Trump je učinio nemoguće – Jednim potpisom je protiv sebe ujedinio islamski svijet

Američki predsjednik Donald Trump je krajem ožujka potpisao dokument kojim se priznaje izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni. Deklaraciju je u Washingtonu potpisana u nazočnosti izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Kao što smo ranije izvijestili, ovu odluku ne podržava nijedna članica Ujedinjenih naroda, kao ni sama organizacija. Odluku ne priznaje ni Europske unija, kao ni svjetske sile Rusija i Kina.

Čini se da je Trump uspio učiniti nemoguće. Sirijskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu su dali čaki ogorčeni protivnici vlade Bashara Al-Assada, poput Turske i Saudijske Arabije.

Glavni tajnik Arapske lige je Trumpovu odluku nazvao “kršenjem međunarodnog prava”, a turski ministar vanjskih poslova  Mevlüt Çavusoglu je rekao: “Sjedinjene Države ponovno su ignorirale međunarodno pravo. Međutim, njihova odluka nikada neće legitimirati izraelsku aneksiju. Naprotiv, ona će potkopati napore za mirno rješenje na Bliskom istoku i povećati napetosti u regiji.”

Saudijski dužnosnici su priznali da se ne slažu s “režimom” u Damasku, ali da oko statusa Golanske visoravni nemaju dvojbe i to je za Rijad teritorij Sirije.

Arapska luga, UN i EU na strani Damaska

Ujedinjeni narodi - UN

Jučer je u Tunisu održan summit Arapske lige, na kojem su bili predstavnici Ujedinjenih naroda u Europske unije. Sve 22 države članice Arapske lige su jednoglasno usvojile deklaraciju u kojoj ističu da će od Međunarodnog suda pravde zatražiti “ocjenu o nelegalnosti i nevalidnosti američkog priznanja Golanske visoravni kao izraelskog teritorija”.

Predstavnici Arapske lige su u zajedničkom priopćenju osudili najnoviju Trumpovu odluku, ali i prošlogodišnju odluku da Jeruzalem prizna za glavni grad Izraela.

Na summitu Arapske lige su odbačeni i drugi stavovi Trumpove administracije, koje su čelnici arapskih država nazvali nepravednima i previše naklonjenima Izraelu. Lideri okupljeni na summitu su poručili i da će priznati Izrael samo ako ta zemlja povuče svoje trupe s okupirane Golanske visoravni, iz Istočnog Jeruzalema i sa Zapadne obale, odnosno teritorija koje je Izrael je okupirao u ratu 1967. godine.

Deklaraciju su podržali i otvoreni saveznici Washingtona, kao što su Jordan i Maroko, a Saudijska Arabija se po prvi put vratila stavovima od prije nekoliko desetljeća. Osim toga, Arapska liga je na summitu u Tunisu najavila da će Vijeću sigurnosti predložiti nacrt rezolucije kojom će osuditi američko priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni.

Slično je postupila i Organizacija islamske suradnje, koja okuplja 57 država u kojima je islam državna, većinska ili manjinska religija. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je na sastanku Organizacije islamske suradnje (OIC) u Istanbulu odmah izjavio: “Mi ne možemo dopustiti legitimiranje okupacije Golanske visoravni.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin je sazvao sjednicu Vijeća sigurnosti, na kojem su sve članice, stalne i nestalne,  odbile američku odluku.

Uoči potpisivanja Trumpovog dekreta, Opća skupština Ujedinjenih naroda je u studenom 2018. sa 150 glasova “za” usvojila rezoluciju kojom se osuđuje izraelska okupacija Golanske visoravni. Rezolucijom se sve aktivnosti Izraela na Golanskoj visoravni tretiraju ilegalnim i kršenjem međunarodnog prava. Protiv su glasali SAD i Izrael, a suzdržano je bilo 14 zemalja, uključujući Australiju, Kamerun i Kanadu.

 Glasanje u Ujedinjenim narodima o Golanu

FOTO – Glasanje u Ujedinjenim narodima o Golanu

Na summitu Arapske lige u Tunisu su jučer bili i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, te predstavnica diplomacije Europske unije Federica Mogherini. Svi su poslali poruku podrške sirijskom suverenitetu nad Golanskom visoravni.

Bilo koja rezolucija o sirijskom sukobu mora jamčiti teritorijalnu cjelovitost Sirije, a to uključuje i Golansku visoravan, rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

U obraćanju čelnicima država Arapske lige je Guterres rekao i da je “imperativno rješenje ono o dvije države, izraelske i palestinske”.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini, rekla je kako mirno rješenje ne podrazumijeva oglušivanje o rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Čak je i saudijski kralj Salman rekao da “apsolutno odbacuje” bilo koje mjere koje bi se kršile sirijski suverenitet nad Golanskom visoravni.

Kralj Salman je ponovio da njegova zemlja zagovara osnivanje palestinske države na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, a prijestolnica te države bi bio Istočni Jeruzalem. Izjavio je da će palestinsko pitanje biti prioritet Saudijske Arabije sve dok Palestinci ne dobiju prava koja im pripadaju, čime se, barem deklarativno, vratio stavovima Rijada prije jačanja veza s Izraelom, koji su se počeli graditi zbog zajedničkih strahova od navodne “iranske ekspanzije”.

Ni ovaj put saudijski kralj nije propustio optužiti Iran za “kršenje međunarodnog prava i podršku terorizmu u svijetu”, prije svega u Jemenu, gdje saudijski režim, navodno, “traži mirno rješenje krize”, dok Iran daje podršku “ratnoj stranci” Ansarullah i lokalnim Huti borcima.

Domaćin summita Arapske lige, tuniški predsjednik Beji Caid Essebsi rekao je da summit treba odaslati poruku o važnosti uspostave palestinske države.

Regionalna i međunarodna stabilnost mora proizaći “iz pravednog i cjelovitog rješenja koje uključuje prava palestinskog naroda i vodi uspostavi palestinske države s Jeruzalemom kao glavnim gradom”, rekao je Essebsi.

Međutim, čak i uz ovakve izjave o Iranu, koje su bile očekivane od saudijskog monarha, ostaje činjenica da je trump odlukom o Golanu uspio učiniti nemoguće. U odbijanju njegove odluke kojom oko statusa Golana podržava cionistički entitet ujedinio je sve arapske i muslimanske zemlje i ostatak svijeta.

Vijeće sigurnosti savjet bezbjednosti UN

Iako su neki analitičari Trumpovu odluku usporedili s “Balfurskom deklaraciju” koju je 1917. godine izdao tadašnji britanski ministar vanjskih poslova Arthur Balfour, koja je “gledala s naklonošću osnivanje nacionalnog doma za židovski narod u Palestini”, ova izvršna uredba Trumpa nema ničiju potporu.

Zapravo, Trumpova odluka je donesena u pravo vrijeme, jer će minirati njegov “mirovni plan” za Bliski istok i nijedna arapska i islamska zemlja neće podržati  njegov “posao stoljeća”. Njegov Golanski potez je sve toliko iritirao da su se čaki američki saveznici u islamskom svijetu vratili retorici s početka ’70-ih. Iako je saudijski princ Mohammad bin Salman medijima i režimskim novinarima u kraljevini zabranio da kritički pišu o Izraelu, izjave kralja Salmana na summitu Arapske lige, uz podršku sirijskoj teritorijalnoj cjelovitosti i palestinskom pitanju, nisu bile daleko od kritike Washingtona i Tel Aviva.

S druge strane trump je svojim potpisom podigao ugled i ohrabrio Iran i Hezbollah da zauzmu snažniji pristup u obrani Sirije i Palestine. Podsjetimo da je poznato u islamskom svijetu da se Iran i Hezbollah  nikada nisu mijenjali stavove oko ovih pitanja, što se za mnoge islamske zemlje ne može reći.

Priznavanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni ni na koji način neće pridonijeti regionalnoj stabilnosti, kao što misli Trump. Štoviše, time se dodatno smanjuju izglede za ikakve sirijsko-izraelske pregovore o tom pitanju.

Nije jasno misli li Trump da je zaista čovjek mira, jer su načini na koje donosi jednostrane odluke sve nestabilniji. Ovim je pogazio i nepisano pravilo prema kojem su SAD u Ujedinjenim narodima više od pet desetljeća poštovale rezolucije Vijeća sigurnosti 242 i 338. Trump je uspio učiniti da izgleda kao da Washington ne samo da krši rezolucije i sporazume, već i da ne poštuje ono na što su prethodne uprave pristale. Time gubi kredibilitet ne samo u islamskom svijetu, već u međunarodnoj zajednici općenito i nikako ne može biti vjerodostojan posrednik u arapsko-izraelskom sukobu.

Trumpov posljednji potez u regiji vide kao provokaciju i zato što arapski i drugi čelnici ne znaju koji će biti njegov sljedeći potez? Hoće li Izraelu dati i egipatski Sinajski poluotok? Djelujući naprasno i bez ikakvih briga za posljedice svojih odluka Trump samo stvara više kaosa na Bliskom istoku.

Golanska objava utječe i na susjedne zemlje kao što su Jordan i Libanon, koje dijele granice sa sirijskim okupiranim teritorijem i sada se suočavaju s dodatnom sigurnosnom prijetnjom, kao i ostatak regije. Trump je dao legitimitet Netanyahuovoj vladi da u ime “izraelske sigurnosti” zatraži više teritorija na štetu ostalih, uz očito odobrenje Washingtona.

Iako Arapi nikada nisu osobito voljeli američku politiku na Bliskom istoku, oni su uglavnom imali slijedili kurs Bijele kuće, do te mjere da su u iracionalnom  strahu od Irana nedavno počeli jačati savez s Izraelom.

To je sada nestalo, a ugled Amerike je narušen. U islamskom svijetu sada ne mrze samo Trumpovu politiku, već i američku upravu i državu općenito. Logika je da je jednim okom gledao na svoju kampanju 2020. u kojoj će mu trebati podrška američkih židovskih zajednica, ali je pogrešno vjerovati da svi Židovi u Americi podržavaju Netanyahuovu vladu. Ovaj pogrešan izračun je minirao i druge aktivnosti na Bliskom istoku, kao što je izgradnja anti-iranskog saveza u kojem bi bio i Izrael, a na kraju bi cijenu 2020. mogao platiti i sam američki predsjednik. Dakle, greškom ili ne, odluka o priznanju izraelske aneksije Golana je uzrokovala zbijanje redova u islamskom svijetu, koji se otvoreno usprotivio Washingtonu i Tel Avivu, neovisno o stavovima raznih vladara prema Iranu, Siriji, Hezbollahu, ratu u Jemenu i drugim pitanjima.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Izraelu se sapuna daska, Vladari iz Sjene uporno žele zaratiti religije na svjetskom nivou.
Negativna medijska percepcija muslimanskog svijeta na Zapadu je odavno postignuta, sada se to finišira sa druge strane.
Seoba muslimanskog naroda u EU nije slučajna, kao ni ovakve odluke.
Amerima je u interesu izazvati ratni kaos u Europi i Blistoku, u čijem slučaju će se potpuno izolirati na svoj kontinent, znajući da ih Vladari iz Sjene neće uvlačiti u rat.

udav
Gost
udav

i sta ti predlazes ako je vec tako, koje je resenje

Šok
Gost
Šok

arapsku ligu treba zavaditi između sebe sa izvozom revolucija i proljeća neka se bave sami sa sobom

hitno osnovati pan slavensku ligu

Lucija
Gost
Lucija

Nije samo amerima cilj izazivanje destabilizacije eu, već onima koji kontroliraju amere.

Sad moraju na sve načine ‘zajašiti’ eu – od migranata, do vojnih postrojbi (iz drugog članka), jer je čudno da Europljani i sad ovo podnose. Usa je bilo puno lakše zgrabit, iako su veći.
‘Sile tame’ imaju pred sobom problematičnih 5 -10 godina.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Onako uz put, što bi se dogodilo kada bi netko priznao Meksički suverenitet nad Texasom.

Alen
Gost
Alen

Ovo je patka i to dobra , bliskoistocne zemlje ujedinjene protiv usa i izraela… Zadnji put kad se to dogodilo muslimanski svijet je vojno porazen , ostao bez vaznih teritorija a izrael se betonirao u palestini i ostavio arape da sve dosad zive znamo vec kako… U toj namjestenoj igri / ratu ucestvovale su i muslimanske zemlje na celu s KSA. koje su za to dobile od usa jako, jako puno poklona za obavljeni posao i postale to sto su postale… Moglo bi se ocekivati da se sprema isti scenario jer nezaboravite da tamo obitavaju najveci majstori manipulacije Ono sto… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

I cijeli svijet , ne samo islamski, ali njih posebno. Koje su ovo truljave “žute” države na glasanju o Golanu? Ajde bar je tu Hrvatska bila protiv , kao i cijela EU

Kora
Gost
Kora

@Laki Topalović

Da, dobro ste primjetili. Hrvatska je ovaj puta pozitivno iznenadila. Bit će da je netko konačno “uključio mozak”.

RAJKO
Gost
RAJKO

JA SAM MISLJENJA SALJIVO OZBILJNOGA A EVO STA JA MISLIM KAd sam procitao tekst clanak ovako ili onako ko je pobjednik u tom ratu IZRAEL a TRAMP JE BEZOBRAZNO realan i mi mozemo samo udahnuti i slegati ramenima ZNACI AKO JE DRZAVA izrael pobjednik u ratu koji jos nije dovrsen i koji nece nikada ni biti dovrsen tj zavrsen a TRAMP JE SAMO HTEO DA OMALOVAzi sirijsko potrazivanje svog teritorija koji su judeji oteli i koji se na papiru vodi kao sirijski teritorij SAD TREBA RECI I OVO STO NISU /KAD SU JEVREJI HTELI DRZAVU I TERITORIJ/ AMERIKANCI SAMI SEBE… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija

čudi me da saudijska arabija nije do sada izmjestila veleposlanstvo u jerusalem I da se sada ovoliko opiru priznanju golanske visoravni kao dijela izraela. ipak je nit, u vidu vehabija inače prvih I najvećih i jedinih muslimana, ono što povezuje saudijsku arabiju, izrael I ameriku

Lucija
Gost
Lucija

Nema niš’ čudno.

Bez obzira na poslušnost SA desetljećima, od kupovine oružja do utjecaja na cijenu nafte, čim je MBS htio reformirati neke stvari (i to zato što mora, ekonomska prisila), odmah se dogodio ‘slučaj Kašogi’; ubojica je naravno školovan u usa.

Pa je krenulo po medijima – Turska je posebno uživala- pa do Kongresa i Senata – koji su proglasili MBS – krivim!!?
Otkad je to američki Senat – međunarodni sud?
Bilo bi im pametno da bar dio kapitala povuku iz sad i ulože ga u bilo što drugo.

udav
Gost
udav

oni naftu prodaju za dolare, – cita se; petrodolar, a ako bi probali nesto drugo; ili bi ih obrisali zato sto muce jadne jemence, ili bi po tom delu napisali veliki izrael, a najverovatnije oba, prvo 1, pa 2. kada prodje ovo sa golanskom visoravni, a proslo je vec, nista se nece desiti, kao sto se nista nije desilo ni priznavanjem jerusalima, onda cemo da damo celu sa izraelu na poklon da ih prevaspita, dosta nam je vise brenana i vehabija, menjamo politiku, samo cekamo da saudijci izdaju, pa da im damo njihovog boga i za 9-11, mogu da probaju… Pročitaj više »

odisea
Gost
odisea

udav, stvarno DAVIŠ!

apolo
Gost
apolo

Koliko gluposti na jednom mjestu. Zasluzio si sendvic

Lucija
Gost
Lucija

Udav
Pa valjda ti je jasno da postoje razne priče kad netko želi opravdati svoj ekspanzionizam?

udav
Gost
udav

te price se onda istraze i vide sta je istina, mi sada ne govorimo ko stoji iza pojedinca, vec sta stoji iza zvanicne americke spoljne politike, odlican posao istrazitelja je uradio nemacki istoricar https://archive.org/stream/ErstManhattan-DannBerlinMessianisten-netzwerkeTreibenZumWeltenende/62237197-Eggert-Wolfgang-Manhattan-Berlin-BUCH_djvu.txt

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton

@eu kolonija Saudi glumataju, ”ijuuu, kud baš mene to pitate, lele što mi je neugodno”. Saudi rade sa Emiratima, Bahreinom, na priznanju države Izrael. Iz tog razloga je Bibi imao tajnu i brzu diplomaciju u pokušaju pridobijanja Pakistana i Omana. Saudi bi da netko drugi izađe sa tim prijedlogom. U to se lijepo uklapa Trumpova želja za Nobelom, u vidu rješenja palestinskog pitanja, tako da Izrael bude židovska, a Jordan palestinska država. Doduše Jordanci se nešto ritaju, to im se ne sviđa, ali………. po svemu sudeći morati će pokazati nešto više od ritanja ako žele opstati. Zato je Trump i… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija

Svaka čast, Daltone da si nas podsjetio da na BI, osim nafte, postoji i problem – vode.
Postoje alternativni izvori energije, ali voda…
Neki srednjoškolac pronašao novi način desalinizacije.
Iran i Turska imaju granične probleme vezane za vodu – Turska hoće gradit hidrocentrale…
Zanimljivo da studije pokazuju ekonomične načine ekdploatacije podzemnih voda u Hrvatskoj.

Lucija
Gost
Lucija

Šule
Ne, .
Ako misliš da Izraelci neznaju da nemogu zadržati ni Izrael, varaš se.
Zato su već izmislili i progurali priču o Hazarima – da ovaj put mogu tražiti – Ukrajinu.
Puno bolja zemlja; a i tko će se više natezati s Arapima?

IzzmetFekally
Gost
IzzmetFekally

znači naši su izdali gazdu ?

Splitexpress
Gost
Splitexpress

Lik je bezočni manipulator,pa u skladu s tim koristi nemoć tzv međunarodne zajednice?Izrael manipulira i ratuje sa arapskim susjedima i cijelim svijetom od osnivanja,tko više raspravlja o činjenici da su premještanjem ambasade u Jeruzalem ozakonili ratno osvajanje,normalno da očekuju da će tako biti i sa Golanom?

Ivan S
Gost
Ivan S

Sad će UN, EU i Arapska liga osnovat jedno povjerenstvo kojem će biti cilj osnovat jednu organizaciju koja će se zavti: Međunarodni bacači soli na rep USA!!! Pošto u toj organizaciji neće biti glavni kupci Američkog duga: Južna Koreja, Japan, Njemačka i Kina; nego će te države imati status promatrača u Organizaciji bacača soli na rep USA i dalje će ići sve po starom i što Ameri kažu tako će biti!!!

Kile
Gost
Kile

Čudno da rvacka i poljska nisu bile za…

udav
Gost
udav

vi evroplajni morate da imate u vidu da mi ameri verujemo da nam je trampa i ne samo nama vec celom svetu sami Bog poslao – kada to shvatite, mozad vam se sloze kockice, a ako ne, samo cete se cuditi i dalje

UnknownMail
Gost
UnknownMail

zvucis kao bombas samoubica, samo ti fali alh akb

ad astra
Gost
ad astra

Prije nekoliko godina mi je jedan Egipćanin kazao jednu vrlo interesantnu stvar. A to je, da mi zapadnjaci nikada nećemo shvatiti arapski mentalitet. “Mi smo ti uvijek na strani novca i moći”. Ta izjava govori dosta za sebe. Ništa se neće promijeniti dok god je Amerika ovako jaka, a bit će još dosta dugo. Sva nagađanja o slabljenju američke moći je samo plač slabih. Svi oni koji zazivaju nagle promjene su vrlo neozbiljni jer tako nešto se događa samo kroz ratove. A Amerika je još uvijek vrlo jaka i večina kritičara na ovom portalu ne zna kolika je moć te… Pročitaj više »

Zadranin
Gost
Zadranin

@ad astra

Ne kenjaj, ti znaš di je ko bio od “većine kritičara”.

Ili uopće znaš ko je ko zapravo od tih kritičara.

Ili uopće znaš di se koji od kritičara nalazi, da li je “Zadranin” stvarno u Zadru, ili “Zadranin” piše dok se nalazi u Kini ili Africi.

Pljuc!

Ad astra
Gost
Ad astra

O kritičarima donosim zaključak iz njihovih komentara. I moj komentar i dalje stoji jer netko tko je putovao svijetom ima puno šire vidike. Ne piše glupe komentare i na svjetska zbivanja gleda realnije. Komparira dobro i loše i donosi zaključak. A što se tebe tiče, onaj tko je putovao svijetom nije se prepoznao u mom komentaru. Ljute se oni drugi.

Zadranin
Gost
Zadranin

@ad astra

Ja mislim da ni ti nisi bio više od par stotina kilometara od rodnog mjesta, a nalaziš za shodno davati komentare o cijeloj jednoj grupi ljudi (Arapima) na temelju neke navodne izjave nekog Egipćanina.

Eto.

Pljuc!

Lucija
Gost
Lucija

Astra
Ma bravo, stari. Jednim postom uvrijedio si i Arape i komentatore.
Arapi su od 10- 14 st. imali kulturu i civilizaciju koju su Zapadnjaci mogli samo sanjati. Znanstvenike, putnike i putopisce, pjesnike.
Dobu ‘velikih otkrića’ prethodilo je malo poznato okupljanje portugalskog princa, Henrika, zvanog ‘pomorac’; a na tim tadašnjim seminarima, glavnu riječ su imali – Arapski znanstvenici.

Ad astra
Gost
Ad astra

Lucija, ti stvarno znaš promašiti. Da li to radiš namjerno?

Annabella
Gost
Annabella

Ljudi, zašto toliki minusi? Mentalitet arapa je zaista drugačiji od evropskog i nama ga je dosta teško shvatiti. Gledamo stvari kroz ratove i terorizam pa imamo predrasude, ali to je jedna drugačija i u mnogočemu fascinantna kultura. Ako se malo putuje po svijetu, vidi se da postoje velike razlike među kulturama. To je ono zbog čega, uostalom, toliki turisti putuju po svijetu – da vide nešto što je drugačije. Ponekad nam se to što je drugačije sviđa pa se divimo, ponekad ne, pa kritiziramo. Amerika je još uvijek vrlo jaka, to je jednostavno činjenica. Možda ne kao prije, ali je… Pročitaj više »

ad astra
Gost
ad astra

Annabella, da, stvarno si pogodila srž i to u nekoliko rečenica. Svijet je šaren, i zato je lijep. Postoje različite kulture, običaji, kuhinja, i zato je lijepo putovati po svijetu i upoznavati različito. Ali to što je netko drugačiji od tebe samoga, ne znači da moraš osječati animozitet prema njemu. Živio sam dosta vremena s Arapima, i mogu ti reći da dobro poznam njihovu kulturu. Ono što sam rekao o respektu spram novca i moći nije za njih uvredljivo. A ono drugo što sam kazao o komentatorima na portalu, pa tu moju tezu potvrđuju brojni minusići. Svatko tko je putovao… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik