Ukrajina obračunava finansijsku pomoć sa Zapada

Ukrajina - FInancijska pomoc sa Zapada
58 komentara

Ukrajina je dobila 6,5 ​​milijardi dolara pomoći od zapadnih zemalja od početka ruske vojne operacije krajem februara, rekla je Kateryna Rozhkova, prva zamjenica šefa Narodne banke Ukrajine.

Od početka rata Ukrajina je od partnerskih zemalja dobila skoro 6,5 milijardi dolara za podršku ekonomiji”, izjavila je Rožkova u nedjelju, dodajući da su sva sredstva usmjerena u budžet zemlje.

Ukupan iznos uključuje i grantove i zajmove, objasnila je, ali nije precizirala koliko bi Kijev morao da vrati. Zvaničnik je dodao da je kamatna stopa na kredite Ukrajini „niska“, ne iznoseći više detalja.

Rožkova je napomenula da Kijev ne može sam da se pozabavi svojim budžetskim deficitom zbog pada izvoznih prihoda, dok je nedavno smanjenje kreditnog rejtinga zemlje na preddefault takođe problem, jer novac ne može da se pozajmi na međunarodnim tržištima zbog visoke cijene takvih kredita.

Prema riječima zvaničnika, Ukrajini je potrebno najmanje 5 milijardi dolara pomoći svakog mjeseca da pokrije deficit državnog budžeta usred trenutne krize. Ona je ponovila prethodne pozive predsjednika Volodimira Zelenskog da ovu pomoć pruže zapadni partneri Kijeva.

Prošlog mjeseca, Zelenski se obratio Svjetskoj banci i MMF-u, rekavši da je njegova zemlja već pretrpjela štetu vrijednu više od pola triliona dolara i da joj je potrebno oko 7 milijardi dolara pomoći svakog mjeseca da bi ostala na površini. BDP zemlje prošle godine procijenjen je na oko 165 milijardi dolara, a vlasti u Kijevu kažu da je već opao za između 30 % i 50 % tokom ruske vojne operacije.

finansijska pomoćkamateukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vaš Prijatelj Putin
1 godina prije

Britanske novine telegraph piše: 24. veljače. “Putinova krvava vladavina je gotova.” 3. travnja. “Rusija gubi od Zapada u vlastitoj igri.” 21. travnja. “Putinov rat je propao, ali stvari su mogle biti gore.” 5. svibnja. “Ponižena Rusija gubi epohalnu bitku.” 12. svibnja. “Premlaćivanje Putina koštat će nas visoke cijene”. 26. svibnja. “Putin će uskoro izvojevati šokantnu pobjedu.”

Max
1 godina prije

A otkud će to vratiti?

Marijana S
1 godina prije

Bit ce para za zelenskog i ekipu.

Weteran
1 godina prije

“Od početka rata Ukrajina je od partnerskih zemalja dobila skoro 6,5 milijardi dolara za podršku ekonomiji”, izjavila je Rožkova u nedjelju, dodajući da su sva sredstva usmjerena u budžet zemlje.
“Dobili” od Zapada??
Drugarice, vi od Zapada ne možete dobiti ni triper!

LZN
1 godina prije

Blago li se ukrima…….sad sve te silne miljarde promjene u rublje, kupe ruske energente i po ruskim cjevima ispuruče (za tranzit ionako ukrima plaćaju ruje) direktno u EU …..naravno po troduplim cijenama…
Tak če biti svi zadovoljni, vuk sit koza cijela, usrulja će se upiškit od dragosti, EU dobiva energente, sankcije obiđene, ukri poduplali zapadnu pomoć…vrate zajam a resto čista zarada.
Ako ja nisam zreo za nobela iz ekonomije, nije niko….
Ups……račun bez krčmara…..Tribalo bi pitat amere dal može to tako….
Baš me interesuje koliko te pomoći će uzeti magla a koliko će tu pomoć osjetiti raja ukrajine?

davvor
1 godina prije

Mariupoljski garnizon, koji je bio opkoljen dva i pol mjeseca, ilustrativan je primjer u tome. Kijev je cijelo vrijeme inzistirao da će biti spašen vojnim sredstvima, a zatim prebačen u neutralnu zemlju.

No, završilo je redovitom “evakuacijom” u rusko zarobljeništvo, a ukrajinski vojnici i borci nacionalnih bataljuna (u ovom slučaju azovski neonacisti) jasno su vidjeli kako se koriste kao topovsko meso u informacijskom ratu. Slučajnost ili ne, ali ubrzo nakon pada Mariupolja i fronta u Donbasu je posustala, a pod prijetnjom opkoljavanja, kijevski vojnici sada se češće radije povlače i predaju gradove bez borbe.

petar schroder
1 godina prije

Mogu misliti gdje ce ti novci zavrsiti.Sirotinja ga nece vidjeti .Kako se sjecam prije 2 mjeseca Madari su slucajno pronasli kod jedne supruge Ukrainskog politicara u koferu 27 miliona euro, koja je putovala za Madarsku.Nije mogla objasniti otkud ta lova, a nije isto to prijavila na granici

Alex
1 godina prije

Platit će to plutonijem iz Zaporožja,ako Rusi ne preuzmu nuklearke…14 reaktora!

zelen
1 godina prije

Danas je u Americi Memorial Day. Drzavni praznik, federalni praznik, za svih 50 drzava u USA.
Danas se odava pocast svakom americkom vojniku koji je poginio bilo gdje i bilo kad.

Jednog dana ce neka drzava iz EU, mozda Poljska, mozda Latvija ili Ukrajina proglasiti to drzavni praznik pa ce za njom i sve ostale clanice EU.

Vidjet cete.

gimnastika
1 godina prije

Josep Borrell, ministar vanjskih poslova tamnice naroda EU kaze da se mora odluciti na ratnom polju u Ukrajini preko grbace Ukrajine…sto ga Ukrajinci ne posalju u 3 p.m. sto ne podnese ostavku?

Washington Post koji je poznat s uskom suradnjom vladajucih americkih struktura javlja da Ukrajina gubi na ratnom polju.

Ukraine suffers on battlefield while pleading for U.S. arms‘They’re just raining down metal on us,’ said a soldier fresh from the front line where Russia is advancing

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

”Poljska je prestala isporučivati ​​gorivo Ukrajini besplatno, od sada ga prodaje.”
poljska ministrica klime i okoliša Anna Moskva

P.S.
‘Anna pa Moskva’!? – Grzegorz Brzęczyszczykiewicz

Praetorian
1 godina prije

Placeni da pomalo ubijaju sve koji im stanu na put, ukri nakon Varsave, ubili taksista u Becu

Jbsebndo
1 godina prije

Ima vrli zapad za sve, ali nema za vlastite gradjane. Njima inflacija i kriza.

dulebg
1 godina prije

Vraća se Mujo sa pijace, prodo kravu.

  • I pošto si je prodao?
  • 30 milijona!
  • 30 milijona, nemoguće – daj da vidim?!
  • Ta dobijo sam dvije koke, po petnajst ((

Mislim – toliko o milijardama ukrajinske pomoći.

dulebg
1 godina prije

Vidiš da se Zapad raskuko za ukrajinsko žito, da ne umre sirotinja. Računaju “daj šta daš – ni one puške nisu neke!”

nepoželjni
1 godina prije

Hahaha! …i taj novac je došao kao vuku janje.

(pitam se koliko će od tog novca stići do “ekonomije” a koliko će završiti u džepovima “glumačke ekipe” ?)

Brr
1 godina prije

To je pozajmica koju ce vratiti kroz privatizaciju u procesu integracije i pristupnih pregovora.
Uci ce u EU kad svi resursi budu u rukama zapadnih korporacija + neotplativ dug.
Meni ih je zao, jadni ni neznaju sto ih ceka i za sto ginu. S druge strane kad gledam Zelenskog mislim se da bolje ni nezasluzuju.

nessy
1 godina prije

“dobila skoro 6,5 milijardi dolara”
Valjda dobila SAMO 6.5 miljardi dolara. Svaka cast Zelenskom na strpljenju. Trazili su samo 5 miljardi $ mjesecno, onako da im se nadje, i jos im je obecano 40 miljardi $. Stvarno je Zelenski i drustvo oko njega ekipa bezgranicnog strpljenja i tolerancije. Ima covjek pravo sto stalno proziva EU drzavnike. Sramota kako ‘zapadna civilizacija’ spekulira sa sredstvima, a svi znaju da nas Ukrajina brani od krvolocnihbanditainjihovihhordisa istoka. Borba Ukrajine, je borba za sve zapadne vrijednosti (prvenstveno za korupciju na najvisem nivou, i lizanje NATO anusa), za tako vrijedan cilj, ne treba zaliti novaca ni oruzja. Kako bilo, Rusi, osjetljive Slavenske duse, sigurno ce se prikljuciti akciji, te ce poslati nekoliko dalekometnih raketa Ukrajincima, neka im se nadju.

nessy
1 godina prije

Po izvjescu britanske obavjestajne sluzbe, cca 30% isporucenog oruzja ‘nestane’. Drugim rijecima, oruzje zavrsi u rukama tko zna koga, dovoljno je da moze platiti.

Vaš kolega Putin
1 godina prije

Radio presretanja pružaju informacije o zahtjevu garnizona Oružanih snaga Ukrajine u Severodonjecku za “evakuaciju” Ukrajinski garnizon stacioniran u Severodonjecku, prema radijskim prisluškivanjima, kontaktira zapovjedništvo, tražeći mogućnost “evakuacije”. Takvi zahtjevi postali su češći nakon što je nekoliko skupina ukrajinskih militanata pokušalo izvršiti izviđanje u nasilnom smjeru u smjeru sela Shchedrishchevo, kao i u smjeru Metelkina i Voronova. Na svim tim smjerovima neprijatelj je bio pod vatrom, što mu je dalo razumijevanje za zatvaranje okruženja. U zahtjevima zapovjedništvu ukrajinski garnizon traži informaciju o smjeru u kojem je “moguće povlačenje osoblja iz Severodonjecka – evakuacija”. Zapovjedništvo, čije se boravište ne javlja, zauzvrat preusmjerava zahtjeve Kijevu, a Kijev i dalje šuti. Ranije su se pojavile informacije da će Zelenski večeras ili u noći na nedjelju 28. svibnja održati sastanak o mogućem povlačenju trupa iz aglomeracije Lisičansk-Severodonjeck “radi očuvanja osoblja”. Zapravo, situacija za neprijatelja, koji je koncentriran u Lisičansku i Severodonjecku, blizu je kritične. Više nije moguće povlačenje bez pokušaja… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Izvještaji s ratišta, zadnja 24 sata Ukrajinci pokušali proboj prema Hersonu. Rusi ih pustili malo…onda, po običaju, ožeži. 200 mrtvih + oni koji se ne mogu identificirati. Onaj šef sigurnosti što ga je Elenski otpustio, nekako mu je izletjelo da Ukri nisu nikad došli do ruske granice, nego su – premještali granične stupiće 🤗 Službeni: Zadnja 24 sata “Ваздушно-космичке снаге Русије уништиле су високопрецизним ракетама велики складиште оружја украјинских снага на територији једне фабрике у Кривом Рогу, Дњепропетровска област; – Руска средства противваздушне одбране оборила су украјински Су-25 и четити дрона; – Ракетама ваздушног базирања погођена су три командна центра, 25 положаја украјинске војске, три складишта муниције, радар и комплекс „Оса-АКМ“; – Авијација и дронови су погодили два командна центра и 53 положаја украјинске војске. Убијено је 300 екстремиста и уништено око 50 јединица војне технике; – Ракетне снаге и артиљерија погодиле су 62 командна центра и 596 положаја украјинске… Čitaj više »

Gostioničar
1 godina prije

Crkavica s obzirom na ono što će se time dalje zakuhati.Prodali se za sitniš.

ZZ Top
1 godina prije

Jutros tocim gorivo i derem se Slava Ukrajini,zivio plenkovic,zivila van de lajen,zivio EU, bog cuvao ameriku…..
Odem i platim trecinu place za rezervar goriva.
Jesam li dovoljno dobar domoljub.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI