U 2022. godini Izrael pobio 34 palestinske djece – najviše u posljednjih 15 godina

Izrael i Palestina
15 komentara

Kako javlja međunarodna organizacija Save The Children, 2022. godina bila je najsmrtonosnija za palestinsku djecu u zadnjih 15 godina.

Broj djece koju su ubile izraelske sigurnosne snage i doseljenici na okupiranoj Zapadnoj obali udvostručio se ove godine na 34, nakon zadnje dvije pucnjave još dva tinejdžera u uzastopnim danima, priopćio je Save the Children.

Ubojstvo 17-godišnjeg Mahmouda al-Sadija dok je bio na putu u školu u ponedjeljak i 16-godišnjeg Ahmada Shehadeha tijekom kasne noćne racije u Nablusu u utorak, čini ovu godinu najsmrtonosnijom za djecu na Zapadnoj obali od 2006.

U srijedu ujutro, 15-godišnji izraelsko-kanadski tinejdžer također je ubijen, a više od desetak ljudi je ozlijeđeno u dvije odvojene eksplozije u Jeruzalemu.

Nasilje na Zapadnoj obali rasplamsalo se posljednjih mjeseci, brzim širenjem izraelskih naselja, naglim porastom izraelskih vojnih napada na okupiranu Zapadnu obalu. Osim što su bile uhvaćene u nasilje, palestinske su obitelji podvrgnute ograničenjima kretanja koje su nametnule izraelske vlasti, što im je onemogućilo pristup osnovnim uslugama.

Jason Lee, direktor organizacije Save the Children na okupiranom palestinskom području, rekao je:

“Neprihvatljivo je da postoji nastavak upotrebe smrtonosne sile protiv djece. Do sada je 34 palestinske djece na Zapadnoj obali izgubilo život u 2022., u godini koja je postala najsmrtonosnija godina za djecu u više od 15 godina. Jedno izraelsko dijete navodno je također ubijeno u napadu jutros. Još jednom, djeca plaćaju najveću cijenu za sukob nad kojim nemaju kontrolu.

“Eskalacija nasilja kojem smo svjedočili na okupiranom palestinskom teritoriju i Izraelu duboko je alarmantna jer prijeti životima i dobrobiti djece. Kultura nekažnjavanja Izraela služit će samo nastavku ciklusa nasilja. Ovo mora prestati. Bez poduzimanja koraka za deeskalaciju situacije, djeca će i dalje plaćati cijenu.

“Prema međunarodnom pravu, djeca imaju posebnu zaštitu i moraju biti zaštićena od nasilja u svakom trenutku. Moraju se poduzeti sve potrebne radnje kako bi djeca bila sigurna.”

Save the Children poziva na trenutni prekid upotrebe bojevog streljiva protiv djece od strane izraelskih snaga. U isto vrijeme, pozivamo na hitnu, neovisnu istragu – i odgovornost za – ubojstva sve djece. Sve strane moraju pokušati deeskalirati situaciju i prekinuti ovaj trenutni krug nasilja, kao najbolji način da se osigura zaštita djece i vrati nada u njihovu budućnost.

Izvor savethechildren.net

IZRAELPalestinaSTC
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
1 godina prije

Ma što na to uopće reći…da su Palestinci građani drugog reda – nisu, jer se ne poštiva njihovo osnovno ljudsko pravo – pravo na život….jer ovi za svaki napad u bilo koje doba i na bilo kojoj lokaciji imaju neko stupidno opravdanje – i nikoga nije briga….sad kada je bilo svjetsko prvenstvo u Kataru, puno je arapskog svijeta i muslimanskog iz Afrike nosilo palestinske zastave – no, i to je bilo i prošlo…sjećate li se kada je Zelenski tamo prije izjavio kako Ukrajinci potlačeni poput Palestinaca; i kada je onaj palestinski čelnik odgovorio ‘globalnom lideru’ i ‘samozvanom monarhu’ neka ne priča GLUPOSTI….Meni je to jednostavno neshvatljivo, ne mogu to shvatiti…i palestinsko pitanje, i glad u Jemenu, i afričku djecu po rudnicima, pa niti ove drogirane beskućnike po Americi….i puno toga groznoga još na ovoj našoj lijepoj Zemlji…jednostavno ne mogu, ne ide….lp

Dokurčilomi
1 godina prije

I to je broj što on prizna kao kolateralnu štetu. Pravi broj se neće saznati nikada.

MNK
1 godina prije

Koliko su Rusi ubili Ukrajinca tijekom “trodnevnoj specijalnoj operaciji” koja traje skoro godinu dana.

Max
1 godina prije

Genocid.

Kit
1 godina prije

Ne ubij!

“Prorošvo kaže da će Izraelci biti ponovno skupljeni iz naroda i vraćeni u Izrael.
UN je to i učinio i 1948. je Izrael proglašen i 1949. priznat u UN-u.
Tako danas Izrael ima 74 god. a UN 77.
Biblija, Psalam 90:10 (naopako 0109 ili 19 bez nula, što je tlocrt UN sjedišta) kaže da generacija traje 70 do 80 godina. Ne zna se dana i sata, ali se znaju vremena.
Zato već dugo pokušavaju ponovo uništiti Izrael. I da ne bude zabune, pisano je da nisu svi Izraelci oni po krvi, već oni po vjeri, po vjeri u Isusa Krista i Oca nebeskoga.”

Garik Weinstin
1 godina prije

Da li itko iz redakcije zna ili od vas koji ovo čitat i stavljate postove da je trenutno u izarelskim zatvorima nekih cca, 930 Palestinske djece, znate li da najmlađe ima samo 7 godina. da je branlo majku kad je udarao izareski vojnik.
Da li je i taj sedmogodišnjak možda terorist?
Ali o dnevnicima ane frank se zna i svako malo članak o tome.
Pametnom dovoljno.

goran
1 godina prije

gdje su sada sve one jebene organizacije koje se bore za prava djece da se oglase i da osude izraelski režim za ubijanje djece?
nema ih nigdje zavukli se u svoje mišlje rupe i drže račvaste jezike za zubima,amerika ne dopušta da se dignu protiv izraela,ali su im zato usta puna pravde prema ukrajinskoj djeci.
eeee moje udruge sve vas treba tuči palicom po glavi,bolje niste ni zaslužili mater vam pravednu vašu.

Mokadasa al Safer
1 godina prije

Zanimljiv naslov. A u Izraelu živi tko? Možda Židovi?

Beoo
1 godina prije

Genocidni a ne Božiji narod

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI