Zelenski laže o ruskoj mobilizaciji

Dmitry Peskov
15 komentara

Tvrdnja ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da Rusija planira mobilizirati dodatnih 300.000 vojnika do ljeta “nije tačna”, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. U međuvremenu u Kijevu, Zelenski je proširio svoje napore za regrutaciju.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Aleksandrom Stubom u sredu, Zelenski je rekao novinarima da ne može tačno da kaže koliko vojnika Ukrajina treba da regrutuje, ali da se Rusija “sprema da mobiliše dodatnih 300.000 vojnika do 1. juna”, navodi se u saopštenju. više ukrajinskih medija.

„Ovo nije tačno“, rekao je Peskov ruskoj novinskoj agenciji TASS kasnije u sredu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je još u decembru rekao da Rusija ima ukupno 617.000 pripadnika koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji protiv Ukrajine, od čega je skoro 250.000 pozvano iz rezerve u jesen 2022. Putin je dodao da Rusija ne planira da objavi drugi talas mobilizacije.

U saopćenju u srijedu, rusko ministarstvo odbrane navelo je da se više od 100.000 ruskih državljana dobrovoljno prijavilo za vojnu službu od početka godine, a 16.000 se prijavilo nakon terorističkog napada u Crocus City Hallu ranije ovog mjeseca.

“Tokom intervjua obavljenih tokom protekle sedmice… većina kandidata je izjavila da je njihov glavni motiv za sklapanje ugovora bila želja da se osvete poginulima u tragediji koja se dogodila 22. marta 2024. godine u Moskovskoj oblasti”, saopćeno je iz Ministarstva.

Ukrajina se, s druge strane, bori da zamijeni svoje pale trupe. Višemjesečni izvještaji zapadnih medija isticali su nedostatak ljudstva kao rastuću krizu za oružane snage zemlje, a neki od zapadnih pristalica Kijeva javno su pozvali Zelenskog da regrutira sve mlađe i mlađe regrute kako bi nadoknadio manjak.

Zelenski je u utorak potpisao zakon kojim se dozvoljava regrutovanje 25-godišnjih muškaraca, što je manje u odnosu na 27 ranije. Ukrajinski predsjednik je također rekao da njegovi vojni šefovi pozivaju na regrutaciju do 500.000 novih vojnika, ali zakonodavstvo kojim bi se odobrio ovaj veliki regrut i dalje je u zastoju u parlamentu.

Prema najnovijim podacima ruskog Ministarstva odbrane, Ukrajina je od januara izgubila više od 80.000 vojnika. Od prošlog mjeseca, ukupni gubici Kijeva od početka sukoba u februaru 2022. iznosili su više od 444.000, uključujući 166.000 ubijenih, teško ranjenih ili zarobljenih tokom prošlogodišnje neuspjele ljetne kontraofanzive, prema ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu.

KremljPeskovrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
25 dana prije

Opet englezi valjaju istu propagandu – proljetni rok za redovno sluzenje vojnog roka proglasavaju mobilizacijom. Ali u pravu su da ce rusi do ljeta imati dodatnih 300.000 vojnika bez regruta koji sluze redovan vojni rok znog pojacanog priliva dobrovoljaca. {anice jer oni vise nemaju koga da posalju Zelenskom – sto su imali poslali su. A Makron je otkrio da bi mogao nekako nakuckati 20.000 vojnika za rat na istocnom frontu. O svabama, talijanima i ostalim da ne govorim. Jedina ozbiljna vojna sila su poljaci jer je dosta njihovih vojnika proslo rotaciju na istocnom frontu. Sinoc sam pisao da toliki priliv dobrovoljaca postaje problem: Citali ste da se povecao odziv dobrovoljaca u Rusiji. Svaki dan jedan bataljon. To je postalo glavobolja za Sojgua. Formira armije prema Finskoj i NATO paktu, zamjenjuje poginule i ranjene dobrovoljcima koji prodju obuku, nagovara mobilisane da se vrate civilnom zivotu, ali odziv je slab. Morace ici… Čitaj više »

MladenSt
25 dana prije

Peskov samo pucne prstima i 300 000 Čečena u roku odma sjuri se na front .Ima li netko podatke dokle je ta Ahmat sila došla ? 😛

Josip
25 dana prije

Zelenski od kolicine konzumirane droge vise ne zna sto je java a sto san. Sva sreca nece budala jos dugo..

R M
25 dana prije

Polako izlazi činjenica da su Rusi mali Srbi, Vinča i sve ostalo. Mi smo starija braća. A obrnuto predstavljeno. A poenta-mi mrzimo Srbe, iako smo Rusi, a Iliri gistro nisu Srbi, a ustvari taj narod ne postoji. Ovo zvuči previše realno da bi se objavilo. APP

nastran
25 dana prije

baš da je i točno?

Schwarze Hunderte
25 dana prije

Pa što i ako hoće ?! Njihova volja ! Nemaju razloga za nikomu se ispričavat .

burt
25 dana prije

broj zatvorenika i pokušaja bijega iz ruskih zatvora jer na niskom broju u odnosu na prije jer je veliki broj zatvorenika mobiliziran i poslan u Ukrajinu i to je proturječje između ruskih službenih podataka jer ako ima dovoljno profesionalnih vojnika i dobrovoljaca zašto se mobiliziraju zatvorenici i šalju na frontu

vanja
25 dana prije

Mitar nanosi veću štetu ugledu Rusije nego potapanje flote.

Max
25 dana prije

Zelenski laže o svemu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI