Tragovi špijunskog softvera Pegasus pronađeni na pametnim telefonima pet francuskih ministara

Haker
9 komentara

Špijunski softver Pegasus pronađen je na telefonima najmanje pet francuskih ministara, saopštilo je više izvora. Međutim, kompanija koja stoji iza ove tehnologije, izraelska NSO Group, negira da je korišten za ciljanje francuskih zvaničnika.

Otkriće je prvi put objavila francuska istraživačka veb stranica Mediapart, a izvještaj je u petak dodatno potvrdila novinska agencija AFP.

Tragovi špijunskog softvera Pegasus pronađeni su na mobilnim telefonima najmanje pet sadašnjih ministara u vladi, rekao je Mediapart pozivajući se na povjerljivi obavještajni izvještaj i brojne anonimne izvore. Navodne aktivnosti špijunskog softvera praćene su do 2019. i, u manjoj mjeri, do 2020.

Pet pogođenih zvaničnika su ministar obrazovanja Jean-Michel Blankuer, ministar poljoprivrede Julien Denormandie, ministarka stanovanja Emmanuelle Vargon, ministarka prekomorskih teritorija Sebastien Lecornu i ministarka teritorijalne kohezije Jackueline Gourault, navodi Mediapart.

Do sada je samo Vargon javno reagovala na otkrića, potvrđujući da su njen telefon pregledale francuske specijalne službe.

“Moj telefon je jedan od onih koje je provjerila nacionalna agencija za bezbjednost IT sistema, ali još nisam čula ništa o istrazi pa ne mogu da komentarišem u ovoj fazi”, rekla je u petak za veb stranicu L’Opinion.

Razlog zašto je ministarka za stanovanje bila na meti sofisticiranog špijunskog softvera ostaje misterija, a jedan od njenih pomoćnika rekao je AFP da Vargon „nema pristup nikakvim državnim tajnama, tako da ne možemo shvatiti smisao da je špijunirana“.

Ubrzo nakon objavljivanja izvještaja, programer špijunskog softvera Pegasus, izraelska NSO Group, odbacila je te navode ponavljajući svoj stav da program nikada nije korišten za ciljanje francuskih zvaničnika.

„Ostajemo pri prethodnim izjavama u vezi sa zvaničnicima francuske vlade. Oni nisu sad i nikada nisu bili Pegasusove mete. Nećemo komentarisati anonimne izvore “, navodi se u saopštenju kompanije.

Prvi put otkriven 2016. godine, špijunski softver došao je na naslovnice ranije ove godine, nakon što je konzorcijum od 17 medijskih organizacija izvijestio da je korišten za ciljanje više od 50.000 ljudi visokog profila širom svijeta. Softver, koji je NSO prodala samo vladinim subjektima radi navodnog istraživanja ozbiljnog kriminala, navodno je korišten za praćenje internetskih aktivnosti političara, vladinih zvaničnika i novinara iz više zemalja.

Otkriće je izazvalo više međunarodnih skandala, a nekoliko se vrtilo oko francuskih javnih ličnosti. Marokanska obavještajna služba je navodno koristila špijunski softver za špijuniranje najviših zvaničnika Francuske, uključujući predsjednika Emmanuela Macrona, na primjer. Takođe je navodno korišten za ciljanje francuskih novinara, uključujući suosnivača i predsjednika Mediapart Edwy Plenela i njegovu istraživačku novinarku Lenaig Bredoux, izvijestili su francuski mediji prošlog mjeseca, pozivajući se na nalaze Nacionalne agencije za bezbjednost informacionih sistema.

francuskaPegasusšpijuniranje
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ledeno doba
2 godine prije

komedija na nivou filma “policijska akademija”

pa dobro, tko može vjerovati ovakvim vijestima
izraelski softver špijunira članove francuske makronove vlade, koji su pudlice Crvenoštitića, koji je sa svojim parama i stvorio Izrael
tojest, familija Crvenoštitić je vlasnik i Izraela i Francuske.. zašto bi oni dakle šijunirali svoje

Max
2 godine prije

Nego koga Karlu Bruni?

Greven
2 godine prije

Izgleda da je pamet telefona obrnuto proporcionalna pameti njihovih vlasnika.

Sven
2 godine prije

Letjelo bi drvlje i kamenje da je slucajno ruski taj softver. Ili kineski. Sto je ono ostalo od huawei brenda smartpfona ?

Dokurčilomi
2 godine prije

Eto a da su imali ajfone američke proizvodnje iz Kine to im se ne bi dogodilo. Nemojte kupovati Huawei i Xiaomi. Preporuka “tate” iz Washingtona.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI