Demokrati pred zidom zbog cijena nafte

Biden-Nafta
8 komentara

U direktnoj suprotnosti sa zelenom agendom Demokratske stranke, američki predsjednik Joe Biden naredio je naftnoj industriji da poveća proizvodnju i snizi cijene – ili inače…
Ali da li američki lider ima moć da kontroliše slobodno tržište?

Kako javno raspoloženje o američkoj ekonomiji počinje da ključa, Bajden pokušava prebaciti krivicu na naftnu industriju za gomilanje profita, dok cijene na pumpama drže pretjerano visokim, čime guši ekonomski rast.

“Vrijeme je da ove kompanije prestanu s ratnim profiterstvom, ispune svoje odgovornosti u ovoj zemlji i daju američkom narodu oduška”, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući ove sedmice. “Ako to ne učine … platit će veći porez na svoj višak profita i suočit će se s većim ograničenjima.” Američki lider je rekao da će “raditi s Kongresom na razmatranju ovih opcija koje su dostupne nama i drugima”.

Upitno je, međutim, kako će demokrate moći da izgrade dvostranački konsenzus za takve kazne protiv naftne industrije kada su republikanci, koji imaju dobre šanse da osvoje Dom 8. novembra, otvoreno neprijateljski raspoloženi prema bilo kakvim novim „gušljivim“ porezima.

Iako su cijene plina u SAD-u pale za 1,25 dolara po galonu u odnosu na ljetni maksimum, trenutni nacionalni prosjek je 3,76 dolara po galonu, što je i dalje više od 35 centi više nego u ovo doba prošle godine. U vrijeme kada je inflacija za sve, od hrane do komunalija, prošla kroz krov, ti dodatni poeni čine razliku.

U međuvremenu, naftna industrija, koja nastavlja da ostvaruje astronomske profite, odbacuje Bajdenove tvrdnje da je američki narod izostavljen iz bonance. Izvršni direktor Exxon Mobil Corpa, Darren Woods, rekao je da njegova kompanija dijeli profit među dioničarima.

“U SAD-u je bilo rasprave o tome da naša industrija vrati dio našeg profita direktno američkom narodu”, rekao je Woods za Bloomberg News. “Upravo to radimo u obliku naše tromjesečne dividende.”

Bijela kuća je uzvratila na Tviteru nekoliko sati kasnije, rekavši: “Ne mogu vjerovati da ovo moram reći, ali davanje profita dioničarima nije isto što i snižavanje cijena za američke porodice.”

Biden je u svom govoru u Bijeloj kući spomenuo nešto što odražava kratkovida očekivanja njegove administracije od naftne industrije u vrijeme kada demokrati pokušavaju da nametnu svoju ”zelenu agendu” američkom narodu.

„Današnji rekordni profit nije zbog toga što rade nešto novo ili inovativno. Dobit je zbog neočekivanog rata”, rekao je Bajden, osvrćući se na sukob koji sada bjesni između Rusije i Ukrajine. Pitanje koje mnogi posmatrači postavljaju je: Zašto Bijela kuća nije čekala da te “nove i inovativne” tehnologije budu aktivirane” prije nego što je sve poništila jednim bacanjem?

Dok demokrate krive Rusiju, Veliku naftu i OPEC za trenutne američke ekonomske probleme, predsjednik Bajden je prvog dana svog mandata zatvorio istraživanje nafte i plina u Arktičkom nacionalnom rezervatu divljih životinja, zabranio bušenje u državi Utah i otkazao Keystone XL naftovod između Sjedinjenih Država i Kanade, potpisni projekt Donalda Trumpa koji bi u velikoj mjeri smanjio američku ovisnost o opskrbi naftom sa nestabilnog Bliskog istoka i šire. Kanadska nafta bi tekla u Sjedinjene Države slobodno kao točeno pivo. Povrh svega, Bajden je u martu najavio zabranu uvoza ruske nafte i drugih energenata kao odmazdu za ofanzivu Moskve u Ukrajini. Da li je zaista mislio da će cijene energije ostati nepromijenjene nakon tih poteza?

Umjesto da čekaju da američka ekonomija potpuno pređe na obnovljive izvore energije, demokrate su odvojile zemlju od same linije spasa. Ovo je stavilo Sjedinjene Države u potpunu nemilost Big Oila, koji se ponaša sa svom grabljivošću koja se može očekivati ​​u zemlji izgrađenoj na kapitalističkom etosu. Dokle god naftna industrija drži dioničare sretnima, oni mogu tvrditi da ”šire bogatstvo”, uprkos činjenici da oni investitori koji sada ubiru neočekivani prihod čine mali postotak američke populacije i malo doprinose ukupnom ekonomskom rastu.

Dakle, sada kada se brzo približavaju međuizbori, Bajden i Demokratska stranka se bore da očiste nered koji su sami napravili. Sa zelenim krstašima koji vrište za vjetrenjačama, solarnom energijom i električnim automobilima, Bijela kuća je bila prisiljena da uzme 180 miliona barela iz Strateških rezervi nafte (SPR), koje su sada istrošene na najniži nivo od 1984., dok je tražila da se naftna industrija poveća snabdjevanje i smanjenje cijena. Ipak, Biden bi se u konačnici mogao naći pod okriljem Big Oila, baš kao što je bio od strane američkih ”saveznika” iz Perzijskog zaljeva, posebno Saudijske Arabije kada ih je zamolio da povećaju proizvodnju nafte.

Iako za Sjedinjene Države može izgledati častan poduhvat da se odviknu od ovisnosti o nafti koja ubija planete, učiniti to bez rezervnog plana je jednostavno ekonomsko i političko samoubistvo, jer bi demokrate mogle naučiti na teži način 8. novembra.

Autor: Robert Bridge

BidenNaftaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
1 godina prije

Bila kuća odobrila Bidenu

da odigra sezonu ili dvi

u Ajduku ?

Herc
1 godina prije

Cijena nafte će pasti nakon midterm USA izbora,cilj je bio još više oslabiti lažne radikalne demokrate prije izbora ,a da li će oružje i pare dolazit kao do sad bez kontrole nakon što republikanci preuzmu kongres pitanje je

Tupko Glupko
1 godina prije

Izuzetni su Kijevu do sada osigurali gotovo 25 milijardi dolara financijske i humanitarne pomoći, kao i 27,5 milijardi dolara vojne opreme.

To je 52,5 milijarde dolara za rat koji traje osam i pol mjeseci, to jest daje Ukrajini preko 6 milijardi dolara mjesečno!

Procjene potreba obnove Ukrajine (a rat i dalje traje) iznose minimalno 350 milijardi dolara.

Predsjednica EK Ursula von der Leyen rekla je da će EU dati Ukrajini 18 milijardi eura 2023. godine kako bi pomogla u pokrivanju očekivanih proračunskih manjkova, tj. 1,5 milijarde eura mjesečno.

Sir Oliver
1 godina prije

Ako su pred zidom pucaj-mijenjaj ih ako ikako može.

tihobl
1 godina prije

Miniranje ruskih cjevovoda nije prva diverzija. Prije toga su minirali cjevovode po SAD uskracivanjem ekoloskih dozvola. Zato kad udari polarni talas moraju uvoziti gas iz Rusije, jer nemaju cim da ga prebace do istocne obale. Govore evropi da mora smanjiti zavisnost od RF, a svake zime mole ruse da ih spasavaju hitnim isporukama.
Kako je krenulo sa mudrom bajdenovom politikom na zimu ponovo ce moliti ruse da ih spasavaju. Ne samo da ce moliti ruse za gas i gorivo za istocnu obalu, vec ce traziti i hitnu isporuku dizela za svoju tehniku u bivsoj Ukrajini.

Max
1 godina prije

i zbog drugih zala.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI