Turska pokreće trgovinski rat protiv Izraela

Izrael - Turska - Zastave
23 komentara

Turska vlada uvela je izvozna ograničenja Izraelu koja pokrivaju 54 kategorije proizvoda, kao odgovor na rat u Gazi, objavilo je u utorak Ministarstvo trgovine.

Ankara je jedan od najžešćih kritičara Izraela od izbijanja sukoba s Hamasom u oktobru. U Istanbulu su proteklih dana održani protesti tražeći zabranu trgovine. Odluka Ankare također je uslijedila nakon odbijanja izraelske vlade da dozvoli spuštanje turske pomoći u Gazu.

Prema turskom ministarstvu trgovine, stavke na listi izvoznih embarga – koja stupa na snagu odmah – uključuju aluminijum, bakar, čelik, građevinski materijal, mašine i razne hemijske proizvode. Turska je već prestala da šalje Izraelu bilo kakvu robu koja bi se mogla koristiti u vojne svrhe, napominje ministarstvo.

Ograničenja će ostati na snazi ​​sve dok Izrael ne proglasi primirje u Gazi i dozvoli “neometan protok dovoljne humanitarne pomoći” u to područje, dodaje se u dokumentu. UN i grupe za ljudska prava optužuju Izrael da ometa isporuku pomoći u Gazu.

Kao odgovor na ograničenja, izraelsko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Tursku da “jednostrano” krši bilateralne trgovinske sporazume. Ministar vanjskih poslova Israel Katz javio se u utorak na X (bivši Twitter) kako bi zaprijetio Ankari “paralelnim mjerama” koje će “štetiti” turskoj ekonomiji. Izrael će pripremiti listu proizvoda koje namjerava prestati kupovati od Turske, rekao je on. Katz je također pozvao SAD da zaustave ulaganja u zemlju i uvedu sankcije Ankari.

Trgovinski spor uslijedio je nakon diplomatskog spora između lidera dvije zemlje. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan više puta je uporedio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua s Adolfom Hitlerom i optužio Izrael da je počinio “genocid” nad Palestincima. Izrael je u međuvremenu tvrdio da se turski predsjednik svrstava među najgore antisemite u historiji, zbog svog stava o sukobu i podrške Hamasu.

Izrael je objavio rat Hamasu u oktobru kao odgovor na smrtonosni napad koji je organizovala militantna grupa, u kojem je ubijeno najmanje 1.200 ljudi, a više od 200 uzeto kao taoci. Uzvratno bombardovanje Gaze i kopnena operacija uzrokovali su smrt najmanje 33.000 ljudi, prema teritorijalnom ministarstvu

gazaIZRAELturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvone
19 dana prije

Sada su se turci sjetili da treba nešto napraviti u vezi Izraela. Meni se čini da je to dogovor između Turske i Izraela da bi turci sačuvali svoje lice. Vanjska politika je sve prljavija.

Nenad
19 dana prije

Turci ko vas ne zna skupo bi vas platio. Erdogan je godinama non stop lajao protiv okupacije za domaću upotrebu dok je u isto vrijeme pojačavao, pogotovo nakon 7.10.2023. trgovinsku suradnju s njima. Da bi bilo što izrečeno PILO VODU isti bi trebao povući priznanje tzv israela, povući svog ambasadora, izbaciti okupacijskog iz Ankare i prekinuti sve kontakte sa tzv izraelom. Sve ostalo je standardno Tursko mlaćenje prazne slame !!!!

dupla kamilica
19 dana prije

A nafta i dalje teče.

Upravo tako
19 dana prije

Jel se uvode sankcije Rusiji zbog agresije ( sto je opravdano) . Tako treba i muslimanski svet uvesti sankcije Hebrejima ( genocidasima), ne trebaju se plašit sankcije USA. Treba ići do kraja.

Haso
19 dana prije

Bez obzira na vjerske i nacionalne razlike, Turci, Arapi i arapski Jevreji imaju potpuno isti grabežljivi mentalitet. Sve je to isti kupus…

FELIX
19 dana prije

DOK CE TURCI VODITI I SAMO TRGOVSKI RAT NIJE PROBLEM, PRITISCI NA ISRAEL CE SE POVECATI SA SVIH STRANA SA NAMEROM, DA SE HAMAS OCUVA I STVORI PALESTINSKA DRZAVA KOJA BI BILA NOVO GNEZDO ZA RERGRUTIRANJE I TRENIRANJE ISLAMISTA TE BI POSLUZILA KAO OSKOCNA DASKA ZA UNISTENJE EVROPE VOJNOM SILOM, NA TO VEC CEKAJU SPREMNI ALAHOVI BORCI SIROM EVROPE KOJA JIH JE PRIMILA KAO EMIGRANTE.
DOK SE ZIDOVI BORE SA ISLAMISTIMA EVROPAJE JOS SIGURNA OD NJIHOVE NAJEZDE.

Max
19 dana prije

Bar nešto čine.

Noname
19 dana prije

Islamske zemlje koje isporučuju oružje ili pružaju financijsku pomoć Izraelu izdaju muslimane, rekao je iranski duhovni vođa ajatolah Ali Khamenei na sastanku s visokim dužnosnicima republike i veleposlanicima islamskih zemalja u povodu praznika razmaha ramazanskog bajrama.
On je to nazvao “izdajom, ovo je izdaja islamskog ummeta”. Prema Khameneiju, pružajući pomoć “slabljivom cionističkom aparatu”, islamske zemlje ga “jačaju”, čime će u konačnici “sama sebi naškoditi”. Iranski čelnik istaknuo je da vlade takvih zemalja ne ispunjavaju u potpunosti svoje obveze potpore Palestincima, javlja TASS pozivajući se na IRNA .
U ožujku su brojni mediji, pozivajući se na podatke Turskog nacionalnog instituta za statistiku, ustvrdili da Turska nastavlja surađivati ​​s Izraelom, opskrbljujući ga oružjem.

Andrija
19 dana prije

turci ili današnji židovi, dvije izobličene strane iste medalje. turska drži leđa izraelu protiv susjednih arapskih zemalja, kao najveći sluga te pokorno slijedi istu genocidnu politiku, dok se pokušavaju ostatku svijeta pokazati kao neovisni i u dobrom svjetlu. Ali muslimani, barem turski, a pogotovo susjedni ili komšije su općenito takvi. Žele se pokazati kao dobri i pošteni ljudi, a dok osobno gorih, lažljivijih i pokvarenijih nazovi ih ljudi nisam u svom životu upoznao. turčin ili židov svejedno je uši vas odaju, sluge samoga vraga, završiti ćete jednako kao i vaš gazda i sva izdajnička pseta 😘😘😘

gigi pinna
18 dana prije

Neće IDF-u slati mudante, čarape, kupus, kapulu… Izrael na koljenima, LOL!

Nenad
18 dana prije

Juče Turčin opet pokazao pravo lice. Zvao Erdogan Raisia i molio da Iran ne napada tzv israel te je tako bio posrednik okupatora Palestine👿Naravno dobio je odbijenicu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI