Turski premijer Erdogan kaže da stvaranje vojske EU nije projekat koji se može implementirati

Erdogan o stvaranju vojske EU
7 komentara

Stvaranje vojske EU nije projekat koji se može sprovesti, jer su mnoge zemlje članice EU takođe članice NATO i ne podržavaju tu ideju, izjavio je u nedjelju turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

„Ovo nije projekat koji se može materijalizovati, nije moguć jer mnoge zemlje članice EU koje su i članice NATO, većina ne misli pozitivno o takvom uspostavljanju“, rekao je Erdogan novinarima poslije sastanka G20 u Rimu.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je 2018. godine pozvao na stvaranje zajedničke evropske vojske kako bi se bolje suprotstavio globalnim izazovima i okončao zavisnost bloka od Sjedinjenih Država u pogledu odbrane.

Prijedlog je stavljen na sto pri zahladnjelim odnosima EU i SAD tokom predsjedavanja Donalda Trampa. Jedna od pritužbi bivšeg američkog predsjednika bila je da evropske članice NATO ne plaćaju neophodna 2 % svog BDP za odbranu.

Trampove kritike su pojačale tenzije između SAD i država članica NATO, dok su se odnosi sa Turskom takođe pogoršali nakon što je Ankara počela da prihvata isporuke odbrambenog raketnog sistema S-400 ruske proizvodnje. Kao odgovor, Vašington je izbacio Ankaru iz programa borbenih aviona F-35.

U novembru prošle godine, Makron je rekao magazinu The Economist da jedva da postoji bilo kakva bezbjednosna saradnja između SAD i drugih članica NATO, što je u suštini ostavljalo alijansu u stanju „moždane smrti“. Kao odgovor, Tramp je rekao da su komentari francuskog lidera nepošteni i uvredljivi i da SAD imaju najmanje koristi od alijanse, navodeći velike finansijske doprinose Vašingtona.

Međutim, Nabila Masrali, portparol EU za spoljnu politiku i bezbjednost, rekao je prošlog mjeseca da blok trenutno ne razmatra stvaranje zajedničke vojske.

erdoganeuTayyip Recap Erdoganturskavojska EU
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neznanac
2 godine prije

Erdo to se tebe ne tiče…Kako ti svaštariš tako mogu i drugi.
I sam si svjestan ograničenja NATO-a a ako i ima država unutar EU koji se tome protive ti se onda s njima druži. A i sam nekako jačaš tursku vojsku neovisno o NATO-u

Max
2 godine prije

Pa to i nije realno

Bljakk
2 godine prije

Erdo im je rekao istinu u lice, ma kakva eu vojska dok je kaubojska vojska ovdje. Pa nisu oni dosli u normandiju iz milosrda nego da okupiraju. Nema besplatnog rucka.

cro crv
2 godine prije

MISLIM DA OVAJ DJEDA BULAZNI OD STRAHA DA SE OPET NE POJAVE TEMPLARI I NE ODNESU DOVRAGA MUSLIMANIJU IZ STAROG VAVILONA NO KOLIKO SU TI STRAHOVI OPRAVDANI PITANJE JE SAD JER DOK GOD NE PRODJE OVO KORONA LUDILO U SVJETU KO ZIV KO MRTAV VIDJET CE SE UGLAVNOM POSLJEDICE IDEMO DALJE

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI