je sir.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Znači ti misliš, da Kina spašava ovakve državice, kao što je naprimjer Hrvatska i njoj slične od europskog dužničkog ropstva!? Ja mislim, da te državice koje Kina smota dolaze ispod kiše pod kap i to će vrijeme sigurno pokazati! Ili kako ono kaže stara poslovica Sjaši Kurta, da uzjaši Murta! Danas nema međudržavnog prijateljstva nego postoje samo interesi, a znamo čiji interesi!

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Kina ne spašava, već investira $ kojih ima na pretek u njoj korisne i profitabilne projekte i naravno, time se rješava za sebe toksičnih $ (kažu, imaju do 1500 milijardi ili 1,5 trilijun $ viška). Ne može se samo tako US obveznice i drugo staviti na tržište i time im drastično oboriti cijenu i izazvati vraga u svjetskoj ekonomiji, pametnije je ulagati. Politika im je, za sada, ne miješati se u unutarnje stvari i politiku dotičnih zemalja, a ako su tim zemljama politika i političari blentavi, njihov problem (ima toga s Kinezima i u bliskom susjedstvu, ovdje tek treba zaigrati rulet, bez garancije racija narečenih političara). Inače, u državama u Africi, gdje je prisutan kineski biznis i ulaganja, Kineze ne vole previše. Prokletnici bi samo radili, i po više od 12 sati na dan, a tako traže i od domaćih zaposlenika. Toga nema ni u radoholičarskom Japanu, niti u Australiji, gdje se prema statistikama arbajta i više nego u Japanu.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Čini mi se da je bilo 3 hiljade milijardi!?

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Devizne rezerve ukupno su nešto preko 3 trilijuna US$ protuvrijednosti. No, same US državne obveznice u deviznim rezervama koje posjeduje NR Kina iznose zavisno od izvora podataka od 1200 pa čak do 1500 US$. Zlato i valute drugih zemalja ne svrbe, ali US državne obveznice poradi tristo razloga, bogme da, jer preko noći, političkom odlukom, mogu postati bezvrijedan papir. Bezvrijedan papir postaju i ako se naglo bace na tržište i opterete državni proračun US, takva količina u novcu izaziva potrese bez obzira na čuvenu “tiskaru” koja se često spominje (nije u pitanju printanje novčanica), ali nije pod posvemašnjom kontrolom vlade, a Kinezi nisu poludjeli gubiti novac (tvrdi se da su ga oni i izmislili). Kontroliranom prodajom obveznica za koje US država jamči, dolazi se do konkretnog novca za investicije i pretvaranja papira u konkretnu vrijednost bez gubitaka, a bez prevelikog drmanja svjetskog sustava. Rusi su se riješili najvećeg dijela US državnih obveznica u relativno kratkom razdoblju, ali tu se radilo o manje od 100 milijardi $, što nije izazvalo previše problema. Kinezima za operaciju treba mnogo više vremena, investiranje je dobar način. Ako kao pojedinac imate dug prema banci od 100.000,00 €, vi imate problem. Ako imate dug od 1.000.000,00€, a kasnite s vraćanjem, banka ima problem. Tako tko ima previše US državnih obveznica u deviznim rezervama, a nije niz dlaku, s obzirom na politička događanja, ima problem.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ehe, slažem se!! To je sve tako nekako kako si napisala!

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Pa ako već moramo biti u trapuli, bolje sit nego gladan.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Adriana
?
?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

U današnje vrijeme je postalo važnije pogledati, prvo, tko piše i tek potom što piše. Time je nekad bio nešto, poput večine novina do 11.rujna. Sad su, večina, postali “udružena kriminalna organizacija” koja sa spinovima i lažima stvara, za neke, poželjnu sliku svijeta.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

AH, da mi je ovo vidjeti pa da mirno umrem: cijeli Wall street
motikama okopava kuruze u Slavoniji…

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Možda kupe cijelu Istru jednosatnom zaradom a Slavoniju slijedeći sat.

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Ha,ha, cijelu Istru uz IDS gratis. Isplati li se?

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije

Stara poslovica veli”u muci se vide junaci”.Tako su pokazivali Rusku vojsku koja sa tenkovima ore zemlju da posadi krumpir i tako se prehrani,to nije bilo dovoljno za utjehu nego se navalilo sa sankcijama ,trebali su po umirati od gladi.Sada kada se oporavljaju(daleko još od velesile),postaju cilj kojega treba priznati kao veliku prijetnju.Kina je nešto drugo,iskorištavala je Komunizmom vlastite ljude da se pobijedi tržište AMERIKE,uspjeli su ,mogu kupiti pola američke industrije (osim vojne),koja se može prekopirati. To je realnost ,trebaju sve do čega se mogu dočepati ,puteva za izvoz,sirovina ,i naravno prodati dionice američkog kolača kojega su greškom kupili.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Šta fali diktatorima? Baš su cool.
Moj životni san je bio biti diktator.
Šta se zvijezde nisu mogle drukčije posložit onoga puta.
Naheftalo svakakvih budala, a nu mene…… vakog.
Ni u najširi izbor. Ma ni na horizontu.
A talenta. A duševnosti. Ljubitelj kositrenih vojnika. I bankarske tajne.
I upropaste žene. Vaka čoeka.
Za sve su one krive. Carstva propadala. Kraljevi glave gubili.
Di neće moja diktatorska karijera.
N ti sudbinu, nepravednu.
P.S.
Yankee diktator je najfrajer među frajeri.
Rekla bi neka zvijezda.
Pornjave.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Hm…
Punice?
Opet? ? E, bolje je čovjeku ako mora propast – ⛅

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Suma sumarum , tacke sukoba se otvaraju sirom planete , na svim kontinentima , idu jedna za drugom , bas kako sam imao išaret da će biti…

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Time-s,moze sa tim papirom da obrise rit.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Time-s moze sa tim papirom da obrise rit,koje lude samo Rusiji dizu reiting na svjetskoj sceni.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Pa dobro ajd… Svi znamo, šta je to diktatura i šta su to diktatori….. Mene mnogo više zanima, šta je to demokratija i što su to demokrate…. Dali su te bajke več nekad negdje bile, možda negdje jesu ili, neko misli, da če negdje jednoga dana možda i postojat…

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Demokracija postoji kao i izigravanje demokracije no mi naj češće miješamo demokraciju s poštenjem i humanizmom i tu je naša največa greška. Zaboravljamo da je demokracija kad dva loša izglasaju da ubiju Miloša i to s dvotrečinskom večinom!

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Dva velika clanka o istoj temi a nema osnovnog! Tko je kalif namjesto Kalifa?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ministar odbrane..

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Najbolje da će ministar obrazovanja.
P.S.
Tata,želim biti diktator kad narastem.
Sine, jel se ti možeš drogirati, kao sva druga djeca?

Arc Stanton
Gost
Arc Stanton
1 godina prije

Vrlo jednostavno a itekako učinkovito, gdje kina ide s novcima Rusi drze stražu i čuvaju leđa usput prodajući isto to oružje i nesto znanja..

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Time javno priznaje da je USA polunesposobna država kad joj RF utječe na izbor predsjednika . Genijalno do šupka

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

čak i za genocid u Darfuru, provinciji u kojoj su se vodili krvavi sukobi između lokalnog arapskog i crnačkog stanovništva

Ajme Babiću, totalno ti je kriva formulacija. Pa sudanski Arapi jesu crnci. Sama riječ Sudan je od riječi savda što znači crna. Dakle, jedino može biti okršaj crnaca i crnaca.
Srećom pa većina komentatora nije upoznata sa zbivanjima pa će ti to proći…osim kod moje malenkosti.

Mak
Gost
Mak
1 godina prije

E crnac ne može biti Arap, isto ka što Tatar ne može biti Sloven! Možda brkate religije, jer ipak Arapi su svi u islamu.

davor
Gost
davor
1 godina prije

Rusija je geopolitički sjajna država, bez premca, ali u političkom svrgavanju stranih režima je potpuno neiskusna i nemoćna u usporedbi sa Zapadom. Zato i ne treba vjerovati kada bilo tko na Zapadu kaže da Rusija ruši poredak u EU, SAD-u, da je odgovorna za Brexit, da ruši Ukrajinu, Sudan, Venezuelu i neznam koga sve ne. Da Rusija sve to može to bi već odavno bilo najveće carstvo u povijesti. Rusija nemože u Ukrajini postaviti režim gdje je ruski praktički materinji jezik i 30% ljudi djele rusko i ukrajinsko državljanstvo, a kamoli u nekim banana državama. Nije Rusija crtala karte Afrike niti je potakla stvaranja Južnog Sudana, Kosova, Sjeverne Makedonije, Eswatinija i šta ja znam čega sve ne.

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije

Rusija ne mora biti gospodar svijeta kada se prostire preko citave najvece kontinetalne mase samim time oni jesu gospodari svijeta, njihova mantra je sacuvati ono sto imaju, pritome postaviti sto vise ježeva oko sebe. To upravo i rade.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
54
0
()
x