Trump poziva na razbijanje Big Techa, kaže da bi neuspjeh obnavljanja slobode govora upropastio Republikansku stranku

Trump-razbijanje Big Tech-sloboda govora
9 komentara

Bivši predsjednik Donald Trump pozvao je na razbijanje gigantskih tehnoloških kompanija i ukidanje člana 230 za zaštitu od odgovornosti. Tvrdio je da Big Tech guši konzervativne glasove poput njegovog.

„Došlo je vrijeme za razbijanje monopola Big Techa i obnavljanje poštene konkurencije“, rekao je Trump u nedjelju na konferenciji CPAC u Orlandu. „Republikanci, konzervativci moraju otvoriti naše platforme i ukinuti član 230 zaštite odgovornosti“, dodao je on.

Iako je u prošlosti javnost imala priliku da čuje obje strane argumenta prije nego što bi donijela informisanu odluku, velika tehnološka cenzura nesrazmjerno je ciljala konzervativce, lišavajući ih prava da budu saslušani, tvrdio je Trump.

Pobijedili bi, izgubili bi … Ali sada nema rasprave, jer odbijaju da dozvole da naša strana uopšte govori ili da se čuje.“

Ako se snaga big techa ne može odmah obuzdati na saveznom nivou, Trump je pozvao „svaku državu u uniji u kojoj imamo glasove“ da „kazni Big Tech velikim sankcijama kad god ućutka konzervativne glasove“. Primijetio je da Teksas i Florida to već “rade”.

Guverner Floride Ron DeSantis zalaže se za zakon kojim se želi zauzdati tehnološke kompanije omogućavajući korisnicima da pokrenu „razlog za pokretanje postupka“ protiv platformi koje krše zakon Floride. Ako prijedlog postane zakon, zabranio bi platformama brzu promjenu njihove politike i selektivnu primjenu protiv korisnika. Prema zakonu, potrošači bi imali pravo da se „isključe“ iz algoritama koji zabranjuju određene informacije. „Kako su ove kompanije rasle, a njihov uticaj se širio, Big Tech je svakim danom sve više ličila na velikog brata“, rekao je De Santis, izražavajući podršku zakonu početkom februara.

Guverner Teksasa Greg Abbott ranije ovog mjeseca najavio je da njegova kancelarija radi na nacrtu zakona „koji sprječava dobavljače socijalnih medija poput Facebooka i Twittera da otkažu konzervativni govor“. Nacrt zakona navodno će dati državi više moći da reguliše kompanije društvenih medija, a Teksašanima, protjeranim sa platformi društvenih medija zbog političkih ili vjerskih stavova, omogućiti pravo da Twitter i Facebook izvedu pred sud.

Trump je komentarisao velikane Silicijumske doline i cenzuru konzervativnih glasova – uključujući vlastite naloge na društvenim mrežama – nakon što je pozvao na reforme kako bi se osigurali „fer, pošteni i sigurni izbori“. Na primjer, rekao je, SAD moraju da prekinu masovno glasanje poštom, da zahtijevaju identifikaciju birača, da provjere da li je svaki glasač legalni državljanin i da obezbjede lančanu zaštitu svih glasačkih listića.

“Sve mjere izbornog integriteta na svijetu neće značiti ništa ako ne budemo imali slobodu govora”, naglasio je on.

Big TechDonald Trumpsloboda govora
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

E moj Trampe zavrsices kao disident kod Kima u Koreji. Drugi te niko nece primiti.
Gotovo je sa slobodom govora u SAD, lov na vjestice je poceo.

Tupko Glupko
3 godine prije

Ako poživi, Trump bi mogao ponovno postati predsjednik SAD-a, bode na prava mjesta.
Biden/Kamala mandat će i najzadrtijim biračima otvoriti oči i otrijezniti ih, jer njihov mandat će biti poguban za izuzetne, nadam se ne i za cijeli svijet.

3 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
Laki
3 godine prije

Baš su ‘moderni’ https://www.youtube.com/watch?v=FxudQgoG4-c ….čudo ga youtube nije još uvijek ukinuo.

bauštelac
3 godine prije

tako je i kod nas plavi i crveni

Boba Lazarević
3 godine prije

Imao je četiri godine vremena da to napravi.

Lucija, prva
3 godine prije

“…Teksašanima, protjeranim sa platformi društvenih medija zbog političkih ili vjerskih stavova, omogućiti pravo da Twitter i Facebook izvedu pred sud.”

?
Pa imaju USTAV.

Drugo, imaju izvrstan zakon, Sherman antitrust law. Protumonopolski.

Razbiti ih treba. Početi s Googlom.

Max
3 godine prije

Zna on otkud vjetar puše.

Tao
3 godine prije

Da, sad bi to htio kad više nisi predsjednik. Mogao je on svašta popravit da je htio pa nije, glavno mu je bilo omogućit uništavanje prirode i izvlačenje nafte, a sad su mu uzeli igračku pa mu smeta

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI