Kremlj optužuje Macrona i Camerona za rizične izjave

Rusija Moskva Kremlj
11 komentara

Nedavne izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona dio su tekuće “verbalne eskalacije” zapadnih zvaničnika, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u petak.

U intervjuu za The Economist ove sedmice, Macron je postavio dva ključna uslova za slanje francuskih trupa u Ukrajinu: „Ako bi Rusi probili linije fronta“ i ako bi postojao „ukrajinski zahtev“. Francuski predsjednik je također iznio svoj “strateški cilj” da osigura da Rusija ne pobijedi u Ukrajini, tvrdeći da bi takav razvoj događaja ugrozio evropsku sigurnost.

U međuvremenu, bivši britanski premijer i sadašnji ministar vanjskih poslova David Cameron rekao je Reutersu u četvrtak da će London nastaviti slati Kijevu oko 3 milijarde dolara godišnje “koliko god bude potrebno” i sugerirao da Ukrajina ima sva prava da koristi britansko oružje za gađanje ciljeva unutar Rusije.

Odgovarajući na ove komentare, Peskov je rekao da izjave Makrona i Kamerona predstavljaju “veoma opasan trend” koji bi mogao da ugrozi bezbednost na kontinentu.

„Francuska, koju predstavlja šef države, nastavlja da stalno govori o mogućnosti svog direktnog učešća na terenu u sukobu oko Ukrajine. Ovo je veoma opasan trend, mi ga pažljivo pratimo”, rekao je portparol Kremlja.

Što se tiče Cameronove tvrdnje da Kijev može koristiti britansko oružje za napad na Rusiju, Peskov je upozorio da bi takva “verbalna eskalacija” oko ukrajinskog sukoba mogla “potencijalno predstavljati opasnost za evropsku sigurnost i cjelokupnu evropsku sigurnosnu arhitekturu”. Uprkos ovim „zabrinjavajućim“ trendovima, portparol Kremlja je insistirao na tome da će Moskva nastaviti da sprovodi svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini dok se ne ostvare svi njeni ciljevi.

Ranije ove sedmice, Peskov se također osvrnuo na zabrinutost koju su izrazili brojni evropski lideri o navodnom napadu Rusije nakon okončanja sukoba u Ukrajini. Portparol je ponovio da Moskva nema planove ili interes da cilja bilo koju evropsku naciju i odbacio je optužbe kao “horor priče” napravljene da odvrate ljude od domaćih problema u njihovim zemljama.

“Evropske prijestolnice eskaliraju napetost na sve moguće načine pokušavajući da zavaraju svoje stanovništvo ovim užasnim pričama o strašnim Rusima koji nikada neće stati i nastaviti ići naprijed. To je apsolutno neosnovano”, rekao je Peskov, dodajući da zvaničnici koji guraju takve tvrdnje možda pokušavaju da “nadoknade gubitak svog imidža, svog rejtinga”.

Slične izjave dao je i ruski predsjednik Vladimir Putin u martu, kada je odbacio govor o potencijalnom ruskom napadu na Evropu kao pokušaj da se uplaše lokalni građani kako bi se “izvukao dodatni novac od ljudi”.

CameronKremljmacronPeskovrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zoro
13 dana prije

pravdanje da Rusija ne namjerava napasti evropu su pogrešne i nepotrebne izjave, Rusija je prije 80 godina od te iste evrope napadnuta uništeno sve do Moskve, pobijeno 27 miljona ljudi
treba evropi jasno reć, ako procjenimo da ponovo predstavljate vojnu opasnost za nas, preventivno će mo vas uništiti, nečemo čekati vaš napad kao 41 e, sama vaša vojna mogučnost, koncentracija vojske, strane baze, da nas ugrozite biće dovoljna za udar i uništenje opasnosti,
bez toga provociranje se nastavlja
Rusi će se morati postaviti kao gospodari u evropi i prestati tretirati evropljane kao ravnopravne sebi, evropljani još nisu sazrili da budu ravnopravni slobodnim nacijama, tretman prema poraženima u drugom svjetskom ratu koji zaslužuju, te poražene snage su preuzele vodstvo posvuda u evropi, anglosasi su onda i sada podržavali napadače na Rusiju

Josip
13 dana prije

Za svaku ispaljenu britansku raketu posjetiti s kinzalima London. To vrijedi i za Pariz.

vlad
13 dana prije

Podsetio bih g. Makrona, da se najbrojniji lokali u Francuskoj nazivaju bistroima. Ovo ime dolazi od ruske reči Bistro – brzo, kako sukozaci požurivali francuze da ih usluže,1720, pri tom ne silazeći sa konja.

Zvone
13 dana prije

Rusi opet samo prete, niko ih više ne uzima za ozbiljno.

Ico
13 dana prije

Macaron u Cameron su Bidenove pudlice.

Max
13 dana prije

Takve izjave i jesu rizične.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI