Trumpov ambasador u Izraelu kaže da su SAD spremne da priznaju izraelski suverenitet preko 30% Zapadne obale

Izrael i Amerika - Zastave
21 komentar

Sada kada je izraelski premijer Netanyahu oformio vladu jedinstva sa svojim prethodnim rivalom Bennijem Gantzom, svijet, zadržavajući dah, čeka da se njih dvojica obavežu na aneksiranje dijelova okupirane palestinske Zapadne obale.

Američki ambasador u Izraelu David Friedman najavio je da je Trumpova administracija spremna priznati suverenitet Izraela nad 30% Zapadne obale, kaže Israel Hayom.

U intervjuu je gospodin Friedman rekao da izraelski premijer Benjamin Netanyahu mora biti spreman da uđe u pregovore s predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abbasom o stvaranju palestinske države. „Primarni zadatak pripada izraelskoj strani, jer oni moraju smisliti ono što je najbolje za državu Izrael. Prevladavajući zahtjev je da izraelski dio površine C neće prelaziti 50% površine C što je 30% Zapadne obale “, rekao je Friedman.

Prema sporazumu Oslo II potpisanom 1995. godine, pregovaranim između tadašnjeg izraelskog premijera Yitzhaka Rabina i predsjedavajućeg Oslobodilačke organizacije Palestine (PLO) Yassera Arafata pod pokroviteljstvom predsjednika SAD Bila Clintona, područje C trebalo bi da predstavlja 61% Zapadne obale i bilo bi “postepeno preneseno u palestinsku nadležnost”.

Ambasador Friedman je takođe predložio vremenski okvir za potez, rekavši da „svi razumiju da se bliži juli, sigurno, ljudi sa izraelske strane žele da budu spremni da krenu 1. jula“.

„Mapiranje mora biti urađeno. Izraelska vlada mora da pristane na zamrzavanje polovine područja C, i što je najvažnije, vlada Izraela mora da proglasi suverenitet. Mi, SAD, ne proglašavamo suverenitet – vlada Izraela mora da proglasi suverenitet. I tada smo spremni da ga prepoznamo u tim granicama … tako da vi prvo morate krenuti “, dodao je gospodin Friedman.

Sa svoje strane, premijer Netanyahu izrazito je pozdravio taj korak. Krajem aprila je izjavio da se osjeća “samouvjereno” da će moći da uspostavi suverenitet nad zavjetnim dijelovima doline Jordana i Zapadne obale – naime onim oblastima koja čine jevrejska naselja. Netanyahu je rekao da je imao za cilj da to uradi „za nekoliko mjeseci“, što bi se uskladilo sa prijedlogom ambasadora Friedmana ove nedelje da Izrael ove oblasti preuzme do jula.

“Decenijama se borim protiv onih koji su željeli da negiraju milenijsku povezanost jevrejskog naroda sa našom domovinom. S ponosom mogu reći da je višedecenijska borba urodila plodom. Prije tri mjeseca, mirovni plan Trumpa prepoznao je prava Izraela u cijeloj Judeji i Samariji (na Zapadnoj obali). I predsjednik Trump obećao je da će priznati suverenitet Izraela nad jevrejskim zajednicama tamo i u dolini Jordana “, izjavio je krajem aprila Netanyahu.

Mirovni plan predsjednika Donalda Trumpa za izraelsko-palestinski sukob – nazvan sporazumom vijeka – otkriven je svijetu 28. januara 2020. Dok su mnogi unutar Izraela prihvatili plan, palestinsko rukovodstvo ga je odbacilo. Šef Arapske lige Ahmed Aboul Gheit rekao je da “promjena američkog stava prema Palestincima” i “nepoštovanje istorijskih rezolucija Sjedinjenih Država … ne pomažu održanju mira”.

Donald TrumpIZRAELNetanyahuPalestinasuverenitet
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Osmanisches Weltreich
3 godine prije

de.wikipedia.org/wiki/Naher_Osten
de.wikipedia.org/wiki/Osmanisches_Reich

ibo
3 godine prije

uvijek je usa bila buldog koji reži za potrebe izraela
izrael je zlo

Ive
3 godine prije

Zlocinac priznaje zlocine drugog zlocinca, pitanje je samo koji je zlocinca veci?

putnik8300
3 godine prije

Država Izrael nigdje ne žuri.Židovski narod je na Galileju,Judeju i Samariju čekao 2000 godine.Može se strpiti još pedeset godina, dok se pitanje “Zapadne obale” i “pojasa Gaze” ne riješi “samo od sebe”.
Budućnost pripada jakima.

Kažun
3 godine prije

Trumpov ambasador sa dvostrukom putovnicom.Čije će interese
zastupati,Američke ili Izraelske?Palestinske,sigurno neće.
Đoker “ZOVI”.

Max
3 godine prije

Vidjet ćemo što će reći Palestinci.

Kažun
3 godine prije

U.S.S. Liberty 8. lipnja 1967., prije gotovo 53 godine

The anniversary of the attack is coming up in a month and the remaining officers and crew will hold a ceremony at the Navy memorial in Washington D.C. to honor the memory of their thirty-four shipmates killed and the 172 who were wounded. Seventy per cent of the crew were casualties.
Zajednički vatromet saveznika,prije 53 godine.
Uskoro će godišnjica,prilika da učvrste “prijateljstvo”

jbg
3 godine prije

Eksplozija na Bliskom Istoku. Osijetiti čemo to i mi. Budimo sigurni!

Abe IV. Nepotvrdjeni
3 godine prije

Tako i ja hereby dajem u vlasništvo slijedećima:
– Manhattan Šumadincu
– potez Santa Barbara – Malibu ide Sonu of A.
– Colorado i Novi Meksiko i još nedefinirani južni dio Wyominga – Morenu
– ostatak Wyominga i sve put sjeveroistoka do Kanade Milančetu, bez pacifičkih država, jer on ionako nema more
– zapadnu obalu osim Sonovog poteza pukiju
– Floridu Umpyju, ako mu se hoće i cijela istočna obala, osim meni Martha’s Vineyard, i Manhattana koji je ekskluziva Šumadinčeva
– Havaje Heleni
– Tennessee, Alabamu i Luisianu će da baštini Subaru
– Englesku i Wales na volju dajem hiberu

Bude li tko pravio probleme, smirit ćemo ga garsonjerom u Gazi.

Živela slobodna Palestina brez židovskih fašista
3 godine prije

Opet če se razmakniti more, da cionistički fašistiti mogu pobječi u USA. Istorija če se ponoviti, kad tad…..

Prvi, originalni Alex
3 godine prije

A hebiga, sila klade valja … ne možeš tu ništa

Pedro del negro😎
3 godine prije

Na kraju su Palestince izdali njihovi KSA na čelu sa MBS-om …… gotovo je izgubljeno!!!!

bauštelac
3 godine prije

moralne vertikale kažu sveta zemlja zašto su oni tamo nego da udaraju inat pa tamo nema ništa osim pijeska i kamena višestoljetna borba religija i podjela neš ti jevreja u cijelom svijetu jedino židovi i cigani nemaju svoj dom svoju zemlju eto kakav su narod nametnici

alex
3 godine prije

Previše je mirno na Bliskom Istoku. Pa su Ameri odlučili malo pokrenuti stvari. Neće se smiriti dok ne stvore novu Sodomu i Gomoru. Jer njihov glavni biznis je rat i ubijanje. Kad je mir, gube lovu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI