Rusija podržava mirovne napore pape Franje

Papa Franjo - NATO provokacija Rusije
7 komentara

Papa je u više navrata pozvao na rješenje ukrajinskog sukoba kao i na zabranu proizvodnju oružja

Rusija pozdravlja inicijative pape Franje, koje su usmjerene na postizanje trajnog mira u Ukrajini, ali je uočila očito oklijevanje Kijeva u razmatranju takvih poziva, tvrdi izaslanik Moskve u Vatikanu, Ivan Soltanovski. Papa Franjo više je puta pozivao na mirno rješenje ukrajinskog sukoba. U svom posljednjem božićnom obraćanju ponovno je zamolio za mir između Moskve i Kijeva, kao i na Bliskom istoku i drugim zonama sukoba, pozivajući čovječanstvo neka kaže “ne” ratu i neka prestane s proizvodnjom oružja. ”Kako uopće možemo govoriti o miru, kada su proizvodnja, prodaja i trgovina oružjem u porastu”? Upitao je on. Moskva je podržala pozive Vatikana. Soltanovski je za RIA Novosti u četvrtak rekao da ”s naše strane pozdravljamo sve inicijative koje bi mogle približiti postizanje čvrstog i trajnog mira u Ukrajini, posebno kada dolaze od tako autoritativnih vođa kao što je Franjo”.

Međutim, Soltanovski je ustvrdio da je “praksa pokazala” kako Kijev poštuje samo mišljenja političara koje ”ne zanima zaustavljanje neprijateljstava, nego za njihovo produživanje, čemu doprinose novo slanje oružja i streljiva Ukrajini”.

Izaslanik je također rekao da je Kijev zapravo “sam sebi vezao ruke” zabranom pregovora sa sadašnjim ruskim vodstvom. U listopadu 2022. ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je uredbu kojom je Kijevu zabranjeno voditi pregovore s Moskvom, sve dok je Vladimir Putin na vlasti.

Rusija je u međuvremenu više puta signalizirala otvorenost za održavanje mirovnih pregovora, sve dok Kijev priznaje interese Moskve i prihvaća “nove stvarnosti na terenu”, misleći na bivše ukrajinske regije koje su glasovale kako bi službeno postale dio Rusije. U intervjuu za CBS News ranije ovog tjedna, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovio je da je Rusija spremna saslušati svakoga koga uistinu zanima uspostavljanje “pravde” u odnosima između Moskve i Kijeva. Rusija će također razgovarati o svakom “ozbiljnom prijedlogu” koji se bavi situacijom na terenu i temeljnim uzrocima sukoba, dodao je.

Lavrov je, međutim, naglasio da bi do takvih pregovora Zapad morao prestati sa svojom politikom korištenja Ukrajine kao “instrumenta rata protiv Rusije”, podsjećajući na dugogodišnju zabrinutost Moskve oko širenja NATO-a. Dužnosnici iz Moskve i Kijeva nedavno su otkrili da su dvije strane bile blizu postizanja mirovnog sporazuma na početku ukrajinskog sukoba. Međutim, proces je navodno izbacio iz kolosijeka tadašnji britanski premijer Boris Johnson, koji je navodno uvjerio Ukrajinu neka nastavi rat.

KremljPaparusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Skeptičan sam jer je sve neodređeno.

Emiliano Zapata
3 mjeseci prije

Jel to promovitelj vakcina,migranata i gay brakova nudi Pjutinu nekakve svoje ideje? Jao al smo ga nahebali…

Jere
3 mjeseci prije

“Rusija pozdravlja inicijative pape Franje”? A kako ih pozdravlja? Sa “Ma zdraaaaavooooo …. zdraaaavoooooo” (cit.)?
To kao ono kad daješ za pravo budalama samo da se ne moraš svađati sa čitavom tom bratijom.
Usput, “koliko taj papa ima divizija?” (cit)

trajko
3 mjeseci prije

Papa satanista sasvim je zaboravio krista.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI