Ukrajina je izgubila oko 85% svojih početnih mobiliziranih snaga

Ukrajinske trupe
41 komentar

Gotovo devet od svakih deset ukrajinskih regrutovanih koji su se prijavili u vojsku prije godinu dana bilo je ubijeno ili povrijeđeno u borbama, izvještavaju ukrajinski mediji u petak pozivajući se na višeg oficira za regrutaciju u Poltavskoj oblasti.

Potpukovnik Vitalij Berežnji , koji je trenutno vršilac dužnosti načelnika teritorijalnog centra za regrutaciju i socijalnu podršku, priznao je ovo tokom sastanka Gradskog veća Poltave.

Oglašavajući alarm, Berezhny je rekao učesnicima sastanka da je “od 100 pojedinaca koji su se pridružili jedinicama prošle jeseni ostalo samo 10-20, a ostali su mrtvi, ranjeni ili invalidi”. Polazeći od ove statistike, izjavio je da je vojsci hitno potrebna pojačanja.

On je priznao da se lokalne vlasti suočavaju sa značajnim izazovima u svojim naporima za regrutaciju, pošto su postigle samo 13 posto plana mobilizacije. Ovo postavlja Poltavu na dno regionalne rang liste.

Kako bi se riješio nedostatak ljudstva, oficir je predložio „ustanoviti prisustvo regruta“. On je dalje naveo da region ima namjeru da uspostavi značajnu mehanizovanu brigadu i apelovao na lokalne poslanike da aktivno podrže ovaj poduhvat.

Nakon početka rata sa Rusijom u februaru 2022., Kijev je sproveo opštu mobilizaciju, zabranivši većini muškaraca između 18 i 60 godina da napuste zemlju. U početku se smatralo da je ova mjera dovoljna za zadovoljavanje potreba zemlje za vojnom snagom.

Bivši ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov otkrio je prošlog meseca da Kijev još uvek nije u potpunosti izvršio svoj postojeći plan mobilizacije, ukazujući da nema potrebe za još jednom regrutacijom.

Ipak, početkom ovog mjeseca došlo je do značajne promjene u politici kada je ukrajinsko Ministarstvo odbrane izdalo dekret kojim se dozvoljava regrutacija osoba s teškim zdravstvenim stanjima, uključujući hepatitis, asimptomatski HIV i klinički kontroliranu tuberkulozu.

Ova neočekivana promjena u pristupu signalizirala je transformaciju u strategiji Kijeva za jačanje njegovih vojnih sposobnosti.

Istovremeno, vlasti u zemlji pokrenule su sveobuhvatnu antikorupcijsku kampanju u okviru nacionalnog vojnog roka. U nedavnim događajima, predsjednik Volodimir Zelenski je poduzeo odlučne mjere ukidanjem imenovanja svih regionalnih vojnih dužnosnika.

Priznanje Berezhnyja poklapa se s tekućom kontraofanzivom Ukrajine, koja se produžila više od tri mjeseca, ali je naišla na poteškoće u postizanju značajnih teritorijalnih dobitaka uprkos punoj podršci Zapada .

Proteklih dana ruski predsjednik Vladimir Putin procijenio je da su ukrajinske vojne žrtve premašile 71.000 pripadnika. Osim toga, predložio je da bi Kijev mogao razmisliti o uključivanju u pregovore s Moskvom kada njeni resursi za suprotstavljanje ruskoj odbrani budu kritično iscrpljeni. Putinova procjena je naglasila da će Ukrajina prvenstveno tražiti razgovore o rehabilitaciji svojih oslabljenih vojnih sposobnosti.

Gubicimobilizacijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
7 mjeseci prije

Upravo tako. Svi su mrtvi i nestali. Rusi se zapravo bore sa duhovima a kako su po prirodi strašljivi, tako najčešće nocu bjeze sa položaja. Tako zapravo ukrainci napreduju malo, po malo.👻👻👻👻

plemeniti
7 mjeseci prije

A Rusija??? Jel su oni iz “crvene šume” s početka živi i svjetlucaju u mraku???
PS
Tipično propagandno manipuliranje….plačeni oglas…

Otok Mali
7 mjeseci prije

Rusa gine 5-10 puta manje i to iz više razloga. Troše do 10 puta više municije na vojnoj opremi za koju su dobro obučeni. Drugi razlog je što osim Bahmuta gdje su bili plaćenici i početnog ulaska u UK gdje su dočekivani demonstrantima, sve ostalo su oni ti koji se brane, a ne napadaju.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Pa preko 200 tisuća , vojno sposobnih im pobjeglo samo u Njemačku … Ovo .. Po Russia i kojekuda … Tko to zna … Eto im woke nazista , lgbtq+ , trandža a mogli bi i ovi inozemni što pripomoć – junaci su to 🤣 ! Ta konji više ne vuku topova 👍 !

Sir Oliver
7 mjeseci prije

Koliko trolova je ovdje u poslednje vrijeme puhhh.

Moscito
7 mjeseci prije

Evo nam ga Burt pod novim imenom.

Goran
7 mjeseci prije

Situacija je ista i u Rusiji, smo što rusija ima 5 puta više stanovnika, pa lakše može da nahvata dovoljna broj vojnika.

Max
7 mjeseci prije

Katstrofalni gubitci.

Dux
7 mjeseci prije

Da im nije NATO “plaćenika”, davno bi podvili rep, obučeni i uvježbani ukri debelo su desetkovani. Izgleda da ni “plaćenici” više ne idu baš drage volje u Ukrainu.

Alex
7 mjeseci prije

Ako želite čuti koliko je stradalo Rusa,nazovite Wagnera i onog roštiljdžiju Prgožina 😆🤣

Biti-ili-ne-biti
7 mjeseci prije

Izgleda da su najbolje postupili oni koji su zbrisali iz Ukrajine van, što dalje od namještenog rata.
Zelenko traži od Njemačke i drugih zemalja da im pošalju nazad te ljude koji su pročitali da ih ukrajinske vlasti namjerno šalju u smrt radi depopulacije.
Za umreženu bandu je svaki njihov podmetnuti rat žrtveni oobred, gdje oni glume “mobilizatore”, a narod glumi žrtvu.
Oni koji su pročitali podmuklu igru odbijaju biti žrtve i bježe što dalje od besmislenog ratnog cirkusa.

duki
7 mjeseci prije

Čini mi se da je Hibo očajan !
Više ne zna na koju bi rupu sra’
Ne znam i ne želim da znam oklen je ,ali kod nas su plaže pune ukrajinskih “jegulja” koje za dombas,Krim herson itd boli ona stvar !

Ivek
7 mjeseci prije

Hiber je index parizeraš koji je tu došao smrditi, umjesto da ostane na smrdljivim cenzurističkim portalima 24sata, večernji, jutarnji, slobodna dalmacija, net.hr, tportal, index..

I to lopatama Rusi napravili
7 mjeseci prije

…tvrdili sendvičari da Rusi nemaju oružja…

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“…sada je, konačno, procurila informacija, da će Nemci u bliskoj budućnosti isporučiti prvu seriju „Taurusa“, koja je procenjena na 45 projektila. Taurus ima domet od 500 kilometara, ima glavu za navođenje ultra-visoke preciznosti, i veoma moćnu bojevu glavu od 480 kg. Takva bojeva glava može da sruši prilično veliku zgradu- ako udari u neku vrstu uslovnog štaba, onda će najverovatnije, biti potpuno uništena. prema informacijama koje kruže, Amerika će isporučiti malu seriju ATACMS-a za Ukrajinu. Ova mala serija se procenjuje na 30 projektila. Ako se to sabere sa nemačkim projektilima, ovo je već 75 projektila. S obzirom na to, da imaju povećan domet i bojeve glave sa visokim nivoom navođenja, ovo je već prilično ozbiljan problem“ Zadatak neprijatelja je da istisne brodove i avijaciju flote, kao i kontrolne organe Crnomorske flote od Sevastopolja do Novorosije, čime se otvora prostor za sabotaže, desantne operacije i brodarstvo. napad na Krim a Sevastopolj… Čitaj više »

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“U Rusiji je počelo testiranje hipersoničnih snajperskih metaka koji će moći da razvijaju brzinu veću od 1.500 metara u sekundi.

“Možemo je lansirati kao hipersoničnu varijantu ili da postignemo hiperzvuk. Odluku ćemo doneti na osnovu rezultata testiranja, kada se utvrdi masa serijskog proizvoda. Hiperzvuk počinje brzinom od preko 1.500 metara u sekundi, brzim snajperskim metkom smatra se onaj koji leti brzinom od 900 metara u sekundi”, istakao je Lobajev.”, webtribune

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“U regiji Žitomir časnik je prodao vojnu opremu zalagaonicama i putem interneta za 3,2 milijuna grivni Imajući pristup skladištu opreme, prodao je 60 kamera za noćno osmatranje i 8 termovizijskih kamera, od kojih su neke kupljene sredstvima volontera, javlja DBI.

DBI je posebno istaknuo da je “tijekom predistražnog postupka policijski službenik nadoknadio sredstva u cijelosti”.
Slučaj je predan sudu.

Sličan slučaj je bio i sa hrvatskim haubicama i zaštitnom opremom koja je završila na karabahu? Ali nažalost nas narod takve informacije ne prima iz nekog razloga”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI