Zbog embarga na hranu, EU od Rusije traži 1,4 milijardi eura godišnje

Hrana u Rusiji
19 komentara

Bruxelles pojačava pritisak na Rusiju u “ratu sankcijama”, piše Politico. Belgijski list javlja kako EU namjerava od Rusije naplatiti 1,4 milijarde eura na godišnjem nivou zbog navodno ilegalnog uvoza svinjetine iz Europe, koju je Rusija odbila uvesti 2014. godine.

Dužnosnici Europske unije zahtjev pravdaju činjenicom da je Kremlj 2014. ilegalno uveo zabranu uvoza svinjetine iz Europe.

Izvori koji su upoznati s tim pitanjem tvrde da je slučaj naknade na zahtjev Europske komisije ovog tjedna podignut na višu razinu. Naime, Svjetska trgovinska organizacija je tužbu na razmatranje poslala nadležnom arbitražnom sudu.

Jedan od predstavnika Europske unije je objasnio da će postupak arbitraže odlučiti hoće li zahtjev EU biti prihvaćen ili ne. U slučaju pozitivne odluke, sud će odrediti mogućnost primjene mjera protiv Moskve.

Politiko navodi kako je 2016. WTO donio presudu prema kojoj je Rusija uvela ilegalnu zabranu uvoza svinjetine, zbog čega su danski, njemački i nizozemski poljoprivrednici pretrpjeli “težak udarac”.

Međutim, naknada od 1,4 milijarde eura, koju zahtijeva Europska unija, jednaka je ukupnoj vrijednosti izvoza svinjskog mesa iz EU u Rusiju 2013. godine i taj će se iznos za svaku “izgubljenu godinu” povećavati za 15%.

No, Europska unija ne namjerava tražiti novčanu kaznu, nego će potrebnu količinu novca prikupiti kroz povećanje carina na uvoz ruskih proizvoda u EU.

Mjere koje EU nastavlja poduzimati protiv Rusije pokazuju da Bruxelles počinje osporavati legitimitet politički motiviranog embarga na uvoz hrane iz EU u Rusiju, smatra Politico.

No, kao što je svima poznato, Sjedinjene Američke  Države i EU su nametnuli nekoliko krugova ekonomskih sankcija protiv pojedinaca, organizacija i bankarskog, energetskog i obrambenog sektora Rusije, navodeći navodnu intervenciju Moskve u Ukrajini.

S druge strane, Rusija odbacuje optužbe i kao odgovor je uvela protusankcije, iako je istovremeno tvrdila da su akcije ove vrste kontraproduktivne za jednu i drugu stranu.

Europska unija i politički čelnici raznih zemalja se suočavaju sa sve većim bijesom poljoprivrednika koji su  izgubili važno i veliko tržište i Bruxelles se nada da će kroz arbitražu i WTO namaknuti sredstva kojima bi djelomično ublažio štete barem u sektoru svinjogojstva.

Malo je vjerojatno da će Rusija pristati platiti kaznu, posebno u uvjetima stalnih produživanja i proširivanja sankcija od strane EU. Kakve će protumjere poduzeti, još nije poznato, jer se Moskva ne želi izjasniti do pravomoćne odluke arbitražnog tijela.

KremljpoliticoSvjetska trgovinska organizacijaWTO
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borac2
6 godine prije

Sankcije su demokraticne i postene, protusankcije su ilegalne i treba ih kazniti. Logika Fasitickog ferajna zvanog EU dictated by Trumpolino.

igi
6 godine prije
tuf
6 godine prije

EU se ocigledno protivi tome da Rusi nemaju demokratsko pravo konzumirati najgore smece od mesa iz Poljske. Tko ima pravo oduzeti im tu privilegiju ?

zoran
6 godine prije

pa ko kome prvi uveo sankcije,ovi iz eu totalno prolupali,

udav
6 godine prije

platice kriptorubljom, i kriptorublju ce primati za gas – zar nisu rekli da ce im kriptorublja sluziti da probiju zlu blokadu (sankcije)? uostalom, bar bih ja tako plasirao kriptorublju.

Ana
6 godine prije

Mooooolimmm????!!!

Amater
6 godine prije

pa ovo nema veze sa zdravom pameti …koja se budala ovako nečega blesavog i besmislenog uopće može sjetiti …. ili još se nadati da može proći …

Arkaj
6 godine prije

Stvarno mi nije jasno ko je ovdje blesav. Koliko mi je poznato pravilima WTO, a prihvatili su ih i EU i Rusija, nije dozvoljeno nametati jednostrane carine ili druge prepreke trgovanju. Sankcije koje su uveli USA i EU su suprotne tim pravilima, nisu mogle bit ovjerene odlukom VS UN jer bi ih Rusija odbila vetom, pa su dakle jednostrane i ilegalne. I sad onaj ko je prvi prekršio potpisane dogovore i time oslobodio suprotnu stranu obaveze da ih se pridržava traži isplatu štete?!? Stvarmo izgleda da onaj kreten Horvantinčić koji je od obitelji bračnog para Italijana koje je usmrtio naletjevši na njihovo plovilo pa onda još tražio odštetu nije usamljen slučaj. Izgleda da su Briselske kancelarije pune raznih Horvatinčića….

ime
6 godine prije

u praksi se dokazuje tvrdnja da je liberalizam ireverzibilni mentalni poremećaj.

pacifista
6 godine prije

Vladimir P ima vrlo dobre zivce na ovo reketarenje i Bryssel ludilo. Sreca nasa da tamo u Rusiji nije presjednik Kim raketman.
Politicari postaju kamatari i reketari a sve manje se bave svojim poslom a to je meka i humana diplomacija gdje se odnosi njeguju a ne unistavaju i vode prema sukobima. EU je de facto u teskom bunilu i bez vodstva .

dalmata
6 godine prije

Davno sam napisa,kome mater prede crnu vunu,vidit cemo.I gledamo.Postovani sjor “pacifista” je sve raz jasnija,kratko i jasno.Ovi EU tragicni cirkusanti moraju hitno ic kod hode da im otira bolesne zloduhe iz EU lubanjske supljine.Rusi sad imaju i suknno i nozice(skare) a” Rokery s Moravu” su davno napisali “Ovce bleju,makaze zvekecu”

bbbb
6 godine prije

Ako se zna tko stoji iza wto-a,fed-a, bazela, frankfurta, svjetske baknde onda se postavlja pitanje što je onaj tko vodi Rusiju inzistirao da učlani Rusiju u wto kad se zna da sve te organizacije žele opljačkati najveću nekretninu na zemlji? Ovo uopće nije bezazleno, cilj je namaknuti novac kroz uderanje carina na ruski plin i na taj način izjednačiti ili poskupiti cijenu ruskog plina sa ciokaubojskim lng-om a onda će robove jevropljane biti lako prisliti da isti jedino kupuju.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

U članku niste naveli, da Rusija, ako EU ustraje na ovome kriminalnom reketu, namjerava istupiti iz WTO. I to je već odlučila.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Samo, ukoliko ovo prođe, to će se kao presedan moći koristiti i u slučaju nametanja sankcija, pa sad uzmite koliko je sve država bilo pogođeno sankcijama i tko im je sankcije nametao. Kviska ste potrošili.

Gost
6 godine prije

Sta se ovo desava,kakavo je ovo ludilo?ima li iko pametan da objasni?

Ive
6 godine prije

Zato je tolika Rusofobija u EU – USA, zasto se oni toliko boje Rusije, zasto stvaraju neprirodne i nepotrebne podijele?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI