Trumpov “ultimatum” Kini: “Ili sporazum do petka ili totalni trgovinski rat”

Donald Trump - Kina
36 komentara

Kako smo u bloku podnevnih vijesti već naveli, američki predsjednik Donald Trump je jučer poslijepodne po lokalnom vremenu u Washingtonu dao prilično čudnu izjavu, kojom je gotovo minirao predstojeće trgovinske pregovore s Kinom. S obzirom na to da je vijest objavljena na Twitteru, još uvijek treba vidjeti hoće li 10. svibnja učiniti što je rekao ili je to bio blef kako bi uplašio Peking uoči nove runde trgovinskih pregovora, koji su puno važniji za američko stanovništvo i gospodarstvo nego kinesko.

Naime, američki predsjednik je napisao kako će od 10. svibnja carine na 200 milijardi vrijedan kineski izvoz u SAD s 10% povećati na 25%, te da će nametnuti carine i na ostatak kineske robe vrijedne 325 milijardi dolara, koja se za sada u SAD izvozi bez carinskih naknada.

Toliko o mjesecima i mjesecima neprestanih curenja informacija, glasnih naslova, objava na Twitteru i medijskih izvješća da američko-kineski trgovinski razgovori “idu sjajno”, te da se “vode usred oceana optimizma”.

Neposredno nakon podneva u nedjelju, predsjednik Trump objavio je da će 10% carina koje se već plaćaju ne 200 milijardi dolara vrijednu robu iz Kine u petak porasti na 25%, ta “kako pregovori s Kinom teku presporo”, što je suprotno onome što su mjesecima tvrdili on i njegov glavni ekonomist Larry Kudlow.

Kako bi naglasio svoju objavu, Trump je također zaprijetio da će uskoro nametnuti 25% carina na ostatak od 325 milijardi dolara vrijedne kineske robe, što znači da bi ukupan izvoz Kine u SAD bio podložan carinskim naknadama.

“10 mjeseci Kina plaćala carine Sjedinjenim Državama od 25% za 50 milijardi dolara vrijednu visoku tehnologiju, te 10% za 200 milijardi dolara druge robe. Ove carine su djelomično uzrok za naše velike ekonomske rezultate. 10% će u petak ići na 25%. Još 325 milijardi dolara dodatne robe koju nam šalje Kina ostaje bez carina, ali će uskoro biti po stopi od 25%. Carine plaćene Sjedinjenim Državama se imale su mali utjecaj na trošak proizvoda, uglavnom na teret Kine. Pregovori o sklapanju trgovinskog sporazuma s Kinom se nastavljaju, ali suviše sporo, jer pokušavaju revidirati uvjete. Ne!”, napisao je na Twitteru američki predsjednik.

Ovdje odmah moramo upozoriti na važan detalj. Spomenute carine u američki savezni proračun ne uplaćuje Kina, nego dobavljači u Sjedinjenim Državama i na kraju cijenu plaćaju američki kupci. Prema podacima Svjetske trgovinske organizacije je od uvođenja carina zaključno s 31. prosincom 2018. Kineski izvoz u SAD i dalje rastao, američki trgovinski deficit također, a američki izvoz u Kinu je pao. Trgovinski deficit s ostatkom svijeta je 2018. godine eksplodirao i dosegao je povijesni rekord od 891 milijardu dolara. Prošle godine je trgovinski deficit premašio onaj kojeg je Trump obećao smanjiti što je više moguće, koji je 2017. iznosio 795 milijardi dolara.

Podsjetimo da su carine na brojne kineske proizvode bile 10%, a onda su ove godine već podignute na 25%, ali je Trump odgodio provedbu ove mjere nakon što su Kina i SAD pristale na trgovinske razgovore. Sada je, nakon Trumpove objave na Twitteru, potvrđeno da su trgovinski pregovori ušli u slijepu ulicu i da će, kako bi se prekinuo zastoj, biti potreba eskalacija. Tako barem misli američki predsjednik.

U petak je američki potpredsjednik Mike Pence za CNBC izjavio da se Trump i dalje nada da bi mogao sklopiti sporazum s Kinom, što bi rekao u isto vrijeme kada je tražio smanjenje kamatne stope od strane Federalnih rezervi.

Zanimljivo je da je Bijela kuća u srijedu, očito se nadajući da će najučinkovitije kompanije kupiti sve dionice, kazala da je posljednji krug razgovora približio Peking i Washington sporazumu, a Trump je čak dodao kako je spreman odustati od nekih zahtjeva.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders je rekla: “Razgovori su i dalje usmjereni na značajan napredak u važnim strukturnim pitanjima i ponovnom uravnoteženju trgovinskih odnosa s Kinom”.

Trump objavom na Twitteru urušio burze

Kako prenosi portal Zero Hedge, sigurno je samo da će S&P doživjeti najveći pad ove godine, dan nakon što ostvario novi negativni rekord.

Za one koji tek sada hvataju korak s aktualnim zbivanjima, razlog potresa na burzi je objava Trumpa na Twitteru u nedjelju poslije podne su trgovinski pregovori, koji bi prema Bijeloj kući i Larryu Kudlowu trebali biti zaključeni do sljedećeg tjedna, efektivno mrtvi, jer će trenutne carine u petak a 10% porasti na 25%, dok će dodatna roba u iznosu od 325 milijardi također biti ocarinjena.

Neki su u Trumpovoj objavi vidjeli osvetu za lansiranje balističkih projektila u petak u Sjevernoj Koreji, prvi put od 2017. godine, što se sigurno ne bi dogodio bez blagoslova Pekinga.

Drugi su bili jasniji, kao Charlie McElligott, koji je kasno u nedjelju napisao “kako je ovo ili epski čin ili igranje pokera Trumpa za dobivanje  ponude i konačno pobjede”.

Što god bilo, američke burze su reagirale izrazito negativno, budući da su se indeksi urušili, a Emini je u nedjelju navečer pao za 55 bodova, što je dovelo do trećeg najvećeg potonuća ove godine.

No, Nasdaq je za sada najgori, jer je Dow pao za 500 bodova. U međuvremenu su u odnosu na dolar oslabile i valute. Juan je oslabio za 1,3%, što je najveći pad od siječnja 2016. McElligott tvrdi kako “tržišta predviđaju da će Kina, ako se odluči osvetiti, namjerno dopustiti juanu da znatno oslabi”, koji je bio stabilan nakon prethodnog percipiranja “dobre volje” od strane Pekinga i kontrole tečaja unutar uskog raspona u posljednja tri mjeseca, kako bi se u miru vodili trgovinski pregovori. Kako se čitatelji ne bi zbunili pad juana ne pogoduje američkoj ekonomiji, već kineskoj, a trump je često optuživao Peking da manipulira valutom i da umjetno slabi juan kako bi kineska ekonomija na globalnoj razini bila konkurentnija.

U pokušaju da spriječi nedjeljne gubitke, Goldman Sachs je objavio kako je glavni politički ekonomist banke, Alec Phillips, komentirajući Trumpovu najavu da će carine na kinesku robu porasti s 10% na 25%, istaknuo kako to “smanjuje izglede za uspješno okončanje američko-kineskih trgovinskih pregovora i povećava izglede za daljnju eskalaciju trgovinskog rata. Međutim, Alec Phillips smatra kako je vjerojatnije da će se povećanje carina izbjeći i vjeruje u oporavak tržišta u petak.

Zero Hedge piše da je možda došlo vrijeme da se Goldman preimenuje u Gartmana Sachs, jer se digitalna tinta još nije osušila, a The Wall Street Journal je izvijestio kako Kina razmatra prekid trgovinskih pregovora sa Sjedinjenim Državama, prije svega zbog Trumpovih iznenadnih i neobjašnjivih prijetnji.

“Trumpove objave na Twitteru, kojima prijeti novim carinama, iznenadile su kineske dužnosnike i sada se odlučuje hoće li zamjenik premijera Liu He ići u Washington kako je planirano. Otkazivanje pregovora bi bilo u skladu s kineskom strategijom da Peking ne pregovaraju pod prijetnjom”, naveo je The Wall Street Journal.

I dok je WSJ bio pomalo oprezan u svom izvještavanju, novinar Edwards Lawrence je bio uvjeren da je riječ o igri.

“Kineski zamjenik premijera Liu He je otkazao svoj put u Washington ovog tjedna na trgovinske pregovore, nakon što je predsjednik Donald Trump zaprijetio s više carina, jer su se razgovori odvijali presporo”, napisao je Edwards Lawrence.

Na trenutak je zaista izgledalo da će se pregovori o trgovini između Sjedinjenih Država i Kine uskoro urušiti, osobito s “blagoslovom” Goldman Sachsa. U međuvremenu, vraćajući se na McElligottovu bilješku, ovaj “neočekivani” negativni razvoj nije mogao doći u gore vrijeme za investitore, koji su uspjeli izbjegli sve padove više od 4 mjeseca. Odjednom su došla teška vremena za S&P 500, Russell 2000 i Nasdaq.

Kineska reakcija na Trumpov blef ili “epski iskorak”

Nakon svega se službeno oglasio i Peking, koji je demantirao američke medije i razne glasne izjave o tome što hoće ili neće odlučiti Xi Jinping.

“Kineski tim se priprema otići u Sjedinjene Države na novi krug ekonomskih i trgovinskih konzultacija na visokoj razini”, izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang na današnjoj redovitoj tiskovnoj konferenciji.

Geng je odgovorio nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da će ovaj tjedan povisiti carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara.

“Kina se nada da će se u trgovinskim pregovorima postići pozitivan napredak, te da će se dvije zemlje susresti na pola puta kako korist imale obje zemlje, ali i međunarodna zajednica”, istaknuo je Geng.

“Nadamo se da će Kina i SAD postići obostrano koristan sporazum temeljen na uzajamnom poštovanju”, dodao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, što znači da je Peking spreman sklopiti samo “win-win” sporazum, a ostalo ne dolazi u obzir.

I dok su i vrijednosti kineskih dionica pale, najviše u tri godine, državni mediji su smirivali situaciju. No, rečeno je da će kineski tim u petak provesti “završni krug” pregovora. Međutim, kao što ste primijetili, Geng Shuang je odbio reći hoće li zamjenik premijera Liu He pridružiti izaslanstvu.

Global Times, službeno glasilo kineske vlade na engleskom jeziku, navodi kako odluku kineske delegacije da se drži svojih putnih planova i nakon Trumpove prijetnje treba promatrati kao “gestu dobre volje”.

Međutim, South China Morning Post je izvijestio da bi Liu He mogao odgoditi ili možda potpuno otkazati putovanje.

U svakom slučaju, Geng je na konferenciji za novinare rekao da su stajališta Kine “jasna” i da se nadaju da će raditi na dogovoru koji bi “koristio objema stranama”.

“Mnogo puta je američka strana zaprijetila da će povećati carine, ali stavovi Kine su jasni i američka strana ih je svjesna”, rekao je Geng odgovaraju na pitanje da komentira Trumpove objave na Twitteru.

“Nadali smo se da ćemo postići napredak u trgovinskim razgovorima i mi se nadamo da američka strana može raditi zajedno s nama i krenuti u istom smjeru kako bismo mogli postići dogovor koji može imati koristi objema stranama. Svatko u Kini i inozemstvu je vrlo zabrinut za sljedeći krug razgovora, a mi također učimo na relevantnim promjenama. Kinesko izaslanstvo se priprema otići u SAD na pregovore”, rekao je kineski dužnosnik.

Jedan analitičar je rekao za SCMP da su Kinezi upoznati s Trumpovom taktikom, a čini se da to znači da Kina neće otkazati pregovore jer bi to Trumpu omogućilo da za kolaps optuži Peking.

“Ako Kina otkaže putovanje, Trump bi za neuspjeh trgovinskih pregovora okrivio Kinu. Jedan od mogućih odgovora Kine mogao bi biti slanje manjeg izaslanstva u SAD”, kazao je sugovornik kineskog lista.

“Nakon intenzivnih pregovora, Kina je upoznata sa stilom Trumpa i njegove administracije. Trumpova glasna najava nije veliko iznenađenje za Kinu, ali Kina bi trebala biti spremna i za najgori scenarij”, rekao je Lu Said.

No, u Sjedinjenim Državama, kao što smo rekli, burze trpe gubitke, došlo je do velikih promjena u tečaju, a nafta je pala za 1,5%, što znači da se nesigurni trgovinski pregovori oživjeli strahove o globalnom rastu.

Trumpovo upozorenje da planira povećati carine, koje je blokirao nakon što se Trump i predsjednik Xi tijekom večere u Buenos Airesu dogovorili da će nastaviti pregovore, uslijedilo je nakon izvješća da su Kinezi zahtijevali “velike ustupke” od Sjedinjenih Država, što je dovelo do zastoja u razgovorima. Čelnik američke gospodarske komore je upozorio da Kina neće udovoljiti američkom zahtjevu “za ukidanjem subvencija državnim tvrtkama u širokom rasponu sektora”.

Kineski mediji, pak, pišu da su se pregovori odugovlačili na insistiranje američke strane i da se Peking nada da će se postići dogovor do kraja ovog tjedna, na završnom 11. krugu razgovora. Kineska strana je sve opisala kao “trik” i “kampanju pritiska” na  Peking.

“To je ista taktika kao kada SAD prijete podizanjem carina. To je samo dim i paravan za vršenje ekstremnog pritiska na Kinu. To ne treba shvaćati ozbiljno”, navodi se u priopćenju kineskih medija.

Američki ministar financija Steven Mnuchin izjavio je nedavno da su se on i Robert Lighthizer prošlog tjedna uputili u Peking na 10. krug razgovora za koje se očekuje da će američka strana, nakon što budu gotovi, Donaldu Trumpu “preporučiti imaju dogovor ili preporuku da ga ne sklope”.

Trump je u srpnju i kolovozu u srpnju i kolovozu u početku nametnuo 25% na početne 50 milijardi dolara kineske robe, a zatim je u rujnu još 10% na dodatnih 200 milijardi dolara kineskih proizvoda. U međuvremenu su s povratkom otvorenih trgovinskih sukoba između SAD-a i Kine tržištima širom svijeta, a posebno Europljani, izrazili svoju frustraciju zbog Trumpovih prijetnji. Nakon što četveromjesečni niz neprekidnih dobitaka tržišta iznenada pukne, sve će oči biti uperene na Trumpa i što će učiniti ako uđe u totalni trgovinski rat s Kinom.

Povezani članci:
Nametanjem sankcija cijelom svijetu SAD ruše sustav kojeg su gradile desetljećima
SAD su se u nemoći zapetljale u vlastite sankcije i embarga
Rekordni američki trgovinski deficit i slom burzi – Nitko se ne usudi davati prognoze
Usprkos upozorenjima, Trump ne vidi očitiji pad “američkog carstva“

Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
4 godine prije

…ovo trumpovo me podsjeća na ovo….https://www.youtube.com/watch?v=IM_xKbN0CcI

Splitexpress
4 godine prije

Da su i mislili potpisati,sada sigurno ni neće?

Laki Topalović
4 godine prije

Al je uplašio Kineze, eno svi bježe na Zapad…… Ok, ovo nije dobro, ali je providno i jadno. Ako se 2019. opet zaključi u suficitu za Kinu,što onda, a moguće je, vrlo lako, čak i izvjesn

davor
4 godine prije

Klaun obični. To ne treba shvaćati ozbiljno.

octopus
4 godine prije

Udri Donalde, imaju Ameri love!!!

Trubadur
4 godine prije

U posljednih 40 godina Kini je uspjelo, da iz siromaštva izbavi 900 miljuna ljudi i, danas se smatra da je več 400 milijuna srednjeg razreda u Kini…. Znači samo srednji razred je več danas veči, nego ima USrA ukupno stanovnika sa ilegalcima zajedno….. Šta mslite, koje tržište je u budučnosti perspektivnije… Američko ili Kinesko….. A ta budučnost je veoma blizu…

deki
4 godine prije

Ne znam kome bi vece stete nanele ove carine,ali znam sigurno ako se dese da ce to biti pocetak jedne velike svetske ekonomske krize koja se vrlo lako moze pretvoriti negde i u sukob.Zadnje mesece Amerika se pojacano bavi tim raznim carinama i sankcijama i jos sada otvoreno traze novac kako od pojedinih evropskih zemalja tako i zemalja Bliskog istoka tacnije Saudijske Arabije,sto nam govori da su i oni u nekoj novcanoj krizi i da i oni imaju sve manje i manje zaliha,sve manje proizvodnje i sve manje prodaje.Jos procitah kako su Rusi napravili S-350 koji je jos bolji i usavrseniji nego S-300 i cak sasvim blizu sistema S-400,ali punoooo jeftiniji od svih sistema,onda se predpostavlja da ce amerikancima opadati prodaja oruzja a to im je decenijama bila udarna pesnica ekonomije. Za ocekivati je da ce im Kina pomrsiti racune u svakoj privrednoj grani tako sto ce uvek sa svakim… Čitaj više »

Bubakar Sanogo
4 godine prije

Nadam se da je samo blef s ciljem ucvrscivanja pregovaračke pozicije. Ukoliko nije, sigurno ce aktivirati novu svjetsku ekonomsku krizu i koliko god se svi busali u prsa, svi ce imati jako negativne posljedice a Kina, unatoc tome sto projiciraju nezabrinutost, ce najgore proci. Sumnjam da bi Trump tako nesto napravio godinu prije izbora, pogotovo kada su mu gospodarski rezultati perjanica buduće kampanje.

Aspano
4 godine prije

Ne ide onako kako se mislilo,kinezi su tvrd orah a vrijeme polako istice za konkretne poteze koji bi isli u njihovu korist.medjutim,mora se nesto ciniti…

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Trump želi što prije postići sporazum s Kinom obzirom na predsjedničke izbore iduće godine. Novi trgovinski sporazum s Kinom jedan je od njegovih glavnih političkih aduta. Sam je potpisivanje sporazuma najavljivao domaćoj javnosti. Govorio je da će to biti sporazum ”o kojem će se pričati još godinama”. Kinezi su svjesni da će morati napraviti neke ustupke. Uostalom kao i Amerikanci, ali je pitanje tko će više popustiti. Kinezi znaju da će morati popustiti u više stvari nego što bi željeli. Ali nisu mutavi. Znaju da je taj sporazum potreban Trumpu. I da mu se žuri. Pa ne trče. XI nema nikakav pritisak. Za razliku od Trumpa. Kojem oporba stalno diše za vrat. Radi ubrzanja sporazuma, Trump je već odustao od problema oko ekonomske cyber-špijunaže. Videći da su to Kinezi skužili kao znak slabosti, sad opet pojačava pritisak i diže letvicu. Čovjek je biznismen, zna kako se to radi. Ali su… Čitaj više »

eu kolonija
4 godine prije

trump je u međuvremenu postao svjestan da su kinezi kopirali američku tehnologiju I čekaju priliku da američkim tvrtkama koje posluju u kini vide leđa I investitorima. taj suficit na strani kine stvaraju upravo te američke tvrtke I investitori tako da zapravo kada se malo bolje razmisli ovo je problem između amerike I tih tvrtki a ne između amerike I kine. otprilike to je slučaj I sa europskim suficitom u americi a preko kojeg trump vrši pritisak na europu I njemačku.

Ante
4 godine prije

Treba Kineze stisnuti toliko da im se zavri od stiska u glavi. Nema sjedenja na dvije stolice, to je vrijeme prošlo. Ako Kinez nema čvrstu politiku to će Amerika iskoristiti do krajnjih granica. Ovo je dobro sa više aspekata, sada neka Kina nauči tko joj je oduvijek bio neprijatelj.

krezubi glasac
4 godine prije

Klaun Trump i masina za kokice. Pucketa na veliko. Ovaj lik bi treba obuci zeko odjelo i ispred mc Donalda plesati. Dno od ludnice…

uss arizona
4 godine prije

druže donald kad će nosać uss donald j.trump? donald mora bit u odori 0.24 ako misli ko čelićni ili tankobrki

samo tako
4 godine prije

U očekivanju 11-te runde primjetna nervoza narančastog

FATIH
4 godine prije

OVAJ BALKANSKI ZET JE U VEOMA TESKOJ FAZI KLIMAKSA!
1

Wordly wiseman
4 godine prije

Moguće je da su se Kinezi preračunali i povjerovali vlastitoj propagandi da je trumpu hitno potreban bilo kakav dogovor . Zato Kimi opet lansira rakete i stvaraju se incidenti kod pregovora . Za pojedine američke sektore znamo da će biti pogođeni ali ćemo sada vidjeti koliko je kina ovisna o priljevu dolara

RomTailor
4 godine prije

Od kuda autoru zakljucak da su ovi pregovori vazniji za SAD nego za Kinu? Kini je SAD prvo trziste dok je Kina SADu trece s tim sto su Kinezi debelo u plusu u toj prici. Amerika uvoz iz Kine za vecinu proizvoda lako zamjeni Indijom ili drugim zemljama pacificke zone. Kina nema alternativu za izvoz u SAD.

nekoime
4 godine prije

Ako ne prestaneti jesti štapićima u roku od 24 sata, ja ću……

V.P
4 godine prije

Da, oni mogu dizati carine i uvoditi embarga,a kad to uradi Kosovo onda ga svi pozivaju da ih ukine.Stvarno Zemlja ne zasluzuje da se sa covjecanstvom vrti; treba stati a da mi svi odletimo sa nje into the void.Nakon toga nek se zavrti opet i mozda se stvori kakva bolja civilizacija.

Perun
4 godine prije

Zelje su jedno a mogucnosti amerike su sasvim druga stvar

Perun
4 godine prije

Gospodin Trump je kao ,,Slon med porcelanom ”…Kineskim porcelanom …Namjerno mjesam Slovenacki i Hrvatski u recenici (radi drage Melanije )…i naravno radi Lacnog Franca….Trump je naucio Slovenacki jezik radi Slavoja Zizeka i supruge Slovenke ….Nikad boljeg predsjednika amerika nece imati….

Perun
4 godine prije

Svi portali u Evropi pisu da je Angela Merkel najmocnija zena u svijetu, a ja se stim ne slazem ,po meni je to Melanija Trump.Ako neko smatra da ne iznosim istinu neka me demantira clankom .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.