Trump potpisuje izvršnu naredbu o zabrani transakcija sa vlasnikom TikToka

Trump - TikTok
7 komentara

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u četvrtak izvršnu naredbu kojom zabranjuje bilo kakve transakcije s kompanijom ByteDance Ltd. koja je razvila TikTok, počevši 45 dana nakon potpisivanja dokumenta.

„Sljedeće radnje će biti zabranjene počevši 45 dana od dana izdavanja ove naredbe, u mjeri u kojoj je to dozvoljeno važećim zakonom: bilo koja transakcija bilo koje osobe, ili u vezi s bilo kojom imovinom, u nadležnosti Sjedinjenih Država, sa ByteDance Ltd. (ili Zijie Tiaodong), Pekingom, Kinom ili njenim podružnicama u kojima ta kompanija ima interes“, navodi se u nalogu.

„Širenje mobilnih aplikacija u Sjedinjenim Državama koje su razvijene i u vlasništvu su kompanija iz Narodne Republike Kine i dalje ugrožava nacionalnu bezbjednost, spoljnu politiku i ekonomiju Sjedinjenih Država. U ovom trenutku treba preduzeti mjere za rješavanje prijetnji koju predstavlja neka mobilna aplikacija, posebno TikTok “, navodi se u dokumentu.

Trump je takođe potpisao izvršnu naredbu kojom se zabranjuju bilo koje transakcije povezane sa kineskom mobilnom aplikacijom WeChat 45 dana nakon potpisivanja dokumenta.

„Sljedeće radnje će biti zabranjene počevši 45 dana od dana izdavanja ove naredbe, u mjeri u kojoj je to dozvoljeno važećim zakonom: svaka transakcija koja je u vezi sa WeChatom od strane bilo koje osobe, ili u vezi sa bilo kojom imovinom, koja je u nadležnosti Sjedinjenih Država, sa Tencent Holdings Ltd. (ili Tengxun Konggu Youxian Gongsi), Shenzhenom, Kinom ili bilo kojom drugom podružnicom tog entiteta “, navodi se u nalogu krajem četvrtka.

„WeChat, aplikacija za razmjenu poruka, društvene medije i elektronsko plaćanje u vlasništvu kineske kompanije Tencent Holdings Ltd., prema izvještajima ima preko milijardu korisnika širom svijeta, uključujući korisnike u Sjedinjenim Državama. Kao i TikTok, WeChat automatski bilježi ogromne količine informacija svojih korisnika. Ovo prikupljanje podataka prijeti da može omogućiti Komunističkoj partiji Kine pristup ličnim i privatnim podacima Amerikanaca“, dodaje se u dokumentu.

Akcije Tencenta pale su više od 4 posto nakon Trumpove naredbe o zabrani transakcija vezanih za WeChat.

Trump cilja TikTok zbog kineskog vlasništva. U ponedeljak je predsjednik rekao da je odredio rok do 15. septembra da aplikaciju otkupe američki vlasnici. Ukoliko taj rok prođe, Trump se obvezao da će zabraniti aplikaciju u Sjedinjenim Državama.

Donald TrumpkinaTikTokWeChat
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Planet zemlja
3 godine prije

Ne vjerujem nikome.ali nadam se..da izmedju redova udara na Microsoft!!

Busola
3 godine prije

Iskreno navijam da Kinezi se okane američkog tržišta … Monopoliziraju tržište svojim ograničenja i lažnom brigom za zaštitom podataka, a u istom trenutku nadziru nikada više stanovništvo posebno one koje je okrenuto Zapadu i koristi njihove društvene mreže i tražilice…

XXX
3 godine prije

Zasto je Trump rekaonda ga necemo dugo vremena vidjeti, mozda vise nikada?! Zasto danas nema najavljenu press konferenciju? Navidno je otisao ispod zenlje, najavljuje se blackout u cijelom svijetu? Konima takve informacije i sta mislite o ‘Q’ ?

Tom
3 godine prije

Amerika otvoreno krade otima ipljacka
Znak da bi jako brzo moglo puknut

Saladin
3 godine prije

Sve zarad “dobrobiti gradjanja”…zastite njihove sigurnosti i privatnosti 😊

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI