Turska osuđuje SAD zbog ‘maltretiranja’ vlastitog saveznika

Mevlut Cavusoglu
11 komentara

SAD bi trebale prestati prijetiti Saudijskoj Arabiji zbog visokih cijena nafte i pronaći druge načine za rješavanje problema, rekao je u petak turski ministar vanjskih poslova.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), čiji je Rijad de facto lider, pristala je da smanji proizvodnju nafte početkom oktobra, razljutivši Washington, koji je više puta pozivao grupu da umjesto toga poveća proizvodnju.

„Zastrašivanje Saudijske Arabije je neprikladno. Prolazimo kroz slične izazove u cijenama energije, ali nikome ne prijetimo”, rekao je Mevlut Cavusoglu.

Govoreći u Mersinu, u južnoj Turskoj, Cavusoglu je rekao da je prihvatljivo da SAD kritikuju OPEC+, grupu najvećih proizvođača nafte, uključujući Rusiju i Saudijsku Arabiju, zbog smanjenja proizvodnje, ali je upozorio Washington da prijetnje Rijadu “nisu u redu”.

Ministar je dalje nagovijestio da vrtoglave cijene nafte, koje predstavljaju veliku zabrinutost za SAD, proizlaze iz politike Washingtona.

“Ne možete riješiti ovo pitanje samo prijetnjom jednoj zemlji. Trebali biste pustiti proizvođače nafte da se vrate u proizvodnju”, rekao je on, misleći na embargo koje je Washington uveo Iranu i Venecueli.

Cavusoglu je pozvao SAD da “uklone ove sankcije” , uz obrazloženje: “Ako želite da cijene nafte padnu, uklonite embargo na zemlje koje će svoje proizvode ponuditi tržištu”.

Ranije ovog mjeseca, OPEC+ se složio da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, prkoseći pozivima SAD-a da pumpaju više, u pokušaju da snize cijene.Nakon objave, sekretarica za štampu američkog predsjednika Joea Bidena, Karine Jean-Pierre, tvrdila je Saudijci se “sigurno pridružuju Rusiji”.

Saudijska Arabija insistira da je odluka o smanjenju proizvodnje bila “zasnovana isključivo na ekonomskim razmatranjima koja uzimaju u obzir održavanje ravnoteže ponude i potražnje na naftnim tržištima”. Ministar odbrane kraljevine rekao je da su on i drugi najviši zvaničnici “začuđeni” optužbama da je Rijad stao na stranu Rusije.

Nakon smanjenja nafte, američki demokratski senator Bob Menendez, koji predsjedava Komitetom za vanjske poslove, otišao je toliko daleko da je zahtijevao od SAD-a da “zamrzne sve aspekte” svoje saradnje sa Saudijskom Arabijom, dok su drugi američki zvaničnici izrazili sličan stav.

Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, potvrdio je u nedjelju da će predsjednik Biden djelovati “metodično” kako bi preispitao odnose SAD-a sa Saudijskom Arabijom. Administracija prijeti da će “preispitati” partnerstvo otkako je najavljeno smanjenje cijena. Međutim, iako je predsjednik upozorio da će biti “nekih posljedica” za Saudijce, nikakve konkretne mjere nisu javno otkrivene.

SADsaudijska arabijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Oho, počelo je i tursko službeno šamaranje američke politike.
Usrančići nikako da zaprijete izbacivanjem Turske iz NATO-a, jer znaju što to znači.
Erdogan to jedva čeka da im se zahvali na suradnji.

Lucija, prva
1 godina prije

“Turci nisu glupi i njihova diplomatija ima veliku tradiciju. Ako su oni primetili americki bezobrazluk onda je to kraj. A njihovom bezobrazluku nema granica.” “Bajden onako dementan i neotesan po američkom jenki modelu drskosti i bezobrazluka odmah čim je sleteo i izašao iz aviona pružio je ruku šeiku Saudijske Arabije i odmah ga optužio za ubistvo novinara Kašogija. Niti malo diplomatski, a ujedno je ponizio domaćina da mu pokaže gde mu je mesto i to u njegovoj kući. Tako se ne razgovara sa vladarem nacije sa dugom civilizacijskom i kulturnom tradicijom pogotovo ako ste gost u kući koja vas je primila sa velikim poštovanjem. I još preti posledicama. Kojim? Na prodaju oružja jedino. Oružje će kupovati od Rusije, a Amerika može da se oprosti od zemalja Zaliva. Da turska podrzava arabiju je nesto novo! Inace su iran, turska i arabija veliki konkurencija ko ce vladati regionom, a eto cini mi… Čitaj više »

LZN
1 godina prije

Nije dobro imati amere za protivnika ali je imati amere za prijatelja još gore…..

Vrata
1 godina prije

I Turska i SA ce preci na Rusku stranu jer im je dosta zavrtanja ruku od strane americkih “saveznika”.

Max
1 godina prije

SAD tako maltretiraju sve a ni Turci nisu bolji.

tihobl
1 godina prije

U prevodu: niste htjeli gas od rusa, sada ima da kupujete od nas. Ako vam se ne svidja arapska nafta i nju kupovacete od nas.

Roccos
1 godina prije

Vjerujem da amerikenjci kipte od bijesa jer su svjesni činjenice da ne mogu s Turskom,ali ne mogu ni bez nje.Rušenje Erdogana im je propalo,a druge šanse neće biti,jer se sultan ovaj put dobro osigurao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI