Turska će uz jedan uvjet priznati Assada za legitimnog vladara Sirije

Bashar Al Assad
48 komentara

Uoči najavljene ofenzive protiv sirijskih Kurda, Ankara je iznenada dala prvu izjavu u kojoj potvrđuje svoju spremnost da sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada prizna za vođu susjedne zemlje, ali pod jednim uvjetom.

“Turske vlasti će razmotriti nastavak  bilateralnih odnosa sa sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom, ali ako pobijedi na demokratskim izborima u Sirijskoj u Arapskoj Republici”, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Cavuşoglu na jučerašnjoj konferenciji u Kataru, izvijestio je Reuters iz Dohe.

Podsjetimo da je od samog početka rata i agresije na Siriju tursko vodstvo zauzelo iznimno težak stav protiv Assadove vlade u Damasku. Ankara i dalje podupire takozvane “skupine umjerene oružane opozicije”, odnosno proturske islamističke skupine, a provela je i dvije vojne kampanje na području susjedne Sirije, koje su sirijske vlasti nazvale “pretjeranom agresijom” usmjerenom protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije.

Međutim, od 2017. godine, nakon pokretanja zajedničkog mirovnog procesa za Siriju od strane Rusije, Irana i Turske, stvaranja područja primirja i demilitarizacije, službena se Ankara odmakla od izrazito neprijateljskog stava prema Damasku.

Najnovija izjava Mevlüta Cavuşoglua znači da Ankara nema, kao što i ne može imati ništa protiv da se Assad kandidira na sljedećim izborima, a prošle predsjedničke izbore je, uz nevjerojatnu izlaznost od 73,42% ukupno upisanih sirijskih birača, dobio s osvojenih 88,7% glasova.

Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Histrion
5 godine prije

Assad sad mora biti još oprezniji. Kao u onom vicu: “Sigurno je sigurno ! ” – veli opatica
i stavi kurton na svijeću.

Alanis
5 godine prije

“Ako pobijedi na demokratskim izborima”… :DD
Jer zadnji mandat, eto, nije dobio demokratskim izborima pa će se od sada pikat.
I, časna pionirska riječ, od narednog mandata više neće podržavati “umjerene pobunjenike”.

Kurdi uopće nisu bitni u cijeloj toj jednadžbi, samo neka Assad pobijedi na demokratskim izborima.

Trubadur
5 godine prije

Možda če priznat danas ali sutra, bog zna šta….. Inače, kaže AMN, da je u posetu Asadu došao Sudanski precijednik Al-Bashir, što je veoma značajno, pošto je to prvi arapski voditelj , koji je posijetio Siriju mislim, da od 2012. godine….

Ivo
5 godine prije

S ovom izjavom (kojoj ne treba vjerovati ni 1%), erdo želi kupiti Assadovo nenapadanje njegovih pulena u Idlibu. Što pokazuje da se boji tog scenarija. A što znači da Assad treba učiniti upravo to, i pregaziti turčine bez odlaganja,dok erdo bude ratovao s kurdima.

Kajzer Soze
5 godine prije

“Turske vlasti će razmotriti nastavak bilateralnih odnosa sa sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom, ali ako pobijedi na demokratskim izborima u Sirijskoj u Arapskoj Republici”

Pa to je najmanji problem jer samo treba primjeniti istu ,,demokratiju” koju i Erdogan primjenjuje kada su izbori u Turskoj 🙂

čokolino
5 godine prije

Ko o čemu, kurva o poštenju…………a erdo o demokratiji i izborima 🙂

Brainstorm
5 godine prije

zapravo pod dva uvjeta – da se asad kandidira.
postoji i treci uvjet a to je da se turci ne predomisle.
tu je i cetvrti uvjet a to cu vam napisati pod jednim uvjetom – da kliknete ovaj clanak nakon 12 dana, tocno u podne.

hvala, Nermine, za informaciju.

njonjo
5 godine prije

Tko još vjeruje Turcima. Dva put ga Rusi spasili, a i dalje svoju kozu dere. Nadam se da ima pametnijih od mene, koje se o tome pita i da neće treći put “nasjest” Turcima na volej.

Borac2
5 godine prije

Erdoganu je nakon zapadne izolacije zamirisala obnova sirije. Uz to zeli ispraviti gresku i ne zeli vise ratovati sa susjedima jer mu daju najvecu “zastitu”. Pitanje je dana kada erdo dolazi na caj u Damask, ili ce od srama traziti susret u Latakiji.

Moreno
5 godine prije

Bilo bi dobro da Turska i Sirija poboljšaju odnose, ali to je manje bitno od tioga šta su Kurdi totalna pušiona u svakome smislu. Kurdi su sve falili i ispizdili su se, sve da su ratom dobili svoju državicu ta državica bi bila na koncima “prijatelja i saveznika” za koje bi morali ratovat sa svim susidima sve dok imaju Kurda za ratovanje.

Odisea
5 godine prije

Eto potvrđeni demokratski izabrani(sultan- diktator) daje sebim za pravo drugima solit o demokratiji?

Il-2
5 godine prije

Sirijski odgovor trebao bi zvučati ovako:
“Sirijske vlasti će razmotriti nastavak bilateralnih odnosa sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ali ako pobijedi na demokratskim izborima u republici Turskoj”

Grgo
5 godine prije

Čemu ovakvu klickbait naslov? Pročitam svaki članak koji objavite, ne vidim svrhu u “tzv. index-tportal-net.hr-navlakušama”

burt
5 godine prije

u Siriji ne postoje demokratski izbori jer su svi izbori za vrijeme Hafeza i Bashara bili namješteni, čak je bilo slučajeva da Hafez dobije 100% glasova na izborima, jedina opcija je labava višestranačka federacija sa turskim i kurdskim teritorijalnim jedinicama a vanjske granice ostaju nepromjenjene

Ivo
5 godine prije

Interesantno…kako to da smrdo erdo,vatreni zagovornik demokracije,priznaje legitimitet krvavih diktatora iz Rijada..? Nešto se ne mogu sjetiti kad su kod njih bili zadnji izbori…

Rotor
5 godine prije

Ovaj turski saltomortale je, zapravo, posipanje pepelom i pokušaj apriornog opravdanja za svoj bliskoistočni politički fijasko.

gaćina
5 godine prije

“Turska će uz jedan uvjet priznati Assada za legitimnog vladara Sirije”
nužan ali i dovoljan uvjet je da RF tako želi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.