Kremlj odgovara na opaske Zelenskog o razgovorima s Rusijom

Kremlj, Rusija
6 komentara

Ukrajina mora uzeti u obzir činjenicu da su se njene granice drastično promijenile od početka sukoba s Rusijom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izglede za mirovne pregovore.

Ranije ove sedmice, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski sugerirao je u intervjuu za CBS News da povratak na granice iz 1991. više nije preduvjet za pregovore s Rusijom. Međutim, on je i dalje insistirao da Kijev mora povratiti teritoriju koju je izgubio od Moskve 2022. godine.

Te godine su četiri bivše ukrajinske teritorije – oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji na javnom referendumu. Pratili su poluostrvo Krim, koji je isto učinio 2014. nakon puča u Kijevu koji je podržao Zapad.

Nakon referenduma 2022. godine, Zelenski je zabranio sve razgovore sa sadašnjim ruskim rukovodstvom, fokusirajući se umjesto toga na formulu za okončanje sukoba koja poziva na potpuno povlačenje moskovskih snaga sa svih gore navedenih teritorija. Iako Rusija tvrdi da je otvorena za razgovore s Kijevom, odbacila je tu ideju kao „odvojenu od stvarnosti“.

Komentarišući izjave Zelenskog, Peskov je u subotu za RIA Novosti rekao da se „geopolitička realnost dramatično promijenila od početka specijalne vojne operacije. Promijenjene su granice i Ukrajine i Ruske Federacije.”

On je dalje napomenuo da je Rusija već inkorporirala četiri bivše ukrajinske regije, ističući da se ta realnost “ne može zanemariti”.

U međuvremenu, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova sugerirala je da je promjena u stavu Zelenskog posljedica toga što je bio “nervozan”.  “Predstoje mu izbori. Ili bez izbora?” ona je rekla. Ukrajinski predsjednik je ranije naznačio da ne planira zeleno svjetlo za glasanje, pozivajući se na vanredno stanje, koje je izazvalo kritike i kod kuće i u inostranstvu.

Komentari Zelenskog uslijedili su nakon izjave ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitrija Kulebe, koji je rekao da bi Kijev u nekom trenutku mogao stupiti u kontakt s Moskvom nakon samita u Švicarskoj kasnije ove godine, za koji se očekuje da će se vrtjeti oko formule mira Zelenskog. Rusija je rekla da ne planira prisustvovati tom događaju, čak i ako bude zvanično pozvana.

KremljrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
29 dana prije

formula? tko ozbiljan to može prihvatiti kao platformu za pregovore?

Josip
29 dana prije

Niti smrtna kazna nije dovoljna za stetu koju je Ukrajini napravila ova drogirana budaletina Zelenski..

Dragačevac
29 dana prije

Mislim da nakon što je merkelova javno izjavila da su iskoristili minske dogovore da dobiju na vremenu za naoružavanje, budući pregovori su postali vrlo problematični.

Max
29 dana prije

Zwlenski priča nebuloze.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI