U završnoj debati, Biden je podigao ulog – i postavio se tačno tamo gdje je Trump želio

Biden i Trump, posljednja debata
61 komentar

Daleko uljudnija debata vidjela je da je demokratski predsjednički kandidat Joe Biden napravio višestruke neforsirane greške, udvostručujući „Russiagate“ i politiku Obamine administracije čijim je kritikovanjem predsjednik Donald Trump izabran.

Druga i posljednja predsjednička debata u četvrtak uveče u Tenesiju prošla je mnogo uljudnije od prethodne. Međutim, bilo je još dosta emocionalnih manipulacija.

Najmanje u tri navrata, Biden je promijenio temu da bi počeo da ističe zabrinutost zbog američkih porodica i kako se nose sa pandemijom, ekonomijom, zdravstvenim osiguranjem i tako dalje. Nesumnjivo, ovo su fokusirali najbolji politički konsultanti, ali to su smjele riječi koje dolaze od nekoga ko je proveo skoro pola vijeka u hodnicima moći.

Trump nije dozvolio Bidenu da to zaboravi, više puta napadajući potpredsjednika Baraka Obame zbog toga što je imao godine da sprovede sve ove nade i snove koje je obećavao, ali to nije učinio. Kada se suočio sa svojim dosijeom, Bidenov je izgovor bio „pogriješili smo“.

„Nikada ne prekidajte svog neprijatelja kad griješi“, kaže maksima koja se pripisuje Napoleonu Bonaparti. Tokom noći, Biden ih je zaradio nekoliko.

Maske i zaključavanja zbog Covida-19

Bidenova prva greška bila je priznanje da će zatvoriti zemlju zbog pandemije Covida-19, koliko god je pokušavao da ga opravda. Demokrate su Trumpa lično krivile za svaku smrt od koronavirusa, ali Bidenov plan za suzbijanje virusa bio je ono što je Trumpova administracija sada radi, samo sa nacionalnim maskama, zaključavanjima i bacanjem novca na problem.

Vraćajući se kasnije tokom noći na ublažavanje koronavirusa – i pokušavajući da se vrati na utrku – Welker je predsjednika okrivila za neaktivnost Kongresa. Trump je iskoristio priliku da tvrdi da je predsjednica doma Nanci Pelosi (D-California) zadržavala pomoć. Kada je Biden tvrdio da Pelosin HEROES zakon samo čeka Trumpovo odobrenje, Trump je uzvratio da je riječ o partijskom „spasu“ koji će nagraditi demokrate za zaključavanje i pljačkati američke poreske obveznike da, između ostalog, plate ilegalne imigrante.

Obećanje amnestije

Bidenov odgovor? Kada je pokrenuta imigracija, obećao je amnestiju i „put ka državljanstvu“ za 11 miliona ilegalnih imigranata u prvih 100 dana njegove administracije, upravo protiv toga se Trump borio 2016. godine!

Pod vatrom Trumpa zbog njegove uloge u zakonu o krivičnim djelima iz 1994. – još jedna „greška“ – Biden je dao emotivni argument za dekriminalizaciju zloupotrebe droga i ukidanje „minimalnih mandatnih rokova“ (odnosno obaveznih minimuma) u izricanju presuda.

„Trebali bismo iz temelja promijeniti sistem, i to je ono što ćemo učiniti.“

Nema sumnje da će demokrate pokušati da “razjasne” šta je Biden pod tim zaista mislio, baš kao što su to učinili kada je aktivisti u julu rekao da je “apsolutno” za preusmjeravanje finansijskih sredstava dalje od policije.

Zeleni novi posao

Osvrćući se na „klimatske promjene, globalno zagrijavanje“ kao „egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu“, Biden je ponovo pokrenuo program stvaranja miliona radnih mjesta preuređivanjem SAD u zelenu energiju – uključujući neto nultu emisiju ugljenika do 2025. ili 2035. godine, nije bio tačno siguran.

Trump ga je nazvao „Zeleni novi posao“, samo u imenu, i ismijavao ideju o ponovnoj izgradnji miliona domova sa „malim, malim prozorima, ludo!“

Biden se tada bukvalno obavezao da eliminiše naftnu industriju, odbacujući sve svoje prethodne pažljive dvosmislena odgovore o toj temi.

„Da, prebacio bih se iz naftne industrije. Jer naftna industrija značajno zagađuje“, rekao je. „Vremenom je treba zamijeniti obnovljivom energijom.“

Gambit karaktera

Možda je najgora greška bila Biden koji je insistirao da je „karakter zemlje na glasačkim listićima“. U svom univerzumu, informisan u redovnim medijskim izvještavanjima, Trump je Loš narandžasti čovjek koji ne može činiti dobro, a on je taj koji vraća „pristojnost“ Americi.

“Nazvao je Meksikance silovateljima, zabranio muslimane jer su muslimani”, insistirao je Biden u jednom trenutku. Takođe je rekao da Rusija „plaća za ubijanje američkih vojnika u Avganistanu“. Ništa od toga nije tačno.

Ovog puta bar nije ponovio laž „finih ljudi“, mada je petljao sa „Jadnim dječacima“ (vjerovatno „Ponosnim dječacima“) i nazvao Trumpa „zviždaljkom za psa velikom otprilike kao rog za maglu“.

Opis ovog karaktera, međutim, omogućio je Trumpu da pomene Bidenovog sina Huntera i njegove sumnjive poslove u inostranstvu – skandal na kojem su glavni mediji prekovremeno radili. Bidenov odgovor bio je tvrdnja da Hunter nije učinio ništa loše, pozivajući se na izvještaje medija, svjedoke o opozivu i “50 bivših pripadnika nacionalne obavještajne službe” koji su “rekli da je ovo ruska fabrikacija”.

“Mislite da je laptop još jedna Rusija-Rusija-Rusija?” Pitao je Trump pošto je ranije uveče iznio podvalu sa „Russiagate“ kao primjer kako su demokrate nepravedno napadale njegovu kampanju i predsjedništvo.

„To je tačno -“, počeo je da govori Biden, dok ga je Trump presjekao sa „Idemo ponovo sa Rusijom!“

Trump ima neobičnu sposobnost da istjera istinita mišljenja i osjećaje ljudi na otvoreno. I tako, mjeseci Bidenovih pažljivo formulisanih izjava i neodlučnih kvalifikacija jednostavno su nestali u četvrtak uveče, i rekao je Americi kako se zaista osjeća.

To je zapravo razumljivo, s obzirom na to da Biden pokušava da slijedi trag Baraka Obame, četiri godine nakon toga. Neprestano je udvajao politike iz vremena dok je bio potpredsjednik vlade, kao da Amerikanci čvrsto stoje iza njih, a Trumpovi izbori 2016. bili su greška koja nije smjela da se dogodi.

Biden, Demokratska stranka i glavni mediji možda sada u to vjeruju, ali u roku od dvije godine od Obaminih izbora Amerikanci su izabrali Republikanski kongres, a Trump je niotkuda došao da pobijedi dvije moćne političke dinastije – Bush i Clinton – kampanju protiv Obaminog nasljeđa.

Trump je čak u jednom trenutku rekao Bidenu da je jedini razlog zašto se umiješao u politiku „zbog tebe“. Biden to nije shvatio. I time završava priča.

američki izboridebataDonald Trumpjoe biden
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Istražuj
3 godine prije

“…Trump je nazvao Faucija i znanstvenike idiot ima prije nekoliko dana…”

Ta mu je najbolja!
Zato mi je i simpatican, sve da je i igrac kabale 😉
…a eto… gle cuda … nemam nista sa “radikalnim desnicarima”…

Istražuj
3 godine prije

Svaka anketa je obicna prevara – i navlakusa za jos “neodlucne”…

Istražuj
3 godine prije

“…Ljevica će svakako glasati protiv Trumpa…”

To me u opste nece iznenaditi.
Danasnja “ljevica” je jucerasnji – nacizam!

Dovoljno je pogledati idiotizirane (od Sorosa placene) – demonstrante ANTIFA.
Pa tim ljigavcima u opste nije upitno da ih – zlocinac i milijarder “filantrop” (dakle eugenicar) Soros – financira.
A nekoliko puta uhvaceni na djelu, gje im Sorosevi “operativci” dijele transparente, hrpe cigli, molotovljeve koktele ali i novac…
Sta reci…?

3 godine prije zadnji put uredio Istražuj
zgvaca
3 godine prije

Najvecu gresku je Biden napravia na samom kraju kad je rekao da ce CO2 Emisionen svesti na 0 do 2050. Tu mu je Trump uskocio u rjec i odmah rekao; Texas dali si to cuo? Penisilvanija, Ohio dali ste to culi. To su Swing Drzave to bi moglo Bidena kostat pobjede.

ffjord
3 godine prije

Bit ce odabran onaj tko obeca americkom narodu da ce vise rukama ugrabiti po globusu.

Mucke
3 godine prije

Zanimljiva ta anketa ,dan prije isti taj fox news iznese da je 56% amerikanaca ekonomski zadovoljnije danas nego prije 4 godine.
” It is about economy ,stupid ” .

PATMAT
3 godine prije

Trump može jedino izgubit zbog dopisnog glasovanja. Ako tu pokradu izbore demokrati a vidimo da mogu jer su svi na njihovoj strani svi moćnici(mediji, tajne službe, Silicijska dolina, hollywood). I nisu na strani Bidena jer je dobar nego jer Trump ne provodi njihovu agendu.

Istina
3 godine prije

Bio sam preskočio tvoj glupi plaćenički komentar.
Al eto vratih se, da dam jedan minus tebi kao “obrazovanom dijelu stanovništva”.

Istina
3 godine prije

Da ti nisi jedan od onih “neovisnih” političkih komentatora sa televizije?

Max
3 godine prije

Trump je loš Biden je još gori.

Qanon
3 godine prije

Tko je od njih dvoje bolji za mene?
Upitaj sam sebe i budi iskren prema samom sebi.
Ako se Amerika okrene prema samoj sebi i rijesava svoje probleme,manje ce se mijesati u tude stvari.,ili nam jos uvijek treba svjetski policajac?
Da je Trump bio predsjednik 1991 nikada ne bi doslo do rata u bivsoj drzavi.
Bili bi svoj na svome u nekoj labavoj konfederaciji.
Ja mislim licno da je on manje zlo za mene.

ja sam
3 godine prije

Skupovi podrske Trumpu su krcati pristalicama dok na skupovi koji su organizirani za promociju Bidena su slabo posjeceni. Jedan od razloga radi kojih Biden vodi po anketama je taj da vecina Trumpovih glasasca i pristralica ne zeli da ucestvuje u tim anketama jer ih ne smatraju vjerodostojnim. Sasvim je sigurno da Trump ima puno vecu podrsku nego sto to ankete pokazuju

Kile
3 godine prije

Di ste buzinčani, došao burek za večericu

burt
3 godine prije

Trump pokušava na sve načine preokrenut rezultat ali okolnosti mu ne idu u prilog ni na unutrašnjem ni na vanjskom planu, ekonomska kriza, rast nezaposlenosti, lutanje s covidom, rasne podjele, omogućavanje da mu ruski špijuni vršljaju okolo na unutrašnjem planu a na vanjskom planu politika prema Maduru, Kimu, Iranu i Talibanima mu je bila pogrešna jer niti je prepoznat kao čvrstorukaš i jaka ličnost najveće vojne sile niti je prepoznat kao mirotvorac tako da nema ništa ni od Nobelove nagrade za mir, zadnja očajnička šansa mu je da Kina izazvana prodajom američkog oružja Tajvanu krene u invaziju Tajvana a Trump proglasi ratno stanje i pojavi se kao spasitelj ali ni od toga nema ništa jer je veća šansa da Tajvan izvrši invaziju Kine

3 godine prije zadnji put uredio burt
tucker carlson
3 godine prije

priznajem da uopce nisam procitao clanak prije komentiranja.uopce nije bitno tko je imao bolje argumente u debati.olos na ulicama je puno bitniji od debate.hvala.

Šule
3 godine prije

Dajte komentatori dođite pameti i razmislite tko još može dati glas didini od 78g koji nezna šta je jučer ručao-njega su postavili nevidljivi vladari iz podzemlja tj bankarskog sektora da mogu upravljat državom kako im odgovara.Ovog dementnog starca pod hitno treba poslat u neki park i neka promatra nebo-jer uskoro ide tamo na duži godišnji odmor.

mario
3 godine prije

sotonista biden bi započeo svjetski rat

mario
3 godine prije

Slijeđenjem autoriteta, slavljenjem velikog (ili malog) vođe, odrasli stavljaju svoju sudbinu u ruke drugoga, u potpunosti oviseći o određenosti vođe prema dobru ili zlu. Tako čine nezreli, neodrasla djeca (ma koliko godina imali, godine same po sebi ne određuju zrelosti). Veliki vođa, stranka, partija, sustav – oni naređuju, ljudi slušaju. Ne čine ništa loše, samo poštuju zakone, poštuju naredbe, pravila, mjere, preporuke pa ovisno o vrsti naredbe i tipu službe jedni po naredbi prebijaju po ulicama druge, jedni ne puštaju u bolnice potrebite pomoći zato što nemaju masku, nemaju dovoljno nisku temperaturu ili što drugo. OPIS OVCOIDA

mario
3 godine prije

ZAŠTO BI OBJAVLJIVALI IŠTA OD LAŽLJIVO SOTONISTIČKOG MEDIJA

Mlayak
3 godine prije

Buzinac produži dalje, ovdje ne prolaze takve prozirne idiotarije

Bosanac
3 godine prije

Fauci nije idiot, on je klasicni psihopat koji treba na elektricnu stolicu.

refvh wervwervwervuw
3 godine prije

Ovo sam prestao pratiti još za Klinta, kao da je bitino koju lutku će postaviti.

Ko je za Kamalu?
3 godine prije

Da li glasati protiv Trumpa, ili za – Kamalu Harris?! To ce biti prava dilema za mnoge, koji ne vole Trumpa, ali istovremeno vide da je Biden senilan. Zato predvidjam da takvi nece glasati, a medju takvima su uglavnom glasaci samozvane Demokratske stranke.
Trump dobija! Ko bi dao toliku drzavu onom jadniku, moze da zaspi tokom inauguracije, ili da zaboravi zasto je tu!
(Poznati vic iz ondasnje SFRJ: Petar Stambolic, poznatiji kao Pera Konj, pita kolege u delegaciji na aerodromu: Je li mi ovo negde idemo, ili se vracamo?!
Ogromni su izgledi da bi Amerikanci izborom Bidena izabrali Kamalu Harris, od koje bi im se kosa podigla na glavi! Misao na nju tjerace mnoge od izbornih kutija.

tincek
3 godine prije

Mozak me zabolio čitajući ovaj članak, pa gugl prevoditelj bi bolje slagao recenice

NSU
3 godine prije

Kladio sam se na Trumpa, “jači” je u svakom pogledu!

Mercury
3 godine prije

3% prije 3 dana – Fox News

Gledatelj
3 godine prije

Ne dajte da vas navuku OPET, sve kandidate šalje “council on foreign relations”, nema tu slucajnih prolaznika, niti sposobnih, nego samo podobnih. Dokle više će ljudi pušit istu priču i bavit se nebitnim?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI