Turska nudi da bude domaćin pregovora o posredovanju za Sudan

Recep Tayyip Erdogan
6 komentara

Turska je ” spremna da bude domaćin pregovora ” za Sudan ako zaraćene strane donesu odluku da započnu sveobuhvatne pregovore, rekao je predsednik Recep Tayyip Erdogan u utorak.

U telefonskom razgovoru s predsjedavajućim Sudanskog Suverenog vijeća, generalom Abdelom Fatahom al-Burhanom, Erdogan je ” izrazio svoju tugu i zabrinutost ” zbog sve većeg broja žrtava u oružanom sukobu koji je izbio sredinom aprila, navodi se u saopćenju Turske Direkcije za komunikacije .

On se također osvrnuo na napore da se osigura sigurnost turskih državljana u Sudanu i evakuišu iz zemlje, navodi se u saopćenju.

Ankara će također nastaviti svoje napore „ u kontaktu s Ujedinjenim narodima kako bi osigurala da hitne humanitarne potrebe sudanskog naroda budu zadovoljene. ”

Dok su pregovori o prekidu vatre između vojnih rivala započeli u subotu u saudijskom primorskom gradu Džedi, uz podršku Vašingtona, jedan saudijski diplomata rekao je za AFP u ponedeljak da razgovori nisu dali “većeg napretka” . ”

U intenzivnim borbama, koje su izbile kao rezultat borbe za vlast između generala Sudanskih oružanih snaga (SAF) i snaga za brzu podršku (RSF), poginulo je najmanje 550 ljudi, a oko 5.000 je ranjeno od 15. aprila, prema Sudanskim Ministarstvo zdravlja.

Agencija UN-a za izbjeglice traži 445 miliona dolara za pružanje hitne podrške za oko 860.000 izbjeglica i povratnika iz Sudana širom Čada, Južnog Sudana, Egipta, Etiopije i Centralnoafričke Republike.

Erdogan, koji traži treći predsjednički mandat na izborima 14. maja, pokušao je pozicionirati Tursku kao posrednika u drugim sukobima, uključujući rusko-ukrajinsku krizu.

U decembru prošle godine, turski lider je kritizirao Zapad zbog „ provokacija “ umjesto da djeluje kao posrednik u ukrajinskom sukobu i istakao prošlogodišnje napore Turske u posredovanju u sporazumu o crnomorskom koridoru žitarica.

erdoganSudanturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
11 mjeseci prije

Koliko ce tek ove izreketariti. Upravo je izreketario Putina za godinu odgode plaćanja za par milijardi dolara za naftu. U Indiji je ostalo Putinu 40 milijardi u rupijama.

Max
11 mjeseci prije

Turci se mudro pozicioniraju.

RoPe
11 mjeseci prije

Sultan za Sudan!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI