Trump naređuje “snažno sigurnosno prisustvo na Arktiku“

Trump - Ledolomac Polar Star
44 komentara

Predsjednik Donald Trump naložio je svojim agencijama da započnu izgradnju „flote polarnih bezbjednosnih ledolomaca“ koja bi bila u potpunosti operativna do 2029. godine, navodeći potrebu za zaštitom američkih interesa na Arktiku i na Antarktiku.

U memorandumu dostavljenom u utorak Ministarstvu vanjskih poslova, Pentagonu, Trgovini, Energetici i Domovinskoj sigurnosti, Trump je rekao da SAD trebaju “razviti i izvršiti program nabavke flote polarnih bezbjednosnih ledolomaca”.

Nacionalna bezbjednost bila je zadužena da razvije zahtjeve za izgradnju uz napomenu da to ne smije negativno da utiče na kupovinu Offshore Naftnih brodova za američku obalnu stražu.

Flota će uključivati „najmanje tri teška broda polarne klase (PSC)“ i klasu srednjih PSC namijenjenih za „cijeli niz nacionalnih i ekonomskih bezbjednosnih misija“, kao što su eksploatacija resursa i održavanje podmorskog kabla.

Studije će odrediti optimalni broj ledolomaca za „obezbjeđivanje trajnog prisustva u arktičkom i po potrebi u antarktičkom regionu“.

SAD trenutno imaju samo jednog operativnog teškog ledolomca, USCGC Polar Star, i jednog srednjeg ledolomca, USCGC Healy. Polar Star je izgrađena 1970-ih i brzo se približava zastarjelosti. Trump je naložio agencijama da utvrde mogućnosti za „premošćavanje jaza“ dok flota ne bude spremna, uključujući kupovinu ili zakup plovila od drugih država.

Štaviše, floti će trebati najmanje dvije američke lokacije za baziranje i najmanje dvije međunarodne lokacije, a agencijama je naređeno da identifikuju i procijene lokacije u svijetlu zacrtane misije. Procjena „uzima u obzir mogućnosti podjele opterećenja za baziranje sa Ministarstvom odbrane i saveznicima i partnerima, prema potrebi“, kaže se u dopisu.

State Departmentu je naloženo da sarađuje sa unutrašnjom bezbjednošću na identifikaciji „partnerskih nacija“ sa brodskom stručnošću i sposobnostima.

Trump dugo posmatra Arktik, pomišljajući na ideju o kupovini Grenlanda od Danske u avgustu 2019. Iako su Danci odbacili ponudu SAD, Washington je nastavio da istražuje mogućnost nabavke najvećeg ostrva na svijetu i vrata Arktika.

Njegov prethodnik Barack Obama obećao je 2015. godine da će zaustaviti „proboj ledolomaca“ Rusije – koja je u to vrijeme upravljala sa 34 takva broda, 11 puta više nego SAD, ali od te inicijative ništa nije bilo. Od tada je Rusija izgradila nekoliko velikih ledolomaca na nuklearni pogon, dok je i Kina započela akciju na Arktiku lansiranjem svog prvog ledolomca 2019. godine.

Vrlo je malo vjerovatno da će SAD tražiti pomoć od Rusije, koja trenutno ima vodeći položaj kako u broju ledolomaca, tako i u ekspertizi za njihovu izgradnju i održavanje. Moskva je godinama jačala svoje vojno i civilno prisustvo na Arktiku, i zato što je sjeverni okean najduža granica i zato što je led koji se povlači otvorio morsku rutu između Evrope i Azije za duži dio godine, sa velikim komercijalnim mogućnostima.

ArktikDonald TrumpLedolamacSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pgfrbiobgrnwtrnbgiwgtubwrt
3 godine prije

Hoće li Nosferatu podnjeti ostavku jer je izlio 21.000 tona nafte gore u Sibiru?

Math
3 godine prije

A tko će to projektirati? Ima li USA takva znanja?

A tko će to izgraditi?

Da li će se poštivati vremenski rokovi, budžet i propisane specifikacije?

Kao primjer uzeri F-35 program.
Što je bilo s vremenskim rokovima?
Što je bilo sa opetovanim premašivanjem budžeta?
Što je bilo sa poštivanjem zadanih specifikacija?
F-35 je lovac pete generacije za kojega vrijedi preporuka da ne leti brže od zvuka jer bi se u suprotnom mogao raspasti.

Bosanac
3 godine prije

Hoce li se malo pusati na kulturan nacin i o ciscenju vlastitog dvorista? …ljudi nas zaduzuju a prema svojim licnim /osobnim dzepovima peru pare u tonama…primaju plate zestoke a nisu sposobni ni najminimalnije poslove za koje su placeni od poreskih obveznika da obavljaju korektno…a mi slusamo o Iran-u, Rusiji, Americi, Kini po nekoliko puta iste ili slicne dramske price koje ljudima samo oduzimaju paznju i vrijeme …ako neke stvari apsolviramo onda valjda idemo dalje ..nece to nista pomoc niko od ovih gore navedenih ako sami sebi ne pocnemo pomagat i probamo zauzet neku poziciju u ovim poredcima, inace cemo biti tretirani kao neko nebitno smece koje ce mest kako ko hoce u svojim raskusuravanjima.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Nama ispiru mozak s pricama o globalnom zatopljenju nebi li nam uveli karbonski otisak, i karbonsku valutu, dok istovremeno kupuju ledolomce….ccc

Planet zemlja
3 godine prije

Eto jos jedne divne prilike za korupciju i napuhavanje cijena.u najkorumpiranijoj i najzaduzenijoj zemlji u svemiru.

Milivoj
3 godine prije

Hahahaha 2029 će već biti kasno.

Siniša
3 godine prije

Apsolutno jasno jedino pametno šta je ostalo je na Arktiku i u Sibiru.

Max
3 godine prije

To neće ostati bez reakcije velikih sila Svi bi na Arktik jer je pun nafte i plina pa svi hoće što bolju poziciju ali Rusija ima startni broj 1

Zadranin
3 godine prije

Nosače zrakoplova trebaju samo agresori i ubojice. Rusi nisu takvi, za razliku od amerokenjaca.

P***!

sobravia
3 godine prije

Zato jer nemaju para za nosač aviona. I ona krntija od ,,Kuznjecova” ide na lož ulje.
Pametnome dosta.

Dopizdilomi
3 godine prije

Jel to sa ovom policijom što ju raspušta.

Antikabalista
3 godine prije

Dok Ameri izrade ledolomce, Rusi če več imati postavljene bušotine plina, nafte i izgrađeno bar desetak jakih vojnih baza. Ameri su zakasnili za bar petdeset godina. Previše su se bavili Bliskim Istokom, i širjenjem Izraela i svojim ovcama u EU.

nije bitno tko
3 godine prije

Rusi su neuhvatljivi.

mladen3x
3 godine prije

Rusi imaju ono što potopi te nosače i dobre skije,topla mora im nisu prioritet…..

Brainstorm
3 godine prije

ukljuci iskljuci ukljuci iskljuci. problem je da moram isto iskljuciti her mi se pojavljuje drugdje.
nista, rjedje posjecivati i biti selektivniji. pokusati zakljciti po naslovima da li je vrijedno.

Antikabalista
3 godine prije

Amerika je gotova. Samo ide nadole.

Red Dog
3 godine prije

Da cika objasni neke pojmove:
1. Globalna sila je ta koja moze dovuci najvise pojacanja bilo gde u svetu.
2. Regionalna sila je ta koja moze dovuci najvise pojacanja u svom regionu.
3. Regionalno je regionalna sila jaca od globalne jer moze dovuci vise pojacanja u svom regionu.
Prema time, Antarktik je Rusija. Rusi su vec tamo. Murikanci treba tek da stignu.
Osim toga, 2029. Hoce li postojati Murika do tada? 😉

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI