Turska napala sirijsku vojsku u području Manbija

Topništo u Siriji
5 komentara

Danas se u Moskvi sastaju turski predsjednik Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin, a tema razgovora će biti trgovinski odnosi i situacija u Siriji.

Međutim, na bojištu u Siriji, gdje su sirijski i ruski vojnici ušli u područje zapadno od Manbija kako bi uspostavili “tampon zonu ” između turskih snaga i islamističkih milicija i kurdskih YPG snaga, situacija se prilično zakomplicirala.

Naime, jučer je tursko topništvo provelo niz napada na položaje gdje su nedavno, između gradova Al-Bab i Manbij,  raspoređeni sirijski i ruski vojnici. Granatiranja su provedena duž 10 kilometara linije razdvajanja, u blizini sela Jubb Al-Hamir, Abu Hayj, Bughas i Kurhyuk.

U granatiranju je, prema nepotvrđenim izvješćima, ubijeno 8 sirijskih vojnika i uništena su dva oklopna vozila.

Položaje duž linije fronta drže proturske islamističke milicije iz koalicije “Štit Eufrat”, koje su samo dva dana prije napada zauzele sirijske vladine snage i ruske specijalne postrojbe.

Dio teritorija zapadno od Manbija su Kurdi predali sirijskoj vojsci u dogovoru s Vojnim vijećem Manbija.

Prema posljednjem izvješću su se nakon teškog granatiranja sirijski vojnici nakratko povukli s prednje linije i ubrzo su se vratili s pojačanjima.

Sirijski vojnici su na kraju sugerirali Kurdima da se povuku u Manbij i odvoje od militanata “Štita Eufrata”. Tako se smanjio rizik sukoba turskih vojnika i proturskih milicija i kurdskih paravojnih postrojbi.

Kurdi su izvijestili da su u utorak tijekom noćnih borbi u blizini sela Bughas, zapadno od Manbija, ubili su 16 proturskih islamističkih militanata i uništili oklopno vozilo ACV-15.

Sukobi između Turaka i Kurda su zabilježeni i u području kantona Afrin, gdje su ranjena dva turska vojnika.

U srijedu su Kurdi i službeno potvrdili da su sirijskoj vojsci predali 5 sela, upravo ona koja su jučer granatirana.

Kurdski milicije odlaze iz svojih sela Manbij, a ta područja su područja preuzeli sirijski graničari i milicije podržane od strane ruskih specijalnih snaga, uglavnom iz čečenske bojne.

Manbij - Sirija - 10. 03. 2017.
Manbij – Sirija – 10. 03. 2017.
Napadsirijska vojskaturska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Paulo
7 godine prije

Danas Erdogen a jucer bio onaj Nijemac a prekojucer bio onaj Zhidov iz Izraela.
Tko ce biti slijedeci tjedan?
Merkel & Inc zelu izolirati Rusiju s tim da dobiju bolje dilove za svoje zemlje.

Tadmur
7 godine prije

Postavlja se pitanje može li i kako Moskva stati na kraj ovim turskim g****ma.Zarobljavanje i granatiranje pripadnika SAA u toj j****noj tampon- zoni je konstantno,i nije počelo jučer kako piše u članku.Trba ih pustiti neka se izrokaju međusobno ,svakako će im ili jedni ili drugi nekad zabiti nož u leđa kao i do sada.

Jupiter
7 godine prije

Tuku se Asad i Erdogan nekada iskreni prijatelji i braća po veri!Čudno da Izrael neće da ih razdvaja?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI