U svjetlu turske prijetnje, sirijski Kurdi spremni na pregovore s Damaskom

Salih Muslim - Recep Tayyip Erdoğan
10 komentara

Iako ovu informaciju treba uzeti s rezervom, obzirom da je nije objavila nijedna od službenih kurdskih agencija, situacija u kojoj sirijskim Kurdima prijeti turska invazija govori da je logičan potez njihovih političkih vođa stupiti u kontakt s Damaskom.

Tako je vođa Stranke demokratske unije (PYD), Salih Muslim, ovog tjedna navodno izjavio da se njegova politička frakcija sprema vratiti u Damask kako bi ponovo pokrenula mirovne pregovore sa sirijskom vladom.

Dugogodišnji čelnik najveće sirijske političke stranke je, prema ovim izvorima, rekao da je njegova politička stranka spremna otići u Damask i pregovarati s Damaskom onoliko puta koliko je potrebno, sve dok se ne postigne političko rješenje.

“Bili smo u Damasku i opet ćemo ići dok ne nađemo ljude koji mogu sjediti s našom delegacijom i svima dati do znanja da smo slobodni u svojim željama i da ćemo zadržati svoj karakter”, rekao je Muslim.

Komentari Muslima su dani na sastanku u gradu Tal Abyadu u provinciji Raqqa, gdje je razgovarao s vođama plemena koja u regiji doline rijeke Eufrat podržavaju PYD.

Prethodni pregovori između sirijske vlade i Sirijskog demokratskog vijeća nisu uspjeli, jer strane nisu uspjele postići kompromis o budućnosti Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i političke autonomije za područja kojima trenutno, uz pomoć američkih trupa, upravljaju kurdske jedinice narodne zaštite (YPG).

Kurdska agencija Rudaw, koja je izvještavala o sadržaju sastanka u gradu Tal Abyadu nije prenijela ovu izjavu, ali je navela kako je Salih Muslim rekao da „sporazum između Sjedinjenih Država i Turske nije sporazum mira, već protokol za naseljavanje pograničnih područja“. Muslim je također rekao da na to područje neće ući niti jedan turski vojnik.

Salih Muslim kaže da će autonomna vijeća pograničnih okruga biti zaštićena i da na tom području neće biti turske vojske.

S druge strane, Turska prati kretanja kurdskih snaga i najavila da će ih nadzirati bespilotnim letjelicama, a ako SAD ne ispune svoja obećanja, provest će svoj plan, a to će vjerojatno biti vojni napad na takozvani „Zapadni Kurdistan“, kako agencija Rudaw zove sjeveroistočna područja Sirijske Arapske Republike.

U međuvremenu je Turska najavila da zajednički operativni centar nastavlja svoj rad i pokrenut je zračni nadzor u kojem sudjeluju 2 turska i dva američka helikoptera.

Turski ministar obrane Hulusi Akar rekao je da će, ako Sjedinjene Države ne ispune svoja obećanja, Turska pokrenuti svoje planove, a pripreme za provedbu tih planova su već završene.

Sjedinjene Države i Turska dali su odvojene izjave kako su postigli dogovor o uspostavi “zajedničkog centra za koordinaciju sjeveroistoka Sirije“.

U okolnostima u kojima Kurdi ne mogu računati na američku pomoć, jedini im je izlaz kompromis s Damaskom, stoga navodi portala Al-Masdar News imaju smisla. Čak i ako nema službenih pregovora s Damaskom, oni se vode tajno i uz posredovanje Rusije.

Ranije smo opširnije pisali zašto je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da se okvirno slaže s Erdoganovim planom o privremenoj uspostavi „sigurne zone“ na sjeveru Sirije, iako to podrazumijeva vojni napad turske vojske na položaje sirijskih Kurda na južnim granicama Turske.

Povezani članak

Zašto je Putin rekao „Da“ Erdoganovom planu za rješenje „kurdskog pitanja“ u Siriji

pregovori
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
4 godine prije

Na današnji dan 2017 godine je okončana blokada Deir ez Zour-a

Mercury
4 godine prije

“zadržati svoj karakter” – predivan karakter imaju.

Samo su dvije opcije u igri da se Ameri zaustave u svojim zamislima. Ili tampon zona ili Kurdi priznaju Sirijsku vladu s nekim povlasticama. Trenutačna situacija vodi u pobunu Kurda u Iranu, a zatim je Turska na redu. I za 50 godina imamo ogromni Kurdistan pod vladom Amera, a u međuvremenu tisuće i tisuće mrtvih.

Mate
4 godine prije

Treba ih odj***t u startu!

Dopizdilomi
4 godine prije

ZaštoAssadu, neka se jave amerima.

igi
4 godine prije

…ajde trgovalo se i onda…SSSR i EEZ…SSSR i USA….ali da amerikanci komunistima šalju oružje i opremu još ne čuh do sirije…u šta se ovaj svijet preobratio.

samo tako
4 godine prije

Možda je i jedan od kurdsih vođa otvorio snene oči i uvidio da nisu nikakav prioritet u rjašavanju sirijskog pitanja. Zadnji na listi, tako da vlada Sirije ima vremena čekati zamor materijala. San o stvaranju velikog Kurdisana potporom Amerike i bliskoistočnih saveznika, ostaje samo san

DrLove73
4 godine prije

On je spreman na pregovore AKO NADJE NEKOG DA SA NJIM PREGOVARA, to nije ni blizu spremnosti za ozbiljne pregovore, naslov clanka je neispravan!

Red Dog
4 godine prije

Kurde Iraka su zaveli murikanci pa su ih skrenuli sa puta Revolucije. Kao sto su sa kosovskim Farkom. Iracki kurdi su vukli i ostale za sobom. Ima love u irackom Kurdistanu ali vlada i bezakonje. Kao na Kosovu.
Nema se tu vise sta podrzati :/

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI