Omar Al-Bashir u Damasku – Puno više od “običnog susreta arapskih vođa”

13 komentara

Sudanski predsjednik Omar Al-Bashir je u nedjelju doputovao u Damasku u državni posjet Sirijskoj Arapskoj Republici.

Ovo je prvi državni posjet Siriji jednog od vođa zemalja arapskog svijeta od početka sirijskog rata 2011. godine.

Posjetu nije zaustavila ni činjenica da u ratu u Jemenu Sudan sudjeluje na strani saudijske koalicije protiv jemenskih Huti boraca, iza kojih stoji Iran.

Sudanski vojnici se u Jemenu bore kao plaćenici Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, od kojih su potonji i sami u borbama izgubili nekoliko stotina ljudi. Saudijci preferiraju provoditi zračne udare, a ako imaju gubitke u ljudstvu, onda je to na sjeverozapadu Jemena ili jugoistoku Saudijske Arabije, gdje saudijski vojnici stradavaju u borbama u pograničnoj zoni.

U Siriji je predsjednik Sudana dočekan od strane Bashara Al-Assada, kojeg nije ni pitao za njegova bliske veze s Iranom.

Što se tiče ove posjete, Sirijci se šale da se Omar Al-Bashir jednostavno ne želi naći na skupnoj fotografiji žrtava “Assadovog prokletstva”, odnosno svih čelnika koji su govorili kako “Bashar Al-Assad mora otići”, a danas su u ropotarnici povijesti.

Govoreći ozbiljnije o ovoj posjeti, vrijedi spomenuti da ona dolazi samo dan nakon izjave turskog ministra vanjskih poslova Mevlüta Cavusoglua, koji je izjavio da je Turska spremna priznati Assada za vladara Sirije, ali pod uvjetom da bude izabran na demokratskim izborima.

Sudanski predsjednik Omar al-Bashir i sirijski lider Bashar Al-Assad
FOTO – Sudanski predsjednik Omar al-Bashir i sirijski lider Bashar Al-Assad u zračnoj luci u Damasku

Osim toga, Omar Al-Bashir je došao u Damask kada sve više arapskih medija piše da UAE tajno pregovaraju o ponovnoj uspostavi diplomatskih odnosa i da je jedan diplomatski predstavnik neslužbeno već u zgradi veleposlanstva Ujedinjenih Arapskih Emirata u Damasku, oko kojeg više nema bodljikave žice i sigurnosnih betonskih barijera. Navodno je i Saudijska Arabija u pregovorima s Egiptom također izrazila spremnost za pristanak da se Siriji osigura povratak u Arapsku ligu, gdje je izgubila mjesto s početkom sukoba i agresije 2011.

Sudanski predsjednik Omar Al-Bashir je vjerojatno imao poruke i drugih arapskih vođa, a njegov službeni posjet Damasku potvrđuje činjenicu da je sve više zemalja prisiljeno prihvatiti stvarnost u kojoj Assad neće “otići”.

S obzirom na bliske veze Sudana s Rusijom, uspostave normalnih odnosa i otvaranja graničnih prijelaza i trgovine s Jordanom, priprema za službeno otvaranje veleposlanstva UAE u Damasku i izvješća o spremnosti turskog ministarstva vanjskih poslova da surađuje s Assadom ako pobijedi na izborima, za pretpostaviti je da će obnova diplomatskih odnosa Damaska s važnim zemljama ponovno otvoriti put članstvu Sirije u Arapskoj ligi, što podržava i Alžir, važna i velika arapska zemlja, bogata resursima i s vrlo jakom vojskom.

Uloga koju Rusija igra u obnovi diplomatskih pozicija Sirije najbolje pokazuje jednostavna činjenica da je predsjednik Sudana u Damask letio s ruskim vojnim zrakoplovom Tu-154M. Nakon leta iz Kartuma u Damask i dolaska u međunarodnu zračnu luku u sirijskom glavnom gradu  je sirijska agencija SANA objavila fotografije državne posjete sudanskog predsjednika Omara Al-Bashira Siriji i vojni Tu-154M s ruskom trobojnicom u pozadini, što dokazuje da je iza ove posjete stajao veliki diplomatski rad ruskog ministarstva vanjskih poslova.

UAE “probijaju led” i ponovo otvaraju veleposlanstvo u Damasku

Turska će uz jedan uvjet priznati Assada za legitimnog vladara Sirije

HutiOmar Al-Bashir
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
5 godine prije

Russia connecting people………..

giordano bruno
5 godine prije

Devedesetih godina SAD su mislile da su Kosovo i BiH važni, kaže prof. Danijel Server i dodaje da trenutno za administraciju u Vašingtonu Balkan nije prioritet, kao ni mnoga druga mesta u svetu.

„Sa usponom Kine i Rusije, koja nam pravi probleme na mnogim mestima u svetu više nam nije prioritet Balkan. Bliski istok je važniji, ali čak ni on nije toliko važan, koliko neke druge stvari”, rekao je profesor na Univerzitetu „Džons Hopkins” Danijel Server.

Borac2
5 godine prije

Cekamo Erdogana.

Zagor
5 godine prije

reba napomenuti da je istovremeno u Damasku bila i iranska delegacija. Vjerujem da se je pričalo o Jemenu.
Ako se Sudanci povuku, Saudijci nemaju sa čime ratovati.

Crni žutokljunac
5 godine prije

Ne priznaju li to saudijci poraz u Siriji,pa šalju malog od palube da izvidi kako bi čim bezbolnije to utanačili.A znamo da saudijci nisu tu glavni,al dobro posluže kad treba dat novce za ovakve kakti spontane pobune.

Zvrk
5 godine prije

Dolaze vijesti da u posjetu dolazi predsjednik Iraka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI