Trump navodno želi smanjiti broj američkih vojnika u Iraku na 3.500

Americka vojska Irak
6 komentara

Američki predsjednik Donald Trump i irački premijer Mustafa Al-Kadhimi navodno su razgovarali tijekom posljednjeg posjeta Washingtonu prošlog tjedna, o smanjivanju broja američkih vojnika u Iraku, ali nisu dali službene najave koje ukazuju na to da je postignut dogovor o tom pitanju.

Pentagon će u narednim mjesecima smanjiti svoje vojno osoblje, koje je raspoređeno u Iraku za gotovo 1/3, na oko 3.500 vojnika, izvijestio je The Wall Street Journal pozivajući se na izjave anonimnih dužnosnika. Proces će navodno trajati između dva i tri mjeseca.

Ni Pentagon ni iračke vlasti nisu komentirali izvještaj, u kojem se tvrdi da će se broj američkih vojnika u Iraku vratiti na razinu otprije međunarodne kampanje protiv Daesha, terorističke organizacije koja je zabranjena u Rusiji.

Dužnosnici obje zemlje, koje citiraju novine, tvrde da je isključeno potpuno povlačenje američkih snaga zbog još uvijek svježeg sjećanja na Daesh, koji je zloupotrijebio “sigurnosni vakuum”, stvoren nakon povlačenja od 2011. godine. Neki anonimni dužnosnici rekli su WSJ-u da je povlačenje povezano s predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u, u studenom. Prema izvorima novina, Trump je “nestrpljiv” po pitanju povlačenja vojnika iz Iraka, jer bi to navodno upotrijebio kao napomenu kako on ispunjava svoje izborno obećanje, u kojem stoji da će američke vojnike vratiti iz Iraka u SAD.

Razgovori u Washingtonu o povlačenju postrojbi

Unatoč izvješćima da su se razgovori američkog predsjednika Donalda Trumpa i iračkog premijera Mustafe Al-Kadhimija u Washingtonu okretali oko pitanja vezanih za američke vojnike, raspoređene u bliskoistočnoj zemlji, dvojica čelnika nikada nisu najavili napredak u postizanju sporazuma o povlačenju, nešto što zahtijeva irački parlament od siječnja 2020. Istodobno, njihovo zajedničko priopćenje nagovijestilo je moguće smanjenje broja američkog vojnog osoblja povezano s prestankom borbi protiv ostataka Daesha i da bi se postrojbe mogle više usmjeriti na obuku sigurnosnih snaga Iraka.

Trenutno je oko 5.200 američkih vojnika raspoređeno u Iraku, ali njihov se broj postupno smanjivao tijekom ove godine. Takav razvoj događaja započeo je nakon što je irački parlament donio neobvezujuću rezoluciju kojom se zahtijeva da sve inozemne postrojbe, raspoređene u zemlji, napuste Irak, nakon što su SAD izvele zračni napad na iračkom tlu bez vladinog odobrenja; u napadu je ubijen gostujući iranski general, Qasem Soleimani.

Washington je više puta odbio sugestije o smanjivanju prisutnosti svojih snaga u Iraku, kako bi umanjio napetosti koje su nastale s Bagdadom nakon zračnog napada, ali unatoč tome, američka vojska napustila je nekoliko iračkih vojnih baza. Istodobno, SAD nedavno pokazuje spremnost pomicanja fokusa svoje vojne moći s Iraka, kako bi se usprotivio Kini, koja je pod Trumpovom administracijom, proglašena novim, mogućim, bliskim protivnikom. Ova promjena fokusa jedan je od razloga nedavnog smanjenja broja američkih vojnika koji su bili raspoređeni u Njemačkoj.

Američka vojskaPentagon
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kažun d.d.
3 godine prije

Irak ulazi u novu i opasnu fazu. Kad je irački premijer Mustafa Al-Kadhemi posjetio Washington, predsjednik Donald Trump izjavio je da američke snage raspoređene u Iraku neće napustiti tri godine. Premijer se našao upetljan između više sukoba, unutarnjih, regionalnih i međunarodnih. Nijedan državnik, ma koliko bio iskusan, nije mogao svladati tako opasnu situaciju. Štoviše, iračko je gospodarstvo u katastrofalnom stanju: Iraku godišnje trebaju deseci milijardi dolara da vlada ne mora isplaćivati ​​plaće milijunima zaposlenih, stvarati mogućnosti za posao i graditi infrastrukturu za smirivanje bijesa na ulici. Ljudi imaju velika očekivanja od ove mlade vlade, nakon dugih nedostataka uzrokovanih političkim liderima koji su vladali zemljom manje od dva desetljeća. Isti čelnici političkih stranaka koji su više od desetljeća pogrešno upravljali Irakom očekuju da Al-Kadhemi traži povlačenje SAD-a i organizira parlamentarne izbore, ništa manje. Ali Al-Kadhemi ne može dostaviti jer mu je potrebna međunarodna zajednica da financijski podrži svoju zemlju. Ova međunarodna… Čitaj više »

Kažun d.d.
3 godine prije

Irak ide prema postupnoj vojnoj eskalaciji između iračkog otpora, podržanog od glavnih političkih stranaka, suprotstavljajući se američkim snagama i iračkim snagama sigurnosti kojima je zapovijedao al-Kadhemi. To prijeti stvaranjem opasne i nestabilne situacije u zemlji. Tijekom sastanka s Al-Kadhemijem, predsjednik Trump izjavio je da se neće povući tri godine. Ova je izjava nesumnjivo odgovor na ono što je rekao Sayyed Ali Hamnei, vođa iranske revolucije, tijekom sastanka s Al-Kadhemijem nekoliko tjedana prije. Sayyed Hamnei zatražio je da SAD napusti Irak kao cijenu za plaćanje krvi general-bojnika Qassema Soleimanija, zapovjednika Quds Force-a, koji je ubijen Trumpovom letjelicom u bagdadskoj zračnoj luci. Soleimani je bio u službenoj misiji koju je najavio (bivši) irački premijer Adel Abdul-Mahdi. Zapovjednik iračkih snaga sigurnosti Abu Mahdi Al-Muhandis također je ubijen od strane američke bespilotne letelice dok je bio u društvu Soleimanija. Trump se pohvalio svojim dvostrukim atentatom rekavši: “Dva u jednom udarcu.” Može se reći da… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Ne Vjerujem mu . Oni se povlače iz Iraka godinama i još se nisu povukli.

Vrbovčanin
3 godine prije

Ja vjerujem, (možda prenaivno) da bi POTUS to stvarno htio ostvariti,kao što je htio i u Siriji,ali je izraelski utjecaj i lobi prejak..
A možda imaju nešto sočno protiv Trumpa čime ga drže za jaja i na vrlo kratkom lancu…
A znamo svi da su izbori uskoro..
Ispravite me ukoliko griješim.

Alex
3 godine prije

Agresori ubojice i pjlačkaši…svaki broj van ambasade je previše!

Spartak
3 godine prije

Jedina riječ u ovome naslovu koja će se pokazati točnom je ono “navodno”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI