“Tko se zadnji smije, najslađe se smije – Rusija besplatno dobiva tehnologiju Mistrala”

Mistral
25 komentara

Tko je upoznat s odnosima Zapada i Rusije od početka krize u Ukrajini, a posebno sankcija nametnutih protiv Rusije, sjeća se teških i dugih prijepora između Pariza i Moskve zbog raskida ugovora i obustave isporuke amfibijskog jurišnog broda i nosača helikoptera klase “Mistral”, kojeg francuski proizvođač na zapovijed Washingtona, NATO pakta i Bruxellesa nije smio isporučiti ruskoj vojsci. Na kraju je brod završio u sastavu oružanih snaga Egipta.

No, priča ne završava ovdje. Internetski portal Sputnik je objavio članak “Tko se zadnji smije, najslađe se smije – Rusija će besplatno dobiti tehnologiju Mistrala”.

Naime, sporazum između Rusije i Egipta o prodaji egipatskoj vojsci borbenih helikoptera Ka-52K je u završnoj fazi. Završeni pregovori o cijeni helikoptera, potrebnih Kairu za amfibijski jurišni brod “Mistral”, očekuju se ovog mjeseca, iako je malo vjerojatno da će tu biti nekih problema. Vojni ekspert Aleksandar Sitnikov kaže kako će Rusija na kraju dobiti tehnologiju “Mistrala”.

Analitičari vjeruju da su pomorski borbeni helikopteri Ka-52K Katran optimalan izbor za egipatski “Mistral”, jer je posebno dizajnirani kako bi se prevozili na amfibijskim jurišnim brodovima. Francuski brodograditelji su napravili dva “Mistrala” za Rusiju, ali je ugovor raskinut 2015. zbog pogoršanja odnosa između dvije zemlje, ali i kontinuiranog pritiska Washingtona na Pariz.

Francuska je pristala prodati dva ruska “Mistrala” Egiptu za 950 milijuna eura, a Rusiji vratiti financijski polog.

Ruska mornarica je tada helikoptere Ka-52K prilagodila za operacije na nosaču zrakoplova “Admiral Kuznjecov“.

 

Svaki “Mistral” može nositi 16 helikoptera Ka-52K. Međutim, vojni promatrači vjeruju da će Kairo vjerojatno kupiti 8 jedinica po brodu. Već je potvrđeno da su ruski inženjeri učinili sve da helikopteri odgovaraju zahtjevima egipatske vojske.

Međutim, osim helikoptera Rusija može instalirati i opremu koja je uklonjena iz “Mistrala” nakon prekida ugovora s Parizom, a postoje dokazi koji ukazuju na to da će se Rusija pridružiti Francuskoj u održavanju brodova i obuci egipatske posade.

Mistral - © Petar JASAK
Mistral – © Petar JASAK – Francuska

“Uzevši to u obzir, možemo govoriti o početku novog strateškog saveza na Bliskom istoku. Treba imati na umu da je u siječnju Egipat najavio stvaranje Južne flote u Crvenom moru, koja će, osim “Mistrala”, izgrađenog u francuskom brodogradilištu u St. Nazaireu, uključivati višenamjensku fregatu FREMM i četiri korvete Gowind 2500 francuske proizvodnje i četiri dizel-električne podmornice njemačkog tipa 209. Očito je da sposobnost ove skupine ratnih brodova ne odgovaraju geopolitičkim ambicijama deklariranih u Kairu bez zračne potpore”, tvrdi Aleksandar Sitnikov i dodaje kako je to mjesto na kojem na scenu stupa Rusija.

 

Uostalom, Moskva je s Francuzima radila pri prodaji Mistrala Egiptu prema prethodnim ruskim specifikacijama.

Potom su se 2013. odnosi s Washingtonom naglo pogoršali, već kada je islamistički predsjednik Muhamed Mursi svrgnut od strane egipatske vojske.

“Veliko uplitanje Washingtona u unutarnje poslove Egipta i podrška takozvanom Arapskom proljeću je konačno otrijeznila Egipćane, koji su shvatili da ih SAD gura u ponor. U ovoj situaciji, logično je da je Kairo razgovarao s Parizom i Moskvom, koji su, unatoč pritisku Washingtona, ostali u kontaktu”, podsjeća Sitnikov.

Egipatski novinar Ahmed Sayad, koji prati priču oko “Mistrala”, uzeo je u obzir posebne odnosa između egipatskih, francuskih i ruskih stručnjaka koji rade na brodovima.  Raskid francusko-ruskog ugovora o isporuci Mistrala je imao negativan utjecaj na ugled tvrtke “STX France”, ali i na imidž francuske vojne industrije u cjelini.

Mistral - © Petar JASAK
Mistral – © Petar JASAK – Francuska

To je potvrđeno u istraživanju francuskog javnog mnijenja 2015. godine, kada je 72% ispitanika potvrdilo da je vojni ugovor je u nacionalnom interesu Francuske i da  raskid sa sobom nosi znatne ekonomske rizike.

Dakle, Pariz je učinio sve što je mogao kako bi osiguralo da svi budu zadovoljni, vraćaju ruski polog od 949 milijuna dolara odmah, uključujući i transfer ključnih tehnologija, među kojima i izgradnju velikog nosača helikoptera i podmornica.

Le Monde procjenjuje da je cijena projekta kojeg je Moskva dobila s raskinutim sporazumom za “Mistral” dosegla 220 milijuna eura. Pitanje transfera tehnologije je od početka bio sastavni dio sporazuma s Rusijom.

Još od početka rasprave o detaljima prodaje broda, Francuskoj, Egiptu i Rusiji je bilo jasno da će egipatska mornarica trebati aktivnu podršku ruskog Ministarstva obrane. Uostalom, nosači helikoptera su izgrađeni u skladu sa zahtjevima i sustavima ruske vojske.

Rekonstrukcija broda prema standardima NATO pakta je možda bila tehnički izvediva, ali komercijalno potpuno neopravdana. Bilo bi jeftinije brod jednostavno uništiti.

Na kraju, ako Rusija pobijedi na natječaju za helikoptere za “Mistral”, a vjerojatnost za to je vrlo visoka, egipatski stručnjaci će ruskim mornaričkim inženjerima omogućiti pristup sustavima na brodu, što će na kraju Rusima omogućiti da razumiju kako se upravlja NATO nosačima helikoptera.

Rusko Ministarstvo obrane ne skriva da iskustvo ove suradnje za cilj ima razvoj sličnih brodova.

“Rusija je od početka namjeravala graditi nosače zrakoplova na temelju klase Mistral u svojim brodogradilištima. Narudžba jednog, a zatim dva broda iz Francuske se smatralo komercijalnim ustupkom. Da budem iskren, Moskva bi slobodno dobila dokumentaciju Mistrala, posebno u zamjenu za financiranje Kaira, ali je Egipat konačni pobjednik u svemu tome. Nakon što je rasporedi Južnu flotu, Kairo će biti regionalna pomorska sila i može zaštititi velika novootkrivena plinska polja u blizini isključivog gospodarskog pojasa. Iako Turska, Izrael, Cipar i Grčka tvrde da polažu prao na ova nalazišta, iskustvo u rješavanju sporova podsjeća da su prevagu uvijek odnijeli ratni brodovi i da su oni su najbolji argument”, tvrdi stručnjak Aleksandar Sitnikov.

Osim toga, Južna flota će omogućiti Kairu da zaštiti plovne putove u Adenskom zaljevu i utječe na Iran i Saudijsku Arabiju u sukobu u Jemenu.

U konačnici, nitko od sudionika sporazuma nije na gubitku. Pariz je poslušao zapovijed Washingtona i dobio druge vojne ugovore, Rusija je dobila dokumentaciju za Mistral, zajedno s novim strateškim saveznikom, a Egipat je stekao status pomorske sile.

Izvor: SputnikNews


Mistraltehnologija
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
6 godine prije

Pa sad… sa ovim budalama i nije tesko ispasti pametan, (ovime ne kazem da nema razloga za smijeh).

Rustam
6 godine prije

Najveci dobitnik je Rusija
– nece imati strane brodove i tehnicku ovisnost o FR
– dobila je narudzbu za helikoptere
– dobila je ugovore o doradi i odrzavanju broda/helikoptera
– time je dobila utjecaj na EG
– dobila je uvid u (NATO) tehnologiju
– dobila je poticaj i potrebu vlastite proizvodnje slicnih brodova
– nema financijski gubitak

Egipat je dobitnik time sto ulazi u suradnju s rusijom.

Francuska je gubitnik jer se pokazala nepouzdan partner. Na brodovima je zaradila manje nego sto je mogla.

neko ime
6 godine prije

the day after yesterday, možemo samo konstatirati da je riječ o double win-win situaciji 😉

Alerik
6 godine prije

Tehnologija izrade i upravljanja nekakvim nosačem helikoptera bi trebalo biti vrhunac dosega ruske geostrateške politike? Kao da je riječ o kvantnom računalu, a ne o tek malo zahtjevnijem brodu kojeg bi mogao izgraditi i splitski škver, Uljanik, Treći Maj (ovdje nešto usput – Hrvatska je jedna od 6 zemalja na svijetu koja je u stanju izgraditi vlak /lokomotivu i vagone/, u brodogradnji smo također nenadmašni, a da je pameti i suverenosti, danas bi s XD električnim automobilom kojeg proizvodi tvrtka Dok-Ing bili među vodećim proizvođačima elektromobila na svijetu).
Na Mistralima su najviše izgubili sami Francuzi koji su postali totalno neprepoznatljivi u vanjskoj politici i koji bi davno propali da nije benefita iz bivših njihovih afričkih kolonija.

Sinisa
6 godine prije

Tacno,politicka kupovina….cinjenica da ni sami Rusi nisu znali zasto kupuju ove konzervi,mogu,znaju a ne treba im velika plutajuca kanta za nabijanje ali oni su smatrali Francuze prijateljima za razliku od drugih partnera na Zapadu i nisu od njih samo kante kupovali vec i drugu vojnu opremu jako loseg kvaliteta.
Sankcije Zapada Rusiji su nesto naj bolje sto se desilo citavom svjetu ne samo Rusiji.

F*Europe - America First
6 godine prije

Nema tu nikakve posebne tehnologije sto Rusi ne znaju.
Ruski studenti koji uce brodogradiliste, gradnju aviona, gradnju podmornica…itd. ne moraju ici na fakultete elitnih zapadnih zemalja.

Zorule
6 godine prije

Nebitno je da li Rusima potreban uvid u NATO tehnologiju za nesto sto i sami rade, uvijek je intetesantno pogledati kako je netko drugi rijesio odredjene probleme. Najcesce se radi o uvidu o drugacijem pristupu rijesenja istog problema, neka su rijesenja bolja, neka losija, usvojiti rijesenja koja su bolja i ugraditi ih u svoj sustav i vozi dalje.

H\'ghar
6 godine prije

@Admin: Korektno bi bilo navesti da se radi o prijevodu članka sa Sputnika od 13/05/2017

DEU
6 godine prije

Doista su ovi Rusi napravili dobar helikopter.

PeroDD
6 godine prije

U člynku piše suprotno od naslova?!?!?

Dobro
2 godine prije

ovdje su Francuzi bili prepohlepni. Prodavati Rusiji vojnu opremu…. ludo. Kao da Rusi prodaju S400 Amerikancima, ili ovi njima nosače aviona…

H\'ghar
6 godine prije

@Admin: Korektno bi bilo navesti da se radi o prijevodu članka sa Sputnika od 13/05/2017

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI