fbpx

Trump naređuje “snažno sigurnosno prisustvo na Arktiku“

Trump - Ledolomac Polar Star

Predsjednik Donald Trump naložio je svojim agencijama da započnu izgradnju „flote polarnih bezbjednosnih ledolomaca“ koja bi bila u potpunosti operativna do 2029. godine, navodeći potrebu za zaštitom američkih interesa na Arktiku i na Antarktiku.

U memorandumu dostavljenom u utorak Ministarstvu vanjskih poslova, Pentagonu, Trgovini, Energetici i Domovinskoj sigurnosti, Trump je rekao da SAD trebaju “razviti i izvršiti program nabavke flote polarnih bezbjednosnih ledolomaca”.

Nacionalna bezbjednost bila je zadužena da razvije zahtjeve za izgradnju uz napomenu da to ne smije negativno da utiče na kupovinu Offshore Naftnih brodova za američku obalnu stražu.

Flota će uključivati „najmanje tri teška broda polarne klase (PSC)“ i klasu srednjih PSC namijenjenih za „cijeli niz nacionalnih i ekonomskih bezbjednosnih misija“, kao što su eksploatacija resursa i održavanje podmorskog kabla.

Studije će odrediti optimalni broj ledolomaca za „obezbjeđivanje trajnog prisustva u arktičkom i po potrebi u antarktičkom regionu“.

SAD trenutno imaju samo jednog operativnog teškog ledolomca, USCGC Polar Star, i jednog srednjeg ledolomca, USCGC Healy. Polar Star je izgrađena 1970-ih i brzo se približava zastarjelosti. Trump je naložio agencijama da utvrde mogućnosti za „premošćavanje jaza“ dok flota ne bude spremna, uključujući kupovinu ili zakup plovila od drugih država.

Štaviše, floti će trebati najmanje dvije američke lokacije za baziranje i najmanje dvije međunarodne lokacije, a agencijama je naređeno da identifikuju i procijene lokacije u svijetlu zacrtane misije. Procjena „uzima u obzir mogućnosti podjele opterećenja za baziranje sa Ministarstvom odbrane i saveznicima i partnerima, prema potrebi“, kaže se u dopisu.

State Departmentu je naloženo da sarađuje sa unutrašnjom bezbjednošću na identifikaciji „partnerskih nacija“ sa brodskom stručnošću i sposobnostima.

Trump dugo posmatra Arktik, pomišljajući na ideju o kupovini Grenlanda od Danske u avgustu 2019. Iako su Danci odbacili ponudu SAD, Washington je nastavio da istražuje mogućnost nabavke najvećeg ostrva na svijetu i vrata Arktika.

Njegov prethodnik Barack Obama obećao je 2015. godine da će zaustaviti „proboj ledolomaca“ Rusije – koja je u to vrijeme upravljala sa 34 takva broda, 11 puta više nego SAD, ali od te inicijative ništa nije bilo. Od tada je Rusija izgradila nekoliko velikih ledolomaca na nuklearni pogon, dok je i Kina započela akciju na Arktiku lansiranjem svog prvog ledolomca 2019. godine.

Vrlo je malo vjerovatno da će SAD tražiti pomoć od Rusije, koja trenutno ima vodeći položaj kako u broju ledolomaca, tako i u ekspertizi za njihovu izgradnju i održavanje. Moskva je godinama jačala svoje vojno i civilno prisustvo na Arktiku, i zato što je sjeverni okean najduža granica i zato što je led koji se povlači otvorio morsku rutu između Evrope i Azije za duži dio godine, sa velikim komercijalnim mogućnostima.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
45 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
pgfrbiobgrnwtrnbgiwgtubwrt
Gost
pgfrbiobgrnwtrnbgiwgtubwrt
4 mjeseci prije

Hoće li Nosferatu podnjeti ostavku jer je izlio 21.000 tona nafte gore u Sibiru?

Sve je pod kotrolom
Gost
Sve je pod kotrolom
4 mjeseci prije

Nosferatu će podneti ostavku samo ako mu narede vanzemaljci.
Kako si naivan pa sve je dogovoreno subi.

Machiavelli
Gost
Machiavelli
4 mjeseci prije

Nosferatu i njegov dzepni dzeneral Sojgu ,nisu podnijeli ostavku ni kada su elitne ruske kosmicke snage potopile same sebe,odnosno svoju elitnu podmornicu kursk,pa da ce zbog tricavih 21. 000 tona nafte,to ti je njima pod normalno.

Sve je pod kotrolom
Gost
Sve je pod kotrolom
4 mjeseci prije

@Machiavelli
To su vanzemaljci pod kontrolom stvora naredili da se potopi, samo ne znam što, ako vi znate napišite molim vas.

Borik
Gost
Borik
4 mjeseci prije

Grenlanda će biti dio usa jer se Trump inače bavi nekretninama pa mu je to u životopisu. Arktik se ne smije prepustiti žućama koji su evo sagradili i svoj ledolomac mada nemaju nikakvog kontakta sa Arktikom. kojeg bi sigurno okupirali i uništili kao i Tibet.

Sve je pod kotrolom
Gost
Sve je pod kotrolom
4 mjeseci prije

Arktik je nemoguće okupirati pošto spada u nepodeljeni deo teritorije, ne pripada nikome, za sada.

Siniša
Gost
Siniša
4 mjeseci prije

Griješiš, sav deo koji vezan za Rusiju, da li kopnom ili podvodnim grebenom bukvalno pripada Rusiji što Sjeverni morski put stavlja pod kontrolu Rusije i naravno sav prirodna dobra na tim dijelovima.
Ostaloga i nema puno za podeliti a i to ostalo mislim da niko ne može svojevoljno zauzimati ili militarizovati.

iejfgvuwnerugfnewurfnuwerfwe
Gost
iejfgvuwnerugfnewurfnuwerfwe
4 mjeseci prije

Rusija ako dozvoli kontrolu tog morskog puta je potpisala smrtnu presudu. Ovo sa naftom nije slučajno, varani namjerno i uz pomoć Rsuije uništavaju biosferu i životinjski i biljni svijet, more, zrak, zemlju……………….tko misli da se 21.000 tona nafte izlije “slučajno” je budala………….

Sve je pod kontrolom uključijući i tebe.
Gost
Sve je pod kontrolom uključijući i tebe.
4 mjeseci prije

Nikada nisi ovde ni jedan dokaz ostavio, ali po tebi i nedostatak dokaza je dokaz, dokaz su i tvoje pretpostavke i hipoteze , šta god ti padne na pamet u suštini je dokaz, a ko misli drugačije ili ne veruje je ispran mozak, hazar, itd…
Kako misliš AKO DOZVOLI, pa Putin je pod direktnom kontrolom stvora koji se bori da zavlada svetom kojim već vlada.
Sve je pod kontrolom , sve je dogovoreno.
Stvor koji kontroliše ceo kosmos i desetine naprednih rasa vanzemaljaca ne može da zavlada Ljudima i zemljom, mada po tebi već vlada i to me strašno buni.
ZAŠTO SUBARU ima li tu logike

Šule
Gost
Šule
4 mjeseci prije

Prijatelju Subaru kako ga zovu lupa ovdje gluposti godinama i na njegovu žalost ništa nepogađa.On sigurno prati Ratove zvijezda pa umišlja neke scene koje su običnom čovjeku nezamislive,a STVOROVI su uglavnom u svim komentarima.Putin je Nosferatu,hram samo što nije izgrađen i sl gluposti…pitaj ga zašto nema dokaza

Borik
Gost
Borik
4 mjeseci prije

Sve je pod kotrolom
Nemoj bit naivan kao Tibetanci. Carstva postoje da bi se širila.

Math
Gost
Math
4 mjeseci prije

A tko će to projektirati? Ima li USA takva znanja?

A tko će to izgraditi?

Da li će se poštivati vremenski rokovi, budžet i propisane specifikacije?

Kao primjer uzeri F-35 program.
Što je bilo s vremenskim rokovima?
Što je bilo sa opetovanim premašivanjem budžeta?
Što je bilo sa poštivanjem zadanih specifikacija?
F-35 je lovac pete generacije za kojega vrijedi preporuka da ne leti brže od zvuka jer bi se u suprotnom mogao raspasti.

Borik
Gost
Borik
4 mjeseci prije

“A tko će to izgraditi?”
Kinezi naravno, oni su napravili sve usa nosače aviona i f-35 su im napravili, zato roni kao i rusi po sredozemlju. Napravt će im i ledolomce za arktik i antartik jer imaju najviše usa obveznica.

tihobl
Gost
tihobl
4 mjeseci prije

Kao da je problem izraditi. Devedesetih su se docepali sovjetskih projekata i medju njima sigurno ima bar jedan model ledolomca (i F-35 im je nastao tako i da ga nisu prepravljali ganjajuci nevidljivost imali bi dobar avion).
Ovde je poenta u roku -2029. To je rok Danskoj da preda Grenland.

Bosanac
Gost
Bosanac
4 mjeseci prije

Hoce li se malo pusati na kulturan nacin i o ciscenju vlastitog dvorista? …ljudi nas zaduzuju a prema svojim licnim /osobnim dzepovima peru pare u tonama…primaju plate zestoke a nisu sposobni ni najminimalnije poslove za koje su placeni od poreskih obveznika da obavljaju korektno…a mi slusamo o Iran-u, Rusiji, Americi, Kini po nekoliko puta iste ili slicne dramske price koje ljudima samo oduzimaju paznju i vrijeme …ako neke stvari apsolviramo onda valjda idemo dalje ..nece to nista pomoc niko od ovih gore navedenih ako sami sebi ne pocnemo pomagat i probamo zauzet neku poziciju u ovim poredcima, inace cemo biti tretirani kao neko nebitno smece koje ce mest kako ko hoce u svojim raskusuravanjima.

Armagedon
Gost
Armagedon
4 mjeseci prije

Bosanac tako si to lipo reka , ali nama nema pomoci , mi smo tiltovani , s one dvi tri kreature sto nam vodu drzavu .
A kako cemo ocistit dvoriste kad nije izmisljena jos takva metla , 🙂 A kad bi ga kojim slucajom ocistili , ni dvoriste nebi ostalo.

Siniša
Gost
Siniša
4 mjeseci prije

Pa kada ti i Neutralni budete promijenili tilt vjeruj mi da ćemo pojesti ćevape u Banja Luci….do tada uživajte u svojo samostalnoj pakosti.

Amazon
Gost
Amazon
4 mjeseci prije

Siniša pa koja samostalnost u bosanskom loncu? Ima ćevapa u EU šta će mi bosanski.

Siniša
Gost
Siniša
4 mjeseci prije

Zarstao si u prašumi, pregazila su te dešavanja.

Šule
Gost
Šule
4 mjeseci prije

Armagedon šta ti paničariš ovdje mjesecima-šta tebi fali u životu.Nisi dobio gripu nisi bio u bolnici?Šta ti je?

Armagedon
Gost
Armagedon
4 mjeseci prije

Sule koji je tvoj problem , jeli ti se neko obraca , sto ti je caca u valdi ?

Armagedon
Gost
Armagedon
4 mjeseci prije

Podrzavas pljackase a glumis nekavu postenjacinju , jesam te nagazi malo ?
Pazi samo da ti ne dobijes gripu .

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
4 mjeseci prije

Nama ispiru mozak s pricama o globalnom zatopljenju nebi li nam uveli karbonski otisak, i karbonsku valutu, dok istovremeno kupuju ledolomce….ccc

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
4 mjeseci prije

Eto jos jedne divne prilike za korupciju i napuhavanje cijena.u najkorumpiranijoj i najzaduzenijoj zemlji u svemiru.

Siniša
Gost
Siniša
4 mjeseci prije

Prijatelju odavno ovo nema veze sa planetom zvana Zemlja, pstajemo divlji Zapad….otimaj dok ti nije otelo.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
4 mjeseci prije

Poznajući nase mentalitete po pitanju otimanja,mi cemo samo ostati divlji Balkan.

Siniša
Gost
Siniša
4 mjeseci prije

Tačno, jedino je na Balkanu ali samo na delu exYu ostalo veoma puno ljudskosti….za te “normalne” ćemo vazda ostati divljaci koji se ne uklapaju u njihovu mantru.
Naravno…Austrija je primer ljudskosti i za Balkan i za jbn Zapad.

Milivoj
Gost
Milivoj
4 mjeseci prije

Hahahaha 2029 će već biti kasno.

Medo
Gost
Medo
4 mjeseci prije

Bilo bi baš simpa dobit objašnjenje zašto rusi nemaju nuklearne nosače zrakoplova al imaju 34 ledolomca od toga , možda nisam u pravu, njih 9-13 nuklearnih.

Siniša
Gost
Siniša
4 mjeseci prije

Apsolutno jasno jedino pametno šta je ostalo je na Arktiku i u Sibiru.

Zadranin
Gost
Zadranin
4 mjeseci prije

Nosače zrakoplova trebaju samo agresori i ubojice. Rusi nisu takvi, za razliku od amerokenjaca.

P***!

Krkan
Gost
Krkan
4 mjeseci prije

a onda je svizac…

sobravia
Gost
sobravia
4 mjeseci prije

Zato jer nemaju para za nosač aviona. I ona krntija od ,,Kuznjecova” ide na lož ulje.
Pametnome dosta.

EU dismr
Gost
EU dismr
4 mjeseci prije

sobravia, barem imaju svoje “lož ulje” u izobilju i ne moraju ga nikome otimati svojim “demokratskim” nosačima .. 🙂

mladen3x
Gost
mladen3x
4 mjeseci prije

Rusi imaju ono što potopi te nosače i dobre skije,topla mora im nisu prioritet…..

Max
Member
Max
4 mjeseci prije

To neće ostati bez reakcije velikih sila Svi bi na Arktik jer je pun nafte i plina pa svi hoće što bolju poziciju ali Rusija ima startni broj 1

kolona
Gost
kolona
4 mjeseci prije

Rusija ima 37,653 km obale, prema cia factbook, 4-tvrta u svijetu.
pogresno je vjerovanje da Rusija nema toplih luka
ima
sevastopolj i sve ostale u crnom moru
balticke luke
cak i Murmansk
Vladivostok.

Arkaj
Gost
Arkaj
4 mjeseci prije

kolona, u vojnom pogledu rusija ima problematičan pristup svjetskim oceanima. U slučaju sukoba s snažnom suparnicom koja ima jaku flotu rusiju je prilično lako blokirati i onemogućit joj pomorski promet iz luka koje si naveo. Takođe ruska flota nema mogućnost koncentracije već u slučaju rata ostaje izolirana i podjeljena u četiri dijela. I to se nije bitno promijenilo od doba carske rusije. Samo to nije tema članka…

kolona
Gost
kolona
4 mjeseci prije

Djelovaanje mornaruce u carsko vrijeme i danas nije isto.
Svi americki nosaci aviona su na pucini, sve ruske i americke podmornice krstare na pucini kad radu.
Danas mnoge podmornice i brodovi mogu stati na moru dugo, za vrijeme carske Rusije nisu mogli.
Mislim da uloga mornarice je danas puno manja nego kad je Engleska vladala morima.
Ruska obala ima i prednosti a to je proteze se takoreci na sve strane.
Poznato mi je tvoje razmisljane i ja sam se samo
toga drzao. Opis koji se stvorio o Rusiji za vrijeme hladnog rata 1

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
4 mjeseci prije

Jel to sa ovom policijom što ju raspušta.

Antikabalista
Gost
Antikabalista
4 mjeseci prije

Dok Ameri izrade ledolomce, Rusi če več imati postavljene bušotine plina, nafte i izgrađeno bar desetak jakih vojnih baza. Ameri su zakasnili za bar petdeset godina. Previše su se bavili Bliskim Istokom, i širjenjem Izraela i svojim ovcama u EU.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
4 mjeseci prije

Rusi su neuhvatljivi.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
4 mjeseci prije

ukljuci iskljuci ukljuci iskljuci. problem je da moram isto iskljuciti her mi se pojavljuje drugdje.
nista, rjedje posjecivati i biti selektivniji. pokusati zakljciti po naslovima da li je vrijedno.

Antikabalista
Gost
Antikabalista
4 mjeseci prije

Amerika je gotova. Samo ide nadole.

Red Dog
Gost
Red Dog
4 mjeseci prije

Da cika objasni neke pojmove:
1. Globalna sila je ta koja moze dovuci najvise pojacanja bilo gde u svetu.
2. Regionalna sila je ta koja moze dovuci najvise pojacanja u svom regionu.
3. Regionalno je regionalna sila jaca od globalne jer moze dovuci vise pojacanja u svom regionu.
Prema time, Antarktik je Rusija. Rusi su vec tamo. Murikanci treba tek da stignu.
Osim toga, 2029. Hoce li postojati Murika do tada? 😉

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
45
0
()
x