UAE: Saudijska Arabija će pokrenuti invaziju na Katar

Saudijska Arabija
11 komentara

Saudijska Arabija se priprema za vojni napad na susjedni Katar, otkriva prepiska hakirane elektroničke pošta iz svibnja ove godine koju je objavio Middle East Eye. U porukama između veleposlanika UAE u Washingtonu, Yousefa Al-Otaibe, te američkog diplomata Elliotta Abramsa od svibnja ove godine stoji kako je Saudijska Arabija blizu “osvajanja” Katara, što bi “riješilo sve probleme” s vlastima emirata.

Yousef Al-Otaiba je dodao da je preminuli saudijski kralj Abdullah bin Abdulaziz “bio prilično blizu da uradi nešto u Kataru, nekoliko mjeseci prije njegove smrti u siječnju 2015. godine”.

Elliott Abrams je bio iznenađen ovim, kako stoji u jednoj od poruka.

“Nisam to znao. To je dramatično”, napisao je Abrams.

“Koliko teško može biti?”, pitao je Abrams, ističući da Katar ima oko 250 000 do 300 000 stanovnika.

“Stranci se neće miješati. Indijci i policija. I tko će se boriti do smrti?”, piše Abrams, misleći na veliku populaciju radnika imigranata iz južne Azije.

Abrams je rekao kako bivši američki predsjednik Barack Obama ne bi podržao napad na Katar, ”ali novi tip…”, sugerirajući da bi Donald Trump podržao vojno zauzimanje zaljevskog susjeda Saudijske Arabije.

“Točno”, odgovara Otaiba i predlaže da Jordan kontrolira Katar.

“Hašemiti trebaju kontrolirati Katar, koji bi riješio svoje financijske probleme i potporu ekstremizmu Katara”, napisao je.

Valja napomenuti da je Abrams bio zamjenik pomoćnika američkog predsjednika Georgea W. Busha i njegov zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost.

5. lipnja su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli diplomatske i gospodarske veze s Katarom, optužujući emirat za podupiranje terorističkih skupina u regiji.

Četiri zemlje su također nametnule embargo Kataru i dug popis ultimatuma, pod prijetnjom daljnjih sankcija. Katar je odbio ispuniti njihove zahtjeve, odbacujući optužbe da podržava terorizam i opisuje napore četiri zemlje da ga izoliraju ”kao kršenje međunarodnog prava i kršenje njegovog nacionalnog suvereniteta”.

Glasnogovornik veleposlanstva UAE u Washingtonu je kasnije za Middle East Eye izjavio “kako ne može ni potvrditi, ni opovrgnuti vjerodostojnost hakirane elektroničke pošte”.

Abrams na zahtjev portala Middle East Eye za komentarom nije odgovorio.

Washingtonu
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dvoglavi jahač apokalipse
6 godine prije

Saudijska vojna nesposobnost protiv jako male, pa gotovo nepostojeće vojske Katara.
“Stoppable force meets an movable object”.

basso
6 godine prije

Rusi ce im isporuciti najsavremenije oruzje a i Iran ce pomoci Katar.Teroristicka s.arabija nema nikakve sanse.

Nebitan
6 godine prije

Musliman sam (sunit),ali stvarno bih volio da se desi “nekakav scenarij” u kojem bi se 100% ukljucio i Iran koji bi razbio Zemlju koja je dala ime po nekakvom debilu. Ako cemo realno,zemlja koja je kolinevka Islama se ne bi smjela zvati po nekakvom civjeku koji je prije vladao. Na kraju krajeva,ako cemo realno,ja se ne smijem mijesati u komšijin stan koji je preko puta mene,jer njegovo je pravo da radi kod sebe sta hoce,samo ako mene ne ugrozava. U ovoj drzavi nema ni I od Islama i bolje ga mi u BiH praktikujemo. Nit’ koga diramo,nit’ koga napadamo. Mislim da je vrijeme revolucije u ovoj cionistickoj drzavi,u kojoj ce vladati prava demokratija,ali ne ona koja SAD sprovodi.

davor
6 godine prije

?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI