Trump ”zbog krađe tehnologije” priprema sankcije protiv Kine

Donald Trump - Kina
28 komentara

Kako prenosi časopis Politico, američki predsjednik Donald Trump je sljedeći tjedan spreman pokrenuti novi trgovinski napad na Kinu, potvrdio je dužnosnik američke administracije.

Trump će u ponedjeljak zatražiti istragu o Kini zbog navoda da ove zemlja prekršila američki zakon o pravima intelektualnog vlasništva i neovlaštenog prijenosa tehnologije. Iako nije jasno koliko će detaljno Trump razmotriti ova navodna kršenja američkih zakona od strane Kine, State Department očekuje da će istragu protiv Kine po članku 301. Zakona o trgovini iz 1974. godine voditi američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer.

Priopćenje dolazi u vrijeme povećanih napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, čak i nakon što je Trumpova administracija proglasila ”pobjedu”, kada je uvjerila Peking da u Ujedinjenim narodima pristane na uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji.

Naravno, nitko ne zna hoće li Kina zaista prekinuti  trgovinske veze sa Sjevernom Korejom. Naime, Kina je glavni  trgovinski partner Sjeverne Koreje i nikako joj ne ide u prilog ekonomski slom te zemlja, koji bi mogao dovesti do poplave izbjeglica u Kinu i destabilizirati pogranične pokrajine.

Nakon američke istrage se možda i neće odmah uvesti sankcije Kini , ali može dovesti do oštrog porasta carina na  kinesku robu. Trump je posljednjih mjeseci u više navrata negodovao zbog navodne nepoštene trgovinske politike Kine.

U svom naumu Trump ima dvostranačku potporu, dok ga demokrati optužuju kako nema dovoljno tvrd stav u pitanjima trgovine.

Trump je novinarima u četvrtak rekao ”kako mogao biti blaži prema Kini, ako dužnosnici u Pekingu poduzmu agresivnije akcije kako bi zaustavili Sjevernu Koreju da razvije nuklearno oružje koje bi moglo pogoditi Sjedinjene Američke Države”.

Dva izvješća Ministarstva trgovine sugeriraju da bi Trump mogao, ali su se takvoj mjeri još u lipnju  ograničiti uvoz čelika i aluminija.

Američki poduzetnici su pozdravili odluku o istrazi prema članku 301. 301. Zakona o trgovini iz 1974. godine, jer su se ranije američke tvrtke žalile da su često bile prisiljene dijeliti vrijednu tehnologiju s kineskim kolegama, što je bio uvjet za poslovanje u Kini.

Ovaj zakon dopušta Sjedinjenim Američkim Državama da poduzme jednostrane korake protiv zemalja koje ”stvaraju prepreke za američki izvoz”.

Politico navodi kako prema ovo zakonu Trump mogao ispuniti i predizborno obećanje i Kini povećati carine na uvoz do visokih 45%.  Trump je ranije ovu mjeru najavio u znak odmazde protiv Kine, koju je proglasio zemljom koja manipulira valutom, ali su u Washingtonu te tvrdnje kasnije opovrgnuli.

Sada se povećanje carina opet spominje kao jedna od opcija u sučeljavanju Trumpa u vlastima u Pekingu, ali bi ovim potezom Bijela kuća vjerojatno prekršila pravila Svjetske trgovinske organizacije.

Američka uprava bi mogla potražiti i neki drugi oblik odmazde, poput širih ograničenja kineskih ulaganja u Sjedinjene Američke Države.

Koje god mjere poduzeo, Trump će za njih lako pronaći izgovor, iako je jasno da je pravi je razlog njegovo razočaranje izjavom Pekinga ”kako Kina nipošto neće dozvoliti da SAD sa saveznicima prvi napadnu Sjevernu Koreju”.

politico
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
6 godine prije

Bedak jedan , kopaš si grob! Mulac, a kaj akao Kina naplati američke državne obveznice u svom vlasništvu? Gotovi ste istog dana!

Georgij Žukov
6 godine prije

Ova americka propala elita mi sve vise lici na psa koji pokusava uhvatiti sam svoj rep 🙂 vise nitko ne zarezuje niti njihove sankcije a jos manje njihove demokratske bombe.

nekoime
6 godine prije

Donald proglasio sankcije Trumpu. Očekuje se oštar odgovor.

Georgij Žukov
6 godine prije

Kauboj se grozi nukleranim napadom na sjevernu koreju ?,a da mu netko pokaze gdje se nalazi sjeverna koreja za pocetak .
covjek odlucio baciti atomsku bombu na Pjongjang , grad koji se nalazi nekoliko stotina kilometara udaljen od recimo seula , tokija , pekinga , tianjina , vladivostoka , pa samo u tim gradovima zivi preko sto miliona ljudi ……. skromnog sam misljenja da bi ovaj put kauboju desert stao u grlu 🙂

Alen
6 godine prije

Imali jos neko,nakon kine ,da nije pod sankcijama… Ocajnicki potezi ,sprema se nesto veliko…

izzan
6 godine prije

Uvesti ce sankcije i cari dalje

Jupiter
6 godine prije

Nek uvede sankcije Kisinđeru i Niksonu, oni su im omogućili da dođu u posed visokih tehnologija

Angela
6 godine prije

Ha, ha, ha! Zamislite sta se moze dogoditi AKO Kina odluci da uvede sankcije Americi?? Tramp i njegova administracija treba DVA puta da razmisli pre nego sto ostvare svoje pretnje. Ovakve mere mogu dovesti US ekonomiju u neizbezni mrtvi hod! Kina NE zavisi od US uvoza, u stvari je obrnuto. Americki uvoz vodi njihovu ekonomiju, sa slabom industrijskom i fabrickom bazom, u tesku zavisnost od uvoza iz Kine. Kad bi Kina prestala da izvozi svoju robu u US, to bi apsolutno razorilo i srusilo americku potrosacku ekonomiju, i izazvalo ekonomski i finansijski haos! “Made in China” je kicmeni stub americke trgovine koja podupire neizostavno americke porodice u svim robnim kategorijama: odeca, obuca, elektronika, igracke, hrana, gvozdjurije, gradjevinski materijali, telefoni, nakit…..Kina proizvodi na primer, od 10 cellphones njenih je 7, proizvodi 12 i pol milijardi pari cipela, sto je vise od 60% ukupne Svetske proizvodnje, proizvodi 90% svetske proizvodnje kompjutera, dominira… Čitaj više »

dalmata
6 godine prije

Zaista da nije tragedija(za USrA) bila bi komedija.Je li iko vise ma pojma koliko i kome je USrA nametnila sankcije.Sjor Trump, a sta mislite da uvedete sankcije na prodaju kondoma Kinezima,jer bi se tako povecala Kineska populacija,tribalo bi im vise rize,pa bi onda doslo do nestasice hrane sta bi sigurno srusili Kinu?!

Ante
6 godine prije

Znači Amerikancima će poskupiti ajfoni i kompjuteri. Već vidim masovne prosvjede protiv Trupma.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI