SAD su se u nemoći zapetljale u vlastite sankcije i embarga

Dolar sankcije sad
69 komentara

Iako smo ranije o tome pisali, ali kao dio šire analize o američkoj strategiji za Latinsku Ameriku, jedna vijest zaslužuje poseban osvrt.

Naime, Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnosti John Bolton iz Washingtona i državni tajnik Mike Pompeo na turneji po Latinskoj Americi su najavili su uvođenje novih sankcija protiv tri zemlje odjednom – Nikaragve, Kube i Venezuele. Ništa čudno, rekao bi netko, SAD ionako uvode toliko sankcija da ih je teško pratiti. Međutim, ove zaslužuju posebnu pozornost zato što odaju šizofrenu politiku i nemoć američke administracije.

Protiv vlade Nikaragve se uvode sankcije jer su vlasti “korumpirane”. Koji je točno grijeh političkog vrha zemlje, nitko ne spominje. Sankcije su nametnute i protiv nikaragvanske banke “Bancorp”, jer ona “pomaže korumpiranim dužnosnicima”.

Protiv Venezuele se proširuju sankcije jer je tamo “pogažena demokracija” i “režim izgladnjuje i tlači vlastiti narod”. Sankcije protiv Kube su uvode bez razloga, jednostavno zato što američki političari ne mogu smisliti ovu zemlju.

Ali pogledajmo posljedice ovih kazni. Sada će nikaragvanske banke sve manje provoditi svoje transakcije u američkim dolarima. Što rade Bolton i Pompeo? Žele osigurati da što manje zemalja u svijetu koristi dolare?! Zar nisu Saddam Hussein i pukovnik Gaddafi ubijeni zato što su najavili odustajanje od petrodolara i Irak je planirao prodavati naftu za eure, a libijski vođa, još gore po SAD, za afričke zlatne dinare, i to na razini cijelog kontinenta.

Slične sankcije su nametnute i Središnjoj banci Venezuele. Caracas će sada prodavati naftu za rublje i juane. Istovremeno se američka elita svom silom bori da zaustavi proces dedolarizacije, a vuče ovakve poteze. Ima li tu imalo logike?

Sankcije SAD-a

U okviru sankcija nametnutih Kubi će na otok biti zabranjeno letjeti Amerikancima koji tamo nemaju rodbine. Zašto Washington nameće sankcije vlastitim građanima, nije jasno. Uostalom, Kubancima neće biti zabranjeno putovati u Sjedinjene Države, ali obrnuto da. Sada, na primjer, mnogi Amerikanci koji nisu porijeklom s otoka neće moći dobiti jeftinu i kvalitetnu medicinsku skrb, čime su se masovno koristili proteklih godina.

“Pobijedite svoje, tako da vas se drugi boje”, izgleda nova strategija Washingtona. Posljednjih nekoliko godina je Bijela kuća pobijedila samo svoje građane i saveznike. Saudijce, Europljane i vlastite građane koji su za vrijeme blokade saveznih institucija ili radili bez plaće ili su bili na prisilnom besplatnom godišnjem odmoru.

Rusija i Njemačka su ogledni primjer. Neprijatelj s istoka pod sankcijama puni devizne rezerve zlatom i drugim valutama i rješava se dolara, BDP je 2018. zabilježio rast od 2,3%, a najcrnje prognoze Zapada za 2019. govore o ruskom rastu od 1,3%. Njemačka Bundesbanka i ministarstvo financija su ranije ovog mjeseca revidirali ionako loše prognoze gospodarskog rasta za 2019. i prethodna predviđanja od 0,8% oborili na 0,5%. Nešto u ovoj računici nije u redu. Za Nijemce i Europu općenito.

Uz sve to, Mike Pompeo je o korupciji u tri “odmetničke države”, posebno u Venezueli, govorio dok je stajao pokraj predsjednika Kolumbije, Ivana Duquea. Podsjetimo da Ivan Duque pripada političkom klanu Alvara Uribea, jednog od najkorumpiranijih čelnika u povijesti Latinske Amerike, miljenika Washingtona i zapovjednika iz sjene paravojnih desničarskih snaga koje su ratovale protiv ljevičarske gerile, uz veliku podršku narko-kartela koji su 2017. zabilježili rekordnu proizvodnju kokaina koji je preplavio američke ulice, domove i urede. Optužbe Pompea protiv vlade u Caracasu u društvu Ivana Duquea su doslovno smiješne.

Američki državni tajnik je posjetio i Čile, ali umjesto da govori o suradnji dviju zemalja, razvoju zajedničkih trgovinskih, investicijskih i gospodarskih projekata, on počinje govoriti kao treba razmotriti kako srušiti predsjednika druge latinoameričke zemlje. Nicolasa Madura, naravno.

Maduro i Chavez iza

Zar je to moguće i ima li ikakve logike? Uzmimo da sutra Sergej Lavrov stigne u Meksiko i krene raspravljati o tome kako pedeset milijuna ljudi u Sjedinjenim Državama živi u siromaštvu i da se mora razmotriti kako srušiti kriminalni režim Donalda Trumpa. Bi li i to bila uobičajena diplomatska praksa?

Ali Pompeo udara i jake. U svom posljednjem govoru je rekao “kako Kina ilegalno daje novac Venezueli, čime potkopava njezino gospodarstvo”. Samo malo, Kina ilegalno daje novac Venezueli?!

Odakle je Trump doveo Pompea na mjesto državnog tajnika, samo Bog zna? Odnosno, zna se da je vodio CIA-u, ali da tamo rade tako ograničeni ljudi, to već spada u sferu znanstvene fantastike. Kina i Venezuela su dogovorili strateško partnerstvo još 2007. godine, kada su stvorili su Zajednički investicijski fond u kojeg su uložio 6 milijardi dolara, a osnovan je za razvoj bilateralne gospodarske suradnje. 2009. Chavez odlazi u Kinu i kupuje 4 tankera, a kineske nafte kompanije s venecuelanskom PDVSA sklapaju ugovor o razvoju 12 bušotina u pojasu Orinoco i za izgradnju rafinerije za preradu teške nafte. Kina se tada obvezala da će uložiti 16 milijardi dolara u proizvodnju nafte u slivu rijeke Orinoco u 3 godine, a Zajednički investicijski fond je udvostručen na 12 milijardi dolara. Godinu poslije Chavez dobiva kredit od 20 milijardi dolara za razdoblje od 10 godina, od čega je pola iznosima bilo u juanima, tako da Kina i Venezuela pokušavaju smanjiti ovisnost o dolaru sustava. Možemo se zaustaviti ovdje, jer je spisak zajedničkih poslova Pekinga i Caracasa predugačak i službeno je Kina dala oko 70 milijardi dolara povoljnih zajmova, ne nužno u američkoj valuti, koji se mogu vraćati naftom ili restrukturirati u slučaju loše gospodarske situacije, što je trenutno slučaj.

I Mike Pompeo tvrdi “kako je Kina kriva što ilegalno daje novac kriminalnom režimu u Venezueli, čine potkopava gospodarstvo latinoameričke zemlje”. I to u isto vrijeme kada su SAD zamrzle više od 30 milijardi dolara venecuelanskog novca “kako bi zemlju spasile od siromaštva”.

Za Mike Pompea je Orwell jadni amater, a Joseph Goebbels vrišti od zavisti u paklu.

Budimo iskreni. Da nije bilo Rusa s Kinezima, američka ratna mašinerija bi se davno pokrenula. Dok je Madurov režim kriminalno distribuirao pakete hrane, Washington bi demokratski ubio dva milijuna Venecuelanaca humanitarnim bombardiranjem. Za njihovo vlastito dobro, naravno.

Ali su tu “prokleti” Rusi i Kinezi koji im to ne dopuštaju i zato Pompeo dno putuje u Latinsku Ameriku i okuplja oko sebe psihopate poput Bolsonara ili političke i ekonomske analfabete i lažljivce kao što su Mauricio Macri ili Lenin Moreno. Kao što smo rekli, Duque je priča za sebe i ne treba ga podcjenjivati. Tko bi ikada rekao da će biti šteta što je Juan Manuel Santos izgubio kolumbijsko predsjedništvo? Barem u usporedbi s Uribeovim pobočnicima, Santos je, kako mu i prezime kaže, “svetac”. Sve u svemu, skupio se šareni tim kojeg vode Pompeo, Bolton i Elliott Abrams. Pravi “pirati s Kariba”.

Govoreći ozbiljno, sve ove improvizirane i ad hoc nasilne akcije su zapravo posljedica nemoći. Ne tako davno, Washingtonu nisu trebali ritualni plesovi s ratnim bubnjevima za bombardiranje Iraka, Libije ili bilo koje druge zemlje za koju odrede da je treba uništiti. Jednostavno bi poslali bombardere, ratnu flotu i lansirali višak Tomahawka, i stvar bi bila riješena. Danas više nije tako.

PDVSASankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miki maus
5 godine prije

Kad pogledas danasnju garnituru koja vodi US, Trump, Pence, Pompino…, dolazis do zakljucka da je Milan CZ u pravu, da netko hoce razoriti US ili bar staviti to Carstvo Zla svede na podnosljive okvire, ako je to upce moguce. Jer, ovakve idiote nije lako naci, netko se dobro potrudio!

Dub Miroslav
5 godine prije

Sva velika carstva su uništila sama sebe. I rusi su krivi, to se zna!

ARBUN
5 godine prije

Panama je teritorij Kolumbije koji su ameri silom oteli i izgradili Panamski kanal pomocu kojega 120 god. kontroliraju protok roba.Kina u Nikaragvi gradi kanal veceg kapaciteta i protocnosti i koji ce biti pod kontrolom kineza.Ameri ce imati kineske trupe u predgradju.Sankcije Nikaragvi su vazne koliko i terorizam u Tanzaniji.Psi laju a Kinezi rade.

tronald thump
5 godine prije

dajem marku za euro

tronald thump
5 godine prije

srečom ameri mogu u kominternu s kinezima

preseren3
5 godine prije

Bomba….

Emiliano Zapata
5 godine prije

Pokusajte nabrojiti jednu zemlju koja nije njihova kolonija a da do sada nisu dobili sankcije!?? Placam pice!

elrfvoewivewrfvewrfvewrvew
5 godine prije

Hahahaha, pirati sa kariba, Babiću sve si bolji.

Lucija
5 godine prije

Kod autora g. Babića mi se sviđa što zna biti duboko analitičan, a neki put – tuf, u glavu….kao sad.
Btw, uništavanje SAD traje desetljećima…ovo sad je finale…

Red Dog
5 godine prije

Kad udaras sankcije svima izoliras sebe, stavljas sebe u blokadu.
Elementarna logika.
Ne postoji drugo objasnjenje osim psihicke bolesti.

Amater
5 godine prije

Analiza je odlična , a kraj članka govori sve ….Jučer su to mogli rješavati kako su hrjeli ,ali ” danas više nije tako ” izvode razne performanse ,cvile ,lažu, spletkare i sve se više zapetljavaju ….bojim se da im doleze crni dani ,kada ce sami morati progurati vlastiti ego i pobrati sve što su posijali …

Moreno
5 godine prije

Svaka zemlja koja krši američke zakone triba bit sankcionirana, nema tu cici mici 🙂

tuf
5 godine prije

Po toj tvojoj teoriji, americke administracije prije Trumpove su bile pametne, a pocetne pozicije na koje se nakon Trumpa trebaju vratiti su… sto tocno? Bombardiranje 7 zemalja za vrijeme mandata? Agent orange? Stvaranje novih terorističkih skupina?
Sto to tocno mislis popravljati, ako je cijelo vrijeme bilo pokvareno? Zalis za nasmijesenim sociopatom Obamom? Billom Clintonom? Reaganom?

Laki Topalović
5 godine prije

Što se tiče dolara, od čega SAD žive, sankcije i isključenje velikih ekonomija iz SWIFT-a stvarno nema nikakvog smisla za Amerikance. Neobjašnjivo. Čak i iran, mogli su ubirati proviziju na sve transakcije, ili Venezuela, i izbace te dvije ekonomije iz svojih sustava. Cit Putin (2014): Veći broj država već pokušava pobjeći od ovisnosti o dolaru, stvoriti alternativne financijske sustave, sustave naplate, rezervne valute. Po mom mišljenju, naši američki prijatelji jednostavno potkopavaju, režu granu na kojoj sami sjede. Ne možete miješati politiku i ekonomiju, ali to je ono što se događa

Miki maus
5 godine prije

Komedija od ekipe koja “vodi” US! Najkorumpiranija zemlja na svijetu(US), optuzuje nekog za korupciju?! Dobro, oni su svoju hiper korumpiranost institucionalizirali i legalizirali. Zanimljivo kako u pravilu najvecu lopovi su uvjek najglasniji na poviku na druge lopove, valjda po onoj ulicnoj-“drs’te lopove”!

Miki
5 godine prije

Trump to radi namerno da bi vanjsko (globalno) oslabio SAD i time globaliste tz. “deep state”.

Alen
5 godine prije

A sta realno mogu da urade protiv ovakvog protivnika kao sto ke kinesko-ruski savez i sa evropom (kako joj je ono nadimak ) ovakvom kakva jeste..
Kad bi se svi udruzili i pokusali dati komentar ” kako da usa pobjedi rusiju i kinu ” ne bi daleko dogurali i većina bi pisala iz pozicije sile , sto usa upravo i tako razmislja…
Dakle bolja ekipa , bolja taktika, pametniji ljudi… Usa gubi… Tacka..
Po stoti put…
Pitanje svih pitanja je hoće li sviju da povuku sa sobom na dno preko nuk.rata ..
Odgovor : hoće 100%
Ako kome to nije jasno , bolje za njega , manje će se sikirati…

Odisea
5 godine prije

Molio bih da mi tko poznaje problematiku,da upute za iseljenje na N Zeland?(Nije šala, ozbiljno dam zabrinut).Jedan mi je rat sasvim dovoljno iskustvo.Hvala.

Nazgul75
5 godine prije

Djes ba Roguzine, nema te na ‘cistim’ temama, npr. ono o Pukovniku. Tu nema sanse da ‘zaradis’ sendvic. Zato si dosao ovdje da ‘prosipas’ pamet. Ti i Dzuga vec ‘slavite’ pobjedu US(r) A, a zaboravljate onu narodnu ‘ne pravi razanj dok je zec jos u sumi’. Pa nije dzudista ‘naivan’, jesi ti procitao, bilo i ovdje Turci platili S-400. Kome ce da ga ‘daju’ sto bi to interesovalo Putina. Ovo da ce Putin ‘skupo platiti’ bilo sta se ‘izlizalo’ kao i Dzugijeve ‘tvrdnje’ o ratu izmedju Rusa i Kineza i kineskom ‘kopiranju’ svega od ‘sirotog’ Zapada. Ajte please nesto novo, postajete zamorni

Alen
5 godine prije

Erdogan je posebna prica , ja licno nemam mrvu povjerenja u njegove priče..
Sreća pa nemaju ni Rusi , ali igraju igru …
Erdo to mozda ni ne zna…

Njonjobobo
5 godine prije

Odisea
Najlakse je kupit diplomu koja im je potrebna.
Drugi nacin je otvorit doo I prodavat razglednice ,rakiju ili rakete
Preko doo I ostajes u NZ.

Novi ratovi se vode miskotom kako to ne uvidate

nessy
5 godine prije

Bolton, Pence, Abrams, Trump, ekipa snova za Monopoly, da dijele svijet, naravno, a da im nitko ne naudi, iza visokih zidova neke psihijartijske ustanove. Evo, ponudimo se mi, dajmo im smjestaj u Vrapcu ili na Rabu. Nazalost, ti tipovi, stvarno odlucuju o zivotima ljudi, koje nikada nisu vidjeli, niti imaju trunku griznje savjesti, za sve smrti koje su svojim djelovanjem izazvali.

nekoime
5 godine prije

Usporedba Mikea Pompea i Josepha Goebbelsa je ponižavajuća i uvredljiva. Goebbels je za Pompea ipak intelektualac i gospodin.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI