fbpx

Omar Al-Bashir u Damasku – Puno više od “običnog susreta arapskih vođa”

Omar Al-Bashir u Damasku – Puno više od "običnog susreta arapskih vođa" 1

Sudanski predsjednik Omar Al-Bashir je u nedjelju doputovao u Damasku u državni posjet Sirijskoj Arapskoj Republici.

Ovo je prvi državni posjet Siriji jednog od vođa zemalja arapskog svijeta od početka sirijskog rata 2011. godine.

Posjetu nije zaustavila ni činjenica da u ratu u Jemenu Sudan sudjeluje na strani saudijske koalicije protiv jemenskih Huti boraca, iza kojih stoji Iran.

Sudanski vojnici se u Jemenu bore kao plaćenici Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, od kojih su potonji i sami u borbama izgubili nekoliko stotina ljudi. Saudijci preferiraju provoditi zračne udare, a ako imaju gubitke u ljudstvu, onda je to na sjeverozapadu Jemena ili jugoistoku Saudijske Arabije, gdje saudijski vojnici stradavaju u borbama u pograničnoj zoni.

U Siriji je predsjednik Sudana dočekan od strane Bashara Al-Assada, kojeg nije ni pitao za njegova bliske veze s Iranom.

Što se tiče ove posjete, Sirijci se šale da se Omar Al-Bashir jednostavno ne želi naći na skupnoj fotografiji žrtava “Assadovog prokletstva”, odnosno svih čelnika koji su govorili kako “Bashar Al-Assad mora otići”, a danas su u ropotarnici povijesti.

Govoreći ozbiljnije o ovoj posjeti, vrijedi spomenuti da ona dolazi samo dan nakon izjave turskog ministra vanjskih poslova Mevlüta Cavusoglua, koji je izjavio da je Turska spremna priznati Assada za vladara Sirije, ali pod uvjetom da bude izabran na demokratskim izborima.

Sudanski predsjednik Omar al-Bashir i sirijski lider Bashar Al-Assad

FOTO – Sudanski predsjednik Omar al-Bashir i sirijski lider Bashar Al-Assad u zračnoj luci u Damasku

Osim toga, Omar Al-Bashir je došao u Damask kada sve više arapskih medija piše da UAE tajno pregovaraju o ponovnoj uspostavi diplomatskih odnosa i da je jedan diplomatski predstavnik neslužbeno već u zgradi veleposlanstva Ujedinjenih Arapskih Emirata u Damasku, oko kojeg više nema bodljikave žice i sigurnosnih betonskih barijera. Navodno je i Saudijska Arabija u pregovorima s Egiptom također izrazila spremnost za pristanak da se Siriji osigura povratak u Arapsku ligu, gdje je izgubila mjesto s početkom sukoba i agresije 2011.

Sudanski predsjednik Omar Al-Bashir je vjerojatno imao poruke i drugih arapskih vođa, a njegov službeni posjet Damasku potvrđuje činjenicu da je sve više zemalja prisiljeno prihvatiti stvarnost u kojoj Assad neće “otići”.

S obzirom na bliske veze Sudana s Rusijom, uspostave normalnih odnosa i otvaranja graničnih prijelaza i trgovine s Jordanom, priprema za službeno otvaranje veleposlanstva UAE u Damasku i izvješća o spremnosti turskog ministarstva vanjskih poslova da surađuje s Assadom ako pobijedi na izborima, za pretpostaviti je da će obnova diplomatskih odnosa Damaska s važnim zemljama ponovno otvoriti put članstvu Sirije u Arapskoj ligi, što podržava i Alžir, važna i velika arapska zemlja, bogata resursima i s vrlo jakom vojskom.

Uloga koju Rusija igra u obnovi diplomatskih pozicija Sirije najbolje pokazuje jednostavna činjenica da je predsjednik Sudana u Damask letio s ruskim vojnim zrakoplovom Tu-154M. Nakon leta iz Kartuma u Damask i dolaska u međunarodnu zračnu luku u sirijskom glavnom gradu  je sirijska agencija SANA objavila fotografije državne posjete sudanskog predsjednika Omara Al-Bashira Siriji i vojni Tu-154M s ruskom trobojnicom u pozadini, što dokazuje da je iza ove posjete stajao veliki diplomatski rad ruskog ministarstva vanjskih poslova.

UAE “probijaju led” i ponovo otvaraju veleposlanstvo u Damasku

Turska će uz jedan uvjet priznati Assada za legitimnog vladara Sirije

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

Russia connecting people………..

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije

Nokia i Rakija također. 🙂

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Devedesetih godina SAD su mislile da su Kosovo i BiH važni, kaže prof. Danijel Server i dodaje da trenutno za administraciju u Vašingtonu Balkan nije prioritet, kao ni mnoga druga mesta u svetu.

„Sa usponom Kine i Rusije, koja nam pravi probleme na mnogim mestima u svetu više nam nije prioritet Balkan. Bliski istok je važniji, ali čak ni on nije toliko važan, koliko neke druge stvari”, rekao je profesor na Univerzitetu „Džons Hopkins” Danijel Server.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Za amere Balkan nije vazan. Napravili su uporiste medju albancima i po potrebi ce ga prosirivati.
Za britance Balkan je poluga za pomjeranje EU. Gurace Kosovo da zaguzva sa Srbijom kako bi mogli potpaliti BiH. Brisel nije u stanju da ugasi pozar, nema snage, a nema ni pameti. Mocice samo kokodakati ko sludjene kokosi.
Treba obratiti paznju na britance. Nije zdravo podcjenjivati ih. Rusija i Kina bave se svojim poslom, obracaju paznju na SAD pa nemaju vremena da prate sta britanci rade po Balkanu. EU da ne pominjem. Ostaje jedino nada da ce biti dovoljno pameti u nasim drzavicama i da britanci nece moci ponoviti akciju iz 1941. od 100.000 funti koja ce nam donijeti jos vecu propast.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Najviše što albanci sa kosova mogu sada uraditi je politički proces ujedinjenja sa albanijom što se tiče nekakvih kinetičkih akcija to ne ide nikome u prilog ni srbima pogotovo ne albancima. Vučić će malo blebetati jer je to jedino što zna, ionako ništa nije napravio za boljitak naroda, osim šupljih priča. Bosna je zamrznuti konflikt koji će tinjati desetljećima.
Prema tome na istoku stare priče.

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Može. 🙂

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Ne podcjenjuj britance. Tereza jeste glupa guska koja se spetljala sa brexitom, ali ona ne vodi Britaniju. Tamo postoje ozbiljne sluzbe duge tradicije koje nisu za podcjenjivanje. Pogledaj samo koliko para godisnje prodje kroz London Siti u odnosu na BDP citavog svijeta.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Gadno se varaš ako misliš da je to ‘ujedinjenje’ gotova priča…

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Lažu. A pod dva, gdje još mogu?

Borac2
Gost
Borac2
1 godina prije

Cekamo Erdogana.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

reba napomenuti da je istovremeno u Damasku bila i iranska delegacija. Vjerujem da se je pričalo o Jemenu.
Ako se Sudanci povuku, Saudijci nemaju sa čime ratovati.

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
1 godina prije

Ne priznaju li to saudijci poraz u Siriji,pa šalju malog od palube da izvidi kako bi čim bezbolnije to utanačili.A znamo da saudijci nisu tu glavni,al dobro posluže kad treba dat novce za ovakve kakti spontane pobune.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Dolaze vijesti da u posjetu dolazi predsjednik Iraka.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
13
0
()
x