Turska će uvesti kvote za migrante

Migranti
3 komentara

Turska vlada će od jula ograničiti strano stanovništvo u određenim kvartovima na 20 posto, čime će 1.200 ovih naselja biti zatvoreno za daljnju imigraciju, najavio je u subotu ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu. Kako ekonomski pritisci rastu i Turska već ugošćuje milione Sirijaca, Soylu je rekao da će sigurnost granica i deportacije biti pojačane.

Soylu je na sastanku turske Direkcije za upravljanje migracijama rekao da je prema trenutnoj politici njegove vlade o ograničavanju stanovništva rođenog u inostranstvu u određenim četvrtima na 25 %, oko 781 naselje u 54 provincije zatvoreno za strance.

Soylu je od jula rekao da će ta kvota biti smanjena na 21 %, čime će se za novodoseljenike zatvoriti ukupno 1.200 naselja, “kako bi se spriječila koncentracija stranaca u određenim regijama u našoj zemlji”.

Osim toga, strancima koji žele ući u Tursku radi školovanja ili liječenja više se ne daje boravišna dozvola. Takve dozvole će se davati samo strancima koji mogu iznajmiti smještaj iznad određene vrijednosti, naveo je Soylu.

Turska se bori sa rastućom imigracijom od izbijanja građanskog rata u Siriji 2011. godine i trenutno je dom za oko 3,7 miliona Sirijaca, od kojih se mnogi sada natječu sa domaćim Turcima za zapošljavanje. S obzirom da je inflacija u Turskoj trenutno na visokom nivou u dvije decenije, Soylu je priznao da mnogi Turci osjećaju da je njihova zemlja “napadnuta”.

Ministar je tvrdio da bi, da Turska nije podigla zidove duž granice sa Sirijom, u zemlju ušl još osam miliona migranata. On je rekao da su turske vlasti ove godine uhvatile 110.000 ilegalnih imigranata, a da će ukupno 25.000 biti vraćeno u zemlje porijekla. Osim toga, izbjeglice koje dolaze iz područja Sirije koja se smatraju sigurnima bit će odvedene u kampove, obrađene i vraćene nazad.

Gradi se više graničnih zidova, postavljaju sigurnosne kamere i senzori, naveo je Soylu.

Još u maju, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je planove da “omogući dobrovoljni povratak” milion sirijskih izbjeglica na teritoriju koju su okupirali Turci u sjevernoj Siriji. Taj plan, koji postoji u različitim oblicima već nekoliko godina i koji je u jednom trenutku podržala njemačka vlada, Sirija je odbacila kao pokušaj “kolonijalizma” od strane Ankare.

erdoganKvoteMigrantiturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Mudar potez.

nessy
1 godina prije

Turska se dobro okoristila od izbjeglickog vala, ali izgleda da je i njima dosta. Od EU su dobili miljarde, i mnoge ustupke. Ali, da Turska nije kontrolirala priljev koliko-toliko, danas bi u Evropi imali peterostruko osuncanih. Njemacki podatak, od primljenih izbjeglica 75% prima socjalnu pomoc. Malo su se preracunali, kad su mislili obnoviti ‘stocni fond radnika’ neradnicima. Arapi uz socijalu, djecji doplatak, besplatan stan i rezije, i sve druge potpore zive duplo bolje nego su u svojoj zemlji mogli sanjati. I ne pada im na pamet prljati ruke necim tako prizemnim kao sto je rad. Mislili su Svabe da su arapi kao balkanci, koji oru 12 sati dnevno, odu u penziju, i onda umru, potroseni od rada. Arabo radije nastanca 10 djece, i cetiri zene, i uziva u dobrim stranama zivota. Rad je samo za ‘fools and horses’.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI