“Turski trag?” – Detalji o minobacačkom napadu na rusku bazu u Siriji 

Baza u Siriji
47 komentara

Jučer je jedna od važnijih vijesti bila objava ruskog lista Kommersant o masovnom minobacačkom napadu islamističkih terorista na rusku bazu Hmeymim u Siriji. U prvom izvješću kojeg je objavio Kommersant, pozivajući se na neimenovane vojne i diplomatske izvore, govorilo se čak o četiri bombardera Su-24, dva višenamjenska borbena zrakoplova Su-35S i vojni transportni zrakoplov An-72, te da je moguće kako je više od deset vojnika ranjeno.

Kasnije je rusko Ministarstvo obrane opovrgnulo ove informacije i potvrdilo da su u napadu u noći 31. prosinca smrtno stradala dva vojnika. Na društvenim mrežama se pojavila samo jedna fotografija oštećenog repa jednog od zrakoplova i nema nikakvih potvrda o razaranjima ili uništenju takvih razmjera.

Trenutno su uvedene dodatne sigurnosne mjere na području ruske zrakoplovne baze Hmeymim. Napad proveden 27. prosinca je bio neuspješan, obzirom da se radilo o raketnom napadu kojeg je na vrijeme detektirao i neutralizirao protuzračni sustav “Pancir-S1”, jedno od oružna koje brani bazu od ovakvih napada.

U prvom je izvješću navedeno kako je minobacački napad 31. prosinca provela nepoznata subverzivna skupina koja se prikrala bazi i izvršila napad.

Trenutačno ruska i sirijska vojska pojačavaju nadzor u blizini zračne luke.

“Sirijske službe provode mjere za traženje i uništavanje militanata uključenih u napad, kao i za jačanje režima zaštite područja pokraj zračne baze”, reklo je Ministarstvo obrane u Moskvi.

Priopćeno je da će područje oko baze od sada čuvati isključivo ruska vojska.

FOTO – Snimke vojnog dopisnika Romana Saponkova o oštećenjima na dva zrakoplova u bazi Hmeymim

Oštećenja na zrakoplovu
Oštećenja na zrakoplovu
Oštećenja na zrakoplovu
Oštećenja na zrakoplovu

Kako je bilo moguće provesti napad?

Napad je nesumnjivo proveden kako bi se Rusiji pokazalo da nije sigurna u Siriji. Zbog brzine i manjka vremena za podešavanje nišanskih sprava na minobacačima manjeg kalibra, kojim je proveden napad, ciljevi nisu precizno birani i bilo je dovoljno ispaliti što više granata u što kraćem vremenu, što su teroristi na kraju i uspjeli učiniti.

Kao što se vidi, dio zrakoplova je pretrpio manja oštećenja, za koja tehničari kaži da će se brzo otkloniti, a Roman Saponkov piše da su dva Su-24 i dva Su-35S nakon pregleda odmah nastavili vojne aktivnosti.

Napad zračnu bazu u Hmeymimu je sigurno jedan od najvećih incidenata u Siriji u dvije godine ruske kampanje. Rusko zapovjedništvo je potvrdilo da su teroristi 31. prosinca po prvi put uspjeli zaobići sustav protuzračne obrane i sada će se promijeniti način zaštite baze.

Naravno, na društvenim mrežama su samozvani vojni stručnjaci, bez ikakvih detalja o napadu, kritizirali sigurnosne mjere i ukazivali na nesposobnost ruske i sirijske vojske.

No, ako bi se Rusija povukla iz Hmeymima, to bi značilo da je kapitulirala ne samo pred stvarnim agresorima, Sjedinjenim Državama, zaljevskim monarhijama, EU i Turskom, koji su pokrenuli rat u Siriji, nego i pred skupinom bradatih islamističkih fanatika koji su izveli napad. Povlačenje bi značilo da je Rusija izgubila rat protiv terorista

Dakle, cilj ruske borbene skupine je bio poraziti ISIL, što je učinjeno. Ostatak terorista više ne može uspostaviti ozbiljne linije obrane i može provoditi samo gerilske napade.

Ovdje treba razumjeti da je ISIL bio homogena skupina. Kada je bio na vrhuncu snage, mnogi su zapovjednici islamističkih postrojbi bacili zastave Slobodne sirijske vojske i drugih skupina postrojbi i zakleli se na vjernost “kalifatu”.

Nakon toga, kada je ISIL zapao u probleme, bacili su zastave “Islamske države” i ponovo postali “umjerena oporba”. Hoće li ove skupine biti odane Rusiji ili poštovati sporazume? Neće, naravno, pogotovo ako su plaćeni. I sada su proveli granatiranje.

Ako samo pogledate kartu, jasno je da je kroz brda sirijske pokrajine Latakije lako prokrijumčariti minobacače kalibra 120mm,  82 mm ili čak 60mm, koji su, po svemu sudeći, korišteni u napadu.  Šire područje je puno civila, postoji raširena mreža asfaltiranih cesta, ali i poljskih puteva koji prolaze kroz poljoprivredna zemljišta. Prokrijumčariti minobacač ili dva i nekoliko desetaka garanata nije nikakav problem.

Teroristima je dovoljno da pritisnu jednog od seljaka uza zid, kažu mu da će mu pobiti obitelj i on će s narančama ili bilo kojim od proizvoda prenijeti minobacač i granate. Nakon dan ili dva, možda odmah za njim, doći će islamisti i provesti napad. Osim toga, napad se dogodio 31. prosinca, kada je cijela Latakija u slavlju čekala Novu godinu i zaglušujući vatromet je organiziran u glavnom gradu pokrajina, a pucalo se i u okolnim mjestima. Uhvatite neprijatelja 31. prosinca je bila zadaća za posebne službe. No, to ni u jednoj vojsci ne opravdava propust.

Tko je proveo napad?

Ovdje, uvjetno rečeno, imamo jedan problem. Naime, račun na mreži Telegram “Direktorate 4”, koji objavljuje informacije o aktivnostima terorista, potvrdio je da ovaj napad nije bio kao onaj 27. prosinca, kojeg su neutralizirali sustavi “Pancir-S1”.

Isti kanal je objavio i fotografiju neuspjelog napada na kojem se vide minobacačke granate i znak “Druge obalne brigade Slobodne sirijske vojske”. Na granatama je pisalo: “Soči je vaš, a Hama je naša”. Poruka je, kao što se vidi, napisana na turskom i potpisana “Turkmen Dagi”, što su bile planine Latakije Jabal Al-Turkman.

FOTO – Granate “Druge obalne brigade” korištene za napad na bazu Hmeymim

Granata
Granata

Problem je što “Druga obalna brigada FSA” djeluje u okviru sporazuma o primirju i Turska je uvijek tvrdila da će nadzirati skupine umjeren oporbe i doprinijeti uništenju “Islamske države” i koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, koju predvodi Al-Nusra Front.

“Druga obalna brigada FSA” je u savezu sa svima, počevši od ostalih jedinica takozvane “Slobodne sirijske vojske”, do Ahrar Al-Shama, milicija Islamske stranke Turkestana i Al-Nusra Fronta. Turska je od početka pregovora u Astani i uspostavi primirja tvrdila da su joj prioritet sirijski Turkomani. Ako obavještajne službe potvrde da je ova brigada provela napad, onda je Turska u problemima i to je znak da ne može nadzirati ne samo sirijske Turkomane, već nijednu skupinu u Idlibu i dijelovima okolnih pokrajina koja drže teroristi.

Skupina sama za sebe kaže da je sirijska turkomanska brigada koja djeluje prvenstveno u području Jabal Al-Turkmana. Glasnogovornik grupe je ranije izjavio da brigada ima oko 2000 boraca, a formirana je spajanjem nekih lokalnih brigada. Vođa brigade je Bashar Mulla. Slično kao “Prva obalna brigada” i ova tvrdi da je dio “Slobodne sirijske vojske” i predstavlja kao umjerna oporba i uživa zaštitu Turske.

FOTO – Logo “Druge obalne brigade Slobodne sirijske vojske”

Logo brigade

Ako je prvi neuspješni napad 27. prosinca proveden kako bi se osujetio Sirijski nacionalni kongres u Sočiju, na kojem su u nacionalnom dijalogu trebali sudjelovati predstavnici svih sirijskih etničkih i vjerskih skupina, kao što su tvrdili u Moskvi, sada o tome nije riječ.

Naime, kongres je odgođen za kraj ovog mjeseca. Osim toga, budući da su teroristi iza kojih stoji Turska vidjeli da projektilima velikog kalibra ne mogu probiti protuzračnu obranu, odlučili su se za manje minobacače i kao skupina koja navodno poštuje primirje nije imala većih problema približiti se bazi s minobacačima, na primjer, kalibra 82 mm.

Prema tehničkim podacima ovaj minobacač ima ukupnu težinu 45 kg. Ako se rastavi, cijevi sa zadnjim dijelom teži 14,5 kg, lafeta još 14 kg, podloga 15 kg i nišanske sprave 1,5 kg. Dužina cijevi je 1,2 metra, a mine koje koristi su teške 3,05 kg i imaju domet 4,2. U dijelovima se minobacač i desetak granata mogu prenijeti čak i pješice. Nije još potvrđeno koji su minobacači korišteni, a ima ih različitih, čak i manjih, kao onaj kalibra 60mm, koji je u upotrebi i danas.

Više od samog napada na bazu, koju će sada osiguravati ruska vojska i tako steći status sudionika u sukobu, problem je ako se potvrdi odgovornost turkomanske brigade za napad. Moguće je da je fotografija na računu na mreži Telegram “Direktorate 4” objavljena namjerno, ali je u području najbližem bazi aktivna samo ova skupina. Ako se pokaže točnim da je “2. Obalna brigada FSA” provela napad, to će biti znak da Turska igra dvostruku igru i ovaj incident neće proći bez odgovora.

HmeymimNapadruska vojna baza
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

Ako samo pogledate kartu, jasno je da je kroz brda sirijske pokrajine Latakije lako prokrijumčariti minobacače kalibra 120mm, 82 mm ili čak 60mm
….ovo je vrhunac teksta jer ispada da je lakše tegliti minobacač od 120mm nego ovoga ČAK OD 60mm… i druga stvar nisam specijalista ali slike oštečenih aviona nisu nastale od minobacača već od transformensa i čelične šake koja drobi krila…

Laki Topalović
5 godine prije

Ok, jel itko prepoznaje koji je ovo kalibar. Ja nemam Telegram i ne mogu otvoriti taj Directorate 4

Ivo
5 godine prije

Gledano veličinu ruke, na slici je granata 120 mm. Bilo kako bilo, dobar razlog za čišćenje Latakije i zatvaranje granice s turskom. Napad i jeste odgovor na čišćenje Idliba, kad on bude oslobođen stvar sa osiguranjem baze je riješena.

Btw, Rusi su imali sreće u nesreći, Su-24 na slici je bio spreman za polijetanje, bombe su podvješene na nosače. I nitko nije pušio oko aviona, dok kerozin curi…

čitalac
5 godine prije

Ne znam zašto Rusi nisu već napravili betonske hangare za zrakoplove. Naročito iz razloga jer su posvuda okola džihadisti a teren je idealan za diverzante. Recimo i kad bi uspjeli ispaliti salvu granata iz minobacača, ako bi zrakoplovi bili u betonskim hangarima ne bi im granata mogla nauditi. Jer radi se svakako o najmanjem minobacaču (s velikim bi teško ostali neopaženi) i minobacačka granata pada odozgo, znači pala bi na betonski hangar i sumnjam da bi mogla probiti.
Hm, koliko košta jedan hangar a koliko zrakoplov?

Raptor
5 godine prije

U skladu sa mojim iskustvom iz NATO baza u Afghanistanu, takav gerilski napad je toliko lako napraviti da je skoro nemoguce napravit siguran obruč oko baze, naime kako sam pisao NATO baze u AFG su tvrđave, bukvalno neprobojne tvrđave, Cepelini u zraku (PTDS), motre radius do 40 km, sa ugrađenim hardverom i softverom za upozorbu i detekciju stranih projektila i određivanje koordinata u metar ispaljenja istog, da vam ne nabrajam senzore ukopane u zemlji i td i svaki malo uleti raketa MB1 kineske proizvodnje , dometa do 8k, kojoj ne treba lansirna rampa nego je položite na “među”, optički usmjere prema bazi i njih par lansira i jedna ce pasti u bazu ili pokraj… win win situacija za teroriste, taj psihički efekat odradi svoje…A MB 120 mm granate prolaze kroz te tvrđave NATO saveza, a da nece u jednu rusku bazu koja nije ni blizu osigurala perimetar koa npr baza… Čitaj više »

vjaceslav
5 godine prije

puklo prijateljstvo

preseren3
5 godine prije

Amateri.
Akcija u svakom pogledu diskreditira Rusku bazu.
Pijani za novu godinu.
Amerikanci na AlTanfu ne dozvole približavanje manje od 55 kilometara!!!
Sve ostalo je izvinjavanje…
Ajde, malo objetivnosti. Pijanci nisu izvinjenje!

Laki Topalović
5 godine prije

Zanimljivo, novinske agencije navode da Saponkov nije njihov djelatnik, iako je jednom iz Sirije za FAN napravio reportažu i nemoguće je potvrditi vjerodostojnost slika.

mmm
5 godine prije

sad ce rusi uzvratit turci, i vratit ce 200kg paprika natrag u tursku i sve opet po starom kao da nista nije ni bilo

davor
5 godine prije

Blaž …..RUSI BAR IMAJU MUDA PRIZNATI GUBITKE , ZA RAZLIKU OD ONIH BITANGA-AMERIKURCA I NJIHOVIH ZAPADNJAČKIH I ZALJEVSKIH “KUĆNIH LJUBIMACA”….KOJI KAD IH NEKI OD NEPRIJATELJA OBORE ODMAH TRABUNJAJU NEŠTO U STILU “DESIO SE KVAR”……DA , RAKETA GA JE “POKVARILA”…EVO PRIMJER::1999. ZA VRIJEME BOMBARDIRANJA JUGOSLAVIJE PRIZNALI SU SAMO OBARANJE “NEVIDLJIVOG”…A BILO IH JE JOŠ NEKOLIKO…..

Laki Topalović
5 godine prije

Postoji velika vjerojatnost da je turska pista false flag, da se razbije suradnja, a
nije isključeno da Erdogan zaista ne može kontrolirati baš sve zapovjednike na terenu. No, u tom će slučaju ova skupina biti uništena.

blues
5 godine prije

A jebi ga, ne mo’š napraviti kajganu a da ne razbiješ jaja.

PERO
5 godine prije

Nisu to izveli nikakvi “teroristi”,zna se dobro ko izvodi takve akcije.

antun comb
5 godine prije

ja pisem cijelo vrijeme, pijani rusi bi dali guzice za zapad i da ih USA potapsa po ramenu. evo ga komentar sa “south fronta”, i tamo su poceli kuzit. nebi ga ni ja bolje sastavio…….”What is it with Putin, and Russia ?, every other story on RT/TASS these days is arse licking. We just want to be friends….. you can trash our diplomatic missions, impose crippling sanctions, play whack a Russian soldier in Syria, we will always love you, our love is unconditional. One day you will come to realise you love us too blah blah blah… In the mean time you can keep your illegally obtained piece of Syria, Use it to train up terrorist groups there to launch attacks on Russian soldiers and kill them, We will just pretend it has never happened.Pathetic.”

nikud nikam
5 godine prije

U 2. SR su Talijani iz čarlija precizno pucali direkt sa samara koji je nosila mazga. 120 mm danas ima domet sa pojačanim punjenjem 10tak km pa si misli kako se od toga braniti. Naravno da Rusi imaju tehnologiju koja odmah otkriva pozicije strijelca. Amera je do sad u Avganistanu poginulo mislim više od 2000. Par stotina milijardi $ je tamo potrošeno. Koji je učinak te intervencije ne znaju ni oni sami. Naravno da u ratu ginu vojnici svih strana ali krajnji efekat ove ruske kampanje je grandiozan.

H\'ghar
5 godine prije

Ak skineš ‘mortar’ aplikaciju sa google play android tel ili tablet ti je nišanska sprava… Svaku cijev možeš usmjeriti na izabrani cilj!

H\'ghar
5 godine prije

Ak skineš ‘mortar’ aplikaciju sa google play android tel ili tablet ti je nišanska sprava… Svaku cijev možeš usmjeriti na izabrani cilj!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI