fbpx

Usprkos upozorenjima, Trump ne vidi očitiji pad “američkog carstva”

sad zastava

Jesmo li došli do presudnog povijesnog trenutka kada supersila u opadanju počinje sumnjati u samu sebe? Američki tisak ovih dana piše o sadržaju nedavno održanog sastanka između bivšeg predsjednika Jimmya Cartera i Donalda Trumpa. Čelnik Bijele kuće je pozvao svog prethodnika da razgovara s njim o Kini. Jimmy Carter je kasnije, na baptističkom sastanku u saveznoj državi Georgiji, javno progovorio o tome što je rekao Trumpu. Pravi biser.

“Bojite se što Kina raste i slažem se s vama. Ali znate li zašto nas Kina nadilazi? Normalizirao sam diplomatske odnose s Pekingom 1979. Znate li koliko je puta Kina od tog datuma bila u ratu s nekim? Ni jedan. A mi smo stalno u ratu. Sjedinjene Države su najratobornija nacija u povijesti svijeta, jer žele nametnuti svoje vrijednosti drugim zemljama. Kina, sa svoje strane, ulaže u projekte kao što su željeznice velikih brzina, umjesto da troše na vojnu potrošnju. Koliko kilometara željezničke pruge imamo u ovoj zemlji? Potrošili smo 3000 milijardi dolara na vojnu potrošnju. Kina nije bacila nijedan cent na rat i zbog toga nas gotovo u svemu nadilazi. A da smo uzeli 3000 milijardi dolara za američku infrastrukturu, imali bismo željeznicu velike brzine. Imali bismo mostove koji se ne bi rušili. Imali bismo ceste koje se pravilno održavaju. Naš bi obrazovni sustav bio jednako dobar kao u Južnoj Koreji ili Hong Kongu”, rekao je Donaldu Trumpu bivši predsjednik Jimmy Carter.

Međutim, čini se da ova poruka nije dotaknula um američkog vođe. Nesumnjivo je teško za državu koja čini 45% svjetske vojne potrošnje i ima 725 vojnih baza u inozemstvu, gdje proizvođači oružja kontroliraju duboku državu i odlučuju o vanjskoj politici koja je odgovorna za 20 milijuna mrtvih slučajeva od 1945. godine, preispitati patološki odnos s oružanim nasiljem.

“Rat u Vijetnamu je simptom bolesti američkog duha čiji su stupovi rasizam, materijalizam i militarizam”, rekao je Martin Luther King.

Ali ovdje se pitanje uglavnom odnosi na budućnost. Jesu li Sjedinjene Američke Države, zbog svojih lidera, osuđene priznati sudbinu imperija koji je potonuo zbog svojih pretjeranih ambicija, doslovno zagušen prekomjernom težinom vojne potrošnje?

Na kraju svog mandata 1959. godine je predsjednik Eisenhower osudio vojno-industrijski kompleks, kojeg je proročki optužio da teško opterećuje američko društvo. Nakon toga, ni Donalda Trumpa ni Baracka Obamu nije briga za sudbinu gladnih, napadnutih ili bombardiranih naroda od strane Sjedinjenih Država, sve u ime demokracije i ljudskih prava.

No, kao što Jimmy Carter danas opaža, utrka u naoružanju bi vrlo lako mogla biti uzrok propasti “američkog carstva”.

Neokonzervativci i jastrebovi Pentagona već nekoliko desetljeća ne samo da su potpuno iscrpili liberalnu demokraciju, već su masakrirali Vijetnam, Laos, Kambodžu, Afganistan, Irak, Libiju i Siriju, da ne spominjemo ubojstva koja su organizirali CIA i njeni ogranci, od istrebljenja indonezijske ljevice s 500 000 mrtvih, tragedije s 200 000 obijenih od strane odreda smrti Gvatemale do krvoprolića koja u ime imperija provodi lobotomizirani planetarni “džihad”.

Stratezi suzbijanja komunizma s napalmom i čarobni šegrti konstruktivnog kaosa koji šire teror  nisu samo zapalili planetu. Marionete američke duboke države, koji su se kao ratni huškači udobno smjestili u Kongresu, Bijeloj kući i neokonzervativnim think-tankovima, potopili su američko društvo u unutarnju depresiju, koju jedva prikriva frenetična upotreba štamparije FED-a. Američki militarizam nije samo manifestacija njihovog propadanja, on je također i uzrok.

FED

FOTO: FED

To se vidi kada se u pokušaju zaustavljanja tog pada poseže za brutalnim vojnim intervencionizma, ekonomskim sabotažama i false flag operacijama. To se vidi i kada se zbog vojnih rashoda žrtvuje razvoj zemlje u kojoj su bogati bogatiji, a siromašni sve siromašniji.

Dok Kina ulaže u civilnu infrastrukturu, Sjedinjene Države od nje odustaju u korist industrije oružja. Washington vani laje, ali dopušta da se zemlja iznutra raspada. BDP po glavi stanovnika jeste ogroman, ali 20% stanovništva živi u siromaštvu. Zatvori su puni, a američki zatvorenici čine 25% zatvorenika na planeti. Pretilost pogađa 40% stanovništva. Očekivano trajanje života Amerikanaca od 79,6 godina je premašeno životom Kubanaca od 80 godina.

Kako mala socijalistička zemlja, podvrgnuta embargu, može činiti bolje stvari od divovske kapitalističke sile okrunjene planetarnom hegemonijom? Logično je da zdravlje ljudi nije glavna briga elita u Sjedinjenim Državama.

Vješti konkurent, Donald Trump, osvojio je izbore 2016. s obećanjem da će Sjedinjene Države opet učini velikima. Obećao je obnovu izgubljenih radnih mjesta zbog neobuzdane globalizacije. Međutim, dobiveni rezultati, bez provedbe strukturnih reformi, hladan su tuš za opčinjene Trumpovim obećanjima.

Trgovinski deficit s ostatkom svijeta je 2018. godine eksplodirao i dosegao je povijesni rekord od 891 milijardu dolara. Prošle godine je trgovinski deficit premašio i onaj kojeg je Trump obećao skresati, koji je 2017. iznosio 795 milijardi dolara. Donald Trump nimalo nije promijenio situaciju, a prve dvije godine njegove uprave su najgore u povijesti američke ekonomije.

Usprkos upozorenjima, Trump ne vidi očitiji pad "američkog carstva" 1

U tom globalnom deficitu je i dalje najveća neravnoteža u trgovini s Kinom, koja je prošle godine dosegla rekord od 419 milijardi dolara, što premašuje katastrofalne rezultate iz 2017. godine i 375 milijardi dolara trgovinskog deficita s azijskim divom.

Trgovinski rat Donalda Trumpa je samo  pogoršao američki trgovinski deficit. Dok uvoz kineske robe u Sjedinjene Države nastavlja rasti za 7%, Kina je smanjila uvoz iz Sjedinjenih Država. Kako bi uravnotežio američki proračun, Donald Trump je posegnuo za carinama. To nije bilo nelegitimno, ali je nerealno za zemlju koja svoju sudbinu povezuje s globalizacijom koju diktiraju multinacionalne tvrtke upravo iz Sjedinjenih Država.

Ako dodamo da se trgovinski deficit s Europom, Meksikom, Kanadom i Rusijom također pogoršao, već govorimo o teškoćama koje su izravni uzrok pada jedne supersile.

Ali to nije sve. Osim trgovinskog deficita povećao se i savezni fiskalni deficit, 779 milijardi u 2018. naspram 666 milijardi u 2017. Međutim, vojna potrošnja je impresivna. Budžet Pentagona za 2019. je najveći u američkoj povijesti. Bez “zasebnih troškova” iznosi 686 milijardi dolara. Iste godine je Kina na vojsku potrošila 175 milijardi, a ima četiri puta veće stanovništvo.

Nije iznenađujuće da je savezni dug dosegao novi rekord od 22 234 milijardi dolara. Privatni dug, onaj poduzeća i privatnih pojedinaca, iznosi vrtoglavih 73 000 milijardi.

Naravno, Sjedinjene Države imaju koristi od ove izvanredne situacije. Dolar je i dalje referentna valuta u međunarodnoj trgovini i rezervama središnjih banaka. Ali ta povlastica nije vječna. Kina i Rusija zamjenjuju dolarske rezerve zlatnim polugama, a sve veći udio trgovine se sada izražava u juanima.

Sjedinjene Države žive na kredit na račun ostatka svijeta, ali koliko dugo? Prema posljednjoj studiji revizorske tvrtke PwC “Svijet 2050. – Kako će se promijeniti globalna ekonomija u sljedećih 30 godina”, takozvane “zemlje u razvoju”, koje čine Kina, Indija, Brazil, Indonezija, Meksiko, Rusija i Turska, 2050. bi mogle predstavljati 50% globalnog BDP-a, dok bi udio zemalja G7, skupine koju čine SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, pao na 20%. Dakle, pad “američkog carstva” je vrlo blizu, puno bliže nego se misli.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
69 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Šok
Gost
Šok
1 godina prije

“Sjedinjene Države žive na kredit na račun ostatka svijeta, ali koliko dugo? ”
dok god budu imale najveću mrkvu i batinu
dotle će usa trajati
kada izgube jedan od ta dva atributa
doći će novi hegemon

međutim sa padom usa pada i veliki dio zapadna civilizacija
tj krug zemalja koje su usko vezane uz usa i na to treba računati
zbog toga takvu vrstu razvoja situacije treba uzeti sa rezervom

moje je mišljenje da trump ima zadatak ponovo dobro naoružati usa
tako da njegov nasljednik može voditi ratove

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

@šok
Mrkva je trula a batina sve kraća, nikome potrebni, najmanje zapadnoj civilizaciji

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Šok

Jedino što se promijenilo u politici Amera s dolaskom Trumpa je njegovo preferiranje ekonomskih alata umjesto bacanja bombi. I za sada mu to jako dobro ide. Pitanje je da li je ta taktika dugoročno održiva. Jer u stvarnosti, nitko ne zna koliko je poluga dugačka.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Šok
Mnogi miješaju kvantitet (uloženi novac) sa kvalitetom (povečanjem vojne moči).
Usani previše bacaju na naprednu tehnologiju. Za sad prilično neuspješno. Da se rat može dobiti skupim igračkama ameri bi pobijedili u svakom koji su vodili. Ratove su vodili protiv, tehnološki jako inferiornih protivnika i izgubili su ih. Porazili su jedino zemlje koje tako rekuč niti nemaju vojsku ( Grenadu i Panamu).

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Dub
podcjenjuješ neprijatelja
što znači da si startu u lošijoj poziciji
da ti odmah ne kažem kažem da si izgubio
ti “usranci” su isplanirali (us navy)
izveli i pobijedili u drugom ratu i to na dva fronta
svaki rat koji su započeli mogu i mogli su vojno dobiti
bez obzira što su se povlačili iz
političkih ili sličnih razloga
pa je to izgledalo kao poraz:
vijetnam, koreja irak, afganistan i slično
usa je najjača sila koja može svaku zemlju dobiti u klasičnom ratu
nemoj zaboraviti da su pobijedili varšavski pakt
u hladnome ratu koji je sam po sebi
bio druga ekonomija na svijetu u to vrijeme
švabe su se u prvom ratu praktično predale
čim im je usa zakucala na vrata
uništili su rusiju posredno u nekoliko navrata
politika se vodi u dugim valovima
ova današnja slika koju imaš o usa
je samo jedan dio socijalno ekonomskog inženjeringa
koji provode da bi očuvali svoju hegemoniju
rat vodi svijetlo oružje
ne mlatimo se toljagama
to su i kinezi shvatili prije 20 godina
pa su praktično raspustili ogromnu stajaću vojsku
i preusmjerili novac u tehnološki razvoj
staljinova sintagma da je kvantitet neka vrsta kvaliteta
koštala je ruse 25-27 milijuna ljudi
ima puno načina da se uspostavi vlast
nad nekom zemljom bez da se ista porazi u ratu
rat je krajnja opcija kad drugo ništa ne uspijeva
i onda se planira i manevrira na način da se
se sama kinetička akcija izvede što efikasnije
pogledaj kako su uništili bivšu državu
preko svojih proksija na terenu
samo zato jer im je trebalo
da zatvore rusima južno krilo na balkanu
isto kako su francuzi izbili rumunjsku
iz sfere ruskog uticaja poslije krimskog rata
ima toga koliko hoćeš ali je malo kasno

pričati o moralu u politici je kao trčanje kroz šumu sa štapom u zubima

igi
Gost
igi
1 godina prije

…Dub podcjenjuješ neprijatelja što znači da si startu u lošijoj poziciji da ti odmah ne kažem kažem da si izgubio
— koliko ja vidim zapad podcjenjuje rusiju…hm…kako ono…rusija je obična benzinska stanica.
…“usranci” su isplanirali (us navy) izveli i pobijedili u drugom ratu
…koliko je meni poznato za vrijeme rata ww2 na zapadnom frontu 1943 – 1945. sveukupno angažirano je ljudstva i tehnike koliko je na istoku angažirano samo u jednoj krvavoj epizodi…iskrcavanje su izveli u trenutku kada se raspao njemački front na istoku…doslovno raspao…a japan nisu sami dobili zar rusi nisu bili na vratima japana doslovno na kurilima.
… usa je najjača sila koja može svaku zemlju dobiti u klasičnom ratu
…nije istina…vjetnam je to pokazao a bogme i koreja kada su ih u dva dana slomili kinezi bili su pukli kao kokice a kinezi su stali što su htjeli a ne što su morali..
…nemoj zaboraviti da su pobijedili varšavski pakt
u hladnome ratu
— varšavski pakt nije pobjeđen već se iznutra raspao jer se ideja ondašnjeg komunizma pokazala ekonomski nedjelotvorna….pakt je bio ideološka vojna organizacija…koliko se ja sjećam pakt nisu pobjedili amerikanci već gorbačov sa svojom tkz. perestrojkom jelcin koji je skakao po sovjetskom transporteru u moskvi.
….švabe su se u prvom ratu praktično predale
čim im je usa zakucala na vrata
—- da…nije baš sve tako kao što ti navodiš…drugi su krvarili a oni pokupili vrhnje….nego kako to da su dvije godine poslje dali petama vjetra iz rusije…naravno ti ne znaš…ali još danas na dnu baltika su britanske podmrnice potopljene 1920. od strane crvene armije…naravno o tome se ne govori i ne snimaju filmovi.
…staljinova sintagma da je kvantitet neka vrsta kvaliteta
koštala je ruse 25-27 milijuna ljudi
—-pričaš gluposti….npr.pogledaj staljingrad…u toj borbi rusa nije bilo pretjerano više nego njemaca….njemci su pobjeđeni taktički i operativno…a ne morem samoubilačkih juriša inače rusi ne bi dobili bitku jer mrtvi je ne dobijaju…nego znaš li ti da je u njemačkim zarobljeničkim logorima u staljingradu ubijeno glađu nekoliko tisuća sovjeta…je li i za to kriv staljin ili je kvantiteta kriva što su u nekim zarobljeničkim logorima duboko u pozadini zarobljeni sovjeti jeli jedni druge….a i ti i mnogi drugi su u toj navedenoj cifri itd…
….itd,itd…

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@igi Mala ispravka vašeg krivog navoda! Operacija Overlord, iskrcavanje na Normandiju je počela 06.06.1944. a grandiozna operacija Bagration je počela 22.06.1944.!! Dakle, Sovjeti su krenuli na Nijemce tek nakon što je proradio drugi front na Zapadu!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

@zeljko, Dakle, Sovjeti su krenuli na Nijemce tek nakon što je proradio drugi front na Zapadu! Da, a što su radili protekle 3 godine? Jesi li ti završio osnovnu uopće?!?

igi
Gost
igi
1 godina prije

….ivo…svi dobronamjerni znaju da je rat odlučen neuspjehom ljetne njemačke ofanzive 1943. pokraj kurska….treba imati na umu da su te godine njemci podhebavali saveznike u italiji tiskajući plakate na kojima je prikazan britanac i puž s namjerom da pokažu da puž pređe u isto vrijeme dužu razdaljinu nego saveznici za koliko ono…šest mjeseci talijanske kampanje ???

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

igi
“—-pričaš gluposti….npr.pogledaj staljingrad…u toj borbi rusa nije bilo pretjerano više nego njemaca….njemci su pobjeđeni taktički i operativno…a ne morem samoubilačkih juriša inače rusi ne bi dobili bitku jer mrtvi je ne dobijaju”

“Staljin je ignorirao brojna upozorenja svojih špijuna da se Njemačka spremna na invaziju za SSSR. nije dao svojim generalima da podignu borbenu gotovost. To je stoga dovelo i do početnog niza njemačkih pobjeda. Zato su mnoge sovjetske jedinice u borbu poslane bez oružja. Ilja Družnikov, slikar-ilustrator koji je bio na fronti, sjeća se da je u njegovoj jedinici svaki deseti vojnik imao pušku. Znači, nenaoružani vojnici su morali slijediti svog naoružanog suborca i čekati da bude pogođen da bi mogli preuzeti njegovu pušku.”

“Istraživač na Institutu za vojnu povijest u Moskvi Boris Videnski bio je kadet na Vojnoj akademiji u Podolsku kada je rat počeo i jedan od rijetkih sretnika iz klase koji je preživio. On se prisjetio da je general Žukov nakon rata tražio da se procijene gubici Crvene armije u Moskvi. Kada su mu podaci dostavljeni, Žukov je povisio glas i rekao svom podčinjenom: “Sakrij to i ne pokazuj nikome!”

igi
Gost
igi
1 godina prije

….šok…ne da mi se s tobom polemizirat…evo ovaj tip ima kanal koji razbija mitove o ww2…https://www.youtube.com/watch?v=JOKAIDpOY80

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

igi
da svakako,
razbijač mitova

igi
Gost
igi
1 godina prije

…pogledaj njegov kanal…čovjek ima znanje…inače britanac je…nije moskalj…

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

igi
jedini relevantni izvori koje valja koristiti
su oni koji su provjerljivi i dokazivi
u ovom slučaju kroz povijesnu i arhivsku građu
jubito tu ne spada
niti history channel
i slični uradci

igi
Gost
igi
1 godina prije

…znači po tebi je povjesna građa neprovjereni iskazi nekih pojedinaca o trećim osobama ili događajima…

radijacija2000
Gost
radijacija2000
1 godina prije

Mislim da su ti ljudski gubitci SSSR-a u II svjetskom ratu malo pretjerani. I ako su te cifre od 25 milijuna pobijenih točni, onda se tu sigurno ubrajaju i velike civilne žrtve zbog nacističkih zverstva kao i ljudske gubitke nacističkih kolaboracionista koji su bili stanovnici SSSR-a. Tačno je da je na početku rata Crvena Armija bila nespremna i slabo naoružana ali za armiju koja se konsolidirala i porazila tada najjaču vojnu mašineriju na Planetu glupo je reći bilo šta kako bi umanjilo vrijednost tog podviga. Te priće kako su hladnoća i zima pobijedili naciste su obična glupost, bilo je podjednako hladno i za Ruse i za Nijemce.

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

Uglavnom se sa Vama slažem, ali stvari nisu tako proste. Zbog očajne nesposobnosti državnog rukovodstva i vojno komandnog kadra, Rusima je umalo uspelo da postignu, nemoguće i da izgube rat koji nikako nisu mogli izgubiti.

Nisu Rusi bili tako loše naoružani (podaci su dostupni). Oni imaju bar nekoliko puta više tenkova i aviona, nego što ih imaju Nemci sa saveznicima, a nisu ni mnogo brojčano slabiji. Rusi su do tada već raspolagali i KV1 teškim tenkovima i tenkovima T-34, mada ne u preterano velikim brojevima, kojima Nemci ne mogu parirati.

Način upotrebe tenkova u brzim obuhvatnim manevrima, kvalitet komandnog kadra je doneo prednost nemačkoj vojsci.
Istina je da je ruska pešadija slabije naoružana, jer nema oružja za protioklopnu borbu, a zbog nedostatka automatskog naoružanja i vatrena moć im je slabija.

Međutim, Rusi svoju vojsku nisu izveli na borbene položaje. Utvrđenja nisu izgrađena, a prvi naleti nemačke avijacije su praktično uništili rusku avijaciju, još na aerodromima. Zbog toga Rusi ne mogu da zaustave nemačke brze napade, jer gde god su ih uspali zaustaviti, otpor je slaman vazdušnim udarima. Zbog toga su Rusi prinuđeni da prostorom i ogromnim žrtvama, kupuju vreme neophodno za konsolidaciju.

Rat je dobijen onda, kada je ruska vojna industrija uspešno preseljena na prostore iza Urala i kada je ta ruska industrija počela proizvoditi mnogo više borbene tehnike, nego što su to mogli Nemci. Sve i da je Moskva pala, 1941.g. ili 1942.g. Rusi bi taj rat na kraju dobili.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

To nikako ne smiješ reći, da zapad podcjenjuje Rusiju!Zapad itekako respektira Rusiju i nasjeda čak i na Putinovo očigledno blefiranje u nekim primjerima i ne možeš naći izjave relevantnih zapadnih osoba, da bi bilo gdje u javnim nastupima ili medijima izražavali zapadnu supremaciju prema Rusiji . Prije bi se moglo reći se događa obrnuto i tu često na zapadnoj strani imamo situaciju za koju kažemo, da su u strahu velike oči, što Rusija vješto koristi i pomalo uživa u toj svojoj ulozi, da se je zapadnjaci pomalo plaše!

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 godina prije

U 2. svjetskom ratu 85% njemačkih vojnika poginulo je na ruskom frontu. Toliko o borbi amera na dva fronta! Čini mi se kao da je glavni razlog iskrcavanja u Normandiji bio strah da Sovjeti ne preuzmu cijelu Europu pobjedom nad Hitlerom… (Ne tvrdim da sam u pravu oko toga…)

Fitcher
Gost
Fitcher
1 godina prije

Amerikanci u drugom svjetskom ratu nisu napravili gotovo nikakav vojni uspjeh unatoč njihovoj propagandi. U Europi su se vješto uguzili kad je već sve bilo gotovo i kad bi Rusi i sami porazili Njemce, a na istočnom frontu su pobjedili samo zbog atomskih bombi, inače tko zna koliko još dugi niz godina se tamo vodio rat.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Fitcher
usa je
planirala (usa mornarica)
financrala
izvela
i pobjedila
u drugom svjetskom ratu

usa je izašla kao jedina velesila
to što su drugi stradali umjesto njih
u njihovim izazavanom sukobu
to samo govori koliko su moćni i veliki
da koriste svjetske poluge moći u svoju korist
oni stvaraju povijest
još i danas je svijet onakav
kakvim su ga oni skrojili
pred kraj drugog rata
neki se malo otrgnu od njih
jer spoznaju kako se stvari odvijaju
ali se relativno brzo primire
bez obzira dali su saveznici ili počinjeni

pitanje za tebe od koga su to naučili
i koji im je krajnji cilj?

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije

Šok, volim analitične komentare cak i ako se ne skazem sa njima.

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
1 godina prije

Dali sam ja čitao neku drugu povijest ,pitam te.Glavni neprijatelj je u drugom ratu bio Komunizam ,Hitler se kreditirao od Amerike da porazi to zlo.Tek kada su na bojnom polju počeli naopako prolaziti nacisti tada su Ameri shvatili da moraju spašavati stvar i zauzeti prostore sadašnje EU.Tako ja shvaćam stvar iako je problematika široka .Dobitak ogroman za njih ,dominacija nad Njemačkom koja nije smjela imati vojnu silu ,i tako ojačala ,sada se postavlja pitanje za nju dali bi mogla prevagnuti ka onom od koga je dobila batina isto kao i od Amera.I tako dalje dosta od ČOBANA.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

čoban Đuro
nacizam i komunizam
je financiran iz iste blagajne

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Za financiranje Hitlera postoje vrlo konkretni dokazi.
Jedino što znamo za pomaganje ruskom komunizmu jest pomaganje početka revolucije…za koju su svi smatrali da neće uspjeti.
S konkretnim razlogom: uklanjanjem Rusije s fronta u 1. svj. ratu.
SSSRu su bili nanetnuti jezivi uvjeti, kao što je plaćanje stvari koje su se morale uvoziti sa – žitom. Pa su 20 -ete godine značile glad u SSSRu, osim borbi s ‘bjelogardejcima’ i intervencionistima koji su pokušavali sa svih strana…

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Postoji neki drug Nial Ferguson.
Konzervativac. Guru u krugovima Mitta Romneya i te falange.
On je snimio seriju dokumentaraca „Jeli Zapad gotov?“
Analizira faktore uspona zapada i konstatuje da ih nema vise.
Tesi se time da se duh kapitalizma seli na jugo-istok ali da, Zapad je gotov.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
1 godina prije

Evo, ja bih volio poživjeti da konačno vidim pad te proklete zapadne civilizacije.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

OK ali na Green Card Lottery se svake godine prijavi cca. 15 milijuna ljudi za 50.000 Green Card i vidim da mnogo Rusa, Kineza, Indijaca, etc. odlazi kod “velikog brata”, ruske žene su glavne na TLC “Brak za 90 dana”, naravno kod “velikog brata”, ne vidim da itko želi živjeti primjerice u Rusiji, čak ni Srbi!

Arch
Gost
Arch
1 godina prije

Jednostavno pogledaj podatke o imigraciji po zemljama, pa ćeš vidjeti:
1. USA 2. KSA 3. Njemačka 4. Ruska Federacija …
Po neto imigraciji, ubaciti još Australiju ispred Rusije.
Puno toga ti ne vidiš, ali ti ne smeta da imaš mišljenje o nečemu o čemu ne znaš ništa.

Saddam Panonski
Gost
Saddam Panonski
1 godina prije

@Šok sanja američki san..
A budilica otkucava..

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Saddam
trik je u realnosti ne u snovima
i budim se kad se naspavam bez budilice
nik ti je dobar

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

E jbg Donnald ??ipak jee ostatka svijeta 25 x više !Ne vjerujem da će ti baš svi lizati pedu !A sankcije nisu rješenje!Nitko ko je bio pod sankcijama nije nestao i nama je bilo bolje pod embargom puno smo poštenije živjeli, pljačka je bila strani pojam !
A vidi sada premijer ministri,tajnici crkva SVI U LAPANI !da su to pokušali za vrijeme Domovinskog rata bome ne bi ih niti bilo !
Pravi branitelji bi ih obrisali !
Dokle pljačka (čitam) pa i banke se prazne ???☠️☠️??

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Naknadna pamet Cartera ni na koji način ne pomaže. Kao ex predsjenik jako dobro zna stvarnu snagu “najmočnijeg čovjeka” u američkoj demokraciji.
Bio Slon ili Magarac, niš ne mjenja. Velike uši, gluhe uši

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

To je tzv. sindrom umirovljenog zapadnog političara (novinara, generala…). Kad odu sa vlasti odjednom dožive prosvjetljenje i napadaje moralnih vrijednosti. Da je kojim slučajem Carter sada na vlasti američka politika bi bila potpuno ista pošto predsjednik tamo ionako ništa ne odlučuje.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Svaki magarac ima velike usi, i niski IQ.

igi
Gost
igi
1 godina prije

…sjećam se..bio je dokumentarac o staljingradu i unutarnjem moralnom stanju paulusove armije nedugo prije kapitulacije…jedan preživjeli pripadnik 6 armije rekao je da u tom trenutku u agoniji svi izvan kotla – pa i njemačkoj – bili su svjesni njihove neizbježne sudbine samo oni nesretnici unutar njega do zadnjeg trena nisu gubili nadu u nekakav čudotvoran obrat i borili su se do kraja…ta epizoda me podsjeća na današnju ameriku…svi su izvan njih svjesni da njihova snaga i moć opada…sporo ali neizbježno….samo oni i dalje žive u nadi da postoji nekakav čudotvorni obrat koji će okrenuti trend.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

igi Sve je to tako ka šta pišeš, ali to je isto i po cilome zapadnome carstvu koje je i nas progutalo . . . pa hrvatska vojska je na granici Rusije, Afganistanu, Libanonu, Kuvajtu i nikome ne pada na pamet pomislit tu nešto prominit, a tu Hrvatska puši po miljarde euri godišnje, CG je u NATO, Makedonija ulazi, NATO stoluje u zgradi di i generalštab srpske vojske, presing je na RS da BiH uđe u NATO . . . nikome ne pada na pamet slobodna trgovina bez dolarskoga reketa sa kojim svi mi financiramo ratove . . . onih koji razmišljaju ka ti i ja je u prosjeku u SAD možda samo nešto malo manje nego na prostorima ex YU . . . cilo zapadno carstvo boluje od iste bolesti . . .

cogo
Gost
cogo
1 godina prije

što prije to bolje ,,pa da propadnu i svi guzičari iz eu politike ,,pogotova naši domači

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Militarizam nije uzrok, on je posledica. Uzrok je korupcija a posledica je, uz militarizam, mnogo. Korupcije ima svuda, ona truje sva društva ali je problem kada ona upravlja postupcima ljudi koji su među najmoćnijim na planeti.

avatar
Gost
avatar
1 godina prije

shumadinac- Nisi u pravu to nije korupcija nego se to politički korektno zove lobiranje

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

Samo se ne slažem sa procjenama “revizorske tvrke PwC” da će Japan i Njemačka spasti u grupu zemalja u razvoju. Za ovu geopolitičku situaciju u svijetu, Japan je na savršenom mjestu. Može na zapad, a već je na istoku. Japan će ostati među najrazvijenijima. Njemačku će u toj grupi poslovično zadržati automobilska industrija i farmacija. Isto tako, Indonezija će teško u grupu 50% BDP-a. Treba biti oprezan s korištenjem opservacija nepoznatih “stručnjaka” iz opskurnih “revizorskih kuća” za koje nikada nitko nije čuo, a i zašto bi. Ko su oni i šta hoće…

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ima PwC, procijena neku dobru logiku…. Treba gledat veličinu tržišta….. Kina ima več sad skoro 400 milijuna srednjeg razreda.. A i sve ostale zemlje o kojima govori procijena su mnogoljudne i imaju trend napredka kupne jačine stanovništva……

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Japan će krahirati zbog enormnog vanjskog duga i ekstremno velike količine američkih državnih obveznica.
Da li će se oporaviti – vidjeti ćemo. Japan se također mijenja, mlade generacije nisu predane društvu kao one prije njih.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“… gdje proizvođači oružja kontroliraju duboku državu i odlučuju o vanjskoj politici…”,
Proizvođači oružja su integralni dio duboke države.
Drugo: MNC su upravo to što im ime kaže: multinacionalne korporacije.
Tko se sjeća čuvene priče kad je GM bio u krizi, a njegovih 17 menadžera bilo poznato po igranju golfa? A onda je došao Lee Iacocca…pa ih je spasio?
Spasio je GM državnim novcem. Neš’ ti pameti…
E, onda je netko izmislio slogan: “Što je dobro za GM, dobro je za SAD”.
Zbilja?

Neznam koja mnc uopće u zadnjih 20 i više godina uopće ima sjedište u SAD, ne samo što su prebacile proizvodnju…
Luxemburg uobičajeno sjedište i druge porezne oaze.
Treće, mislim da su podaci o siromaštvu puno gori za usa; naime, prema Samuelsonu, am.nobelovcu, sredinom sedamdesetih – a to su za cijeli svije bile najbolje godine (ekonomski rast, jeftina nafta),- 25% djece u usa bilo je neishranjeno. Što je tek sad?
Mislim da je po novim podacima životni vijek kraći od navedenog?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

točno tako, proizvođači oružija kontroliraju duboku državu. međutim, mi uopće ne primjećujemo razliku između vojske I proizvođača oružja. vojska želi što manje ratova a proizvođači oružija žele što više ratova. glasačka moć je u vojsci koja je brojčano nadmoćnija. vojska je glasovala za trumpa I njegovu politiku neintervencionizma. trump je pomjerio američko društvo u smjeru neintervencionizma. sada su svi demokratski kandidati, koji se planiraju plasirati na sljedeće izbore za predsjednika protiv intervencionizma. to je ono što je trump prvi uočio a ovi sada imaju naknadnu pamet. u svakom slučaju, ne mrzim američki narod I sve što želim sebi želim I njima, i smatram da je politika trumpa na dobrom putu da su ove riječi cartera ispravne I da su demokrate počele polako prelaziti na taj kolosjek neintervencionizma I nevođenja rata I da je to ispravan put

u protivnom, ako amerika nastavi putem intervencionizma, u američkom društvu će izbiti sukob na liniji naroda I vojske s jedne strane I vojnoindustrijskog kompleksa I “duboke države” s druge strane

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Primjećujemo razliku. Preporučam pogledati jučerašnje komentare na kraju kod članka o Siriji. Nemaju identične, nego komplementarne ciljeve, a neki put ni to.
Vojska nije toliko protiv intervencija, koliko želi sniziti gubitke na minimum.
Srećom da se počeo koristiti taj naziv ‘duboka država’; valjda se više nije moglo potiskivati spoznaju da netko stoji iza kongresmena i da to nisu samo lobisti.
Naravno, osnovni djelovi duboke države su proizvođači oružja i tajne službe, sve nadzirano i usmjeravano od onih istih koji upravljaju fedom. Ta struktura je mreža koja obuhvaća cijeli upravni aparat (i ‘administration’ i ‘government’). Pri čemu mnogi koji izvršavaju naređenja nisu svjesni u čijem interesu rade.
A ni mnogi Ameri toga nisu svjesni…pa je anarhija puno izvjesnija od organizirane revolucije. U tome bi vjerojatno sudjelovali bijelci, a nije isključeno da bi neki drugi koristili priliku…za pljačku.

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Duboka drzava ima jedan jedini cilj, a to je unistiti Rusiju. To traje vec 1000 godina, kad su Rusi unistili Khazare. Samo vjerski fanatizam moze opravdati takve gluposti.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Vladimir “Veliki brat” kao država postoji 243 godine a vi pišete kako želi “duboka država velikog brata” već 1000 godina da uništi “jaku” Rusiju!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ja znam još nekoliko: $$$$ – ruski resursi.
Pitanje je što može pokretati nekoga tko ima 8 000 milijardi…osim psihopatskih poriva i – želje za moći. Ali njihove sluge i te kako žele novčiće…
A ta priča o hazarima…namjerno se gura zadnjih dvadesetak godina i to ne samo da bi gadovi polagali pravo na Ukrajinu, već, što jako vole, da bi prikrili prave motive.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

A sta niko nije racunao kad njihove fiktivne burze se sruse , sta će tada da bude… Propast za jedan dan…

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

Iskustvo iz prirode, kaže da je ranjeni vepar, najopasniji. Iskustvo iz istorije kaže, da se malo koja velika sila uruši u miru. Amerika ekonomski tone i u stvari je najmanji problem, to što država ima sve manje para, ali u Americi propada srednji stalež. Sve su preuzele velike korporacije i veći deo industrijske proizvodnje prebacili u zemlje gde je radna snaga jeftinija. Ameriku uskoro čekaju unutrašnji nemiri. Svesni su oni toga, pa već pripremaju FEMA “kampove” za neposlušne i one koji ne prihvataju “američke vrednosti”. Država će polako tonuti u sve veću diktaturu, itd.

Problem ostatka sveta je u tome, što je u njihovim rukama, još uvek najveća vojna sila. Teško je verovati, da neće podleći iskušenju da svoje unutrašnje probleme, ne podele sa ostatkom čovečanstva, upotrebom te vojne sile. Pljačka, više ili manje otvorena, je još uvek najprofitabilniji biznis.

Istina je i to, da ti banditski pohodi, ne mogu trajati večno i da buduće ratove, ne mogu dobiti, ali… imaju dovoljno snage da unište ostatak planete.

Možda to i jeste njihova uloga u velikoj drami koja očekuje naše potomke.
Većina nas to neće doživeti.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Dozivjeti hoćes sigurno , prezivjeti mozda…

igi
Gost
igi
1 godina prije

Sve su preuzele velike korporacije….
….zanimljivo…istina…gledao sam klip jednog srbina koji radi kao šofer u americi…kaže da je popizdio…od jednog kraja amerike do drugog uz put su samo reklame 4 – 5 brendova koji se izmjenjuju…velike korporacije pojele su američki san…

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@igi A što se ne vrati u Srbiju kada mu je već toliko “loše”??

igi
Gost
igi
1 godina prije

….pa naveo je da će se vratiti u srbiju kada uštedi…inače jedno vrijeme je živio u kamperu i to je u americi uobičajen način života…hoću reći nisi shvatio poentu, a ona glasi da društvo u americi postaje borgovsko…..znaš ono star trek.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Igi , zeljko jos plovi u devedesetim a ti mu pričas o star treku ????

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

@ Umpah ,slogan MAGArac ? ? ? je dobar?

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Gospon N. Babicu kad nabrajate drzave koje su americki banditi unistili zasto preskacete nasu ex Yu a posebno malu Yu koju su cinile Srbija i CG SRJ)?

Zadnjih 30 g.americki banditi unistili su desetak drzava i naroda,pobili milione i unazadili desetke drzavs i naroda …o banditizmu svekolikih raznih sankcija ostetili su cijeli svijet a za to isto vreme 30g miroljubiva Kina je izgradila 30.000 km brzih pruga a neke i superbrze pruge.O drugim kineskim napredovanjima i izgradjenosti trebalo bi silne knjige napisati da bi se pobrojalo.Ponosam sam sto pripadam narodu slobodarskome koji je jos 1 od bezbroj puta stao na crtu zlu pa tako i americkom banditizmu.I ovaj put su Srbi bili na pravednoj strani istorije..a americkim banditima neka svevisnji sudi.

Anarho
Famed Member
Anarho
1 godina prije

Tema nije “Milosevic i ko je poceo rat …” … o tome mozete raspravljati na drugim portalima odnosno ovdje, kada ta tema bude postavljena. Daljna rasprava je zakljucana.

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Daleka budućnost,godina……2020….Trumba;……..America Third, Saudi Second, Israel First…..Star Trek (Official Site).

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Ocekivana duzina zivota u Hrvatskoj 78,02, USA 79,6, na Kubi 80 godina. Pretilih amerikenjaca je 40%, u Hrvatskoj je 18,7% .
Zatvorenika u USA 25%, vise od 50% svih amerikenjaca imaju zatvorsku evidenciju, u Hrvatskoj 3900 ili ili oko 0,01% zatvorenika sto dokazuje da je USA izvor kriminala u svijetu. Eto vam obecane zemlje USA gdije je godisnje vise od 610,000 hospitaliziranih umobolnih, u Hrvatskoj oko 38000, Znaci da je USA zemlja LUDJAKA

gsx
Gost
gsx
1 godina prije

Juče sam se vratio iz Kine, i sve navedeno u tekstu je tačno. Cela zemlja povezana brzim vozovima npr Šangaj-Peking oko 5 sati preko 1200km,infrastukura nova,putevi,zeleznica,gradovi sve je novo retkost je naći u Pekingu ili Šangaju udžerice ili stara naselja. Sve je pod konac i svi se pridrzavaju pravila. Automobili u proseku stari par godina, sve plaćaju mobilnim telefonima itd itd itd. Mnogo para imaju ali su to uložili u svoju zemlju. Za razliku od drugih drže dosta do sebe , kontrole na ulazu u zemlju su ozbiljne otisci prstiju vize i svašta nešto, srećom nas poštuju pa idemo bez viza samo sa pasošom (Srbija). Oni sami kažu da nije pitanje kada će biti najveći i najjači, nego vremena .Procenjuju izmedju 15 i 30 godina….

bato
Gost
bato
1 godina prije

daj bože da doživim težko očekivani krah Amerokenjaroša,

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Načekaćeš se!! Lezi malo i odspavaj!!

octopus
Gost
octopus
1 godina prije

U pad američkog carstva sam se jučer uvjerio kad sam išao pregledati “best antivirus”. Na stranici “safetydetective” naiđem na slijedeću ocjenu:
Despite Kaspersky being one of the most well-recognized AV brands on the market, we can no longer recommend their products in good conscience due to speculation that their developers have been aiding state-sponsored hackers in Russia.
Kaspersky has already been banned by the US government, and there is mounting evidence that they have been data mining consumer information and sending it to The Kremlin, thereby making it spyware.
Dakle, program koji na svijetu ima oko 400 milijuna korisnika (od toga preko 200 tisuća firmi) se ne testira “jer postoji sumnja da radi za Kremlj”. HALLO??? To nije stranica iz najcrnjeg doba SSSR-a, već američka stranica…..
Usput: Imam Kasperskog već oko 7 godina i nikad nisam imao problema…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
69
0
()
x