U znak odobravanja prema Kini, novozelandska ministrica vanjskih poslova izjasnila svoju neugodu u pogledu proširivanja uloga špijunske mreže ”Pet očiju” pod vodstvom SAD-a

novozelandska ministrica vanjskih poslova Nanaia Mahuta
13 komentara

U velikom priznanju zabrinutosti Kine, novozelandska ministrica vanjskih poslova Nanaia Mahuta rekla je da je njezinoj zemlji “neugodno” zbog napora Saveza za razmjenu obavještajnih podataka Pet očiju u vezi s proširivanjem svog opsega na diktiranje politike.

Partnerstvo obavještajnih agencija SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Australije i Novog Zelanda iz doba II. svjetskog rata objavilo je posljednjih mjeseci službena priopćenja o mnoštvu pitanja vezanih uz Kinu, uključujući navodna kršenja ljudskih prava protiv Ujgura i politička zbivanja u Hong Kongu.

Govoreći u ponedjeljak na sastanku vladinog financijskog vijeća Novozelandske Kine, Mahuta je rekla: “S partnerima Pet očiju izjavili smo da nam je neugodno zbog širenja nadležnosti odnosa. Puno bismo radije voljeli tražiti multilateralne mogućnosti da izrazimo svoje interese o brojnim pitanjima.”

“Novom Zelandu bilo je vrlo jasno da se ne poziva na Pet očiju kao prvu kontaktnu točku u razmjeni poruka o nizu pitanja, koja stvarno postoje izvan nadležnosti Pet očiju”, rekla je kasnije novinarima. „Ne favoriziramo takav tip pristupa. Ono što bismo više voljeli je traženje druge potpore u regiji koja može i ne mora biti u tim zemljama.”

Kina, koja je najveći trgovinski partner Novog Zelanda, s godišnjom dvosmjernom trgovinom u vrijednosti od oko 29,5 milijardi američkih dolara, više je puta kritizirala špijunski savez. Prošlog mjeseca, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je “Pet očiju poduzelo koordinirane korake protiv Kine,” nakon što su Australija i Novi Zeland objavili zajedničku izjavu o navodnim kršenjima prava u Xinjiangu.

Međutim, povremeno je Novi Zeland odlučio djelovati neovisno o savezu. Primjerice, u siječnju Novi Zeland nije potpisao izjavu svojih partnera Pet očiju nakon izvještaja o masovnim uhićenjima u Hong Kongu. Umjesto toga, Mahuta je kasnije izdala zasebno priopćenje. Tog mjeseca Kina i Novi Zeland nadogradili su sporazum o slobodnoj trgovini.

Možda je do najatraktivnijeg u javnosti došlo prošlog mjeseca kada je Novi Zeland odbio pridružiti se saveznicima Pet očiju i drugima potpisivanjem priopćenja u kojem se kritizira izvješće Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o podrijetlu Covida-19.

Takva odstupanja od norme potaknula su optužbe domaćih političkih protivnika i dijelova medija da se ovakvim istupima ugrožava solidarnost saveza.

Napominjući da je zemlja tražila “predvidljiv pristup, putem diplomacije i dijaloga”, Mahuta je rekla da će Wellington, međutim, i dalje privatno iznositi zabrinutost s Kinom.

“Pitanjima kao što su ljudska prava treba pristupiti na dosljedan, agnostičan način na zemlju. Ponekad ćemo to činiti u suradnji s drugima koji dijele naše stavove, a ponekad ćemo djelovati sami”, dodala je.

Zanimljivo je da su Mahutini komentari došli uoči očekivanog posjeta njezine australske kolegice Marise Payne. U prvom diplomatskom posjetu susjeda otkako su granice ponovo otvorene, Payne će u srijedu otputovati na Novi Zeland na sastanke s Mahutom i premijerkom Jacindom Ardern.

Unatoč tome što je izrazila želju za ugodnijim radnim odnosom s Kinom, Mahuta je također rekla da Novi Zeland želi diverzificirati svoju trgovinu i smanjiti oslanjanje na bilo koju zemlju.

Također se dotaknula zabrinutosti oko dugoročnog oporavka pacifičke regije, pozivajući Kinu da više ulaže u multilateralne razvojne programe umjesto da financira zajmove za izgradnju infrastrukture.

Kina je od 2011. potrošila najmanje 1,6 milijardi dolara pomoći i zajmova za regiju, prema podacima australskog trusta mozgova Lowy Institute.

“Nije tajna da postoji značajna razina ekonomske ranjivosti širom Tihog oceana”, rekla je Mahuta. “Novi Zeland zasigurno ulaže u Tihi ocean, putem darovnica, a ne zajmova.”

„Ako smo stvarno usredotočeni na regionalnu stabilnost i mogućnosti, moramo se suočiti s tim posebnim izazovom. Nadam se da se može razgovarati s onima koji žele ulagati u regiju”, dodala je.

kinaNanaia MahutaNovi Zeland
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Htjeli bi sjediti na dvije stolice , Ostati Američka produžena ruka a primati Kineska ulaganja.

zxv
3 godine prije

Six Eyes
Five plus Israel
su prvi krug americkih satelita koji najvise profitiraju od americkog imperijalizma.

Stara kuka
3 godine prije

Ministrici možda malo smeta “Pet očiju” zato jer se boji što Kina mislio tome, ali joj surdnja šoijunskih agencija ne smeta kad treba utjerivatiširom svijeta interese globalne anglosaksonsko-židovske kabale injihove “projekte” poput plandemije, imigracije, bijelog genocida, “rodne ideologije”, “globalnog zatopljenja i sličnih čudesa kojima je “progresivni Novi Zeland jedan od predvodnika u svakom pogledu. A posebno se istakao u krajnje restriktivnimjerama glede plandemije

Uostalom neretuširana fotografiju dvije vodeće političke ličnosti u NZ, premijerke Jacinde Ardern i ministricw vanjskih poslova (premijerkin osobni izbor) Nanaie Mahute simbolički prikazuje kako izgleda novozelandska politika. Uzgred, zašto je na gornjoj slici uklonjena ona tako dražesna tetovaža sa lica ministrice Nanaie Mahute?
comment image?1615870221

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Fidel
3 godine prije

Ova tema je bila u Jamesu Bondu.
A bila je i o manipulaciji preko medija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI