Trump je odustao od sastanka s danskom premijerkom nakon što je odbila razgovarati o prodaji Grenlanda

Donald Trump
35 komentara

Američki predsjednik Donald Trump otkazao je sastanak s danskom premijerkom nakon što je ona nedvosmisleno srušila njegove snove o kupnji  Grenlanda. Namjere predsjednika Trumpa bile su zaista ozbiljne jer je Greenlad bogat resursima i strateški važan.

Trump je zahvalio premijerki Mette Frederiksen što je “tako drirektna ” i štedi “velik trošak i trud” za obje zemlje, koje očito imaju nekoliko hitnih pitanja za raspravu o odsutnosti gigantske i naizgled apsurdne kupnje nekretnina. Sastanak, inače predviđen za dva tjedna, bit će odgođen “za drugi put”, objavio je predsjednik putem Twittera u ponedjeljak.

Frederiksen je čak odbila to razmotriti kao mogućnost, nazivajući kupovinu “apsurdnom” i objasnivši više puta da “Grenland nije na prodaju”  i kako ga Danska sve i da želi ne može prodati. Trump je sa svoje strane iznio ideju o kupnji više puta, ističući kako bi “bilo lijepo” u strateške svrhe.

SAD već imaju zračnu bazu na Grenlandu, a Trump je očito obrazložio da bi, budući da je Danska saveznik SAD-a, bila voljna oprostiti se sa teritorijem, čija administracija godišnje košta 700 milijuna dolara. Međutim, na otoku se nalazi 55.000 ljudi, od kojih su mnogi danski državljani i vjerojatno imaju miješane osjećaje o tome da postanu američki podanici. Grenland ima vlastitog premijera i kontrolira svoje unutarnje poslove, iako se Kopenhagen brine za njihovu vojnu obranu i vanjsku politiku.

Danski političari, nakon što je njihova premijerka odbacila mogućnost prodaje,  počeli su nazivati tu  ideju “potpuno smiješnom” i “travanjskom šalom”, a činilo se da je čak i Trump našao humor u toj mogućnosti, jer je na Twitteru objavio fotografiju koja prikazuje zlatni Trumpov toranj usred grenlandskog sela s natpisom „Obećavam da to neću učiniti Grenlandu!“

Kako će SAD reagirati na jedno “NE” tek ćemo vidjeti. Iako nisu navikli da im se to kaže, u prošlosti su više puta na nečije neodobravanje imali rezervne planove kojima su nastojali doći do svog cilja.

Kupovina Grenladna
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Iza_horizonta
4 godine prije

Ko je ona u opšte da odlučuje u ime naroda sa Grenlanda? Treba uvesti zakon na nivou UNa da država ne može imati koloniju koja prevazilazi veličinu teritorije matične države.

Direktor
4 godine prije

Danska bi trebala ozbiljno razmotriti tu ponudu, no plačanje isključivo u zlatu, ništa drugo, to je i tako omiljena kovina američkog predsjedinika.

Siniša
4 godine prije

A Sjeverni tok?

Kajzer Soze
4 godine prije

Jbt. pa ovaj tokmak stvarno mislio da kupi Grenland 😂 hahahahaha joj budale mila majko 😂

U razdeljak te ljubim
4 godine prije

Ovaj covjek ce definitivno gurnuti svijet u veliku katastrofu ako mu Ameri daju povjerenje sljedeci mandat. On je nesto poput modernog Hitlera koji radi iste stvari samo malo bolje UPAKOVANO.

čitalac
4 godine prije

Sad su svi kao, šokirani ali predlog sa strane Amera nikako nije hir ludi Yenkija.
Sve je stvar cijene. Trebali bi im barem ponuditi 10-ak puta više. Za Amere izvedljivo za Dance svota od koje boli glava.
I još stanovnicima obećati “to i ono” i – gotovo.
Zapamtite!

Moreno
4 godine prije

Dankinja se pripala vještoga pregovarača s kojim bi, da se pristala sastat, sigurno ostala i bez ređipeta i mudanata, a za Grenland bi još platila da joj ga dealmaker uzme ☺

foiwenrvnwervniuewrnviurnerw
4 godine prije

Ode to ciokaubojima ko i Aljaska, Luizijana, Teksas……………..

alfa33
4 godine prije

Možemo uskoro u Danskoj očekivati žute prsluke, pa novo arapsko proljeće ili nešto slično…

Aragorn
4 godine prije

A cime da ga kupe? Da si ubrzaju recesiju,koja svakako vec postoji u realnosti a ne samo na papiru? I da ga dobiju dzaba nema USA para da ulozi u trenutnu infrastrukturu kamol da ulaze na Grenland…ameri u sve ulazu na papiru,ali koliko god oni napisu da uloze,realnost tog uloga je mozda 10% jer si samo na papiru povecaju BDP..isto tako cist ti je primjer vojno ulaganje… pa nisu u stanju napravit ledolomca sve i da dobiju Grenland haha

Logičar
4 godine prije

Ovu “ponudu” Trampa treba tretirati kao čin agresije i izneti pred Ujedinjene nacije.

Neko ime
4 godine prije

Jedna Kina, pardon Danska-dva sistema…ili sto bi veliki Rambo A rekao:
Nema više naše,
nema više moje,
ima samo tvoje,
ima samo moje,
moje ti neću dat’,
a tvoje,

Privatizova’

danska baba
4 godine prije

jebeš zemlju koju vode babe .. niti jedna ne valja

EX JU
4 godine prije

Česno kazano Grenland nije država a teritorija. 60 tisuća da živi na teritoriju kolko pola EU nije mnogo pravedno. Pitanje je čija če kolonija biti, zašto da je Danska kolonija i koje je naj pravedno. Normalno je da treba da je sa Kanadom ili eventualno US, Danska nema šta da traži tamo, bili su nekada imperija i uspeli su da okupiraju Grenland, danas Trump če ih ‘osloboditi’. Dovoljno je da pošalje 20-30 tisuća američkih građana da za tamo zaseli i na nekih budućih izborima glasaju za 52-u američku republiku. Kao što EU pravi šarene revolucije u Ukraini, na Balkan, u Africi, normalno je US da ima interese za Grenland, nije to neki vrh ljudske pravednosti, ali je prijemljivo. Proces je delimična lokalizacija, US kapitulira u Avganistan i smanjuje prisustvo širom svijeta, napušta sve te male marionetne državice koje su mu na teret, koncentriše interesa na mali deo perspektivnih projekata, Grenland… Čitaj više »

Gott mit uns!
4 godine prije

Kakve veze ima SS i američka težnja da kupi grenland? Vi komunisti ste opsjednuti Hitlerom i njemačkom.

Dunja
4 godine prije

Vole ih Danci, ali vise vole novac, samo onaj pravi, koji Ameri vise nemaju…potrosilo se…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI