fbpx

Trump je ipak „ratni predsjednik“ i učinio je sve suprotno od onoga što je obećao

Donald Trump Irak

U stvari, Donald Trump je učinio sve suprotno od onoga što je obećao u predizbornoj kampanji, a oni koji se zanose s tvrdnjom „kako nije započeo nijedan novi rat“ griješe, jer se ratovi vode ne samo oružjem, već i sankcijama, carinama, na burzama, na internetu i brojnim drugim frontama, a Trump ih je sve otvorio.  Najnoviji frontalni napad je pokrenuo protiv Europske unije, tako ćemo se uvjeriti kako mogu biti devastirajuće posljedice trgovinskog rata, na primjer. Ali vratimo se „oružju“, jer nam upravo Pentagon i vojno-industrijski kompleks daju brojke koje govore u prilog tezi da je Trump izdao svoje glasače.

Je li se američki div s Trumpom kao predsjednikom postupno odrekao od funkcije svjetskog policajca, koju si je sam delegirao, a dijelom mu je bila i povjerena? Nije.

Ali upravo je Donald Trump, posebno u prošlosti, obećavao glasačima da će “dovesti dečke kući” i „spriječiti trošenje novca američkih poreznih obveznika na vojne obveze u ime trećih strana“.

“Velike sile  se ne bore u ratovima koje ne mogu dobiti“, rekao je Trump i tu je rečenicu ponavljao na brojnim sastancima svoje uprave.

U stvari, Trump je učinio sve suprotno od onoga što je obećavao, a da to dokažemo, sa svojim podacima i statistikama nam pomaže nam sektor američkih oružanih snaga.

Na kraju drugog predsjedništva Baracka Obame je broj američkih vojnika angažiranih u inozemstvu dosegao je minimum nakon poslijeratnog razdoblja. Izvan domovine ih je bilo 193 442, ili 15% ukupnog aktivnog američkog vojnog osoblja koje broji 1,3 milijuna muškaraca i žena.

Iako je i to mnogo, to je zapravo vrlo malo ako uzmemo broj vojnika koje su SAD izvan državnih granica imale 1968. godine, kada ih je na dužnosti u stranim zemljama bilo čak 1,2 milijuna. Uz to, mora se uzeti u obzir i da je 2016. godine većina vojnika bila smještena u apsolutno mirnim zemljama. Naime, bilo ih je gotovo 39 000 u Japanu, gotovo 35 000 u Njemačkoj, nešto više od 12 000 u Italiji, a da ne spominjemo gotovo 9500 u Ujedinjenom Kraljevstvu i gotovo 1000 u Belgiji. Djelomične iznimke su Džibuti s 1700 američkih vojnika i Južna Koreja s više od 24 000, a totalne iznimke su Afganistan s nešto više od 9000 i Irak s 4600 američkih vojnika, dvije zemlje u kojima su trebali biti okončani „beskrajni ratovi koji gutaju novac američkih poreznih obveznika.

Trump, da bi udovoljio onima koji zagovaraju veću američku vojnu prisutnost u svijetu, dodatno je naglasio taj trend. Istina, prema službenim statistikama Pentagona je broj vojnika angažiranih u inozemstvu je u manjoj ili većoj mjeri jednak onome iz posljednjih dana Obame. Ali samo zato što je primijenjen trik u izračunu.

Naime, od prosinca 2017. je američko ministarstvo obrane, na temelju nedefiniranih sigurnosnih potreba, odredilo da broj vojnika prisutnih u Iraku, Siriji i Afganistanu mora biti „vojna tajna“.

Ako starim brojkama dodate one iz novih priopćenja saznajemo da je Trump dosegao i premašio “Obaminu kvotu”. Na primjer, samo u Afganistanu, Trump je rasporedio dodatnih 4000 vojnika, što je učinio i u drugim ratnim područjima.

Kad je počela rasti napetost između Saudijske Arabije i Irana, odmah je 14 000 vojnika poslano u Perzijski zaljev, od kojih 3500 za zaštitu saudijskih naftnih postrojenja.

Poljskoj je obećano još tisuću vojnika, gdje Trumpova administracija planira izgraditi stalnu vojnu bazu, i tako dalje. No, ostanimo u Poljskoj, Europi i NATO paktu. Kada je Trump postao predsjednik, samo su četiri države, Velika Britanija, SAD, Estonija i Grčka, trošile 2% BDP-a na vojsku, što su obećale učiniti još 2014. Sada su im se pridružile još četiri zemlje, Poljska, Litva, Latvija i Rumunjska.

Saudijskoj Arabiji, koja je smanjila vojnu potrošnju s 87 milijardi u 2015. na 67 milijardi u 2019. godini, Trump je nedavno naredio da „promijeni kurs ili će morati platiti za američku zaštitu“.

„Plaćanje“ je ključni glagol Trumpovog „pregovaranja“. Tako je 5. siječnja ove godine uobičajenom objavom na Twitteru priopćio kako su SAD “upravo potrošile 2000 milijardi dolara na novu vojnu opremu”. Klasična tvrdnja za Trumpa, gdje se istina i pretjerivanje isprepliću i zbunjuju. Prema stručnjacima, na primjer Toddu Harrisonu, istraživač u Centru za strateške i međunarodne studije, stvarna potrošnja na opremu otkad je Trump predsjednik se kreće oko 420 milijardi dolara. Ali tone znači da nije potrošeno 2000 milijardi, jer je ostatak otišao na troškove vojnih operacija, osoblja, održavanja i iznad svega istraživanja i razvoja novih oružja.

Bez obzira na to, obveze u obrambenom sektoru su bile bez presedana i neka su područja ostvarila rekordnu potrošnju. Na primjer, 34 milijarde dolara potrošenih u jednom ugovoru za kupnju borbenih zrakoplova F35, što je najveća pojedinačna narudžba u povijesti pentagona.

Stoga ne može biti sumnje u spremnost Trumpove uprave da troši na vojsku, ali i da angažira američke oružane snage izvan nacionalnih granica Sjedinjenih Država. Stručnjaci su najviše sumnjičavi prema stupnju pripreme trupa i učinkovitosti lanca zapovjedništva.

Internetska stranica ProPublica analizirala je godinu i pol “života” oružanih snaga i sastavila impresivan popis incidenata, daleko od ratnih područja, u kojima je poginulo desetak vojnika. Loše prenesene ili slabo razumljive komande, nesporazumi, nerazumljive zapovjedi, nekvalificirani ljudi na krivom mjestu u krivo vrijeme bile su glavni krivac za ove smrti. Ponekad su se događale i groteskne pogreške koje bacaju sjenu na operativne sposobnosti najveće vojske na svijetu. Ukratko, problem bi bio u tome što se ne može sve kupiti novcem. Ali to je druga priča.

I za kraj, iako se nadamo da o tome nećemo morati izvještavati, situacija s Iranom nije obećavajuća. Iako i Washington i Teheran tvrde kako ne žele rat, što je vjerojatno istina, kao i uvijek bi mali incident ili „false flag“ operacija, a zna se i čija, mogla dovesti do izravnog sukoba s nesagledivim posljedicama. Nedavno smo vidjeli da je cijeli svijet, od europskih zemalja do Rusije, Kine, Indije, Pakistana, čak i Saudijske Arabije, smirivao strasti i ugasio ratni požar dok se nije rasplamsavao do točke s koje nema povratka. Ako sljedeći put ne bude tako, oni koji tvrde kako Trump nije „ratni predsjednik“ bit će demantirani posljednjim i neoborivim dokazom, iako će za svijet to biti slaba utjeha.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
29 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije

Neš ti mudrosti. Svaki usa predsjednik je postavljen uz blagoslov MIC kabale i dužan Im je služiti. Nastup je stvar finese.
Druga glupost koja se često čuje od ‘analitičara’ je usko povezana s ovim i bavi se predviđanjima postupaka usa predsjednika bazirano na tome da li mu je izborna godina, prvi ili drugi mandat i slično.
Sama činjenica da je na to mjesto postavljen i služi svojim gospodarima čini takve pretpostavke smiješnima.
Svi su oni tu da pljačkaju i jedino što zaista ima utjecaj na tu ekipu je čizma u zube.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Trampove fotke uvek s iskrivljenim ustima, u sred priče….Putin uvek mudro ćuti, gleda u daljinu prodornim pogledom, jaše konja eventualno…

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Jesi li ti video nekad Trampa da ćuti? Ako nije pred kamerom onda tvituje…

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Hhahha..pa i to što kažeš

shumadinac
Member
7 mjeseci prije

Kad neko pokuša da deluje van utabane staze – recimo Kenedi…

Danas je teško bilo kome verovati na reč, verovati političaru je imbecilno. Ko će da se pozove na obećanja? Narod? Da kada bi mogao da se okupi oko zajedničkog cilja ali je “sistem” na vreme mislio na to. Kritikovaće ga suprotstavljena politička struja? A oni su se kao držali obećanja?

Zato neprestano govorim: lako je pogrešiti u predviđanju trenutnih postupaka prema Koreji, Iranu, Ukrajini… ali kada se pogleda ukupna situacija jasno je da konfrontacija sa Istokom svakodnevno napreduje. NI JEDNA kriza nije rešena, uspostavljena su samo prividna rešenja koja su u stvari “konzervacija sukoba” do momenta kada im bude odgovaralo da ga odmrznu. Mi koji aktivno pratimo dešavanja to jasno i lako možemo da vidimo. Iako od toga nemamo nikakve koristi.

žrec
Gost
žrec
7 mjeseci prije

Ne samo Kennedy, nego i Nixon koga su isto maknuli samo na legalan način. Čak je i jedan Reagan bio pod pritiskom. Ali, valja istaći da su u to vrijeme tisak i mediji bili daleko slobodniji nego danas i nije se moglo tajiti broj mrtvih vojnika u akcijama, što je danas vojna tajna skupa s brojem stacioniranih vojnika. A da ne govorimo o tome da niti jedan američki mediji osim Tuckera s Foxa uopće ne dovodi u pitanje američku militarističku politiku.

Miro
Gost
Miro
7 mjeseci prije

Regan, Bush, Clinton, Obama…Trump je za njih Majka Tereza. Babicu budi sretan da nije na njegovom mestu Hillary. Smirio je situaciju u Koreji, Siriji donekle i u Iranu, sa Rusijom..Ako prođe bez rata mozemo da kazemo da ipak nije tolko los izbor kao vi ovde pisete. Soros ga iz dna duse mrzi tako da jos bolje

Miro
Gost
Miro
7 mjeseci prije

Inace ovo oko carina.Kinezi prodaju sve u Evropu i SAD, ali oni nebi kupovali original njihovu robu jer oni rade svoje indenticne falsifikate od Adidas, Nike, tech marke…koje stu tamo sasvim legalne. E tako to nemoze da ide. Naravno da je Trump poceo sa uvajanjem carina. Inace gospodarstvo raste takođe nezaposlenost.

nessy
Gost
nessy
7 mjeseci prije

Jesi li ti cuo za slobodnu trgovinu? Prodajes sto mozes, a kupujes sto hoces. Zasto bi kinezi “morali” kupovati nesto sto sami proizvode?

Z.A.
Gost
Z.A.
7 mjeseci prije

Regan , Bush , Klinton , Obama …nijedan od njih nije naredio napad na Iran niti su vodili ovakvu destruktivnu politiku prema Iranu kao sto sad radi Tramp. Pa teza da bi Hilari bila gora je nepoznanica , jer mi je Hilari po mentalnom sklopu i politckom nastupanju bliza ovoj navedenoj cetvorici (ipak joj je muz Bil Klinton) nego Trampu. U pitanju su bili par sati da se Iran napadne i odluka da Tramp odgodi napad na Iran.Odluka je bila donesena da se Iran napadne.

Najlosiniji bregzitar Boris
Gost
Najlosiniji bregzitar Boris
7 mjeseci prije

radi da rusi Europsku uniju ( brexit bregzit ) …

Slavonac
Gost
Slavonac
7 mjeseci prije

Novinaru,ja mislim dasi promasijo cjeli balun.Kad bi drugi presjednici samo 10%napravili stosu u kampanji pricali,neke bi zemlje cvjetale.Trum je vise od 50% napravijo stoje obeco.Zid je gradijo prema Meksiku,postrijo ulazenje teorista,ekonomija i zaposlenost najbolja u 50g,onog svrcu iz SKoreje smirijo,ide u Hod za Zivot koji se bori za nerodjene i.t.d.To sto liberalnim fasistima ne odgovara,toje druga stvar.Samo jedno pitanje,zasto svi hoce snjime dogovore i sastanke.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
7 mjeseci prije

Imaš podatke u PM Zid se gradi već deset godina i više, i više km je napravio Obama, ali u tišini, zaposlenost , smiješno pričati, 44% Amerikanaca radi part time ili na ugovor (sezonci) i samo je stvar statistike, ali ti to ne možeš skontati, a to i piše, ali je tebi uvijek naporno pročitati članak, jer ti “sve znaš” poslije naslova. Šta će tebi podaci, i ovaj put američki.Kakav tulavac…

Slavonac
Gost
Slavonac
7 mjeseci prije

Malo kucnog odgoja i tebi nebi falilo.Toje prava diploma,koja ti nedostaje,ne Tukac.

nessy
Gost
nessy
7 mjeseci prije

Tuki Lapalovic?

emi
Gost
emi
7 mjeseci prije

Trump nije baš neki veliki mirotvorac ali bar do ovog trenutka NIJE (još) uradio ništa slično rezanju Libije..itd stoga se može reči, da još uvijek nije ušao u klub gotovo pa svih svojih predhodnika, a taj klub se zove klub najgorih zločinaca, koji su bili predsjednici (i nekakvi zapovjednici vojske) SAD, kad je vojna mašinerija SAD rezala čitave države, masakrirala miljune ljudi (Vietnam..). Zbog toga se Trumpa još ne može opisati kao “ratnog predsjednika”. Puno je bolje, da prosipa rečenice pune gnjeva, kao na primjer u vezi sa Sjevernom Korejom, nego da pokrene masovna razaranja, ubijanja itd. Naravno, predizborna je godina, pa sad svi očekuju, da če ipak pokrenuti barem neki mali rat, onako, da se svidi svojoj publici u SAD ali pazite, Trump ne predstavlja nekakav kontinuitet demokratsko-republikanskim zločincima, naprotiv, on predstavlja diskontinuitet i gura, barem snažno pokušava gurati neki “svoj” put. Ako ga promatrate kao nekakvog klovna..onda ste potpuno pogrešili. Trump pokušava spasiti same SAD, ako je to još uopče moguče, jer se očito nepopravljivo urušavaju u same sebe, stoga je Trump najbolje, što se SAD moglo dogoditi u ovom epohalnom razdoblju konačnog odlaska SAD sa “svjetske pozornice” a naravno i najbolje od najgoreg, što se moglo desiti svima nama, preostalima, the rest. Za sada.

Geopoliticar Tramp
Gost
Geopoliticar Tramp
7 mjeseci prije

Nije “ratni predsednjik” … ratne baze podelijo Obama … Tramp radi na novi geopoliticki arhitekturi

davor
Gost
davor
7 mjeseci prije

Svaki američki predsjednik je nažalost ratni predsjednik, to je u opisu posla.

davor
Gost
davor
7 mjeseci prije

Ured predsjednika Amerike je čitavo jedno stoljeće najveći trgovac oružjem na svijetu. Sa tom spoznajom teško se baviti antropološkim, religijskim i svjetonazorskim načelima ili vrednotama neke administracije.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Ljudi svijet se mijenja , nove i stare ekonomske i vojne sile se uzdizu , amerika je u fazi ka uzmicanju , svi se guraju , potezi amerike su u skladu s tim geopolitičkim promjenama… Ulazimo u novu geopolitičko , sigurnosnu problematiku , gdje stari obrasci više ne važe .. Sve se je uskomešalo… Kompleksna partija šaha se odigrava trenutno i sve opcije su moguće…
Nazvati trampa ratnim predsjednikom nije baš prihvatljivo jedino ako isti započne 3 svjetski rat , jer danas amerika nema tu moć da čeprka drzavu po drzavu kako hoće tj onako kako su to radili predhodnici trampa…Opet , svijetom bauljaju mnoge sile koje su i prije započinjale svjetske ratove ali o njima se ne uči u školi..
Današnje vrijeme je takvo da 98% idemo ka velikom sukobu , 2% su nam šanse da isti izbjegnemo.. Svaki dan je blagoslov..

Z.A.
Gost
Z.A.
7 mjeseci prije

Ja sam ne tako davno napisao ovo o cemu sad pise g. Babic . Tramp nije za sada poceo ni jedan rat ali je stvorio toliko kriznih zarista u svijetu da je pitanje vremena kad se ta zarista mogu aktivirati u vruca dogadjanja od lokalnog , regionalnog do globalnog sukoba. A prijasnji presjednici SAD nisu bili ni blizu ovakvog djelovanja kako djeluje Tramp. Prijasnji presjednici Regan , Klinton , Bush i Obama imali su svoje ratove ali nikad nije svjetski mir bio ugrozen kao sada. Recimo za vrijeme Obame iako se je ratovalo ja isti sam se sigurnije osjecao u odnosu na danas iako se za mandata Trampa nije desio novi rat. A da rata za mandata Trampa nema to je iluzija. Jedino ga slijepci nevide . Rat je vec poodavno poceo i vodi se na drugaciji nacin od onog na kojeg smo mi navikli. Navest cu samo jedan primjer (a ima ih koliko hoces) uvesti zabranu i sankcije na prodaju ruskog oruzija a narocito na S400. Toga nije bilo ni u doba hladnog rata. Na primjer u doba hladnog rata Indija je komotno kupovala rusko oruzije bez bojazni da ce joj biti uvedene sankcije. SSSR nije mogao prodati nista na zapadu ali u ostatku svijeta izvan blokovskih podjela je to radio.Danas nema kontra bloka NATU, ali sve zemlje svijeta koje se ogluse o americke direktive dolaze pod udar i sankcije. Jer da su SAD u doba SSSR nastupale kako danas nastupaju prema Rusiji to bi izazvalo rat. Ja se samo pitam do kada ce Rusija trpiti ovakve postupke SAD koji direktno uticu na ekonomiju Rusije. Rat koji ja vidim po meni nikad ovako nije vodjen i na ovaj nacin u istoriji covjecanstva , po meni kako god ko mislio pitanje je vremena da se on pretvori u vruci. Sjecam se desavanja 1992 g . u BiH velika vecina je govorila nece biti rata i ja sam u to naivno povjerovao. Sad ce neko reci drugo smo mi a drugo oni. A ja cu na to odgovoriti sa ma nemoj. Nema tu razlike ama bas nikakve mozda su oni i gori od nas. Ubistvo Sulejmanija govori sve samo za sebe . Mnogi ce ovdje reci ko je Sulejmani da se radi njega zapocne svjetski rat. Mozda je Sulejmani i nebitan ali ipak dovoljno velik da pokrene kataklizmu sa koje nema povratka. I malo Sarajevo pokrenulo jednom takvu kataklizmu . Zar su (oprostite mi na izrazu) Ferdinand i Sofija bili toliko vrijedni da zbog njihovog ubistva poginu milioni drugih ljudi. Ja samo znam i osjecam da je sa presjednikom Trampom sve moguce i bas mi on i ne lici na nekog mirotvorca. I mogu navesti i ovo da amerikanci nikad u svojoj istoriji nisu bili opasniji nego sad. Na kraju radnog vremena prekontrolises fabriku i zakljucas je a ujutro kad dodjes na posao nje nema sva izgorila.

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

ZA , uzmi sad odnos sila za vrijeme buševa , klintona i trampa , dakle tramp je u daleko nepovoljnijoj sitauciji dok su predhodnici imali sve na dlanu…
Ta vremena su nesupirediva…

Z.A.
Gost
Z.A.
7 mjeseci prije

Alen ako sam te razumio ? Bas tako i Regan , Klinton , Bush i Obama su bili u boljoj poziciji nego Tramp ali niko od njih nije ni pokusao da zapocne eskalaciju sa Iranom i da izaziva i stvara ovoliko problema koliko Tramp. Recimo za vrijeme ove cetvorice Iran je mnogo slabiji vojno bio nego danas . Mislim da se ti neslazes sa mnom u mom komentaru ali cu ti reci zivi bili pa da se nedesi … ali prosto sumnjam. Do sada me nikad osjecaji nisu prevarili.Sad su nama malo ali samo malo jasniji dogadjaji danas u odnosu na proteklih desetak godina . Nista ovo sto se dogadja nije stihijski , sve je planirano i ide planiranim tokom , samo sto su se na tom putu iznenada pojavile barikade koje isti nisu planirali i ni u snu nisu sanjali da ce se pojaviti. Ima tacno Tramp naslijedjenih problema od bivsih administracija ali stvorio je on i sam nove probleme. Nije ni Tramp izvan projekta americke politike a ona je za sve presjednike obavezujuca bez obzira iz koje stranke dolazili radi se o kontinuitetu a ne o projektu jednog lica.Ti govoris da je Tramp u nepovoljnoj situaciji pa ako je tako zasto proglasava Jerusalem i Golan Izraelskim. Pa to je recimo trebao uraditi Klinton jer on je imao najcistiju situaciju pred sobom i izuzetno snaznu i neprikosnovenu drzavu iza sebe . Gdje su bile tada Rusija , Kina i Iran. Drug moj lijepi ovdje cu stati a mogao bi ti mnogo toga napisati ali ne zelim da pomislis da svojom argumentacijom pobijam tvoju . Ja se sjecam kad sam prije vise mjeseci pisao da ce doci dan da ce iste tjerati i iz Iraka a i iz Sirije pa i ako treba silom vecina mi je pucala minuse. A kad mi je nesto nejasno ja brzo saznam odgovor a ti vec znas odakle.

Blago
Gost
Blago
7 mjeseci prije

Nije započeo nijedan novi oružani sukob.

Derim
Gost
Derim
7 mjeseci prije

Nema tu puno pameti, svaki američki je “ratni predsjednik”. Šta god da misli ili namjerava da uradi, u amanet dobije ogroman vojni aparat, ratne institucije koje se desetljećima bave isključivo započinjanjem vojnih sukoba, te institucije koje se bave svim drugim oblicima rata. Od početka tvrdim da američki predsjednik nema velikog utjecaja na vanjsku politiku, osim kad gura u istom pravcu kao pomenute institucije.
Ono što razlikuje Trumpa od ostalih je današnja pozicija SAD u svijetu. Još za Obame su mogli napasti bilo koga, bilo gdje a sve skupa sa NATO uvlakačima. Danas imamo situaciju da su politički protivnici relativno dobro naoružani, posjeduju dosta napredne tehnologije za samostalnu izradu sofisticiranog naoružanja, solidno obučenu vojsku, nerijetko imaju i ratno iskustvo, te direktnu ili indirektnu potporu Rusije i Kine. NATO uvlakači su već dosta svjesni kako stoje stvari pa je podrška vojnom avanturizmu SADa sve slabija. Obama i prethodnici su potpisivali sporazume s ciljem smanjenja napetosti, sprječavanju utrke u naoružanju, širenju nuklearnog naoružanja i smanjivanju mogućnosti za izbijanje sukoba. Trump je većinu toga poništio i nastavlja u tom pravcu. Hebu ga samo simulacije gdje vidi da nije više lako napasti Sjevernu Koreju, Venecuelu ili Iran. SAD više nisu toliko moćne ni vojno ni ekonomski i ratove vode na drugi način, medijski: spletkama i lažima, ekonomski: sankcijama i taksama te informatički: hakiranjem i špijunažom. Dugoročno, to daje dobre rezultate a daleko je jeftinije i lakše od vojnih sukoba sa neizvjesnim ishodom. Onog trenutka, kad samo pomisli da može povoljno završiti rat ili izvući političku korist iz njega, započet će ga isti tren.

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Trump nije borac protiv duboke države on je njezin igrač i nije nikakav mirotvorac on potpaljuje ratove koje će voditi netko drugi.

nessy
Gost
nessy
7 mjeseci prije

“Neki put cak i zarade”
Nije da neki put zarade. Zarade redovito, jer posalju placenu vojsku, da domacem stanovnistvu otmu ono sto im se svidja. Ova tvoja logika je kao “svaki ulicni siledzija, moze ti uci u stan, uzeti ono sto mu se svidja, zato sto njih siledzija ima puno, i silom mogu sto god hoce”. Mislis da je to OK?

nessy
Gost
nessy
7 mjeseci prije

“Amerika ima svoju vojsku tamo gdje oni smatraju da treba biti”
Je li tebi ovo zvuci kao razumna recenica? Ako jest, onda svaka drzava moze poslati vojsku da lesinari neku drugu drzavu, koja je slabija od nje, pa se ne moze braniti. Cemu onda uopce medunarodno pravo i zakoni? Na nivou UN, proglasimo “Zakon Jacega”, i sve rijeseno.
Uspio si u dvije recenice, nenamjerno, a odobravajuci, opisati USA vanjsku politiku, koja je razbojnicka i kriminalna.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

Ako ćemo čisto statistički od vremena pres.Cartera pa i ranije Trumpavi je najmanje prolio krvi i poslao na vječna lovišta. A ovo sa Sulejmanijem možda je ucjenjen od duboke države i gazda iza bine, il neki veliki deal, koji će vrijeme kasnije pokazati. Nije mu lako ,al predhodnici su mu ostavili uz to tekške hipoteke: Sirija, Afganistan, Libija, Irak, Jemen, Gvantanamo pa konflikt i sankcije sa Rusijom, Epstenove slike… a ona vještica Palosi i njena ekipa mašu opozivom koji visi mu nad glavom ko Demoklov mač, i punu vreču rogova a godine stiskaju… Još ga uz sve to rajcaju i jare Pompei i co. da krene na Iran, da bi se oni cerili i trljali dlanove! – Nije mu lako.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
29
0
()
x