Trumpov “ultimatum” Kini: “Ili sporazum do petka ili totalni trgovinski rat”

Donald Trump - Kina

Kako smo u bloku podnevnih vijesti već naveli, američki predsjednik Donald Trump je jučer poslijepodne po lokalnom vremenu u Washingtonu dao prilično čudnu izjavu, kojom je gotovo minirao predstojeće trgovinske pregovore s Kinom. S obzirom na to da je vijest objavljena na Twitteru, još uvijek treba vidjeti hoće li 10. svibnja učiniti što je rekao ili je to bio blef kako bi uplašio Peking uoči nove runde trgovinskih pregovora, koji su puno važniji za američko stanovništvo i gospodarstvo nego kinesko.

Naime, američki predsjednik je napisao kako će od 10. svibnja carine na 200 milijardi vrijedan kineski izvoz u SAD s 10% povećati na 25%, te da će nametnuti carine i na ostatak kineske robe vrijedne 325 milijardi dolara, koja se za sada u SAD izvozi bez carinskih naknada.

Toliko o mjesecima i mjesecima neprestanih curenja informacija, glasnih naslova, objava na Twitteru i medijskih izvješća da američko-kineski trgovinski razgovori “idu sjajno”, te da se “vode usred oceana optimizma”.

Neposredno nakon podneva u nedjelju, predsjednik Trump objavio je da će 10% carina koje se već plaćaju ne 200 milijardi dolara vrijednu robu iz Kine u petak porasti na 25%, ta “kako pregovori s Kinom teku presporo”, što je suprotno onome što su mjesecima tvrdili on i njegov glavni ekonomist Larry Kudlow.

Kako bi naglasio svoju objavu, Trump je također zaprijetio da će uskoro nametnuti 25% carina na ostatak od 325 milijardi dolara vrijedne kineske robe, što znači da bi ukupan izvoz Kine u SAD bio podložan carinskim naknadama.

“10 mjeseci Kina plaćala carine Sjedinjenim Državama od 25% za 50 milijardi dolara vrijednu visoku tehnologiju, te 10% za 200 milijardi dolara druge robe. Ove carine su djelomično uzrok za naše velike ekonomske rezultate. 10% će u petak ići na 25%. Još 325 milijardi dolara dodatne robe koju nam šalje Kina ostaje bez carina, ali će uskoro biti po stopi od 25%. Carine plaćene Sjedinjenim Državama se imale su mali utjecaj na trošak proizvoda, uglavnom na teret Kine. Pregovori o sklapanju trgovinskog sporazuma s Kinom se nastavljaju, ali suviše sporo, jer pokušavaju revidirati uvjete. Ne!”, napisao je na Twitteru američki predsjednik.

Ovdje odmah moramo upozoriti na važan detalj. Spomenute carine u američki savezni proračun ne uplaćuje Kina, nego dobavljači u Sjedinjenim Državama i na kraju cijenu plaćaju američki kupci. Prema podacima Svjetske trgovinske organizacije je od uvođenja carina zaključno s 31. prosincom 2018. Kineski izvoz u SAD i dalje rastao, američki trgovinski deficit također, a američki izvoz u Kinu je pao. Trgovinski deficit s ostatkom svijeta je 2018. godine eksplodirao i dosegao je povijesni rekord od 891 milijardu dolara. Prošle godine je trgovinski deficit premašio onaj kojeg je Trump obećao smanjiti što je više moguće, koji je 2017. iznosio 795 milijardi dolara.

Podsjetimo da su carine na brojne kineske proizvode bile 10%, a onda su ove godine već podignute na 25%, ali je Trump odgodio provedbu ove mjere nakon što su Kina i SAD pristale na trgovinske razgovore. Sada je, nakon Trumpove objave na Twitteru, potvrđeno da su trgovinski pregovori ušli u slijepu ulicu i da će, kako bi se prekinuo zastoj, biti potreba eskalacija. Tako barem misli američki predsjednik.

U petak je američki potpredsjednik Mike Pence za CNBC izjavio da se Trump i dalje nada da bi mogao sklopiti sporazum s Kinom, što bi rekao u isto vrijeme kada je tražio smanjenje kamatne stope od strane Federalnih rezervi.

Zanimljivo je da je Bijela kuća u srijedu, očito se nadajući da će najučinkovitije kompanije kupiti sve dionice, kazala da je posljednji krug razgovora približio Peking i Washington sporazumu, a Trump je čak dodao kako je spreman odustati od nekih zahtjeva.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders je rekla: “Razgovori su i dalje usmjereni na značajan napredak u važnim strukturnim pitanjima i ponovnom uravnoteženju trgovinskih odnosa s Kinom”.

Trump objavom na Twitteru urušio burze

Kako prenosi portal Zero Hedge, sigurno je samo da će S&P doživjeti najveći pad ove godine, dan nakon što ostvario novi negativni rekord.

Za one koji tek sada hvataju korak s aktualnim zbivanjima, razlog potresa na burzi je objava Trumpa na Twitteru u nedjelju poslije podne su trgovinski pregovori, koji bi prema Bijeloj kući i Larryu Kudlowu trebali biti zaključeni do sljedećeg tjedna, efektivno mrtvi, jer će trenutne carine u petak a 10% porasti na 25%, dok će dodatna roba u iznosu od 325 milijardi također biti ocarinjena.

Neki su u Trumpovoj objavi vidjeli osvetu za lansiranje balističkih projektila u petak u Sjevernoj Koreji, prvi put od 2017. godine, što se sigurno ne bi dogodio bez blagoslova Pekinga.

Drugi su bili jasniji, kao Charlie McElligott, koji je kasno u nedjelju napisao “kako je ovo ili epski čin ili igranje pokera Trumpa za dobivanje  ponude i konačno pobjede”.

Što god bilo, američke burze su reagirale izrazito negativno, budući da su se indeksi urušili, a Emini je u nedjelju navečer pao za 55 bodova, što je dovelo do trećeg najvećeg potonuća ove godine.

No, Nasdaq je za sada najgori, jer je Dow pao za 500 bodova. U međuvremenu su u odnosu na dolar oslabile i valute. Juan je oslabio za 1,3%, što je najveći pad od siječnja 2016. McElligott tvrdi kako “tržišta predviđaju da će Kina, ako se odluči osvetiti, namjerno dopustiti juanu da znatno oslabi”, koji je bio stabilan nakon prethodnog percipiranja “dobre volje” od strane Pekinga i kontrole tečaja unutar uskog raspona u posljednja tri mjeseca, kako bi se u miru vodili trgovinski pregovori. Kako se čitatelji ne bi zbunili pad juana ne pogoduje američkoj ekonomiji, već kineskoj, a trump je često optuživao Peking da manipulira valutom i da umjetno slabi juan kako bi kineska ekonomija na globalnoj razini bila konkurentnija.

U pokušaju da spriječi nedjeljne gubitke, Goldman Sachs je objavio kako je glavni politički ekonomist banke, Alec Phillips, komentirajući Trumpovu najavu da će carine na kinesku robu porasti s 10% na 25%, istaknuo kako to “smanjuje izglede za uspješno okončanje američko-kineskih trgovinskih pregovora i povećava izglede za daljnju eskalaciju trgovinskog rata. Međutim, Alec Phillips smatra kako je vjerojatnije da će se povećanje carina izbjeći i vjeruje u oporavak tržišta u petak.

Zero Hedge piše da je možda došlo vrijeme da se Goldman preimenuje u Gartmana Sachs, jer se digitalna tinta još nije osušila, a The Wall Street Journal je izvijestio kako Kina razmatra prekid trgovinskih pregovora sa Sjedinjenim Državama, prije svega zbog Trumpovih iznenadnih i neobjašnjivih prijetnji.

“Trumpove objave na Twitteru, kojima prijeti novim carinama, iznenadile su kineske dužnosnike i sada se odlučuje hoće li zamjenik premijera Liu He ići u Washington kako je planirano. Otkazivanje pregovora bi bilo u skladu s kineskom strategijom da Peking ne pregovaraju pod prijetnjom”, naveo je The Wall Street Journal.

I dok je WSJ bio pomalo oprezan u svom izvještavanju, novinar Edwards Lawrence je bio uvjeren da je riječ o igri.

“Kineski zamjenik premijera Liu He je otkazao svoj put u Washington ovog tjedna na trgovinske pregovore, nakon što je predsjednik Donald Trump zaprijetio s više carina, jer su se razgovori odvijali presporo”, napisao je Edwards Lawrence.

Na trenutak je zaista izgledalo da će se pregovori o trgovini između Sjedinjenih Država i Kine uskoro urušiti, osobito s “blagoslovom” Goldman Sachsa. U međuvremenu, vraćajući se na McElligottovu bilješku, ovaj “neočekivani” negativni razvoj nije mogao doći u gore vrijeme za investitore, koji su uspjeli izbjegli sve padove više od 4 mjeseca. Odjednom su došla teška vremena za S&P 500, Russell 2000 i Nasdaq.

Kineska reakcija na Trumpov blef ili “epski iskorak”

Nakon svega se službeno oglasio i Peking, koji je demantirao američke medije i razne glasne izjave o tome što hoće ili neće odlučiti Xi Jinping.

“Kineski tim se priprema otići u Sjedinjene Države na novi krug ekonomskih i trgovinskih konzultacija na visokoj razini”, izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang na današnjoj redovitoj tiskovnoj konferenciji.

Geng je odgovorio nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da će ovaj tjedan povisiti carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara.

“Kina se nada da će se u trgovinskim pregovorima postići pozitivan napredak, te da će se dvije zemlje susresti na pola puta kako korist imale obje zemlje, ali i međunarodna zajednica”, istaknuo je Geng.

“Nadamo se da će Kina i SAD postići obostrano koristan sporazum temeljen na uzajamnom poštovanju”, dodao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, što znači da je Peking spreman sklopiti samo “win-win” sporazum, a ostalo ne dolazi u obzir.

I dok su i vrijednosti kineskih dionica pale, najviše u tri godine, državni mediji su smirivali situaciju. No, rečeno je da će kineski tim u petak provesti “završni krug” pregovora. Međutim, kao što ste primijetili, Geng Shuang je odbio reći hoće li zamjenik premijera Liu He pridružiti izaslanstvu.

Global Times, službeno glasilo kineske vlade na engleskom jeziku, navodi kako odluku kineske delegacije da se drži svojih putnih planova i nakon Trumpove prijetnje treba promatrati kao “gestu dobre volje”.

Međutim, South China Morning Post je izvijestio da bi Liu He mogao odgoditi ili možda potpuno otkazati putovanje.

U svakom slučaju, Geng je na konferenciji za novinare rekao da su stajališta Kine “jasna” i da se nadaju da će raditi na dogovoru koji bi “koristio objema stranama”.

“Mnogo puta je američka strana zaprijetila da će povećati carine, ali stavovi Kine su jasni i američka strana ih je svjesna”, rekao je Geng odgovaraju na pitanje da komentira Trumpove objave na Twitteru.

“Nadali smo se da ćemo postići napredak u trgovinskim razgovorima i mi se nadamo da američka strana može raditi zajedno s nama i krenuti u istom smjeru kako bismo mogli postići dogovor koji može imati koristi objema stranama. Svatko u Kini i inozemstvu je vrlo zabrinut za sljedeći krug razgovora, a mi također učimo na relevantnim promjenama. Kinesko izaslanstvo se priprema otići u SAD na pregovore”, rekao je kineski dužnosnik.

Jedan analitičar je rekao za SCMP da su Kinezi upoznati s Trumpovom taktikom, a čini se da to znači da Kina neće otkazati pregovore jer bi to Trumpu omogućilo da za kolaps optuži Peking.

“Ako Kina otkaže putovanje, Trump bi za neuspjeh trgovinskih pregovora okrivio Kinu. Jedan od mogućih odgovora Kine mogao bi biti slanje manjeg izaslanstva u SAD”, kazao je sugovornik kineskog lista.

“Nakon intenzivnih pregovora, Kina je upoznata sa stilom Trumpa i njegove administracije. Trumpova glasna najava nije veliko iznenađenje za Kinu, ali Kina bi trebala biti spremna i za najgori scenarij”, rekao je Lu Said.

No, u Sjedinjenim Državama, kao što smo rekli, burze trpe gubitke, došlo je do velikih promjena u tečaju, a nafta je pala za 1,5%, što znači da se nesigurni trgovinski pregovori oživjeli strahove o globalnom rastu.

Trumpovo upozorenje da planira povećati carine, koje je blokirao nakon što se Trump i predsjednik Xi tijekom večere u Buenos Airesu dogovorili da će nastaviti pregovore, uslijedilo je nakon izvješća da su Kinezi zahtijevali “velike ustupke” od Sjedinjenih Država, što je dovelo do zastoja u razgovorima. Čelnik američke gospodarske komore je upozorio da Kina neće udovoljiti američkom zahtjevu “za ukidanjem subvencija državnim tvrtkama u širokom rasponu sektora”.

Kineski mediji, pak, pišu da su se pregovori odugovlačili na insistiranje američke strane i da se Peking nada da će se postići dogovor do kraja ovog tjedna, na završnom 11. krugu razgovora. Kineska strana je sve opisala kao “trik” i “kampanju pritiska” na  Peking.

“To je ista taktika kao kada SAD prijete podizanjem carina. To je samo dim i paravan za vršenje ekstremnog pritiska na Kinu. To ne treba shvaćati ozbiljno”, navodi se u priopćenju kineskih medija.

Američki ministar financija Steven Mnuchin izjavio je nedavno da su se on i Robert Lighthizer prošlog tjedna uputili u Peking na 10. krug razgovora za koje se očekuje da će američka strana, nakon što budu gotovi, Donaldu Trumpu “preporučiti imaju dogovor ili preporuku da ga ne sklope”.

Trump je u srpnju i kolovozu u srpnju i kolovozu u početku nametnuo 25% na početne 50 milijardi dolara kineske robe, a zatim je u rujnu još 10% na dodatnih 200 milijardi dolara kineskih proizvoda. U međuvremenu su s povratkom otvorenih trgovinskih sukoba između SAD-a i Kine tržištima širom svijeta, a posebno Europljani, izrazili svoju frustraciju zbog Trumpovih prijetnji. Nakon što četveromjesečni niz neprekidnih dobitaka tržišta iznenada pukne, sve će oči biti uperene na Trumpa i što će učiniti ako uđe u totalni trgovinski rat s Kinom.

Povezani članci:
Nametanjem sankcija cijelom svijetu SAD ruše sustav kojeg su gradile desetljećima
SAD su se u nemoći zapetljale u vlastite sankcije i embarga
Rekordni američki trgovinski deficit i slom burzi – Nitko se ne usudi davati prognoze
Usprkos upozorenjima, Trump ne vidi očitiji pad “američkog carstva“

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Trubadur
Gost
Trubadur

U posljednih 40 godina Kini je uspjelo, da iz siromaštva izbavi 900 miljuna ljudi i, danas se smatra da je več 400 milijuna srednjeg razreda u Kini…. Znači samo srednji razred je več danas veči, nego ima USrA ukupno stanovnika sa ilegalcima zajedno….. Šta mslite, koje tržište je u budučnosti perspektivnije… Američko ili Kinesko….. A ta budučnost je veoma blizu…

Busola
Gost
Busola

Dovoljno je pogledati novi SUV Geely FY11 koji pravi Kina u suradnji sa Volvom… Podvozje i tehnika Volva i njihovih inženjera…

KAda sam vidio cijenu cca do 20.000 eura pao sam na dupe. Za taj auto na Zapadu morate najmanje 3-4 puta više izdvojiti novaca…

Oni već sada sa obzirom na cijene imaju bolji standard od većine ljudi na Zapadu… Znate li npr. da u Bjelorusiji možete kupiti najnoviji golf Trendline 1.4 motor standardna oprema za 13.000 eura…

Mucke
Gost
Mucke

Linicu i Sukeru vec cure sline na tu cifru,koliko bi se samo poreza tu moglo uvalit pa da kosta kao i kod nas oko 25000 ojra.

Dragan
Gost
Dragan

Cuo sam za slucajeve kupovine vozila koja su radjena za specificna trzista. Navoji filtera su u suprotnom smijeru i/ili drugacijih dimenzija, milimetarske razlike u zljebovima, drugacije pozicije sarafa, drugaciji promjeri crijeva…

deki
Gost
deki

Ne znam kome bi vece stete nanele ove carine,ali znam sigurno ako se dese da ce to biti pocetak jedne velike svetske ekonomske krize koja se vrlo lako moze pretvoriti negde i u sukob.Zadnje mesece Amerika se pojacano bavi tim raznim carinama i sankcijama i jos sada otvoreno traze novac kako od pojedinih evropskih zemalja tako i zemalja Bliskog istoka tacnije Saudijske Arabije,sto nam govori da su i oni u nekoj novcanoj krizi i da i oni imaju sve manje i manje zaliha,sve manje proizvodnje i sve manje prodaje.Jos procitah kako su Rusi napravili S-350 koji je jos bolji i… Pročitaj više »

Splitexpress
Gost
Splitexpress

Da su i mislili potpisati,sada sigurno ni neće?

AAA
Gost
AAA

ovoj je bolje od najboljeg krimića

interesira me što su spremili
kao sankcije prema kini
a da i sami ne nastradaju
jer su dosta isprepleteni
sa gomilom ugovora
i poslova

Malomorgen
Gost
Malomorgen

Po moje….blef..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Al je uplašio Kineze, eno svi bježe na Zapad…… Ok, ovo nije dobro, ali je providno i jadno. Ako se 2019. opet zaključi u suficitu za Kinu,što onda, a moguće je, vrlo lako, čak i izvjesn

davor
Gost
davor

Klaun obični. To ne treba shvaćati ozbiljno.

shumadinac
Gost
shumadinac

Berza ide gore-dole kao jo-jo, neko tu izvlači silnu lovu (neko sa informacijom), konfrontacija sa Kinom napreduje (i vojna, ne samo ekonomska)… Meni to više liči na plan nego na glupiranje jer sve vodi ka predviđenom cilju. Obzirom na taktiku sve je manje čudno što je Tramp izabran za ovaj posao.

Busola
Gost
Busola

Burza je obična unaprijeđena kladionica gdje jaki igrači izvlače lovu , mali ljudi dime… Više praktički ne postoje regulatorne agencije i nadzor tog glomaznog aparata kao i kod kladionica. Ljudi navučeni (gore od droge…) i dalje upumpavaju novac (nadajući se izvlačenju iz duga…) kao kod kladionica , a koeficijenti padaju (tj. doslovno kradu burze i kladionice novac ljudima…) Npr. ako imate sa jedne strane koeficijent 2 a sa druge 1.75 to znači da Vam se krade najmanje u startu 10% uplate. Morate preuzimati veći rizik , a tada je šansa za zaradom daleko, daleko manja… Igra laži i izvlačenje novaca… Pročitaj više »

mladen3x
Gost
mladen3x

Kad taj klaun povuče ove svoje izjave,netko bude na burzi zaradio ogromne pare a prosječan Amerikanac bude i dalje bio samo prosječan….

octopus
Gost
octopus

Udri Donalde, imaju Ameri love!!!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Trump želi što prije postići sporazum s Kinom obzirom na predsjedničke izbore iduće godine. Novi trgovinski sporazum s Kinom jedan je od njegovih glavnih političkih aduta. Sam je potpisivanje sporazuma najavljivao domaćoj javnosti. Govorio je da će to biti sporazum ”o kojem će se pričati još godinama”. Kinezi su svjesni da će morati napraviti neke ustupke. Uostalom kao i Amerikanci, ali je pitanje tko će više popustiti. Kinezi znaju da će morati popustiti u više stvari nego što bi željeli. Ali nisu mutavi. Znaju da je taj sporazum potreban Trumpu. I da mu se žuri. Pa ne trče. XI nema… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija

trump je u međuvremenu postao svjestan da su kinezi kopirali američku tehnologiju I čekaju priliku da američkim tvrtkama koje posluju u kini vide leđa I investitorima. taj suficit na strani kine stvaraju upravo te američke tvrtke I investitori tako da zapravo kada se malo bolje razmisli ovo je problem između amerike I tih tvrtki a ne između amerike I kine. otprilike to je slučaj I sa europskim suficitom u americi a preko kojeg trump vrši pritisak na europu I njemačku.

Aspano
Gost
Aspano

Ne ide onako kako se mislilo,kinezi su tvrd orah a vrijeme polako istice za konkretne poteze koji bi isli u njihovu korist.medjutim,mora se nesto ciniti…

igi
Gost
igi

…ovo trumpovo me podsjeća na ovo….https://www.youtube.com/watch?v=IM_xKbN0CcI

Ante
Gost
Ante

Treba Kineze stisnuti toliko da im se zavri od stiska u glavi. Nema sjedenja na dvije stolice, to je vrijeme prošlo. Ako Kinez nema čvrstu politiku to će Amerika iskoristiti do krajnjih granica. Ovo je dobro sa više aspekata, sada neka Kina nauči tko joj je oduvijek bio neprijatelj.

samo tako
Gost
samo tako

U očekivanju 11-te runde primjetna nervoza narančastog

FATIH
Gost
FATIH

OVAJ BALKANSKI ZET JE U VEOMA TESKOJ FAZI KLIMAKSA!
1

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac

Klaun Trump i masina za kokice. Pucketa na veliko. Ovaj lik bi treba obuci zeko odjelo i ispred mc Donalda plesati. Dno od ludnice…

uss arizona
Gost
uss arizona

druže donald kad će nosać uss donald j.trump? donald mora bit u odori 0.24 ako misli ko čelićni ili tankobrki

Wordly wiseman
Gost
Wordly wiseman

Moguće je da su se Kinezi preračunali i povjerovali vlastitoj propagandi da je trumpu hitno potreban bilo kakav dogovor . Zato Kimi opet lansira rakete i stvaraju se incidenti kod pregovora . Za pojedine američke sektore znamo da će biti pogođeni ali ćemo sada vidjeti koliko je kina ovisna o priljevu dolara

nekoime
Gost
nekoime

Ako ne prestaneti jesti štapićima u roku od 24 sata, ja ću……

V.P
Gost
V.P

Da, oni mogu dizati carine i uvoditi embarga,a kad to uradi Kosovo onda ga svi pozivaju da ih ukine.Stvarno Zemlja ne zasluzuje da se sa covjecanstvom vrti; treba stati a da mi svi odletimo sa nje into the void.Nakon toga nek se zavrti opet i mozda se stvori kakva bolja civilizacija.

Perun
Gost
Perun

Zelje su jedno a mogucnosti amerike su sasvim druga stvar

Perun
Gost
Perun

Gospodin Trump je kao ,,Slon med porcelanom ”…Kineskim porcelanom …Namjerno mjesam Slovenacki i Hrvatski u recenici (radi drage Melanije )…i naravno radi Lacnog Franca….Trump je naucio Slovenacki jezik radi Slavoja Zizeka i supruge Slovenke ….Nikad boljeg predsjednika amerika nece imati….

Perun
Gost
Perun

Svi portali u Evropi pisu da je Angela Merkel najmocnija zena u svijetu, a ja se stim ne slazem ,po meni je to Melanija Trump.Ako neko smatra da ne iznosim istinu neka me demantira clankom .

RomTailor
Gost
RomTailor

Od kuda autoru zakljucak da su ovi pregovori vazniji za SAD nego za Kinu? Kini je SAD prvo trziste dok je Kina SADu trece s tim sto su Kinezi debelo u plusu u toj prici. Amerika uvoz iz Kine za vecinu proizvoda lako zamjeni Indijom ili drugim zemljama pacificke zone. Kina nema alternativu za izvoz u SAD.

tuf
Gost
tuf

Kini nije SAD najveće tržište. Čak im i domaće tržište postaje bitnije od SAD-a, no podaci o izvozu za 2018-u kažu:
“Applying a continental lens, about half (47.8%) of Chinese exports by value were delivered to fellow Asian countries while 22.4% were sold to North American importers. China shipped another 19.1% worth to clients in Europe.

Lesser percentages of China’s total exported goods arrived in Africa (4.21%), Latin America (4.17%) excluding Mexico but including the Caribbean, Oceania (2.3%) led by Australia and New Zealand.”

RomTailor
Gost
RomTailor

ruf, pišeš gluposti:
https://www.google.com/search?q=china+biggest+export+country&rlz=1C1GNAM_enHR817HR818&oq=chinese+biggest+exports&aqs=chrome.2.69i57j0l5.16795j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Also shown is each import country’s percentage of total Chinese exports.
United States: US$479.7 billion (19.2% of total Chinese exports)
Hong Kong: $303 billion (12.1%)
Japan: $147.2 billion (5.9%)
South Korea: $109 billion (4.4%)
Vietnam: $84 billion (3.4%)
Germany: $77.9 billion (3.1%)
India: $76.9 billion (3.1%)

ray
Gost
ray

Hehe,a sta mislis,zasto ameri ne prenesu proizvodnju u Indiju? Zato sto je Indija siromasnija,nema infrastukturu,te nema trziste kao Kina,kvalifikovanu radnu snagu,tu su i troskovi prenosa…da ne pominjem sto ce kompanije koje izadju iz Kine vecno da izgube trziste od 1.5 milijarde ljudi…

RomTailor
Gost
RomTailor

nitko ne govori o prenosu proizvodnje nego o kupovanju od konkurencije. osobno radim i sa kinezima i sa indicima godinama tako da molim ne pričaj ni o kvalifikacijama jednih i drugih

Bubakar Sanogo
Gost
Bubakar Sanogo

Nadam se da je samo blef s ciljem ucvrscivanja pregovaračke pozicije. Ukoliko nije, sigurno ce aktivirati novu svjetsku ekonomsku krizu i koliko god se svi busali u prsa, svi ce imati jako negativne posljedice a Kina, unatoc tome sto projiciraju nezabrinutost, ce najgore proci. Sumnjam da bi Trump tako nesto napravio godinu prije izbora, pogotovo kada su mu gospodarski rezultati perjanica buduće kampanje.

Seke
Gost
Seke

g. Bubakar, veoma oštroumno zaključujete i ispravno predviđate. No, čini se da predsednik Trump nije racionalan čovek uopšte. Te ekonomske mere će se prvenstveno da obiju o glavu americi, dok će kontrolisane i centralizovane ekonomije poput Rusije i Kine mnogo lakše da pregrme krizu. Gospodarski rezultati mu neće pomoći oko izbora, to je bezizgledan neuspeh, ali ako skupi dovoljno podrške i novca od znate koga, pobediće opet.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Prekrasno, briljantno, graciozno… bravo Seko sa nogu…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik