U toku istraga o smrti Navaljnog

Navaljni
28 komentara

Smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru na Arktiku u kojem je bio zatvoren istražuje se u skladu sa zakonom, bez obzira na reakcije Zapada na događaj, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u ponedjeljak.

Ruska zatvorska služba objavila je u petak da je Navaljni preminuo, rekavši da su pokušaji da ga reanimiraju propali nakon što se srušio tokom dnevne šetnje. U roku od nekoliko sati, više zapadnih javnih ličnosti, uključujući nacionalne lidere, okrivilo je rusku vladu za smrt. Neki su u svojim izjavama prozvali lično predsednika Vladimira Putina. Za sada nisu objavljeni rezultati obdukcije.

U nedostatku činjeničnih informacija, “smatramo da su takve neotezne primjedbe apsolutno neprihvatljive”, rekao je Peskov.

“Teško da mogu naštetiti našem šefu države, ali definitivno ne pridaju priznanje onima koji daju takve izjave”, dodao je. 47-godišnji Navaljni bio je glasni kritičar ruske vlade i hvaljen kao “opozicioni lider” na Zapadu. Osnovao je pokret koji je objavio više izvještaja o navodnoj korupciji i organizirao niz protestnih skupova.

Navalny je priveden 2021. godine nakon što je prekršio uslovnu kaznu u korupcijskom slučaju u koji je uključen francuski trgovac Yves Rocher. Prvobitno je bio smešten u objektu visoke bezbednosti u Vladimirskoj oblasti. Dvije godine kasnije osuđen je na 19 godina zatvora po “posebnom režimu” zbog “ekstremizma”.

On je 2020. godine tvrdio da ga je ruska vlada pokušala otrovati i otišao u Njemačku, gdje je bio na liječenju. Moskva je sugerirala da je navodni pokušaj atentata vjerovatno izmišljen uz pomoć Zapada.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je listu stranih komentara o smrti Navaljnog i napomenulo da je zapadna “istraga” slučaja u oštroj suprotnosti po brzini sa načinom na koji se rješavala sabotaža gasovoda Sjeverni tok.

Ovog mjeseca Švedska je obustavila istragu o napadu u septembru 2022. nakon što nije pronašla krivce. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su krive SAD ili neko ko djeluje u njeno ime.

KremljNavaljnirusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 mjeseci prije

Pojavila se vest da je Putin hteo da oslobodi Navaljnog “ali nekome to nije odgovaralo”. To je samo spekulacija, da nastavimo sa jednom originalnom 🙂

Korupcija je priličan problem u Rusiji i ruska vlast će pre ili kasnije morati da se ozbiljno uhvati u koštac sa njom. Ovo bi mogla da bude dobra prilika: ako je neki od zaposlenih u zatvoru doturio Navaljnom “neku supstancu” kako bi pokušali da ga izvuku iz zatvora (verovatno da je tako Navaljni mislio) – zbog para, naravno, to bi moglao da bude povod za početak “velikog čišćenja” administracije. Prvo zatvorski čuvari, pa kompletna policija, pa sudstvo… dok mito ne postane nepoznata reč u tom društvu (slično kao što je Vučić iskoristio ona masovna ubistva za “prikupljenje” oružja).

Rusiju čekaju sve teži dani (kao i ostatak sveta), neophodno je da društvo postane što koherentnije u što kraćem roku…

tuf
2 mjeseci prije

Da malo otvorim svoje bilješke (poput Broja Jedan kad otvori svoju malu crnu knjižicu), da vidim što piše o Navaljnom. Jer zaista je tragikomično kako zapadni mediji i političari mogu rasistu i kriminalca prikazati kao sveca. Pa da vidimo: Navalny was a protegee of the 90s oligarchs who looted the country and arose in politics when he left the centrist liberal party Yabloko and started a nationalist political movement. His first propaganda piece was a disgusting video with Navalny dressed as a dentist, presenting migrants in Russia as a disease that had to be extracted. Navalny closed his monologue with “We have a right to be [ethnic] Russians in Russia. And we will defend this right.” Navalny took part in the Russian March in 2008, a demonstration in Moscow that draws ultranationalists, including some who adopt swastika-like symbols and chant racist slogans. This march is severely repressed by the Russian… Čitaj više »

Rat i Mir
2 mjeseci prije

Jedan zapadni korupcijski majmun manje. Jasno je kao dan da je strani agent, koji bi od Rusije napravio šta god da bi zapad tražio, isto kao naši političari od 80tih godina nadalje nakon smrti Tita, a to bi se desilo i sa Rusijom. Jasno koliko je ljudima ispran mozak zapadnom propagandom i “zapadnim” stilom života.

Josip
2 mjeseci prije

Zapad je izgubio svoju kujicu i sada cvili na sva usta skupa s onom kurvom Navaljnog koja zalist odaje u prisustvu ljubavnika? Toliko o njezinoj odanosti 🙂

25.ura
2 mjeseci prije

navodno EU komisija (osmi povjerenik) poslao je RF službenu notu da Navaljnome omogući da zatvorsku kaznu služi na Maldivima (uz garanciju EU) iz razloga ššto je zimogrozan i gripozan i vremenski uvjeti u zatvoru na Arktiku nisu primjereni i neprihvatljivi su za zdravstveno stanje dotičnoga političkoga oposuma, Sramotno RF organi nisu se udostojili ni odgovoriti na diplomatsku notu što jasno govori Zapadu sa sa Rusima nemože biti ozbiljnoga razdovor, dogovora ni povjerenje jer ne uvažavaju ni minimum ljudskoh prava ,kao što je to standard na Zappadu.. (Sjetite se samo kako USiranci rješavaju to po kratkom postupku, pošalju ubojice u kuću dotičnoga u drugoj državi (opasan po nacionalnu sigurnost) ubiju ga pred ženom i djecom (radi odgojnoga primjera) i onda leš bace iz helikoptera u more (radi ekoloških razloga) a Clintonica sa Obamićem svršava gledajući akciju u realnom vremenu preko tv-geolinka!!! to je demokracija pravila br 13. WEF.

onaj najglu...Dalton
2 mjeseci prije

Ono, kad više vrijediš mrtav nego živ…

Ivana
2 mjeseci prije

Da, u pravu ste. Asanž je prava mera zapadne demokratije – otvoreno mu (se) preti smrtnom kaznom. Ako je to “pred sudom” onda je OK! 🙄

tihobl
2 mjeseci prije

Novi spin:

Наваљни жив, а његова смрт је специјална операција организовања бекства из колоније како би се распирио државни удар у Русији овог пролећа.

tihobl
2 mjeseci prije

Урсула фон:
Видите да у Украјини цене сваки живот и делују веома паметно у борби, побољшавајући наше системе.

tihobl
2 mjeseci prije

Jos humora:
Украјинска телевизија: „Војна операција је била успешна. Авдијевка је завршила своју мисију, линија фронта се изравнала, а војска је добро расположена”.

tihobl
2 mjeseci prije

Афрички корпус Министарства одбране Руске Федерације наставља да регрутује војно особље по уговору.

Ukrajina je sporedna, sad se traze dobrovoljci za topliju klimu.

tihobl
2 mjeseci prije

Припадници посебне јединице ГРОМ “Каскад” која је између осталог специјализована за тактику контрабатирања детектовали и применом високопрецизног наоружања уништили влр RM-70 Vampire са борбеним комплетом који се спремао да изврши ракетни удар по Белгороду.

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Uh! Eto mi brige i za sutra 🙄 …

Grdi
2 mjeseci prije

On je bio agent MI6 ……

tihobl
2 mjeseci prije

Znaju i rusi trolovati:

Nakon temelne pretrage avdejevske koksare nije pronadjeno tijelo Navaljnog.

noppo
2 mjeseci prije

njegova žena bila kod njega dva dana prije njegove smrti, 14.02. Donesla mu ljiekove i poklone.

Ima ona novog muškarca i veliku ambiciju da postane novi lider antiruskog dijelovanja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI