Udar na Damask – Napad Izraela na Hezbollah je pomoć teroristima, ali bez odgovora

Izrael napao Siriju
81 komentar

Pozivajući se na Sirijski opservatorij za ljudska prava u Londonu su jutros sve agencije objavile vijest da je Izrael proveo zračne udare po skladištima oružja libanonskog pokreta otpora Hezbollah u blizini Međunarodne zračne luke Damask. Prema informacijama pobunjeničkih skupina, noćnim snimkama i fotografijama ovih udara, skladište je potpuno izgorjelo.

U početku se navodi kako nije bilo žrtava, iako je prilično čudno ostaviti skladište puno oružja i vojne opreme bez straže. Iako nije naveo izvor, kasnije je samo Jon Williams, koji je radio za ABC i BBC, rekao da je poginuo jedan viši zapovjednik Hezbollaha, jedan pripadnik iranskog IRGC, a da je još devet vojnika ranjeno.

Sve ove informacije u početku nisu službeno potvrđene ni s jedne strane. Kasnije je sirijska državna agencija SANA navela da je Izrael proveo niz  raketnih napada na vojne ciljeve jugozapadno od zračne luke Damask.

Sirijska vojka je potvrdila da su izraelski projektili izazvali materijalnu štetu na pogođenim vojnim objektima i da su  projektili ispaljeni s okupiranog teritorija Golanske visoravni. Točne razmjere štete na vojnoj infrastrukturi SANA nije navela.

Istovremeno je izraelski ministar obavještajnih službi, Yisrael Katz, rekao da su udari na ciljeve u blizini zračne luke Damask provedeni u skladu s  politikom Tel Aviva, koji sprečava krijumčarenja oružja u libanonskom pokretu Hezbollah. Ni ministar Katz nije rekao da se radilo o zračnim udarima, nego o “bombardiranju ciljeva Hezbollaha”, tako da uopće ne znamo jesu li napad poveli izraelski zrakoplovi ili raketne postrojbe s Golana.

Reuters se poziva na svoje izvore u redovima “oružane oporbe” i javlja kako se od posljedica udara čulo pet velikih eksplozija.

Izraelski vojni vrh se suzdržao i tradicionalno ne komentira detalje o svojim vojnim operacijama u Siriji i Iraku, pa ni ovu. Budući da službene potvrde o napadu od strane izraelskih vojnih zapovjednika još uvijek nema, vjerojatno je neće ni biti.

Sve s čime raspolažemo je kratka izjava ministra obavještajnih službi židovske države, koji je rekao da će Izrael nastaviti sprečavati iranske pokušaje da Hezbollahu isporuči moderne sustave naoružanja.

“Kao što je rekao premijer, kad god dobijemo obavještajne podatke o predstojećim isporukama naprednih oružja Hezbollahu, mi ćemo djelovati“, dodao je Katz.

Rusija, Sirija i izraelski napadi

Iz Rusije stižu reakcije na ovaj napad, za kojeg mnogi misle da ga je ruska vojska trebala spriječiti, čak i po cijenu rata sa židovskom državom.

“Sve snage koje se bore protiv terorista  “Islamske države”, uključujući i pokret Hezbollah, snage su koje pridonose pobjede nad svjetskim zlom. Napadom a jednu od njih je Izrael pokazao nekonzistentnost u naporima za borbu protiv terorizma u okviru međunarodne koalicije, uključujući i one koje provodi Moskva. Jasno je da takvi napadi mogu izazvati duboku zabrinutost službenog Damaska. Ovo nije prvi nedozvoljeni udar Izraela na sirijskom teritoriju. Osim toga, činjenica da se ovaj napad dogodio u području neposredno u blizini glavnog sirijskog grada samo pridonosi daljnjoj eskalaciji napetosti”, rekao je ruski analitičar i vojni stručnjak Andrej Koškin.

“Izrael je uvijek bio spreman za napad na Hezbollah, ali samo tamo gdje ga može doseći. Međutim, danas je ova organizacija službeno priznata kao suparnik ISIL-a. Hezbollah podržava napore Rusije, Sirije i Irana u borbi protiv međunarodnog terorizma. Dakle, Izrael samo dolijeva ulje na vatru i pomaže onima koji su zainteresirani za destabilizaciju Sirije. Osim toga, veliko je pitanje koliko su snažni bili ti izraelski udari. Izraelski vojni izvori kažu da su prema preciznim obavještajnim podacima gađali skladište oružja, ali nitko osim Hezbollaha nije meta njihovih napada. Ovdje možemo svašta sumnjati, jer svi znaju za tradicionalno neprijateljstvo između Izraela i Sirije”, zaključuje Koškin.

Dmitrij Egorčenko, zamjenik direktora Instituta za strateške studije i prognoze, uvjeren je da će izraelska vojska i zrakoplovstvo i dalje napadati Hezbollah, unatoč svim mogućim kritikama. Glavni cilj Izraelaca je uništavanje arsenala i streljiva libanonskog pokreta otpora.

“Izraelski zračni napad na vojne ciljeve Hezbollaha u blizini Damaska nije nešto neočekivano. Kao što znamo, Izraelci takve udare provode godinama, a rekli su da će nastaviti napade na Hezbollah kojeg smatraju terorističkom organizacijom”, rekao je Dmitrij Egorčenko.

Izrael se boji da je Siriji u tijeku razvoj događaja u kojem će biti poražene sunitske terorističke skupine i da će prevladati šiitske organizacije poput Hezbollaha, koje ulažu izvanredne napore u borbi protiv terorizma u regiji.

“Izrael se najviše od svega boji da će Hezbollah dobiti napredne sustave naoružanja iz Irana i da će oni ostati u njegovim rukama, a kasnije će se koristiti protiv samog Izraela”, nastavlja stručnjak.

“U svakom slučaju, ako se može ozbiljno utjecati na tijek vojnih operacija u Siriji,  takvi napadi nisu neočekivani“, rekao je Egorčenko, što je ključni dio njegovog komentara.

“Izrael će nastaviti s naporima za zaustavljanje opskrbe oružja vojnom savezniku predsjednika Bashara Al-Assada. Sirijci se protive ovome i vjerojatno imaju isti stav kao u slučaju napada američke flote na bazu u Homsu. Sirija treba stalno jačati svoju protuzračnu obranu, tako da se nitko ne usudi kršiti međunarodne norme i provoditi udare na teritoriju suverene države. Sada su Sirijci ovom poslu pristupili vrlo aktivno. Nema sumnje da će dobiti stručna pomoć ruske strane i ona im može biti od koristi”, sažima ruski analitičar.

Dakle, još uvijek nije poznato jesu li udare proveli izraelski zrakoplovi ili raketne postrojbe s okupiranih dijelova Golanske visoravni? To je prvo pitanje. Drugo pitanje je zašto nije intervenirala ruska vojska? Dežurni kritičari ovakvog ruskog stava vide izdaju, a oni “bolje upućeni” u situaciju Kremlju tvrde da hodnicima predsjedničke palače u Moskvi noću hodaju hazarski Židovi koji u šaci drže Putina ili čak da je on “jedan od njih” i sve je ovo dogovor na štetu nesretnog sirijskog naroda. Najblaže rečeno, vrlo zanimljiva teorija, ali pogledajmo stvarnost.

Nitko ne zna o kakvom se zapravo napadu radilo i jesu li izraelski zrakoplovi, ako se radilo o zračnim udarima, djelovali iz područja Golanske visoravni ili južne Sirije koju drže islamističke terorističke skupine ili se radilo o raketnom napadu s nekoliko projektila srednjeg dometa?

Bez saznanja o vrsti napada je bespredmetno govoriti o mogućem odgovoru. Kakav bi on mogao biti i treba li to uopće Siriji, Hezbollahu i saveznicima u ovom trenutku?

Naime, sirijska vojska i saveznici uspješno čiste sjevernu Hamu, a pokreću se i napadi zapadno od Aleppa. Iako u teškom borbama, od terorističkih skupina se čiste distrikti Jobar i Qabun istočno od Damaska, a ostvarena je velika pobjeda na teroristima “Islamske države” u istočnom Homsu, gdje je sirijska vojska oslobodila velika područja plinskih polja Al-Shaer.

U ovom trenutku se oštro suprotstaviti “cionističkom agresoru” bi bila ludost, a da ne govorimo da bi bilo kakav izravan napad Rusije na Izrael značio sukob dvije nuklearne sile. Svatko tko zaziva ovaj scenarij se zapravo zalaže za nestanak Sirije, posljedično Irana, Rusije i ostalih još uvijek suverenih država. Osim toga, Izrael bi na bilo kakav ozbiljniji napad mogao odgovoriti ofenzivom na južni Libanon, i Hezbollah bi istog trenutka morao povući sve svoje borce iz Sirije i braniti jug zemlje.

U trenutku kada sirijska vojska raspolaže s ograničenim brojem vojnika, a svi su već raspoređeni na jednom od navedenih frontova, bilo kakvo vojno sukobljavanje sa židovskom državom bi bilo ravno samoubojstvu. Vjerojatno zbog toga službeni Damask i nije dao veliku važnost ovom napadu, a pretjeranu važnost mu ne daje ni Al-Manar, službeno glasilo Hezbollaha koji je u svom internetskom izdanju na više jezika napad popratio s doslovno dva retka teksta.

Osim toga, danas su sirijske vladine snage krenule u čišćenje džepa Bet Jinn, koji je službeno dio provincije Damask, ali se nalazi na samoj granici demilitarizirane zone i okupiranog Golana.

Nema sumnje da Izrael ovim napadima pokušava oslabiti koaliciju koja se na terenu stvarno bori protiv terorizma, te da se radi o očitoj agresiji na suverenu državu. Međutim, bez ikakvih podataka o tome kako je napad proveden i saznanja o šteti zazivati sveopći rat protiv Izraela i takozvane “hazarske mafije” graniči s ludilom, jer upravo to Tel Aviv možda i želi. Napokon bi Izrael i SAD, odakle su poručili da se njihova vojna potpora Izraelu ne dovodi u pitanje nikakvom promjenom administracije, dobili casus belli za invaziju na Siriju, svrgavanje Assada, uništenje i podjelu zemlje na mikroskopske sektaške državice, nakon čega slijedi drugi čin izvedbe odavno pripremljenog scenarija.

Srećom da u Damasku, Bejrutu, Teheranu i Moskvi ima razumnih ljudi i dužnosnika koji raspolažu s puno više informacija i sve razumiju puno bolje, a na temelju toga su odlučili deklarativno osuditi napad i nastaviti posao zbog kojeg su i stvorili ovaj situacijski ili strateški savez, ovisno iz kojeg kuta promatramo.

Napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
81 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur
6 godine prije

Eto vam,tupani.Čovjek koji je malo kompetentniji od nas,napisao je nešto što bi trebali pročitati pa onda bacati drvlje i kamenje.Pohvale autoru.

Laki Topalović
6 godine prije

Hahahaha hazarski Židovi hodaju noću po Kremlju….

krivA
6 godine prije

…danasnji zidovi su sasvim nova “vrsta zidova”. Nisu to oni koji su, po predajama “oslobodjeni iz robstva”. 40-ak god ih se klosarilo pustinjom da gro generacija izumre na putu koji se najvise za mjesec dana mogao prec. Sto je “uradjeno” sa mladjim narastajem i od “koga”, da bi se stvorio “novi zidov”, spada u nesto drugo…! I ne zaboravimo…za njih svi smo mi GOY-i!…, niza rasa!

PeroDD
6 godine prije

A “svemoćni” S400 opet spava?!?

PeroDD
6 godine prije

Veli autor da bi ulaz u rat s Izraelom bio kraj Sirije Irana i Rusije?!? Wtf? Toliko o supersili…..

VladoGrozny
6 godine prije

Sretan im Hezbollah zelim !

max
6 godine prije

Izrael u konačnici nema načina spriječiti dostavu naprednog defanzivnog oružija hezbolahu. Koliko god ga uništio ipak će određena količina proći a to onda smnajuje manevarski prostor Izraela odnosno oduzima mu prednost zračne nadmoći.

duvu
6 godine prije

Dobro je gospodin Babich zakljucio da zidovska drzava zeli povuci Hezbollaha u Libanon tako da se pro-zapadnim terorostima olaksa polozaj u Siriji. Sto se tice da zidovi drze Putina za jaja, ne znam, Lenjin je bio njihov i Oktobarska revolucija je bila zhidovska. Zapadne novine javljaju da zidov Hodrovski iz Engleske organizira i financira ogromne demonstracoje za ovu subotu da se zbaci Putin s vlasti. Zapadna medija zovu ove NGO koje financira Hodrovski [ Lenjina su isto financirali Zhidovi iz Amerike, pa i njemacka vlada ] “demokratskim pokretom”. Normalno, ruska vlada vidi ovo kao mjesanje Britanije i Amerike u unutarnje stvari Rusije pa ih je zabranila. Vidjet cemo sto ce biti u ovu subotu. . Prosli put je organizirao demonstracije Navalni i obecao je svakom 10 tisuca dolara odstete da ce za tu osobu izboriti na Europskom Sudu ako doticna osoba bude uhapsena. Nitko nije i nece dobiti nista. Koliko… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

Gospodina Babica mi je ponekad i zao , bez obzira sto mu je ovo posao ,moja dobronamjerna preporuka da se ne osvrces na manji broj komentatora(jer na ovom portalu u velikoj mjeri komentiraju normalni ljudi i),odnosno ova manjina dolazi ovdje po zadatku a cilj im je siriti dezinformacije , lazi ili jednostavno opstruirati svaku suvislu interakciju komentatora , mora vam biti jasno da su ti zlikovci na ovaj isti nacin lazima i dezinformacijama rusili socijalisticku Jugoslaviju a sada samo brane sistem kojeg su uspostavili 1991 g.

VladoGrozny
6 godine prije

Gospon Babic,
Vrlo utemeljeno, no gdje vam je cijena naftnog barela u cijeloj prici, niste niti spomenuli, ha, ili zelite da mi malo racunamo….Vrlooo lukavoooo

duvu
6 godine prije

Ruska vlada je zabranila organizaciju Institut moderne Rusije. Sto i tko se krije iza toga imena? Sjediste te organizavcije je u New Yorku. Predsjednik je ruski zhidov koji zivi u Americi, Pavel Hodorovski, sin Mihail Hodrovskog. Medju znanim savjetnicima je neki Vladimir Vladimirovich Kara-Murza, koji ima magisterij iz povjesti s Cambridge univerziteta. Zasto svi kvazi revolucionari prodju kroz americko-engleske fakultete socijalnih znanosti? Covjek ima 35 godina, nije poznato tko je financirao njegovo boravak i skolovanje na Cambridgu. [ MI5? ]. Od njega je dosla fake news da Putin ima palacu na Crnom Moru, ali gdje tocno? To nije htio objaviti. Obala Crnog Mora je velika. Pise za par americkih novina, za svoje clanke dobije honorare vise nego drugi novinari za svoje zato jer doprinosi ratu protiv Rusije. Godine 2017, veljaca, se razbolio, navodno trovanje i uzorkci krvi i kose se salju u Izrael. Zasto Izrael? Nije jasno kakvi su bili… Čitaj više »

duvu
6 godine prije

U Institutu moderne Rusije, koja je organizirala demonstracije za ovu subotu se nalazi kvazi revolucionar
Richard Sakwa.
Radi kao profesor ruske i europske politike [ cudna katedra ] u Engleskoj na Kentu.
Andrey Piontkovsky redovni komentator za Radio Liberty i BBC – dobro placaju.
Lyudmila Mikhailovna Alexeyeva emigrirala u Ameriku 1977, deklerirani Cionista najgore vrste.
U Americi radi na promicanju revolucije u SSSR.
Vraca se natrag 1989 i nastavlja nekaznjeno s svojim kriminalnim radom u Rusiji do danasnjeg dana….
Itd..
Toliko ima materijala da novinari nece nikad ostati bez materijala.

patriot
6 godine prije

Nemci iz bivseg DDR-a kazu da ko ima ruse za prijatelje netrebaju im neprijatelje.,a onda se rusi pitaju zasto svi hocu u nato a niko ne sa njima ,i pored svih tih strasnih sistema s-300 s-400 i sto jos ne ruse im avioni bombardiraju gde stignu svime i svacime jednom turci drugi put ameri treci zidovi a ovi jadnici jedino sto znaju je osudjivati nekoga i nesto,ovako se ne prikupljaju saveznici a i neprodaje oruzje jer svako bi se upitao jel ovi sistemi vrede uopste toliko para i dali uopste su efikasni kako kazu.

Ravio
6 godine prije

Udar na Damask – Napad Izraela na Hezbollah je pomoć teroristima, ali bez odgovora
*****
Bit ce jos provokacija od
Izraela
Turske
Engleske
Amerike i ostalih.

davor
6 godine prije

Sve ok navedeno osim da je Izrael židovska država. To nije židovska država

davor
6 godine prije

Izrael i židovi su istoznačnice samo u pomahnitalim Likudističkim pamfletima. Postoje milijuni židova diljem svijeta koje ne zanima Izrael niti ga podupiru, neki se čak i suprotstavljaju Izraelskoj politici. Izrael je Izraelska država a sa židovskom vjerom ima isto koliko i sa evangeličkim puritancima (ili i manje).

Michael Collins
6 godine prije

Ajde neka. Babić se tješi time da su Rusi, Hezbollah i SAA zaokupljeni na mnogim drugim frontovima, što je naravno istina, pa ne odgovaraju na hazarske napade.
Daj Bože da se Sirija riješi ovog vehabijskog šljama, pa ćemo onda vidjeti što sa onim cionističkim.

m.ivanisevic
6 godine prije

Koliko ja pratim stvari izrael jest izvršio udare, ali ne zračne. Naime izvori pišu da je Izrael projektile ispalio iz područja okupirane golanske visoravni.

žrec
6 godine prije

E pa nije Izrael Hrvatska ili Crna gora pa da vježbaju mišiće na njemu.

eee
6 godine prije

Pa razumno je takodjer glasati za hdzsdp todoric stranku jer bi galasnje za neku od antieuropskih stranaka mozda izazvalo bombardiranje hrvatske. Zato i francuzi glasaju za makrona da se nebi zamjerili zidovskoj mafiji koja kontrolira teroriste u francuskoj. Razumno bi bilo od rusije da vrati krim i dombasa a ne da provocira nuklearni rat. Kad te neko ośamari poljubi mu ruko pa vise nece. Razumno je uvlacit se u dupe jer je isplativo. Pa jebo ih vise razum. Jesu li rusi svjetska velesila i svjetski velerazum. Ako su toliko razumni neka predaju zamlju i sluzbeno zidovima. Da su bili razumni nebi u dva svjetska rata bili na strani zidova i engleza

Nik
6 godine prije

Ma citam ove huskase i neznalice. Koji pojma nemaju o vojnoj doktrini. Nisam rusofil ali sve se radi na reciprocnosti snaga i svaka akcija ima reakciju.Amo se malo vratiti na siriju prije pocetka pobune vec tada je vojska sirije bila u rasulu izraelski avioni su redovito vrsili prelete preko sirijskog teritorija ,na golanu su i nasi momci bili u undof misiji na granici razgranicenja i dobro vidjeli stanje sirijske vojske gdje se tjelovjezba radila u slapama a o opremi da i ne govorim i tada se desava bum otvaraju se skole fakulteti asad ulaze u znanje i zeli promjeniti siriju..jos uvik se ne ulaze u vojsku.sirijski narod pocinje sve bolje zivjeti..ali da se vratim na cinjenice danasnjice koje su nakon 6 godina ratovanja promjenile strasnom brzinom na bolje zahvaljujuci rusima i samo njima .Danas izraelski avioni ne ulaze i ne patroliraju nad sirijskim teritorijem rakete se ispaljuju van njihovog teritorija… Čitaj više »

mario
6 godine prije

Ustaljena praksa na portalu se nastavlja.nakon svakog sramocenja rusije i njenih “saveznika” od strane sad-a,izraela,turske i ostalih krece se sa napadom na one komentatore koji situaciju vide kao jos jrdnu blamazu jer realno ovo nije nista drugo nego blamiranje orije svega rusije.i tako svi oni koji nemisle da je putin genije kad dopusta da mu turci ruse avione i kolju pilote,da ameri bombardiraju baze koje koriste i njihovi vojnici da izraelci kad i kako zele unistavaju njihove saveznike se vise ili manje suptilno nazivaju glupanima,nedovoljno obrazovanima i slicnim imenima.ja nekazem da sam ja ultimativno u pravu ali trazim da me se zbog mog misljenja ne omalovazava i vrijeda.zapitajte se gospodo jeste li mozda vi sljepi u svojoj zaljubljenosti u putina?imate li bas vi pravo odredivat sta je istina,kad vrlo vjerovatno cijelu istinu nitko od nas nezna niti ce je ikad saznati?dopustite da ljudi drugacije vide stvari od vas bez da… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

Ruski izvidjacki vojni brod sudario se u magli sa teretnim brodom africke zemlje Togo?. Africki brod doziveo manju stetu i nastavio da prevozi ovce a ruski izvidjacki brod otisao da izvidja dno mora. Turska obalska straza spasila ruske mornare.izgleda da ce na kraju cijele price rat u siriji zavrsiti mornarica Togoa:)

koks
6 godine prije

Haha, koja gomila vrsnih geostratega i vrlih potomaka Kutuzova, Žukova itd… Ako vam se već ne živi, uradite samoubojstvo! Svakako je lakše nego da u slučaju preživljavanja nuklearne kataklizme krepajete u gladi i mukama od posljedica izazvanih radijacijom i nuke zimom! Mogu samo Bogu zahvaliti šta Rusiju ne vode neki slični vama nego ipak pragmatični lideri, oni koji su itekako svjesni situacije u kojoj se svit nalazi! Koliko god bi i sam tija da se Putin naljuti i uništi gamad koja mu sere po glavi, itekako mi je jasno zašto sve ovo ide ovako polako i za neke neshvatljivo! Savjet od koksa: proučavajte malo povijest! Više informacija će vam dati kolega @mars, bude li ima živaca objašnjavati nekim ovcama ode! Drago mi je da dio ekipe shvaća stanje stvari i ne gubi nadu, ljudi – samo pozitivno!

gladim jaja
6 godine prije

hahhha… rusi se zavukli mačku pod rep.

Michael Collins
6 godine prije

Kad se vide mlake reakcije sirijske Vlade, Hezbollaha, Iranaca i Rusa lako je moguće da je to skladište poslužilo kao nekakva distrakcija, odvraćanje pozornosti, sa stvarnih zaliha oružja ili konvoja. Jer, nije mi draga usporedba ali tako je – Hezbollah mora se ponašati sa tim pošiljkama oružja kao narko karteli – pusti neka ti 10% materijala i zaplijene ili unište, ali će zato proći ostalih 90%.

subaru
6 godine prije

Hehehe, Nosferatu….

čitatelj portala
6 godine prije

Ovo je nemoguće. Siriju, iscrpljenu ratom, napada tko god hoće i to gdje god hoće. Jadna Sirija, ima li snage oduprijeti se svim predatorima? Rusi šute, Iranci šute.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI