Ukrajina naređuje evakuaciju ključnog grada u blizini Harkova

Ukrajinska vojska
12 komentara

Ukrajinske vlasti najavile su obaveznu evakuaciju u dijelu Harkovske oblasti koji se graniči s ruskim Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom. Naredba dolazi nakon što je Ministarstvo odbrane u Moskvi saopštilo da su njene trupe napredovale u toj oblasti.

U pisanoj naredbi u četvrtak, Andrej Kanaševič, vršilac dužnosti načelnika vojne uprave Kupjanska, objavio je spisak od 37 naselja u blizini zone borbenih dejstava koja su lokalni stanovnici trebali evakuisati. Kao razlog za odluku naveo je “stalne [ruske] artiljerijske napade i sigurnosnu situaciju” , dodajući da se naredba odnosi i na sam grad Kupjansk.

Direktiva je došla nakon što je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su njegove jurišne jedinice “poboljšale svoje prednje pozicije tokom izvođenja ofanzivnih akcija”. Ruski Telegram kanal Voyennaya Chronica javio je da su ruske trupe udaljene samo sedam kilometara od Kupjanska, a da je sam grad sada u dometu artiljerije.

Kupjansk su zauzele ruske trupe ubrzo nakon početka ukrajinskog sukoba u februaru 2022., ali ga je Kijev ponovo zauzeo prošle jeseni kada je Moskva najavila pregrupisavanje svojih snaga u tom području u pokušaju da se koncentriše na oslobađanje Donbasa.

U gradu, koji se nalazi nekih 116 km od Harkova i podijeljen na dva dijela rijekom Oskol, nalazi se glavna željeznička stanica koja je ključna za snabdijevanje trupa raspoređenih južno od grada. Ruski vojni eksperti su također rekli da bi Moskva, ukoliko preuzme kontrolu nad Kupjanskom, pomogla da se osujeti bilo koji ukrajinski napad na Narodnu Republiku Lugansk.

Naredba o evakuaciji i izvještaji o ruskom napredovanju dolaze dok se odugovlači naglašena ukrajinska kontraofanziva. Prema Moskvi, napadi Kijeva do sada nisu uspjeli dobiti nikakav upor. Prošle sedmice, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu procijenio je ukrajinske gubitke od početka guranja početkom juna na više od 43.000 vojnika i skoro 5.000 komada vojne opreme.

HarkovukrajinaVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cool
8 mjeseci prije

Koga oni sele ? Ruse ili Ukre ??

Max
8 mjeseci prije

Rusi su probili ukrajinske linije na tom djelu bojišnice.

cool
8 mjeseci prije

Koga oni sele? Ruse ili svoje ?

tatamata
8 mjeseci prije

mislim da su ovi u kupjanskiu rekli ,,,napokon se priblizava sloboda od nacista

Metabaron
8 mjeseci prije

Toliko im dobro ide da naredjuju evakuaciju …

tihobl
8 mjeseci prije

Poljski graničari objavili su da je broj Ukrajinaca koji su prešli granicu s Poljskom od 24. veljače 2022. dosegao 14 milijuna 182 tisuće ljudi.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“Ukrajinci su kod Hersona pokušali proboj, ali su odbijeni. I to potvrđuju svi blogeri bilo proruski ili proukrajinski. ——– Na bakhmutskom frontu Rusi su stabilizirali sjeverni dio fronte (Yahidne i Berkhivka) ) te su zauzeli 1 km kod Rozdolivke (kod Soledara). Na juznom dijelu Rusi su navodno izveli kontraudar kod Kurdumivke i potisnuli Ukrajince (Suriyakmap je izasao s ovom informacijom, ali je nitko drugi jos nije potvrdio). Na donjeckom frontu Rusi su ostvarili mali napredak sjeverno i istocno od Novomikhailivke. Odbijen je ukrajinski napad kod Mykilske (kod Vuhledara). Kod Urozana Ukrajinci su potisnuli Ruse iz sjevernog dijela te su napravili pomak sjeveroistocno od sela. Kod Robotine Ukrajinci su napravili pomak prema Verbovi, ponovni ulazak U Robotine nisu uspijeli ponoviti zbog ruskih elitniih snaga koje su dovedene sa druge linije. ———– Ukrajinci su proveli celo leto da napreduju sto-trista metara. Rusija je napredovala jedanaest kilometara u pravcu Harkova za manje od… Čitaj više »

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Kupjansk se isto evakuira.

РУСКА војска је стигла на 6,5 километара од Купјанска после чијег заузимања ће јој се отворити простор за даље напредовање према Изјуму, Харкову и Славјанску.

         Војни саветник вд председника Доњецке Републике Јан Гагин тим поводом је рекао:

         „Наше војска је спремна за пунокрвну офанзиву на северном фронту. Заправо, већ дуже време је спремна, а сада смо у активној одбрани само зато што је за нас корисно да још будемо у њој“.

         Према његовим речима, са расположивим ресурсима и бројем обучених војника, Оружане снаге РФ су припремљене и за офанзиву и за одбрану.

         Овога су свесне и украјинске власти јер су 10. августа објавиле обавезну евакуацију становника Купјанска. За почетак: нешто више од 11.000.”

8 mjeseci prije

Ukrajinska kontraonfaziva u pravcu Kijeva i zapada super napreduje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI