Trump rekao Republikancima da su ”oni u poziciji moći i da mogu zamijeniti Ruth Bader Ginsburg”

Trump
10 komentara

Predsjednik Donald Trump zatražio je od Republikanske stranke da nastavi sa zamjenom sutkinje Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg “bez odgađanja”, nekoliko sati nakon njezine smrti. Demokrati su izjavili da će se tome oduprijeti.

“Dovedeni smo u ovaj položaj moći i važnosti kako bismo donijeli odluke za ljude koji su nas tako ponosno izabrali, od kojih se najvažnije odavno smatra odabirom sudaca Vrhovnog suda Sjedinjenih Država”, rekao je Trump u subotu u objavi na Twitteru.

“Imamo ovu obvezu, bez odgađanja!” dodao je Trump.

Ginsburgina smrt uslijedila je samo nekoliko dana nakon što je Trump objavio popis potencijalnih kandidata za Vrhovni sud. Među najizglednijim kandidatima su Amy Coney Barrett i Amul Thapar; njih je obje Trump 2017. godine izabrao za mjesta sutkinja Žalbenog suda.

Koga god Trump nominira, čelnik senatske većine Mitch Mc Connell obećao je da će predsjednikov izbor iznijeti na glasovanje u Senatu, gdje GOP ima većinu od 53 do 47. Međutim, određeni broj republikanskih senatora usprotivio se održavanju ročišta za potvrdu prije izbora u studenom, a ako ne uspiju, planovi McConnella mogli bi biti ugroženi.

Demokrati Senata glasno se protive potvrđivanju novih sudaca prije studenog. U izjavi nakon Ginsburgine smrti, vođa manjina Chuck Schumer rekao je da „Američki narod trebao bi imati glas pri odabiru novog suca Vrhovnog suda. Stoga se ovo upražnjeno mjesto ne bi trebalo popuniti dok ne dobijemo novog predsjednika”.

Sama Ginsburg objavila je izjavu neposredno prije smrti, rekavši da je “moja najvatrenija želja da me ne zamijene dok ne bude postavljen novi predsjednik”.

Ako Trump nastavi s pronalaskom novog suca, postupak potvrde vjerojatno će biti osporavan. Demokrati su već bijesni zbog McConnellove odlučnosti zbog održavanja glasovanja u Senatu, pogotovo jer je to odbio nakon što je sudac Antonin Scalia umro devet mjeseci prije izbora, koji su se održali 2016. godine. McConnell je svoje odbijanje opravdao ukazujući na činjenicu da je Barack Obama u to vrijeme bio predsjednik koji se nije bojao posljedica, a oba doma Kongresa držala je GOP.

Američki izbori 2020Donald Trump
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
3 godine prije

Trump naravno zna što radi. Ako bi uspio imenovati konzervativnog suca omjer u vrhovnom sudu bi bio 6:3 za konzervativce. S tim da pojedini Bushovi “konzervativci” ponekad promijene stranu i nisu previše pouzdani. Zato je što jača većina neophodna. Ali vjerojatno mu neće uspjeti zbog republikanskih izdajnika u senatu. Naime republikanske senatorice Susan Collins i Lisa Murkowski i senatori Lindsey Graham i Chuck Grassley su objavili da oni neće podržati hitno imenovanje novog suca. Očekuje se da će im se pridružiti i “BLM mirni demonstrant” Milt Romney. Na taj način će Trump izgubiti senatsku većinu i neće moći imenovati suca. Trump im nastoji doskočiti prijedlogom da imenuju politički najkorektnijeg kandidata. To prije svega znači ženu. Zato su njegovi prvi kandidat “predana katolkinja” Amy Coney Barrett iz Chicaga, majka sedmero djece od kojih je jedno retardirano, a dvoje su usvojena crna djeca s Haitija. Trump računa da će se demokrati teško… Čitaj više »

puki
3 godine prije

Ruth Bader Ginsburg bila je PIN-ovka i u vrhu kabale… Dugogodišnja članica Rokefelerovog CFR-a (Vijeće za vanjske odnose, de fakto političko krilo FED-ove mafije). Toliko o “neovisnosti” sudova u SAD— vic stoljeća—

Pored Ginsburgove, Još dvoje od ukupno 9 članova Vrhovnog suda SAD-a su PIN-ovi

Bosanac
3 godine prije

Da li ce poslije Ruth da dodje ‘truth’?

Max
3 godine prije

U pravu je.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI